Norra Bankohuset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Norra Bankohusets fasad mot Skeppsbron

Norra Bankohuset är en byggnad i kvarteret Proserpina vid Österlånggatan 53 och Skeppsbron 42A i Gamla stan, Stockholm. Huset är uppfört 1772 efter ritningar av arkitekt Carl Johan Cronstedt. På platsen fanns 1585 en byggnad med "Källaren tre kronor".[1]

Hit var på 1800-talet riksbankens expeditionslokaler förlagda två trappor upp. Byggnaden var ursprungligen ett magasin för kopparplåtar och värdehandlingar. I de undre våningarna låg senare ett sedeltryckeri. En ny entré, ritad av Carl Christoffer Gjörwell tillkom 1818 i form av en gång från huvudbyggnaden (Södra Bankohuset) som överbryggar Norra Bankogränd. Denna användes från början till att frakta sedlar mellan bankens kontor och sedelmagasinet och kallas i folkmun "Suckarnas bro" eftersom den påminner om en bro med samma namn i Venedig.

Huset byggdes till 1803 och 1824 efter ritningar av arkitekt Carl Christoffer Gjörwell den yngre och höjdes med en våning.

Huset med sin slätputsade fasad har närmast en magasinskaraktär, men fasaden mot Skeppsbron har en enkel artikulering av breda bandrusticerade lisener och frontonkrönta fönsteromfattningar och ritades 1856 av Johan Fredrik Åbom.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlsson, Sven-Olof (1991). Stockholm: gata upp, gata ner: en fälthandbok över Stockholms byggnader, dess arkitekter samt andra kulturella miljöer i innerstaden. Malmö: S.-O. Carlsson. sid. 29. Libris 7448562. ISBN 91-630-0500-X 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]