Aashura

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Unga shiitiska män slår taktfast sina bröst under minneshögtiden i muharram.
Ashurademonstration i Göteborg

Aashura eller 'āshūrā (arabiska: عاشوراء ), ”den tionde”, är först och främst en stor religiös högtid för shiitiska muslimer. Den firas till påminnelse av martyren Husayns död. Den tionde muharram år 680 vid slaget vid Karbala försökte Alis son Al-Husayn göra uppror mot det umayadiska väldet och kalifen Yazid I. Slaget slutade med Husayns död och har blivit symbol för martyrskapet.

Enligt shiiterna är denna händelse den viktigaste händelsen i världshistorien. Sorgen över Husayns död manifesteras årligen i passionsspel (tazie). Det är de tio första dagarna i månaden muharram som på det sättet ägnas åt sorgeriter med höjdpunkt den 10:e. Deltagarna i högtiden slår sig själva med lätta kedjor försedda med knivar för att visa sympati med Husayn. Alla praktiserar dock inte denna sed utan slår sina bröst istället.

De shiitiska passionsspelen har sina historiska rötter i den persiska passionsspelen för den iranska hjälten Siavash och infördes under buyiderna som återupprättade förislamiska iranska traditioner från sasaniderna.

Under Saddam Husseins tid som ledare i Irak var ceremonin förbjuden med motiveringen att den var "för extrem". Idag firas högtiden som tidigare i Irak; även om flera muslimska ledare har rekommenderat att istället för att utgjuta sitt blod på riktigt, så är högtiden passande för att istället göra inre bot, och skänka blod genom bloddonation.

Enligt sunnitisk uppfattning är dagen en av flera frivilliga fastedagar. Enligt sunnitisk teologisk uppfattning skapades Adam och Eva på ashura och dessutom lämnade Noa arken på den dagen.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bæk Simonsen, Jørgen (1994). ”'āshūrā'”. Islamlexikonet. Forum. ISBN 91-37-10552-3 

Se även[redigera | redigera wikitext]