Lars Strannegård

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lars Strannegård
Lars Strannegård.jpg
Född28 maj 1969[1] (53 år)
Mölndals församling[1], Sverige
MedborgarskapSverige
SysselsättningFörfattare
ArbetsgivareHandelshögskolan i Stockholm
Redigera Wikidata
Lars Strannegård
Lars Strannegård

Lars Göran Strannegård, född 28 maj 1969, är en svensk företagsekonom, professor vid och rektor för Handelshögskolan i Stockholm.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Strannegård disputerade vid Göteborgs universitet 1998 med doktorsavhandlingen Green Ideas in Business.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Tidig karriär[redigera | redigera wikitext]

Strannegård blev docent (Handelshögskolan använder amerikanska befattningsbeteckningar, engelska: Associate Professor) vid Handelshögskolan i Stockholm 2002 och har varit forskare vid Centre for Advanced Studies in Leadership[2] vid samma högskola.

Han har varit gästforskare vid Scandinavian Consortium of Organizational Research (SCANCOR) i USA och vid University of St. Gallen i Schweiz. Mellan 2006 och 2009 var han gästprofessor och professor i företagsekonomi med särskild inriktning mot organisation, vid Uppsala universitet.

Han innehar sedan 2010 Bo Rydins och SCA:s professur i företagsekonomi med särskild inriktning mot ledarskap, vid Handelshögskolan i Stockholm, och var högskolans prorektor 2012-2014.[3] Strannegård har publicerat ett stort antal vetenskapliga artiklar och böcker.

Rektor för Handelshögskolan i Stockholm[redigera | redigera wikitext]

Strannegård är medgrundare till Röda Sten Konsthall i Göteborg

Strannegård efterträdde den 1 juni 2014 Karl-Olof Hammarkvist som rektor för Handelshögskolan i Stockholm.[4] Handelshögskolan i Stockholms direktion utser högskolans rektor och genom sin tjänst som rektor är Strannegård ex officio, genom sitt ämbete, garanterad en plats i direktionen. Erik Åsbrink, dåvarande ordförande i Handelshögskolan i Stockholms direktion, sade vid utnämnandet "Lars Strannegård är rätt person att leda vårt arbete med att ytterligare stärka Handelshögskolans position i denna internationella miljö. Han var den bästa matchningen för den talangprofil direktionen utarbetat och han har en bakgrund inom ledarskap och en förmåga att kommunicera och motivera. Lars har en grundlig förståelse av den akademiska världen, socialt engagemang, internationell erfarenhet, känner Handelshögskolan i Stockholm väl och är van att arbeta med styrelser"[5].

Övriga uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Strannegård är styrelseledamot i Statens Kulturråd[6] och Stiftelsen Bergmangårdarna på Fårö.[7] Han var tidigare vice styrelseordförande för Svensk Form[8], styrelseledamot i Sällskapet riksdagsledamöter och forskare (RIFO), Nyckelviksskolan[9], Bildkonst Upphovsrätt i Sverige, BUS, Kollektiva upphovsrättsersättningsnämnd (KUN) samt Raster förlag.[10] Han är medgrundare till Röda Sten Konsthall[11].

Strannegård invaldes 2015 till ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • 2014 - Kreativt kapital , redaktör tillsammans med Emma Stenström.[12]
  • 2016 - En berättelse om organisering, författare tillsammans med Maria Grafström, Anna Jonsson och Oline Stig.
  • 2021 - Kunskap som känns, Mondial förlag.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Johan Roos
Bo Rydins och SCA:s professur i företagsekonomi
2010–
Efterträdare:
nuvarande innehavare
Företrädare:
Karl-Olof Hammarkvist
Handelshögskolan i Stockholms rektor
2014–
Efterträdare:
nuvarande