Stockholm School of Economics Russia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stockholm School of Economics Russia
Högskolans huvudbyggnad vid Shvedsky pereulok (Svenska gränden) i Sankt Petersburg
Grundat1997
ÄgandeformPrivat
RektorAnders Paalzow
SäteSankt Petersburg Moskva, Ryssland
WebbplatsSSE Russia
Bild över området i Sankt Petersburg där Stockholm School of Economics Russia är belägen

Stockholm School of Economics Russia (SSE Russia) (ryska: Стокгольмская Школа Экономики Россия, svenska: Handelshögskolan i Stockholm Ryssland) är en handelshögskola i Sankt Petersburg och Moskva. Skolan grundades 1997 av Handelshögskolan i Stockholm, efter initiativ av Handelshögskolans dåvarande rektor Staffan Burenstam Linder, med syfte att förse nordöstra Europa och Ryssland med utbildade ekonomer. Högskolan stöds av Sveriges och Rysslands regeringar och av privata organisationer, bland annat George Soros Open Society Institute.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Grundandet 1997[redigera | redigera wikitext]

Vy över området i Sankt Petersburg där SSE Russia ligger

Stockholm School of Economics Russia grundades 1997 under namnet Handelshögskolan i Stockholm i Sankt Petersburg. Lanseringen var resultatet av Staffan Burenstam Linders, Handelshögskolan i Stockholms rektor 1986–1995, och Stockholm School of Economics Rigas rektor Jan Eklöfs arbete, samt av donationer gjorda av familjerna Rausing och af Jochnick och Stiftelsen Prins Bertils fond för svensk industriell utbildning och teknisk integration i Europa[1]. Tanken bakom SSE Russias grundande var att bidra till den ekonomiska utvecklingen i Ryssland genom utbildning i ekonomi.

De första åren[redigera | redigera wikitext]

SSE Russia erbjöd från sitt grundande det så kallade Hans Rausing Programme in Modern Economics, Business and Entrepreneurship. Ett forskningscentrum inrättades också. För att främja högskolans varumärke grundades ett eget bokförlag, som bland annat givit ut Kjell A Nordströms Funky Business på ryska.

SSE Russias första utbildningsprogram är namngivet efter Hans Rausing, VD och styrelseordförande för Tetra Pak AB och Tetra Laval AB

Högskolan hyrde ursprungligen lokaler på Nevskij prospekt 1 i Sankt Petersburg och undervisade även på andra platser, som Hotell Baltiets i Repino. År 2001 flyttade SSE Russia in i nya lokaler på Shvedsky pereulok (ryska: Шведского переулка, svenska: svenska gränden) 1, i ett område som under det tidiga 1900-talet var hem för många svenskar i Saint-Petersburg. SSE Russia öppnade ett kontor i Moskva 2003.

Ett antal nya program för högre företagsutbildning har lanserades sedan dess, bland annat ett Executive General Management MBA-program år 2000. Detta blev det första utbildningsprogrammet att utfärda ett akademiskt diplom från Handelshögskolan i Stockholm, undertecknat av Handelshögskolan i Stockholms rektor. Programmat kom även att från 2006 att rankas av Financial Times tillsammans med sina systerprogram vid Handelshögskolan i Stockholm och Stockholm School of Economics in Riga.

Fokusering på större företagskunder[redigera | redigera wikitext]

I mitten av 2000-talet kom Executive MBA-programportföljen att utvidgas med en Executive MBA in Oil & Gas, med inriktning mot de ryska olje- och gasindustrierna och resultatet av ett samarbete med det ryska olje- och gasföretaget Yukos, samt en Executive MBA i Strategic Market Development.

SSE Russia har också fokuserat på större företagskunder med förmåga att beställa program för flera år, vilket lett till utvecklandet av utbildningsprogram för företag som Novartis, RZD Russian Railways och Sibur.

Yukos, ett stort ryskt olje- och gasföretag

Detta har lett till att SSE Russia blivit helt självfinansierat från 2008 och inte längre beroende av finansiering från Handelshögskolan i Stockholm, trots den globala finanskrisen och dess stora påverkan på Ryssland. Detta har varit viktigt för att möjliggöra en långsiktigt hållbar utveckling för högskolan.

Organisation och framtid[redigera | redigera wikitext]

Handelshögskolan i Stockholms rektor Lars Bergman var SSE Russias styrelseordförande, bland styrelseledamöterna märks Rolf Eidem, Fredrik Ekman och Anders Rydin.

SSE Russia håller på att etablera ett ekonomie kandidat-program (BSc in Business and Economics) i Ryssland. Högskolan har fått officiellt stöd från de svenska och ryska regeringarna för detta.[2]

Alumner[redigera | redigera wikitext]

SSE Russia har idag cirka 2.000 alumner varav hälften är tidigare Executive MBA-studenter. År 2009 firade SSE Russia Handelshögskolan i Stockholms hundraårsjubileum med 500 alumner på plats i Sankt Petersburg.

Vy över den tidigare svenska kolonin vid Gribojedovkanalen i centrala Sankt Petersburg, där Stockholm School of Economics in Russia ligger. Till vänster Uppståndelsekyrkan, Sankt Petersburg, rätt fram Ludvig Nobels mekaniska verkstad.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]