Franska kommunistpartiet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Franska kommunistpartiet
Parti communiste français
Förkortning PCF
Partiledare Pierre Laurent (secrétaire national)
Grundat 1920
Huvudkontor 2, Place du colonel Fabien
75019 Paris
Antal medlemmar 134 000
Politisk ideologi eurokommunism
Europeiskt samarbetsorgan Europeiska vänsterpartiet
Politisk grupp i Europaparlamentet GUE/NGL
Färg(er) röd och gul
Nationalförsamlingen
Röstandel
1,08 %
Mandattilldelning
7 av 577
Senaten
Röstandel
0 %
Mandattilldelning
20 av 343
Europaparlamentet
Röstandel
6,48 %
Mandattilldelning
5 av 72
Regionala råd
Röstandel
0 %
Mandattilldelning
95 av 1 880
Webbplats
pcf.fr
En manifestation i Paris för offentlig välfärd (19 november 2005)

Franska kommunistpartiet (franska: (le) Parti Communiste Français, PCF) är ett politiskt parti i Frankrike som förespråkar kommunism.

Även om väljarstödet har sjunkit sedan 1980 har PCF fortfarande ett stort medlemsantal, näst störst efter Folkrörelseunionen (UMP), och anmärkningsvärt inflytande i fransk politik: 186 mandat i regionala parlament och omkring 800 borgmästare. Det är ett av de mest inflytelserika partierna efter Socialistpartiet och UMP. PCF är fortfarande det största partiet i Frankrike som förespråkar kommunistiska idéer.

Partiet bildades 1920 och har deltagit i tre regeringar: i den provisoriska befrielseregeringen (1944–1947), i början av president François Mitterrands regering (1981–1984) och i vänsterministären ledd av premiärminister Lionel Jospin (1997–2002). Det var också det största franska partiet på vänstersidan i en rad nationella val från 1945 till 1970-talet, innan Socialistpartiet (PS) blev större på 1980-talet. PCF har sedan förlorat ytterligare väljare till Socialistpartiet.

Eftersom partiet suttit i ministären under François Mitterrands regering anser många i extremvänstern att det är ett socialdemokratiskt parti. Partiet stöder rörelser för alternativ globalisering även om det ibland också kritiserar dem, särskilt deras organisatoriska brister.

Efter ett dåligt resultat i 2007 års val uppfyllde partiet för första gången sedan 1962 inte minimiantalet på 20 deputerade för att själva kunna bilda en partigrupp i parlamentet. PCF allierade sig då med De gröna och andra parlamentsledamöter på vänstersidan för att bilda en grupp vänster om Socialistpartiet, kallad Demokratisk och Republikansk vänster.

PCF är medlem i Europeiska vänsterpartiet och dess europaparlamentariker är med i Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]