Wikipediadiskussion:Veckans översättning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Länken till att göra-listan[redigera wikitext]

Länken till att göra-listan pekar nog fel? Kanske man kan länka till Deltagarportalen. Jag vet inte om det finns några ankare som gör att man kan länka till en speciell del av portalen, men om inte annat kanske det går att lägga in? /Habj 5 juni 2005 kl.23.04 (CEST)

Jag länkade till fel mall, har nu ändrat till Mall:Arbetsuppgifter - det är den som finns på Deltagarportalen. /ShineB ® 8 juni 2005 kl.16.01 (CEST)

Från Bybrunnen: Veckans översättning?[redigera wikitext]

Finns intresse för att vi också är med i det gemensamma projektet "Veckans översättning"? Jag tycker att det låter som en bra idé och hoppas därför att någon som har ork/tid/lust vill översätta Translation of the week-sidan till svenska där. / Elinnea 27 maj 2005 kl.14.37 (CEST)

Jag ser att ShineB översatte den sidan, och att projektet är igång. /Habj 2 juni 2005 kl.06.40 (CEST)

Uppgifter om ursprungsspråk i mallen[redigera wikitext]

Skulle det inte vara bra om det i mallen framgick vilka språk som, när veckan började, var de föreslagna språken att översätta från? Jag tittar gärna på hur man löst vissa meningar på andra språk, fast jag inte förstår så många. Det är dock bra att vara medveten om huruvida den text man tittar på är relativt ursprunglig, eller en översättning av en översättning eller en översättning... Det borde gå att åstadkomma, med en mall som åberopar en annan mall. Ska kika på't. /Habj 19 juni 2005 kl.12.57 (CEST)

Man ser det på omröstningssidan. Veckans vinnare, jämte omröstningen finns här. Eftersom man ändå måste kika där för att uppdatera Mall:Veckoöversättning så hämtar man länkarna samtidigt eller? Det stämmer för denna veckan (Donaudeltat) med rumänska och engelska. /ShineB ® 19 juni 2005 kl.13.04 (CEST)
De flesta som deltar i översättningen går inte in och tittar på meta. Kan man automatisera så... nu framgår det i mallen, det var inte så svårt. Kika på Mall:Veckans översättning. Vad tycks? /Habj 19 juni 2005 kl.13.14 (CEST)
Haha, jag trodde det redan var så. Jag menade att den som uppdaterar Mall:Veckoöversättning måste ju till meta och kolla, och kollar då språkversionerna samtidigt. Men nu är allting som det ska, och jag borde kollat Mall:Veckans översättning innan jag svarade här! /ShineB ® 19 juni 2005 kl.15.17 (CEST)

Chris Watson[redigera wikitext]

Kom igen nu alla wikisar! Hjälp till med veckans översättning, en spännande artikel om Chris Watson. Ni behövs! --Astor Piazzolla 16 april 2008 kl. 19.53 (CEST)

Måste man översätta?[redigera wikitext]

Om man till exempel har en bok hemma som behandlar ämnet, går det inte bra att utvidga artikeln med information därifrån i stället?--Korall 23 september 2008 kl. 16.13 (CEST)

Visst, om du känner för att utöka en artikel utan att översätta är det förstås helt okej. xenus (talk) 23 september 2008 kl. 17.07 (CEST)

Olagligt?[redigera wikitext]

Om vad Micke skriver här är sant måste man kopiera över den översatta artikelns historik till den svenska historiken för att inte bryta mot upphovsrätten, om jag inte missförstått honom. I så fall bör man vara försiktig att delta i detta projekt.//--IP 25 oktober 2008 kl. 12.17 (CEST)

Är inte det lite upphovsrättsparanoia? xenus 26 oktober 2008 kl. 10.31 (CET)
Är detta fortfarande relevant? --Gunst 27 maj 2011 kl. 18.11 (CEST)

Bara Sverige?[redigera wikitext]

Verkar bara vara Sverige som har en sådan här fin mall? Tanzania 31 maj 2009 kl. 22.01 (CEST)

Svenskt arkiv?[redigera wikitext]

