Risotto

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svamprisotto

Risotto är en italiensk maträtt som huvudsakligen är gjord på mellankornigt och rundkornigt ris. Den har uppstått i norra Italien i områdena runt Poslätten där just ris odlas i stor utsträckning, men det finns många lokala varianter på olika platser i landet. Risotton fungerar som en grund som man sedan kan smaksätta med allt från grönsaker, svamp, kött eller fisk till skaldjur.

Risvariationer[redigera | redigera wikitext]

Man bör använda avorioris, arborioris, vialone nano eller carnaroliris. Vissa kockar anser att avorioris inte är ett riktigt risottoris[källa behövs].

Tillagning[redigera | redigera wikitext]

Risotto tillagas från grunden genom att lök eller schalottenlök upphettas i en kastrull med olivolja, varefter ris tillsätts som får fräsa tills det blir blankt och nästan transparent, men inte brynt.[1] Därefter tillsätts vitt eller rött vin som skall absorberas av riset, följt av varm buljong som hälls i omgångar under omrörning tills en krämig konsistens uppstår. Som avslutning tillsätt ofta riven ost av parmensantyp.

Risotto är en av Italiens nationalrätter[källa behövs].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Krämig tomatrisotto”. ICA Sverige AB. 24 december 2012. http://www.ica.se/recept/kramig-tomatrisotto-715051/. Läst 13 Januari 2012.