Kangal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kangal
Kangal-welpen-de 003.jpg
Kangalvalp
RasgruppEj erkänd som ras av SKK eller FCI
Turkiska kennelklubben (KIF): Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser- och bergshundar samt sennenhundar
UrsprungslandTurkiet Turkiet
RasklubbSvenska Kangalsällskapet
(ej ansluten till SKK)
Andra namnSivas-Kangal
Karabaş
RasstandardKIF (engelska)
Pälskort med tät underull
Färgljusa, rena färger från grått till fawn, alltid svart mask
Vikt
Hanhund50–65 kg
Tik40–55 kg
Mankhöjd
Hanhund74–81 cm
Tik71–79 cm

Kangal (Kangal Çoban Köpeği) är en hundras från Turkiet. Den har fått sitt namn efter distriktet Kangal i provinsen Sivas. Den är en herdehund och boskapsvaktare, en av flera lokala och regionala varianter av rastypen som blivit internationellt känd under rasnamnet anatolisk herdehund (Çoban Köpeği).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Medan anatolisk herdehund är en ras som är internationellt erkänd av den internationella hundorganisationen FCI, så är kangal inte det. Däremot erkänns den av flera medlemsorganisationer: Utöver den turkiska kennelklubben även av kennelklubbarna i Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. Först med att erkänna rasen var United Kennel Club, den av de båda största amerikanska kennelklubbarna som inte har något samarbete med FCI. UKC erkände rasen 1998, den amerikanska stammen grundades genom importer på 1980-talet.

Den turkiska kennelklubben Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri Federasyonu, KIF bildades så sent som 2001, rasstandard för kangal godtogs 2005. Kangalen pryder KIF:s logotyp och räknas som Turkiets nationalras. Svenska Kangalsällskapet är inte en officiell rasklubb ansluten till Svenska Kennelklubben (SKK), men arbetar efter den turkiska standarden.

En kangal i Turkiet med det traditionella taggiga halsbandet som är till för att skydda mot rovdjursangrepp.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Traditionellt har hunden främst använts till att valla boskap, men också för att skydda hjordarna mot varg och andra farliga rovdjur. Hunden är mycket lojal mot sin familj.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Kangal är något högre och tyngre än den anatoliska herdehunden. Enda tillåtna färger är ljusgrå, gul och blek fawn (blekt rådjursröd), vita tecken får bara förekomma på tassar, underben och bröst. Den svarta masken, som gett upphov till namnet Karabaş (turkiska för svarthuvud) är obligatorisk.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Kangal.