Finns det inget svenskt arkiv över dessa artiklar? Så man kan se vilka artiklar vi missat att översätta och vilka namn artiklarna borde ha? Moberg 2 juli 2010 kl. 23.35 (CEST)

Ja och var ser man ens förra veckans översättningsartiklar? Jag hittar inte i arkivet som länkas. Moberg 2 juli 2010 kl. 23.38 (CEST)
Det vore ju kul att se hur översättningarna blev. Moberg 12 juli 2010 kl. 22.07 (CEST)

Yo-yo effekten?[redigera wikitext]

Jag ser att veckans översättning är "Yo-yo effekten". Vem hittade på denna översättning? Stavas det inte jojo på svenska, och skriver man inte ihop sammansatta substantiv? - Tournesol 25 oktober 2010 kl. 14.32 (CEST)

Vem bestämmer vad veckans översättning borde heta på svenska?[redigera wikitext]

En av veckans översättningar är uppenbarligen Межигірський монастир vilket jag (utan egentliga kunskaper i ukrainska) förmodligen hade översatt till Mezjihirskij-klostret eller något i den stilen. Enligt rödlänken på listan över de senaste ändringarna skall artikeln dock heta Mezhyhiryaklostret.

Vem bestämde detta? Och hur? Tar man bara det engelskspråkiga namnet och byter ut de delar som är på engelska till svenska? - Tournesol 6 december 2010 kl. 13.32 (CET)

Ljudspel låter bättre än Audiospel[redigera wikitext]

Då detta är ganska uppenbart för mig så har jag inte lagt ner mycket arbete på att hävda min sak. Har nöjt mig med en googling (jobbar istället på att översätta artikeln). Leder det till kontrovers så får man ju titta noggrannare på det. Har än så länge bara lagt in en omdirigering från Audiospel, men överväger att ändra på metawiki eller var det nu är nödvändigt så att översättarprojektet uppmanar att översätta till artikeln Ljudspel och inte till Audiospel. --Gunst 28 maj 2011 kl. 09.47 (CEST)

Veckans klurigheter[redigera wikitext]

2012-18: Hur ska vi översätta en:Figure of the Earth och en:Indiana pi bill? Jordens figur eller Jordens form och Pi formulär från Indiana? --Civilspanaren (disk) 1 maj 2012 kl. 18.19 (CEST)

Tunt deltagande på Meta[redigera wikitext]

Det är inte många som deltar i omröstningarna på meta. Jag tog mig friheten att ta bort den ena föreslagna översättningen för vecka 40 2012, en:Politicization of science, som jag bedömer är hopplös att få neutral. Edaen (disk) 2 oktober 2012 kl. 18.19 (CEST)

Hjälp med översättningar för 2012-43[redigera wikitext]

Hur översätter vi en:Coffee milk och en:GRUNK? Coffee milk, borde bli Mjölkkaffe (se en:chocolate milk som blir Mjölkchoklad) och inte som jag först tänkte, Kaffe mjölk, eftersom det av avser vanlig mjölk som används till kaffe. Men GRUNK, Kungliga nationalregerings unionen i Kambodja? --Civilspanaren (disk) 22 oktober 2012 kl. 08.35 (CEST)

Eftersom man på enwp använder den franska förkortningen kanske det kan bli "Gouvernement Royal d'Union Nationale du Kampuchéa", om det inte finns en etablerad svensk term.[1] Edaen (disk) 22 oktober 2012 kl. 08.55 (CEST)
Frågan är väl egentligen om man ska översätta själva beteckningen "Coffee milk", den hittas väl knappast utanför Rhode Island. Det finns ett svenskt ord Kaffemjölk, men det är något annat. Kanske bör man behålla den engelska termen och översätta artikeln i övrigt. Xauxa (disk) 24 oktober 2012 kl. 15.10 (CEST)

Har vi några artiklar som skulle platsa som Veckans översättning?[redigera wikitext]

Har vi på svwp några bra, korta artiklar som är lätta att översätta och som inte finns på så många språk redan? / Elinnea (disk) 1 februari 2013 kl. 16.36 (CET)

Vem bestämmer vad veckans översättning borde heta på svenska? (del 2)[redigera wikitext]

