Stockholms telegrafstation

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ridderstolpska huset)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Före detta Stockholms telegrafstation.

Stockholms telegrafstation (även kallad Ridderstolpska huset) är en byggnad i kvarteret Aeolus vid Skeppsbron 2 i Stockholm. Fastigheten avser hörnhuset Skeppsbron/Slottsbacken och är ihopbyggd med Flemingska palatset vid Slottsbacken 8. Telegrafstationen gav 1876 namnet till Telegrafgränd som begränsar kvarteret mot syd.

Interiör av Stockholms telegrafstation 1915.

Nuvarande byggnad mot Skeppsbron uppfördes 1868-1870 för Stockholms telegrafstation av Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket (senare Kungl. Telegrafverket respektive Televerket) och ersatte då Saltkompaniets hus. Arkitekt för telegrafstationen var Ludvig Hawerman. Det är en putsad tegelbyggnad i fyra våningar. Fasaderna är avfärgade i gul och vit kulör, den höga bottenvåningen har gestaltats rusticerad i beige kulör. Fönsteromfattningarna i våning ett till tre är profilerade, takfoten har ett kraftigt tandsnitt och taket är valmat och plåtklätt samt försett med takkupor.

År 1871 flyttade Telegrafstyrelsen till Skeppsbron 2 och adressen är känd för många stockholmare som "Telegrafen". Redan 1889 expanderade Telegrafverket in i grannhuset, Flemingska palatset. Både Stockholms telegrafstation och Flemingska palatset ombyggdes och restaurerades i slutet av 1950-talet med Ivar Tengbom som arkitekt. Fastigheten Skeppsbron 2 och Slottsbacken 8 blev byggnadsminne 1992. Telegraf- och annan televerksamhet fanns kvar i huset ända fram till 1993. Idag (2012) ägs fastigheten av Dina Försäkringar AB och hyrs ut som kontorshotell med bland annat Millicom Digital Ventures som hyresgäster.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]