Polyvinylklorid

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Pvc)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kalottmodell av polyvinylklorid.

Polyvinylklorid (PVC) är en av de vanligaste plastsorterna, som tillsammans med polyeten (PE), polypropen (PP) och polystyren (PS) kallas volymplaster. PVC är en polymer som är uppbyggd av flera sammanbundna vinylkloridmolekyler. Det är en termoplast som tillverkas genom att man adderar klor till eten, och det är en av basplasterna. Sedan dess kommersiella genombrott på 1920-talet[1] har den ofta använts inom byggnadsindustrin. Användningsområden där är bland annat rör, golv, höljen till elektriska kablar och kompositfönster. PVC används även inom textilindustrin, då som beläggning på textilväv. PVC-belagd textilväv används till regnkläder, möbelklädsel, skor, väskor och bälten. PVC används också i t.ex. leksaker och sjukvårdsmaterial såsom stomipåsar.

Ren polyvinylklorid är en vit och spröd fast substans som kan lösas i tetrahydrofuran men inte i alkohol.

PVC är i grunden en styv plast men man kan blanda in mjukgörare och får då en betydligt mjukare plast. Elsladdar och golv är exempel på produkter där mjukgjord PVC används. Det finns en rad olika mjukgörare som kan användas i PVC. Vanligast är ftalaterna (olika ftalatestrar) sedan kommer tereftalater och cyklohexanoater. Andra sorters mjukgörare är adipater och azelater, som används i lågtemperaturapplikationer, och trimellitater som används vid högtemperaturapplikationer[2]. Stabilisatorer kan tillsättas för att öka temperaturtåligheten under tillverkningsprocessen[2].

Vid förbränning av polyvinylklorid bildas saltsyra och klorerade kolväten på grund av plastens innehåll av klor. Även stabilisatorer, mjukgörare och flamskyddsmedel frigörs vid förbränning av PVC. Flera av dem misstänks vara miljö- och hälsoskadliga, till exempel har ftalaterna visats ha reproduktionsstörande påverkan i djurförsök[3][4]. Misstanke finns att dioxin bildas.

Brandskador orsakade av PVC[redigera | redigera wikitext]

En vanlig användning av PVC är som isolering på elektriska ledningar. I elektroteknisk utrustning kan betydande mängder PVC ingå. Vid brand i lokaler där större mängder sådan utrustning finns blir effekten av saltsyreångorna förödande. Utrustning utanför den egentliga brandhärden, och som klarat sig från vanliga brandskador, kan ändå få betydande funktionsskador om den inte omgående saneras. Ofta räcker det med noggrann tvättning utan och innan med stora mängder rent vatten och fullständig torkning därefter.

En smygande sekundär brandskada kan ligga dold i betongkonstruktioner kring en utbränd lokal, där PVC ingått i det brunna. Den frigjorda saltsyran kan nämligen i en långsam process tränga in i betongens inre och orsaka rostskador på betongens armering. Blir rostangreppen tillräckligt svåra hotas styrkan på armeringen, och hela konstruktionens hållfasthet äventyras. Det kan vara väggar och tak, trappor etc, som många år efter en storbrand kan överraskande kollapsa.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ IKEM om PVC02
  2. ^ [a b] IKEM Om PVC
  3. ^ Naturskyddsforeningen, pressrelease 5 oktober 2012: Danskt förbud mot ftalater bör visa vägen Länkad 2014-04-02
  4. ^ Kemikalieinspektionen, april 2000: Vägledning till reglerna om ftalater i leksaker och andra produkter för små barn Arkiverad 4 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine. Omlänkad 2014-04-02