För två år sedan frågade jag vem som bestämmer vad veckans översättning borde heta på svenska. Är det fortfarande ingen som vet? - Tournesol (disk) 27 februari 2013 kl. 13.39 (CET)

Jag skulle tro att det är den som uppdaterar Mall:Veckoöversättning som försöker komma med ett lämpligt förslag till vad artikeln bör heta. Den som sedan skapar artikeln kan ju komma att välja ett annat alternativ. Om nån annan anser att namnet inte är så bra så kan man ju på diskussionssidan föreslå ett bättre alternativ och flytta artikeln. Vi får inte hamna i en situation där folk blir osäkra på t.ex uppdatera Mall:Veckoöversättning eller börja översätta, i rädsla att de råkar göra det under fel artikelnamn, eftersom sånt är ju lätt ändrat i efterhand. Så svaret på vem som bestämmer är väl egentligen att det gör alla som vill och bryr sig, tillsammans. / Elinnea (disk) 27 februari 2013 kl. 13.49 (CET)
Jag har skrivit ett inlägg här, känns det rimligt rent metodikmässigt? - Tournesol (disk) 27 februari 2013 kl. 13.52 (CET)
Ja, det är bra, men jag tror egentligen att det är ännu bättre att bara ändra i Mall:Veckoöversättning om man kommer på nåt bättre än det som står, för att det är nog rätt få som läser på den malldiskussionssidan, så risken är att inget händer. Är det nån som ogillar ändringen så kan man ju ta diskussionen då. / Elinnea (disk) 27 februari 2013 kl. 13.57 (CET)

Rödlänkad artikel som nu finns[redigera wikitext]

Har just (snabb)översatt artikeln Busójárás, men den lyser fortfarande rött. Klickar jag så kommer jag till den översatta artikeln, men den vägrar bli blå! Är det något som med automatikkorrigeras inom kort? Försökte med Ctl-F5, men det hjälpte inte. (däremot på denna disk-sida är den blå!) --Xauxa (disk) 12 juni 2013 kl. 12.59 (CEST)

Artikeln finns fortfarande och den lyser fortfarande lika rött! --Xauxa (disk) 26 juni 2013 kl. 12.25 (CEST)
Artikeln ska inte ligga under översättningen då den inte hör till denna vecka. Det lär vara ett cacheproblem du ser. Testa klicka på denna länk så kommer det uppdateras. /Hangsna (disk) 26 juni 2013 kl. 12.28 (CEST)
Tack. Nu kan jag sova lugnt! Xauxa (disk) 26 juni 2013 kl. 12.33 (CEST)

Död sida?[redigera wikitext]

Har systemet med Veckans översättning dött? Jag hittar inte en endaste översättning för 2013 t.ex. --Objarni (disk) 10 januari 2014 kl. 00.11 (CET)

En lista på 2013 års översättningar finns här: [translations (2013)], vissa har översatts till svenska, den sista jag minns var Grönländska plattan (v45). Aktiviteten har dock varit låg och fler måste nog medverka om sidan ska kunna kallas levande. Dels någon som vill åta sig att aktualisera länkarna varje vecka, dels också fler "deltagare". Någon sammanställning på sv: tror jag inte har gjorts på ett tag, om det var en sådan lista du letade efter. Xauxa (disk) 10 januari 2014 kl. 18.27 (CET)
Det är tråkigt att se att vi uppdaterar det här så sällan. För några år sedan uppdaterades den alltid. J 1982 (disk) 4 februari 2014 kl. 21.33 (CET)

Sandlåda eller särskilt stubbtillstånd[redigera wikitext]

Jag försökte starta en sida för den här veckans översättning (vilken vecka det är och vilken artikel det gäller är irrelevant för problembeskrivningen), men fick den borttagen nästan omedelbums av en duktig wikipedian. Tyvärr, vill jag säga (men skriver det istället), för om "Veckans översättning" och liknande samverkansprojekt skall kunna fungera, så måste det finnas ett sätt att starta en artikel i det lilla och göra den offentlig under den sida där den har föreslagits, annars finns det ingen möjlighet för folk att hitta dit. Det vore konstigt om ett samverkansprojekt som det här tvingar en eller flera deltagare att var för sig översätta hela sidan i sin helhet och publicera den, bara för att undvika borttagning. Det tar s.a.s. udden av det gemensamma i projektet. Jag förslår därför att "Veckans översättning" skaffar sig en för ändamålet lämplig sandlåda (eller flera stycken om det behövs), som hittas från projektets wikipediasida. Alternativet till sandlådan är att projektet får möjlighet att skapa stubbar som annars utan pardon skulle tas bort, men jag misstänker att det skulle bli svårt att upprätthålla god ordning då. Lakrits (diskussion) 23 juni 2014 kl. 21.21 (CEST)

