Global Alliance in Management Education

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

CEMS – The Global Alliance in Management Education eller CEMS, tidigare Community of European Management Schools and International Companies, är en samarbetsorganisation för världens ledande handelshögskolor och universitet samt multinationella företag och icke-statliga organisationer. CEMS Global Alliance omfattar 34 akademiska institutioner på 5 kontinenter, 72 partnerföretag samt 5 social partners från hela världen.[1] CEMS ger CEMS MIM examen vid samtliga medlemsskolor, stödjer CEMS Alumni Association (CAA) och främjar samarbete mellan samtliga medlemmar.

CEMS MIM[redigera | redigera wikitext]

CEMS Master’s in International Management (CEMS MIM) är ett 1-årigt program som gemensamt undervisas av CEMS handelshögskolor och universitet till en utvald grupp studenter vid medlemsskolorna. CEMS startades 1988 av grundare från Universität zu Köln i Tyskland, HEC Paris i Frankrike, ESADE i Spanien och Università Bocconi i Italien som första supranationella MSc.[2] CEMS har som mål att sätta en global standard av excellence för pre-experience Masterprogram i Management genom att tillgodose undervisning och research för studenter som vill ha en ledande roll i utvecklingen och riktningen av företag i ett globalt sammanhang.

Dessa individer uppvisar ledarskap genom:

  • höga akademiska krav och professionella kompetenser
  • möjligheten att prestera effektivt i omväxlande miljöer
  • empati mot olika kulturer, värderingar och beteende
  • vilja att ta ansvar inom samhället

CEMS MIM består av en bastermin (oftast en del av examen vid hemuniversitetet) som följs av en utbytestermin vid en av CEMS medlemsskolor. Förutom den avslutade examen vid hemuniversitet kräver avläggande av examen från CEMS även genomförda businessprojekt, skill seminars, ett internationellt praktikarbete och två språktester. Medan CEMS är en hög-kvalitativ examen så ligger dess unika egenskaper i fokusen på praktiska business kompetenser, språkkunskaper och det tidiga tillskaffandet av internationella erfarenheter.

Varje CEMS medlemsskola har ett begränsat antal platser för antagning till CEMS MIM och urvalsprocessen är därför utmanande och har i många fall krav på förkunskaper för att vara med i urvalsprocessen, t.ex. ett högt betygsvärde samt bevis på språkfärdigheter.

Urvalsprocessen skiljer sig någorlunda vid de olika medlemsskolorna men gemensamt är kravet att redan vara studerande vid eller antagen till ett Master of Business program vid en medlemsskola innan ansökan till CEMS MIM. Samtliga CEMS-examinerade får en examen från hemuniversitetet samt en examen från CEMS och därav räknas CEMS MIM ofta som en s.k. dubbelexamen.

Ranking[redigera | redigera wikitext]

CEMS MIM har genomgående rankats i topp 10 av Financial Times Master’s Ranking (2005-2015) de år som den har medverkat i rankingen. CEMS vägrade att medverka i den årliga rankingen 2016 men placerade på en niondeplats vid sin återkomst 2017.[3]

2013 2014 2015 2016 2017
Financial Times - Master in Management 7 5 4 ej rankad 9

Medlemsskolor[redigera | redigera wikitext]

Skolor som erbjuder CEMS Master’s in International Management (CEMS MIM):[4]

