Sven Melander

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sven Melander
Sven Melander på galapremiären av Hamilton - I nationens intresse, i Stockholm den 9 januari 2012.
Sven Melander på galapremiären av Hamilton - I nationens intresse, i Stockholm den 9 januari 2012.
Född Sven Alarik Melander
30 oktober 1947 (67 år)
Malmö, Skåne
Betydande roller
Bertil "Berra" Olsson i Sällskapsresan, Werner & Werner, Olle och Helge, trollet Rulle m.m.
IMDb

Sven Alarik Melander, född 30 oktober 1947 i Malmö, Skåne, är en svensk journalist, programledare och skådespelare. Han växte upp i Malmö, men är numera bosatt i Stockholm. Tidigare gift med Karin Melander-Hassler och far till Victor, Christina och Linnéa Melander.

Melander utbildade sig till byggnadsingenjör, men efter teknikerexamen sökte han till Journalisthögskolan. Sven Melander lärde känna Björn Afzelius under sin gymnasietid. Afzelius beskriver Melander på den tiden: "den förste kommunist jag träffade i livet. Det bar han med sej hemifrån. Han hade Stalin på väggen i pojkrummet och höll på Sovjet i alla lägen, t.o.m. under hockey-VM. Han var redan som tonåring en sällsynt rolig jävel och vi blev snart goda vänner."[1]

Melander arbetade som journalist på Expressen i Malmö, flyttade till Stockholm och jobbade på Aftonbladet, gick från allmänreporter via sportjournalist till nöjeschef på Sveriges Television. Under tiden på Aftonbladet ingick han också i redaktionen för SVT:s Kvällsöppet.

I början av 1980-talet etablerade han sig som underhållare, det började med rollen som Berra i Lasse Åbergs film Sällskapsresan 1980. Tillsammans med Åke Cato skrev Melander manus och gjorde sketcher i TV-serien Häpnadsväktarna 1981, här bör även nämnas Vitsuellt med Mille Schmidt.

Tillsammans med Stina Lundberg var Melander 1982 programledare för underhållningsserien Nöjesmaskinen. Nöjesmaskinen blev en framgång, totalt gjordes 37 program med världsstjärnor som gäster och inslag som Ballongdansen och Pingvinerna.

1985 kom Nöjesmassakern med bl.a. Gösta Engström, Jon Skolmen och Åke Cato. Här föddes figurer som kockarna Werner & Werner, Olle och Helge, trollet Rulle med inledningsrepliken: Hej alla barn, jag heter Rulle...

1990-talet kom ytterligare en humorserie, Tack för kaffet där Melander bl.a. framträdde som Steve med Lloyden, raggaren från Gällivare. Efter Stellan Sundahls bortgång tog Melander över programledarrollen för Snacka om nyheter. Han har även visat prov på sin allmänbildning i På spåret, som då leddes av Ingvar Oldsberg, och varit programledare för serier som Sitt vackert, Upp till bevis och Retroaktivt.

Tillsammans med parhästen Åke Cato gjorde Melander showen En rökare på Tobaksbolaget i Malmö 1991; samma år belönades de båda herrarna med Edvardpriset och Melander utsågs dessutom till Årets skåning.

Med Eva Rydberg som partner gjorde han succé i farserna Gröna Hissen och Lilla Fransyskan på Palladium i Malmö. Han spelade kapten Jern i Rydbergs militärfars Hemvärnets glada dagarFredriksdalsteatern i Helsingborg 2005. Säsongen 2007-08 var han aktuell i musikalen Little shop of horrors i Halmstad, 2004 spelade han revy med Stefan & Krister i deras fars Två bröder emellan.

Sven Melander har även verksam som översättare. Bland annat har han översatt Ray Cooneys farser Hotelliggaren, Det stannar i familjen och Kuta och kör. Sommaren 20015 översatte och bearbetade Melander Ludvig Holbergs Den jäktade för Fredriksdalsteatern.

Har med medverkat i Arlövsrevyn 2006-2007 och 2009. Sommaren 2015 medverkade Melander som fängelsedirektören Franck i Rickard Söderbergs uppsättning av Läderlappen på Ystad teater.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller (urval)[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 95 Sånger Björn Afzelius 1996, ISBN 91-86758-83-7, sid 16
  2. ^ Rikard Loman (5 december 1996). ”Återställare som rekommenderas”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/arkiv/kultur/aterstallare-som-rekommenderas. Läst 29 juni 2015. 
  3. ^ ”Lilla fransyskan”. Slagthuset. http://www.slagthuset.com/slagthuset/Museum/Fransyskan.html. Läst 28 juni 2015. 
  4. ^ ”På scenen”. Sven Melander. http://www.svenmelander.se/om-sven/pa-scenen/. Läst 28 juni 2015. 
  5. ^ ”Rampfeber på Halmstads teater”. SVT Halland. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/halland/rampfeber-pa-halmstads-teater. Läst 28 juni 2015.