Jag har också råkat ut för detta, går att lösa antingen genom att en mall skapas så det syns att det är veckans översättningsprojekt, eller att man helt enkelt skriver i kommentarsraden att det är "första steget i veckans översättning" eller något liknande. Detta problem gäller för övrigt inte bara detta projekt, utan man kan råka ut för det i andra sammanhang också. Då någon fått för sig att en viss artikel inte ska få finnas, och det som läggs till genast tas bort. Suck. --Xauxa (diskussion) 24 juni 2014 kl. 09.23 (CEST)
Låter som en utmärkt idé med en mall. Har också råkat ut för detta problem.AlphaZeta (diskussion) 24 juni 2014 kl. 10.19 (CEST)
Det finns väl redan en mall? Funkar det inte med den?

//Vätte (diskussion) 30 juni 2014 kl. 23.23 (CEST)

Jo, det gör det säkert. Tänkte inte på det ..... Är aktiviteten låg på projektet, så blir också minnet kort. Bra att du "hittade" den. --Xauxa (diskussion) 1 juli 2014 kl. 09.08 (CEST)

Artikelnamn för Radium Girls[redigera wikitext]

"Radium Girls" har i tidigare svenska publikationer översatts till "radiumflickorna" (Se t.ex. Hertzen, Gustav von. 2007. Demokratins utmaning, sid. 170. Eetos, Åbo, Finland. ISBN 9-529-22598-9). Jag föreslår därför att artikeln på svenskspråkiga Wikipedia får just namnet Radiumflickorna. Lakrits (diskussion) 28 juli 2014 kl. 21.43 (CEST)

Det låter okey, tycker jag. --Xauxa (diskussion) 28 juli 2014 kl. 23.45 (CEST)

Infinity pool[redigera wikitext]

Flyttat till Diskussion:Infinity-bassäng

Upphöra med veckans översättning[redigera wikitext]

Veckans översättning uppmanar till att översätta artiklar från andra språkversioner. Med tanke på de diskussioner som pågår, och skett tidigare, gällande artikelnomineringar och kravet på granskning av källor i översatta artiklar, ifrågasätter jag projektet Veckans översättning. Det ger en uppmaning till att översätta artiklar från andra språkversioner, och ger ett intryck av att det är ett enkelt sätt att skapa nya artiklar. Av de förda diskussionerna framgår att det snarare är en risk för Wikipedias trovärdighet, då källorna inte granskas ordentligt av översättaren och att felaktigheter smyger sig med. I beskrivningen av Veckans översättning finns ingenting som nämner något om denna problematik, eller uppmanar deltagarna att verkligen granska källorna. Gemenskapen bör ta sig en funderare över hur vi skall se på detta projekt, eller påtala vad man som översättare måste tänka på.--Historiker (diskussion) 13 augusti 2017 kl. 19.44 (CEST)

Mer se det som ett tips om artikelämne och samtidigt hänvisa till den diskussionen. Edaen (diskussion) 13 augusti 2017 kl. 19.49 (CEST)
Sett som tips om artikelämne, eventuellt med inspiration från andra språkversioner, är det utmärkt. Det borde dock få ett annat namn. Översättning är alltid en nödlösning. Tostarpadius (diskussion) 3 september 2017 kl. 08.04 (CEST)
Jag håller inte alls med om att översättning är en nödlösning, snarare bör översättningar av kvalitativa artiklar vara eftersträvansvärt! Detta projekt är i nuläget antagligen ett av de största artikelsamarbetena mellan språkversioner, vilket jag ser positivt på. Jag har dock infogat en länk till Wikipedia:Översättningsrekommendationer för tips vid översättningar från enwiki. / Reddarn (diskussion) 14 oktober 2017 kl. 11.40 (CEST)