Land eller region Skola Stad
Australien Australien The University of Sydney Business School Sydney
Belgien Belgien Louvain School of Management Louvain-La-Neuve
Brasilien Brasilien Escola de Administração de Empresas de São Paulo-FGV São Paulo
Danmark Danmark Copenhagen Business School Frederiksberg
Finland Finland Aalto-universitetets handelshögskola Helsingfors
Frankrike Frankrike HEC Paris Jouy-en-Josas
Hongkong Hongkong HKUST Business School Hongkong
Indien Indien Indian Institute of Management Calcutta Calcutta
Irland Irland UCD Michael Smurfit Graduate Business School Dublin
Italien Italien Università Bocconi Milano
Japan Japan Keiouniversitetet Tokyo
Kanada Kanada Richard Ivey School of Business, University of Western Ontario London
Kina Kina Tsinghua University School of Economics and Management, Tsinghuauniversitetet Peking
Nederländerna Nederländerna Rotterdam School of Management, Erasmus University Rotterdam
Norge Norge Norges handelshøyskole (NHH) Bergen
Polen Polen Szkoła Główna Handlowa w Warszawie (SGH) Warszawa
Portugal Portugal Nova School of Business and Economics Lissabon
Ryssland Ryssland Vyssjaja sjkola menedzjmenta Sankt-Petersburgskogo gosudapctvennogo universiteta Sankt Petersburg
Schweiz Schweiz Sankt Gallens Universitet Sankt Gallen
Singapore Singapore NUS Business School, del av National University of Singapore Singapore
Spanien Spanien ESADE Business School Barcelona
Storbritannien Storbritannien LSE, London School of Economics and Political Science London
Sverige Sverige Handelshögskolan i Stockholm Stockholm
Sydkorea Sydkorea Korea University Business School Seoul
Tjeckien Tjeckien Prags ekonomiska universitet Prag
Turkiet Turkiet Koç University Graduate School of Business Istanbul
Tyskland Tyskland Kölns universitet Köln
Ungern Ungern Corvinus University of Budapest Budapest
Österrike Österrike WU, Wirtschaftsuniversität Wien Wien

Partnerföretag[redigera | redigera wikitext]

CEMS har just nu mer än 70 corporate partner som årligen ger finansiellt stöd och bidrar med personalresurser och input om läroplaner. Detta innebär att de formger kurser inom särskilda kunskaper, håller föreläsningar och bjuder in CEMS studenter till företagsaktiviteter där studenterna har möjlighet att lära sig om exempelvis viss företagspraxis eller kan öva på caselösningar. Dessa kontakter är även viktiga för företagen att nå studenter samtidigt som studenterna får en inblick i verkliga problem och möjliga lösningar.

Sociala partners[redigera | redigera wikitext]

De första sociala partners gick med i CEMS organisationen december 2010. Dessa är de första i en rad av ideella föreningar och icke-statliga organisationer som bidrar till alliansen på ett liknande sätt som partnerföretag (i val av och uttagning av studenter, styrning, formning av läroplan, erbjudande om praktikplatser och jobbmöjligheter). Detta nya initiativ är en del av en större insats att främja hållbarhet inom CEMS. CEMS har även skrivit under PRME (Principles of Responsible Management Education) deklarationen.[5]

Alumni Association (CAA)[redigera | redigera wikitext]

CEMS Alumni Association (CAA) erbjuder en fortsatt multikulturell upplevelse för dem som har avlagt en CEMS MIM examen. Föreningen grundades 1993 av CEMS alumner och är ett internationellt nätverk av examinerade över hela världen. I skrivande stund har 12 000 CEMS studenter avlagt examen och blivit CEMS alumner.[6]

CAA leds av en alumnistyrelse och representeras i flera länder av lokala kommittéer (LC:s) bestående av CEMS alumner. LC:s ansvarar för regelbunden kontakt med CEMS alumner och anordning av professionella och sociala aktiviteter. De träffas regelbundet för att diskutera aktiviteterna och utvecklingen av föreningen. Alumnistyrelsen består av: en CAA president, CEMS Executive Director, en representant från CEMS Student Board, en representant för samtliga CEMS skolor, 3 representanter från lokala kommittéer, 2 seniora alumner och 2 juniora alumner.

Alumnistyrelsens syfte är att främja CEMS alumner genom att föreslå och utveckla initiativ som reflekterar CAA:s mål och för att gynna karriärs- och utvecklingsmöjligheter för alumnimedlemmar. Alumnistyrelsen representerar även alumners intressen inom CEMS Executive Board och stödjer utvecklingen av CEMS alliansen. CEMS Alumni Association stödjer dessutom alumner för att på ett positivt sätt influera ekonomiutbildning, näringslivet, global styrning och samhället.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]