Apple Inc.

Från Wikipedia
(Omdirigerad från AppleCare)
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om Apple. För skivbolaget, se Apple Records. För albumet, se Apple (album).
Apple Inc.
Apple logo black.svg
Logotypen för Apple.
Typ Publikt aktiebolag
Nasdaq: AAPL
Huvudkontor USA Cupertino, CA, USA
Nyckelpersoner Arthur D. Levinson
Styrelseordförande
Timothy D. Cook
Vd
Bransch Datorhårdvara
Datorteknologi
Hemelektronik
Produkter Dator
Mac
Operativsystem
OS X IOS
Hårdvara
Ipad Iphone Ipod
Läs mer om produkter
Tjänster Apple TV Itunes
MobileMe Icloud Itunes U
Antal anställda 92 600 – December 2014
Historia
Grundat 1 april 1976
Grundare Steven P. Jobs
Stephen G. Wozniak
Ronald G. Wayne
Ekonomi
Omsättning $ 182,795 miljarder
Q1: $ 57,594 miljarder
Q2: $ 45,646 miljarder
Q3: $ 37,432 miljarder
Q4: $ 42,123 miljarder
Rörelseresultat $ 53,483 miljarder
Q1: $ 17,709 miljarder
Q2: $ 13,818 miljarder
Q3: $ 10,484 miljarder
Q4: $ 11,472 miljarder
Vinst efter skatt $ 39,51 miljarder
Q1: $ 13,072 miljarder
Q2: $ 10,223 miljarder
Q3: $ 7,748 miljarder
Q4: $ 8,467 miljarder
Tillgångar $ 231,839 miljarder
Eget kapital $ 111,547 miljarder
Övrigt
Webbplats Apple.com
Apple.se
Fotnoter Siffror från 2014 års bokslut.[1]

Apple Inc., i vardagslag benämnt Apple, är ett amerikanskt dator- och hemelektronikföretag grundat 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald G. Wayne. Företaget har cirka 92 600 anställda och omsatte 2014 nästan 183 miljarder dollar. Företaget var den 1 juni 2011 värt 321,81 miljarder dollar, vilket gjorde företaget till världens dyraste företag.[förtydliga] Den 20 september 2011 gick Apple om Exxon Mobil i aktievärde och var därmed världens högst värderade företag.

Apple var en av de tidigaste tillverkarna av persondatorer och var bland annat först med att serietillverka datorer med grafiskt användargränssnitt och datormus. Under 1980-talet hårdnade konkurrensen och Apples marknadsandel krympte.[2][3][4] Produkterna är kända för sin användarvänlighet, påkostade och eleganta design där även baksidan designats väl. Företaget och dess chefsdesigner Jonathan Ive har vunnit ett flertal designpriser och utmärkelser för innovation av sina produkter. Utmärkande för Apple är att deras nya produkter har namn som börjar med ett gement i och den följande bokstaven i namnet är versal ex. iMac, iPod, iTunes, iMovie, iPhone, iPad osv. Detta "i" kan antingen stå för internet, intelligent, och på senare tid har det framgått för att ge en mer "personlig" touch åt produkterna, eftersom ett versalt i är jag på engelska.

Några av Apples mest framgångsrika produkter är persondatorn Macintosh, framför allt enhetsdatorn iMac, operativsystemet Mac OS X, mp3-spelaren iPod och den internetbaserade musikaffären iTunes Store. Apples senaste satsningar inkluderar mobiltelefonen iPhone och surfplattan iPad.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Steve Jobs
Steve Wozniak
Ronald Wayne

Apple Computer grundades den 1 april 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne. Ronald Wayne drog sig ganska snart ur det nystartade företaget och ersattes med tiden av Mike Markkula.

Företaget sålde 200 enheter av sin första datormodell Apple I. År 1977 lanserades Jobs och Wozniak andra datormodell Apple II som blev en stor succé på hemdatormarknaden och gjorde Apple till en viktig aktör på den växande marknaden. Apple nådde störst framgång med Apple II 1982 och 1985, då Apple II ensam stod för drygt 15-16 procent av hemdatormarknaden – en siffra Apple hittills aldrig nått upp till igen.[källa behövs] År 1980 blev Apple ett börsnoterat företag. Samma år släpptes Apple III. De många problemen med Apple III gjorde dock att modellen gick till historien som en av Apples största floppar. Apples huvudsakliga konkurrenter på datormarknaden på 1970-talet och början av 1980-talet var Commodore, Texas Instruments och Atari.[5]

Medan Apple fortsatte att växa började man leta efter duktiga företagsledare. År 1983 övertalade Jobs John Sculley, en av PepsiCo:s chefer att bli vd för Apple, med den berömda frågan: "Vill du sälja sockervatten resten av livet, eller vill du förändra världen?". Apple anställde Sculley i förhoppning om att förbättra marknadsföringen och därmed företagets försäljning. Samma år släppte Apple den tekniskt avancerade Apple Lisa.