Bidrag till projektsidan[redigera wikitext]

@Frisko:@DaftClub:@Ulkl:@JohanahoJ:@Disembodied Soul:@Phille95:@Zquid:@LittleGun:Jag pingar er som i högre eller lägre grad bidrar till SvWps arbete inom meta-projektet Veckans översättning. Er insats behövs också på MetaWiki-sidan. Det har det senaste halvåret varit låg aktivitet på röstningen, men framför allt på förslagsgivandet. Flertalet översättningsförslag ges av en enda användare. Det är sålunda en god gärning att någon gång ibland titta in på Meta-Wikin, och gärna komma med förslag på artiklar, också. Urvalet blir ju mindre godtyckligt - och mångsidigare - när fler är inne och röstar och föreslår. Besök därför gärna röstningssidan, Translation of the week/Translation candidates! Deryni (diskussion) 16 augusti 2017 kl. 21.59 (CEST)

Härligt! Det gör s-k-i-l-l-n-a-d. SMirC-beam.svg Deryni (diskussion) 23 augusti 2017 kl. 20.28 (CEST)
@Deryni:, nu har jag lagt in några nya kandidater. Men jag ska fundera på det som Historiker skrev i avsnittet ovan, om källor mm, något som jag också tänkt på. // Zquid (diskussion) 24 augusti 2017 kl. 16.01 (CEST)
@Zquid:@Historiker:Ja, vi har mycket att fundera över. Jag ser det mest som att instruktionerna till Veckans översättning blivit otidsenliga och behöver uppdateras. Visst kan man se det som Edaen, ett tips på artiklar som kan/behöver skrivas, men jag ser det nog också som en möjlighet att hämta godbitar från andra Wps, där en del referenser är gratis, men behöver granskas och en del referenser behöver tillföras, för att stärka artikeln i SvWp. I några fall är dessutom inte artikeln överförbar mellan de olika språkversionerna på grund av att strukturen ser olika ut. Handdragen rikhsa är ett sådant exempel. Månne "Uppdatering av instruktionerna till VÖ" vore ett lämpligt Månadens uppdrag!? Deryni (diskussion) 24 augusti 2017 kl. 17.07 (CEST)
Under tiden, ett stort tack till de fina förslagen för Translation of the Week. Deryni (diskussion) 24 augusti 2017 kl. 17.07 (CEST)
@Deryni: Det är en god idé att se över instruktionerna för Veckans översättning och förtydliga utifrån de diskussioner som skett under senare tid. Ett helt annat förhållningssätt till artiklar på andra språkversioner är på väg att etableras.--Historiker (diskussion) 24 augusti 2017 kl. 17.12 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar Deryni (diskussion) 24 augusti 2017 kl. 18.53 (CEST)
@MagnusA:Pingar MagnusA som gjort ett viktigt arbete med att uppdatera andra projektsidor. Det vore intressant att få höra också dina synpunkter. Deryni (diskussion) 24 augusti 2017 kl. 18.53 (CEST)
@Deryni: jag tittar och funderar över mallen som nu sitter på den engelskspråkiga artikeln om Wendela Hebbe. Och jag förstår inte riktigt vad som krävs i referensväg för artikeln... Jag är ännu inte särskilt hemma i referensfrågan - skulle du kunna förklara? // Zquid (diskussion) 31 augusti 2017 kl. 04.06 (CEST)
@Zquid:Jag tycker tyvärr att det förekommer en hel del godtycke i omdömena och läggandet av röster. Det är också en orsak att be fler skribenter vara inne och föreslå - och rösta. Vad gäller astronomiartiklar är det nästan genomgående att användaren Shizhao, som är en av de flitigaste deltagarna, väljer "oppose" med kommenteraren "Not important". I fallet med Hebbe tycker jag nog det är grinigt att önska fler noter för att ha artikeln som VÖ. Jag har därför skrivit det i kommenterarerna, vad det nu kan vara värt. Det är för övrigt väldigt värdefullt med din medverkan på Metawiki-sidan. SMirC-beam.svg Deryni (diskussion) 31 augusti 2017 kl. 06.23 (CEST)
