Sekundära könskarakteristika

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Sekundära könskarakteristika är sådant som skiljer sig åt mellan de två kön, men inte fysiskt har med fortplantningen att göra. Detta skiljer de sekundära könsdragen från primära könskarakteristika, vilket i stort är synonymt till könsorganen. De sekundära könskarakteristika utvecklas under puberteten och spelar roll för den fysiska attraktiviteten.

Under puberteten utvecklar kvinnor större bröst och mjölkkörtlar, en kroppsform med bredare höfter, smalare midja och axlar. Hos kvinnor placerar sig överflödigt kroppsfett på brösten, höfterna och låren. Kvinnor har som regel lägre midja-höft-kvot än män, det vill säga är mer timglasformade. Tillväxten är mindre än för män. Kvinnan har som regel ljusare röst än män. De hormoner och enzymer som styr utvecklingen av kvinnans sekundära könskarakteristika innefattar östrogen, progesteron, prolaktin, könshormonbindande globulin och aromatas.

Till manliga sekundära könskarakteristika hör större mängd kropps- och ansiktshår, en kroppsform med smalare höfter och bredare axlar, att överflödigt kroppsfett främst lägger sig kring buken och runt midjan (bukfetma), samt en djupare röst. Under puberteten förändras männens ansiktsform. De får större käke, haka och ögonbrynsbåge och större näsa, smalare kinder, och vidare struphuvud med synligt adamsäpple. Männens sekundära könskarakteristika beror på högre värden av testosteron, dihydrotestosteron och androsteron.

Hormonrubbningar till följd av sjukdomar kan leda till att de sekundära könskarakteristika förändras. Män kan drabbas av feminisation genom till exempel att utveckla gynekomasti eller galaktorré, och kvinnor kan drabbas av virilism genom att till exempel utveckla hirsutism. På grund av förändrade hormonnivåer minskar normalt de sekundära könskarakteristika vid klimakteriet och andropausen.

Till sekundära könskarakteristika hos andra arter hör exempelvis skillnad i fjäderdräkt hos påfåglar, skillnad i storlek hos sjöelefanter, samt en stor differentiering i färgteckning hos mbuna-ciklider.

Se även[redigera | redigera wikitext]