Aashura

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ashurademonstration i Göteborg

Aashura eller 'āshūrā (arabiska: عاشوراء ), ”den tionde”, är först och främst en stor religiös högtid för shiitiska muslimer. Den firas till påminnelse av martyren Husayns död. Den tionde muharram år 680 vid slaget vid Karbala försökte Alis son Al-Husayn göra uppror mot det umayadiska väldet och kalifen Yazid I. Slaget slutade med Husayns död och har blivit symbol för martyrskapet.

Enligt shiiterna är denna händelse den viktigaste händelsen i världshistorien. Sorgen över Husayns död manifesteras årligen i passionsspel (tazie). Det är de tio första dagarna i månaden muharram som på det sättet ägnas åt sorgeriter med höjdpunkt den 10:e dagen. Deltagarna i högtiden slår sig själva med lätta kedjor för att visa sympati med Husayn. Alla praktiserar dock inte denna sed utan slår sina bröst istället.

De shiitiska passionsspelen har sina historiska rötter i den persiska passionsspelen för den iranska hjälten Siavash och infördes under buyiderna som återupprättade förislamiska iranska traditioner från sasaniderna.

Medan Ashura alltid infaller på samma dag i den islamiska kalendern, varierar datumet i den gregorianska kalendern från år till år. Skillnaderna mellan de två kalendrarna beror på att den islamiska kalendern är en månkalender och den gregorianska kalendern är en solkalender. Den nuvarande skillnaden beror även på att det varierar från land till land när den islamiska månaden muharram börjar, och även inom vissa länder, bland annat beroende på om månen har varit synlig och beroende på olika religiösa ledare. År 2016 (1438 AH) inträffade Ashuradagen den 11 oktober i Irak och även för en del andra i Sverige.[1][2][3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”When Is - Dates of Religious and Civil Holidays Around the World”. When-is. http://www.when-is.com/ashura-2016.asp. Läst 12 oktober 2016. 
  2. ^ Adam Withnall (12 oktober 2016). ”Ashura 2016: Self-flagellation begins as Islamic world marks religious festival”. Independent. http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/ashura-2016-when-is-it-self-flagellation-begins-shia-muslims-islamic-world-religious-festival-a7354271.html. Läst 12 oktober 2016. 
  3. ^ Esping, Ylva. ”Misstänkt mordbrand i bönelokal i Malmö”. Sveriges Television. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/brand-vid-foreningslokal. Läst 12 oktober 2016. 

Se även[redigera | redigera wikitext]