@Deryni: Roligt att höra att man bidrar med bra saker! :-) Jag har suttit och läst och valt bland olika artiklar, bland annat om kvinnor (biografier om kvinnor är det ju underskott på, iallafall på svenska), företeelser från olika tidsepoker och delar av världen, samt en del säsongsbetonade ämnen. Jag har blivit väldigt intresserad av att jämföra olika samhällen/epoker och fundera på Vaffö gör di på detta viset... (och mina planer på att ägna hösten åt bläckfiskar och annat marinrelaterat gick därmed åt skogen, men det gör inget). En gobeläng kanske inte är "important"... men vilka skaffade gobelänger? I vilket syfte? Under vilken tidsera? Hur såg gobelängerna ut? Vilka tillverkade dem? etc. Likadant med stjärnor och andra ämnen... även där kan man fundera på en rad olika saker. Oviktigt i första ögonkastet kan bli viktigt när man börjar fundera. Dessutom har inte alla samma intressen eller kunskaper. Så jag håller med dig om vikten av många som föreslår och röstar. Vi får väl jobba vidare mot det målet. :-)
Angående artikeln om Wendela Hebbe, är det alltså inte nåt som behöver göras med de noter som finns, utan önskemål om ännu fler? // Zquid (diskussion) 31 augusti 2017 kl. 11.53 (CEST)
Jag tycker den artikeln håller mer än väl som den är, men det är klart att visst skulle artikeln på EnWp må bra av ytterligare källor. Beträffande artikeln om gröna stjärnor var däremot kritiken befogad. Den hade inte en enda fotnot. Jag såg därför till att "fläska på", så nu har den åtta olika källhänvisningar ... Jag är också i redoläge med att lägga ut en längre artikel på svenska, men tänkte nog vänta in att den blir Veckans översättning, först. Det ser så trevligt ut, när det jobbas med olika språkversioner, sida vid sida. SMirC-smile.svg Deryni (diskussion) 31 augusti 2017 kl. 12.29 (CEST)
Men det som efterlyses är alltså fler källor, inte förtydligande av de som redan finns? Jag tänkte det kanske var sidnummer från boken de ville ha. (Bra att veta vad som krävs, om jag ska forsöka lösa det) :-)
Det är så jag tolkar det, men som du kan se i mina kommentarer på Meta-Wiki ställer jag mig mycket undrande, när Shizhao som ställer kravet fler noter på något som har 19 noter från två källor själv anmäler TOW-bidrag som bara har en källa med en enda fotnot. Men en annan sak som kan ligga bakom är att länken till källan med 16 noter är brusten. Det måste åtgärdas, men om det är vad hen reagerat på borde hen ha skrivit det. Deryni (diskussion) 31 augusti 2017 kl. 19.03 (CEST)
Spännande med din väntande stjärnartikel. // Zquid (diskussion) 31 augusti 2017 kl. 14.04 (CEST)
SMirC-smile.svg Deryni (diskussion) 31 augusti 2017 kl. 19.03 (CEST)
Nu har jag bättrat på EnWps Hebbe-artikel med en referens och fyra noter. Jag passade på att samtidigt lägga in dessa i SvWp, där de också saknades. Jag har därför bett Shizhao överväga sin röst, som nog kan ses ogiltig redan vid det här laget. Lägg gärna in fler referenser och noter, ändå. SMirC-smile.svg Deryni (diskussion) 31 augusti 2017 kl. 19.25 (CEST)
... och se om du kan fixa den brustna länken! Deryni (diskussion) 31 augusti 2017 kl. 19.25 (CEST)
Där fick jag lite att bita i... Har hittat en nyare till vad som verkar vara samma källa, men att lägga in den var lite svårare. Det verka vara nån slags "kortkommando" till källan, som jag inte lärt mig än. Förhoppningsvis kan jag få hjälp IRL om några dar... och förhoppningsvis är inte Shizhao alltför otålig. // Zquid (diskussion) 1 september 2017 kl. 13.30 (CEST)
Nu har jag med hjälp av Axel Pettersson (WMSE) att byta ut länken på alla ställen... så förhoppningsvis är alla nöjda med referenserna! Tack för hjälpen med artikeln, Axel och Deryni! // Zquid (diskussion) 5 september 2017 kl. 17.34 (CEST)
Suveränt! SMirC-beam.svg Deryni (diskussion) 5 september 2017 kl. 18.03 (CEST)
@Deryni: Och nu har jag sorterat bland förslagen som ligger på sidan... vi får väl se om det blir några reaktioner. // Zquid (diskussion) 11 september 2017 kl. 09.59 (CEST)