Namnet Apple[redigera | redigera wikitext]

Det finns många teorier bakom namnet "Apple" (apple = äpple på svenska). Vissa menar att det valdes för att hamna före Atari i telefonkatalogen men äpple ska även ha varit Steve Jobs favoritfrukt och han upplevde en trevlig sommar jobbandes på en fruktträdgård i Oregon.[källa behövs] Ytterligare en teori är att namnet är taget efter Beatles skivbolag Apple Records som för övrigt mött Apple Computer i rättssalen i flera omgångar angående just namnet.[källa behövs] Det påstås också att det skall anspela på Isaac Newtons äpple.[källa behövs] En vanlig feluppfattning är att namnet "Apple" och företagets logotyp med ett halvätet äpple skulle vara en hyllning till Alan Turing och det cyanidinjicerade äpple som han begick självmord med. Företaget har dock dementerat detta.[6]

Apple var enligt amerikansk press i början av 2011 världens högst värderade varumärke. Brandchannels årliga undersökning utsåg Apple till världens starkaste varumärke år 2004 och samma år toppade Apple tidningen Wireds årliga "Top 40" som rankar företag som är ledande inom teknik och innovation.[7]

I och med att företaget lanserar allt fler hemelektronikprodukter beslutade de i januari 2007 att ta bort ändelsen Computer från namnet.

Macintosh lanseras[redigera | redigera wikitext]

Den första Macintosh-dator som lanserades 1984 är en milstolpe i datorhistorien.

1984 introducerades Macintosh, den första kommersiellt framgångsrika persondatorn med ett grafiskt gränssnitt (GUI, Graphical User Interface). Inspirationen till användargränssnittet kom från Xerox PARC och vidareutvecklades för konsumentbruk. Tekniker som menyer, "drag & släpp", dubbelklick och papperskorgen revolutionerade persondatorn och är fortfarande förhärskande.[källa behövs] Macintoshs utveckling påbörjades av Jef Raskin (som dock redan 1981 tvingades avgå efter en dispyt med Jobs).

Framgången med Macintosh ledde till att Apple övergav Apple II till förmån för Mac-produktlinjen. Originalmacen vidareutvecklades till Mac Plus 1986 och utifrån den skapades Mac SE, Mac II 1987, Mac Classic och Mac LC 1990. Under 1980-talet tog Frog design fram designen på Apples persondatorer.

År 1985 fick Sculley och Jobs samarbetssvårigheter. Jobs blev ombedd att lämna företaget och startade istället företaget Next.

År 1989 lanserade företaget sin första bärbara dator med namnet Macintosh Portable. Datorn är förhållandevis stor och klumpig och försäljningssuccén uteblev. År 1991 tog Apple hjälp av Sony för att förbättra designen av sin bärbara dator. Resultatet lanserades under namnet PowerBook 100 och blev stilbildande inom bärbara datorer.[källa behövs]

År 1991 nådde Apple 11 procent av hemdatormarknaden med sina Macintoshdatorer,[källa behövs] vilket nästan kan jämföras med framgångarna med Apple II på 1980-talet. Detta var dock sista gången Apple hade marknadsandelar på över 10 procent. Konkurrenterna Commodore och Atari var nära konkurs, och snart kom Apple att bara ha PC-datorer som konkurrenter.[5]

År 1993 släppte Apple en handhållen dator med namnet Newton.

På grund av en stadigt sjunkande lönsamhet fick även Sculley 1993 lämna Apple Computer och ersattes av Michael Spindler.

År 1994 bytte Apple processorer i sina datorer, från att tidigare ha använt Motorola 680X0-processorer gick företaget över till att använda PowerPC-processorer och lanserar därmed de första datorerna i Power Macintosh-familjen. Till en början köpte Apple in kopparbaserade PowerPC-processorer från IBM och aluminiumbaserade PowerPC-processorer från Motorola. Snart kom man dock endast att använda IBM:s processorer, då de kopparbaserade processorerna visserligen är något dyrare, men också marginellt snabbare.

År 1996 ersatte Gil Amelio Spindler som vd tidigt under året. I slutet av året lade Apple ett uppköpsbud på Next.

Jobs gör comeback[redigera | redigera wikitext]

Imac G3 "Bondi Blue" (1998)
Ipod har blivit en viktig del av Apples framgångar under senare år.

År 1997 slutförde Apple uppköpet av Next för drygt 400 miljoner dollar. I och med detta återkom Jobs och ersatte Amelio som vd för företaget. Jobs påbörjade stora förändringar och strömlinjeformning av företaget. Apple lanserade sin webbutik Apple Store och sina lokala butiker i USA. Teknik från Next fann sin väg in i Apples produkter, främst operativsystemet NeXTstep som utvecklats till Mac OS X.

