Palmolja

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Palmolja är ett vegetabiliskt fett tillverkat från oljepalmen, Elaeis guineensis. Palmolja kan användas både som livsmedel och som råvara för bränslen, till exempel biodiesel. Det förekommer i många margariner. De största exportörerna av palmolja är Malaysia och Indonesien.

Användning av palmolja för bränsleproduktion kritiseras ofta av miljöskäl, då avverkning av regnskog sker i stor skala för att anlägga oljepalmsplantager. I innehållsförteckningar redovisas det ofta bara som vegetabiliskt fett.

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Fettsyrornas fördelning i palmolja/palmfett:

Framställning och användning[redigera | redigera wikitext]

Oljepalm (Eleis guineensis)

Fettet förekommer i oljepalmens fruktkött som droppar eller klumpar, men även i själva kärnan i frukterna. Dessa är samlade i äggrunda, 20 – 40 cm långa och 10 – 20 cm breda fruktställningar. Frukterna är orangeröda stenfrukter av ett mindre plommons storlek. Fruktköttet har en tjocklek av 4 – 5 mm och omger den hårda, svarta stenen, som innesluter den mjuka och vita kärnan. [1]

Frukterna kokas i autoklav, pressas och extraktioneras. Vid bearbetning av de färska frukterna får man en olja som inte innehåller mer än ca 4 % fettsyra. Denna raffineras till matolja och används även, på grund av hög halt av karotin, till vitaminisering av margarin. Palmoljan är lätt att förtvåla och kan därför också användas för tillverknng av tvål. [1]

Av kärnorna utvinns även fett, palmkärnolja. Denna är mycket lik kokosolja och används huvudsakligen till tvålframställning och tillsammans med kokosolja i margarintillverkningen.

Resterna från oljeutvinningen är ett utmärkt kraftfoder för kreatur (fungerar bra som djurfoder) . [1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Meyers varulexikon, Forum, 1952