Imamah

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Imamah är en muslimsk term som fritt översatt betyder "ledarskap". Islam i allmänhet handlar om att man skall leva ett rättvist liv. Det som spelar mest roll här är politiken. Vilken religion som helst kan för en människa bidra till inre frid, men det är få religioner som i detalj beskriver hur människans vardag och relationen till andra människor bör hanteras på det sätt som Islam gör. Med andra ord, det finns tre slags relationer som är viktiga för en människa, nämligen relationen med den högre makten (Allah eller Gud), relationen mellan människan och sig själv (den inre friden) och relationen mellan människan och andra människor (dvs. politiken).

Islam går ut på att behandla alla dessa tre former av relationer som gäller människan eftersom alla dessa former av relationer är viktiga för människan.

Imamah inom islam går ut på beskrivning av ledarskapsrollen inom det politiska sammanhanget som gäller människan och gruppen. Alltså profeter är de personer som förmedlar det reglement och det levnadssätt som skall följas av människor, men vem skall leda människor i de aktuella situationer när profeter inte finns?

Shiamuslimer anser därmed att ledarskapet är en väldigt viktig aspekt inom islam, då ledaren bör vara en person som leder människor i de aktuella frågorna enligt det reglement som anges av islam; med andra ord skall ledaren kunna leda muslimer som om profeten vore närvarande.

I Koranen[redigera | redigera wikitext]

I vers 2:124 i Koranen har ordet imam nämnts[1] där Gud lovar profeten Abraham att göra honom till imam åt människorna. Abraham frågar Gud gällande sina ättlingar. Gud svarar att Hans löfte inte gäller förtryckarna.[2][3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tanzil - Quran Navigator | القرآن الكريم”. tanzil.net. http://tanzil.net/#trans/en.transliteration/2:124. Läst 25 november 2019. 
  2. ^ ”Tanzil - Quran Navigator | القرآن الكريم”. tanzil.net. http://tanzil.net/#trans/sv.bernstrom/2:124. Läst 25 november 2019. 
  3. ^ ”Suratul Baqarah: Verse 124” (på engelska). Al-Islam.org. 30 januari 2013. https://www.al-islam.org/al-mizan-exegesis-quran-vol-2-allamah-sayyid-muhammad-husayn-tabatabai/suratul-baqarah-verse-124. Läst 25 november 2019.