Tawalla

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tawalla (arabiska: تَوَلّی), är en av trons grenar i den shiitiska skolan och betyder att älska och vara lojal mot Ahl al-Bayt och att vara vän med deras följare.[1][2] Att besöka Ahl al-Bayts gravar och helgedomar anses vara ett exempel på tawalla.[3] Shiamuslimer anser att de måste älska Guds vänner, de som söker efter sanningen, rättfärdiga människor och försvarare av sanningen och rättvisa. Motsatsen till detta är tabarra, som också är en av trons grenar, vilket innebär att man ska hata onda personer, förtryckare och Guds, den islamiske profetens och mänsklighetens fiender.[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Lesson 16: The Branches of Religion (III)” (på engelska). Al-Islam.org. 25 maj 2014. https://www.al-islam.org/elements-islamic-studies-allamah-saeed-akhtar-rizvi/lesson-16-branches-religion-iii. Läst 12 juli 2019. 
  2. ^ Guidance From Qur’an, Husein A. Rahim, Ali Mohamedjaffer Sheriff, s. 104 - Google Books
  3. ^ http://www.majorziaraat.com/importance-and-benefits-of-ziaraat/
  4. ^ ”Question 101: Tawalla And Tabarra” (på engelska). Al-Islam.org. 10 december 2012. https://www.al-islam.org/philosophy-islamic-laws-nasir-makarim-shirazi-jafar-subhani/question-101-tawalla-and-tabarra. Läst 12 juli 2019.