Jättebra! Tja, vad reaktionen blir, återstår att se. Jag tycker nog att reaktionerna det senaste året var långsamma och mestadels gällt negativismer. Med fler på projektsidan tror jag dock på en förändring till det bätttre. Den har delvis redan märkts, med BRA förslag på översättningsartiklar. SMirC-smile.svg Men det är framför allt för mycket av mot-röster, som inte tas tillbaka, eller kan tas tillbaka. Ett vanligt omdöme är "low importance". Som jag ser det bör inga sådana röster avges. Bättre att rösta fram de artikelförslag som man vill ha fram, än rösta bort andra. Vad som har liten betydelse är särskilt subjektivt, men som vi också kan konstatera blir det också subjektivt, när någon vill ha fler noter på en artikel som redan har 18 st, samtidigt som den själv föreslår artiklar som bara har en not. Keep up your good work, Zquid! Deryni (diskussion) 11 september 2017 kl. 12.44 (CEST)
@Deryni: Dina förslag på astronomiartiklar verkar ju ha engagerat både gamla och nya (nygamla?) på sidan - dock mycket "anti" angående förslagen som du ju nämnde. Ja, vi behöver fler engagerade, och det är bra om dessa har intressen och kunskaper på olika områden. Då får vi en blandning av ämnen, och jämnare bedömning av vad som är viktigt i dessa ämnen. Argumentet "low importance" kan användas till... hmmm... att sålla bort vinnaren i skolidrottsmästerskapen -89 från Zlatan och Stenmark, inte på alla artiklar som handlar om idrott. Till exempel.
Jag tackar så mycket för ditt beröm, och återkommer troligen om några veckor med fler förslag till VÖ. Och så får vi se om det blir några andra som kommer med egna förslag, eller röster. :-) // Zquid (diskussion) 11 september 2017 kl. 15.34 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar Ja, som du konstaterar så har engagemanget ökat. Från SvWp är vi åtminstone fem (+Phille95, +Frisko, + Erebuss) som röstar mer eller mindre regelbundet. Kan vi också se till att styra bedömningar och dialog i en hälsosam riktning kommer det att bli riktigt, riktigt bra. Deryni (diskussion) 11 september 2017 kl. 19.18 (CEST)
@Deryni: Nu har Shizhao röstat ja till artikeln om Wendela Hebbe. :-) // Zquid (diskussion) 12 september 2017 kl. 06.55 (CEST)
Trevligt att se att han kan ändra sig. SMirC-beam.svg Deryni (diskussion) 12 september 2017 kl. 07.03 (CEST)
@Deryni: Jag var inne och skulle rösta nu, men upptäckte att Batesian_mimicry länkade till två andra wp-artiklar i referens 2. Vet du om det är "vanligt" på engelska wp? Jag känner mig osäker... (Speciellt med tanke på att artikeln är märkt som "Good"). Kanske bäst jag frågar på Meta och tittar på de andra kandidaterna först? // Zquid (diskussion) 23 september 2017 kl. 13.32 (CEST)
@Zquid:Det är hyfsar vanligt och ger förstås en sämre referens än vid angivande att motsvarande bokverk med isbn-nummer med mera. Däremot är det ju en bättre referens än ett rent angivande av boktitel utan vidarelänkning till artikeln. Just den här artikeln har så gott om referenser, så att det påverkar knappast omdömet, att inte referensen är fullständig. Beträffande mimikry gjorde jag för några år sedan en REJÄL utökning av SvWps artikel, Mimikry. Sedan dess har i TOW Vavilovs mimikry varit veckans översättning. Vore kul om röstningen ledde till att vi så småningom har underartiklar till fler mimikry-varianter, framför allt Bates mimikry och Müllers mimikry, som idag är rena omdirigeringar. Deryni (diskussion) 23 september 2017 kl. 13.44 (CEST)
@Deryni: OK, då vet jag! :-) Jag läste för övrigt om Vavilovs mimikry, visste inte att sånt fanns bland växter också. Men ju fler artiklar jag läser, desto fler nya saker får jag veta. // Zquid (diskussion) 23 september 2017 kl. 14.10 (CEST)

