Stockholms telegrafstation

(Omdirigerad från Ridderstolpska huset)

Före detta Stockholms telegrafstation.

Stockholms telegrafstation (även kallad Ridderstolpska huset) är en byggnad i kvarteret Aeolus vid Skeppsbron 2 i Stockholm. Fastigheten avser hörnhuset Skeppsbron/Slottsbacken och är ihopbyggd med Flemingska palatset vid Slottsbacken 8. Telegrafstationen gav 1876 namnet till Telegrafgränd som begränsar kvarteret mot syd. Fastigheten är statligt byggnadsminne sedan 1935.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Interiören 1915.

Nuvarande byggnad mot Skeppsbron uppfördes 1868-1870 för Stockholms telegrafstation av Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket (senare Kungl. Telegrafverket respektive Televerket) och ersatte då Saltkompaniets hus. Arkitekt för telegrafstationen var Ludvig Hawerman. Det är en putsad tegelbyggnad i fyra våningar. Fasaderna är avfärgade i gul och vit kulör, den höga bottenvåningen har gestaltats rusticerad i beige kulör. Fönsteromfattningarna i våning ett till tre är profilerade, takfoten har ett kraftigt tandsnitt och taket är valmat och plåtklätt samt försett med takkupor.

År 1871 flyttade Telegrafstyrelsen till Skeppsbron 2 och adressen är känd för många stockholmare som "Telegrafen". Redan 1889 expanderade Telegrafverket in i grannhuset, Flemingska palatset. Både Stockholms telegrafstation och Flemingska palatset ombyggdes och restaurerades i slutet av 1950-talet med Ivar Tengbom som arkitekt. Telegraf- och annan televerksamhet fanns kvar i huset ända fram till 1993. Idag (2012) ägs fastigheten av Dina Försäkringar AB och hyrs ut som kontorshotell med bland annat Millicom Digital Ventures som hyresgäster.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]