Aashura

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ashurademonstration i Göteborg

Aashura eller 'āshūrā (arabiska: عاشوراء ), ”den tionde”, är först och främst en stor religiös högtid för shiitiska muslimer. Den firas till påminnelse av martyren Husayns död. Husayn är dotterson till profeten Muhammed genom dottern Fatima och Ali. Han är även den tredje imamen för shia muslimerna, men för sunnimuslimerna är Husayn den fjärde kalifen Alis son.

Den tionde av månaden "Muharram" år 680 vägrade Husayn att ge sitt trohetslöfte till den dåvarande kalifen Yazid. En del av Husayn anhängare i Irak kallade Husayn med syftet att försvara honom, men svek sitt löfte. När Husayn var framme i Karbala möttes han av motståndarna. Ett krig uppstod mellan Husayns trogna anhängare och Yazids anhängare. Kriget slutade med Husayns död, och Husayn begravdes i Karbala.

Enligt shiiterna är denna händelse en väldigt viktig händelse i världshistorien. Sorgen över Husayns död manifesteras årligen i passionsspel (tazie). Det är de tio första dagarna i månaden muharram som på det sättet ägnas åt sorgeriter med höjdpunkt den 10:e dagen. Deltagarna lyssnar på föreläsningar och Sheikhen återberättar krigets sorgliga händelser.

Oftast uttrycker shiiterna sin sorg genom att gråta och läsa dikter i samband med att slå handen över bröstet väldigt lätt.

Med tanke på att Islam är en så pass utspridd religion med miljontals anhängare så kan många aktiviteter under Ashura vara kulturs- och traditionsbaserade. Ett exempel på en sådan aktivitet är att vissa deltagare slår sig själva med lätta kedjor.

De shiitiska passionsspelen har sina historiska rötter i den persiska passionsspelen för den iranska hjälten Siavash och infördes under buyiderna som återupprättade förislamiska iranska traditioner från sasaniderna.

Medan Ashura alltid infaller på samma dag i den islamiska kalendern, varierar datumet i den gregorianska kalendern från år till år. Skillnaderna mellan de två kalendrarna beror på att den islamiska kalendern är en månkalender och den gregorianska kalendern är en solkalender. Den nuvarande skillnaden beror även på att det varierar från land till land när den islamiska månaden muharram börjar, och även inom vissa länder, bland annat beroende på om månen har varit synlig och beroende på olika religiösa ledare. År 2016 (1438 AH) inträffade Ashuradagen den 11 oktober i Irak och även för en del andra i Sverige.[1][2][3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”When Is - Dates of Religious and Civil Holidays Around the World”. When-is. http://www.when-is.com/ashura-2016.asp. Läst 12 oktober 2016. 
  2. ^ Adam Withnall (12 oktober 2016). ”Ashura 2016: Self-flagellation begins as Islamic world marks religious festival”. Independent. http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/ashura-2016-when-is-it-self-flagellation-begins-shia-muslims-islamic-world-religious-festival-a7354271.html. Läst 12 oktober 2016. 
  3. ^ Esping, Ylva. ”Misstänkt mordbrand i bönelokal i Malmö”. Sveriges Television. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/brand-vid-foreningslokal. Läst 12 oktober 2016. 

Se även[redigera | redigera wikitext]