@Deryni: Har lagt in ett nytt förslag, i ett aktuellt ämne. Ska bli intressant att se vad alla tycker... // Zquid (diskussion) 10 oktober 2017 kl. 11.25 (CEST)

Veckans översättning 13 nov 2017[redigera wikitext]

Diskussionen överförd till Diskussion:HBTQ i Egypten. Deryni (diskussion) 13 november 2017 kl. 12.30 (CET)

Upphovsrättsfråga för bild i en VÖ-kandidat[redigera wikitext]

@Deryni:, mfl: Finns det någon som har några kloka tankar angående illustrationen till artikeln en:The Flag (O'Keeffe painting), som Holapaco77 skriver är copyviol? Se diskussionssidan:[2]. Jag själv begriper mig inte på det där så bra än. // Zquid (diskussion) 30 november 2017 kl. 13.31 (CET)

Georgia O'Keeffe dog 1986 - bilderna kan alltså tidigast 2056 vara Public Domain (upphovsrättsfri). --Nordelch För Wikipedia - i tiden 30 november 2017 kl. 13.38 (CET)
@Nordelch: Men hur är det med Commons:Copyright rules by territory#United States som det står om på diskussionssidan? // Zquid (diskussion) 30 november 2017 kl. 14.53 (CET)
Tja, enligt den länkade sidan ska det vara annorlunda i USA. Där ska allt vara upphovsrättsfri som publicerades 1923 eller tidigare. --Nordelch För Wikipedia - i tiden 1 december 2017 kl. 08.38 (CET)

Källor / Women's March (South Africa)[redigera wikitext]

@Deryni:, kan du vara "second opinion" - jag har lagt till källor i Women's March (South Africa), men vill inte vara den som tar bort mallen dessutom. // Zquid (diskussion) 12 maj 2018 kl. 12.26 (CEST)

Fixat Fixat Bra jobbat! Deryni (diskussion) 12 maj 2018 kl. 15.12 (CEST)
@Deryni: Tack för hjälpen! (och för berömmet) // Zquid (diskussion) 12 maj 2018 kl. 15.19 (CEST)

Fler förslag?[redigera wikitext]

@Deryni: mfl - har ni några artikelförslag att lägga in på TOTW? :-) // Zquid (diskussion) 24 juli 2018 kl. 16.35 (CEST)

@Zquid: Jag ransonerar eftersom mina förslag ofta gäller astronomi och brukar bli bortröstade. Jag kommer att lägga in någon fler naturorienterad snart och också någon ny underartikel till mimikry-artikeln. Tack för "pushen"! SMirC-beam.svg Deryni (diskussion) 24 juli 2018 kl. 18.01 (CEST)
@Zquid: Nu har jag gjort slag i saken, ett litteraturförslag, ett astronomiskt objekt och ett nytt mimikry-förslag. SMirC-smile.svg Deryni (diskussion) 26 juli 2018 kl. 21.09 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar // Zquid (diskussion) 26 juli 2018 kl. 21.29 (CEST)

Nu börjar det hända lite...[redigera wikitext]

Fler som lägger förslag och som röstar. @Deryni: Skulle du kunna hålla lite koll på sorteringen under helgen? Jag kommer troligen inte att vara på WP så mycket idag och imorgon, och måste prioritera VT när jag är det. Och kan du flytta tillbaks Filedeato till de med 4 röster? Jag flyttade ner den pga missförstånd, och nu har jag bara mobilen att skriva på (lite för pilligt att göra en flytt med). Trevlig helg! // Zquid (diskussion) 4 augusti 2018 kl. 09.05 (CEST)

@Zquid:Fixat Fixat ... och lite mera sortering därtill. Jättekul att rösterna strömmar till och på ett genomgående positivt sätt dessutom! Deryni (diskussion) 4 augusti 2018 kl. 09.47 (CEST)