Under Jobs ledning ökades företagets försäljning markant med bland annat Imac lanserad 1998. Imac var den första dator som marknadsfördes kanske i första hand för sitt utseende, även om den också hade andra mycket goda egenskaper.[källa behövs] Imac saknade de traditionella portarna för SCSI och ADB och använde istället standarden USB som då var tämligen okänd men senare blivit det dominerande sättet att ansluta periferienheter till datorer. De största nyheterna var annars datorns design samt avsaknaden av diskettstation. Sedan dess har lockande formgivning och kraftfull marknadsföring fungerat väl för Apple. Steve Jobs lyckades förvandla Apple från ett företag nära konkurs till världens dyraste företag och har fått ett flertal priser och utmärkelser.

De första Macintoshmodellerna med Firewire, USB och AirPort lanseras 1999. Vid millennieskiftet hade datormodellerna bantats ner till endast fyra produktlinjer med klara skillnader. Hemanvändarna hade Imac och Ibook, proffsanvändarna hade Power Mac och Powerbook.

År 2000 lanserades onlinetjänsten Itools. Den döptes 2002 om till .Mac och blev en betaltjänst. Senare kom den att ersättas av Mobileme, vilket i sin tur ersattes av Icloud 2011.

År 2011 Jobs dog till följd av en långdragen[källa behövs] cancer.

Hösten 2014 lanserades den mobila betaltjänsten Apple Pay.[8]

Produkter[redigera | redigera wikitext]

Apple I.
MacBook ersatte Ibook. (2006)

Bland produkterna märks de stationära datorerna Mac Mini, Imac och Mac Pro, de bärbara Macbook, och Macbook Pro, deras smartphone Iphone, musikspelarserien Ipod och surfplattan Ipad samt klockan Apple Watch som lanserades 24 april 2015 i USA och 17 juli 2015 i Sverige.

Företaget har också numera en stor svit egna mjukvaror främst inriktade på den grafiska branschen. Exempel på dessa är videoredigeringsprogrammet Final Cut, DVD-programmet DVD Studio Pro, musikerprogrammet Logic, videoeffektsprogrammet Motion, komprimeringsprogrammet Compressor, proffsprogrammet för postproduction Shake samt bildredigeringsprogrammet Aperture. Man ska inte låta bli att nämna Quicktime Player och den molnbaserade tjänsten MobileMe, och i juni 2011 presenterades även den nya tjänsten Icloud som också är molnbaserad. Man har även tre program för kontoret som är kompatibla med Microsoft Office- dokument och det är Keynote för presentationer och Pages för ordbehandling/sidlayout samt Numbers för kalkylering. Alla Mac- datorer levereras med programsviten Ilife som innehåller Itunes för musik, Iphoto för att organisera och bildbehandla, Imovie för enkel videoredigering, samt upp till Ilife '09 IDVD för att göra DVD-skivor av filmer och foton samt Iweb för att göra webbsidor med hjälp av MobileMe.

Mindre känt är kanske att Apple har ett antal serverprodukter för företagsmarknaden. Basen i detta utgjordes fram till februari 2011 av 1U-servern Xserve som fanns med en eller två processorer och blev mycket populära som noder i beräkningskluster, främst i läkemedelsindustrin. I samma familj återfanns Xserve RAID som var en 3U-modul med plats för 14 hårddiskar. Till denna kunde man välja att köra Apples egen SAN-plattform kallad Xsan som gjorde det möjligt att direktansluta många datorer till samma hårddisk. Det var en populär lösning för studior som sysslade med videoredigering och ville samordna sin lagringsyta. På Xserve kördes en serverversion av operativsystemet som kallas Mac OS X Server, och som implementerar en mängd olika tekniker baserad på öppen källkod som till exempel webbservern Apache, applikationservern Jboss och databasservern MySQL. Utöver detta är också en av Apples minst kända produkter WebObjects som används för att utveckla webbtillämpningar baserat på Java-teknik. Under första kvartalet av 2011 presenterade Apple också Mac Mini som serverversion, och även superdatorn Mac Pro som server.

På utvecklarkonferensen Worldwide Developers Conference 2005 meddelade Apple att Mac OS X i hemlighet kompilerats för Intel-processorer sedan 2001 och att företaget skulle ersätta IBMs och Motorolas PowerPC-processorer med Intels motsvarigheter. Första modellerna Powerbook (som då bytte namn till Macbook Pro) och Imac med Intel- processorer lanserades i januari 2006, följt av Mac mini i februari. I mars lyckades några personer med hjälp av diverse hack ta hem den prispott som utlovats för att installera Windows XP på en Mac. I april 2006 släppte dock Apple en betaversion av sitt eget verktyg Boot Camp, som underlättar installationen av Microsoft Windows på Appletillverkade datorer. Boot Camp släpptes i skarp version i oktober 2007, som en del av Mac OS X 10.5 "Leopard".

Itunes är företagets stora satsning på försäljning av musik över Internet. 84 procent av alla legala nerladdningar av musik i USA sker via Itunes.[källa behövs]

Apple har tillverkat ett eget tangentbord, som är kallat kallat Apple tangentbord, till sina datorer. Det finns även en trådlös variant utan nummerdel, Apple Wireless Keyboard, som använder sig av Bluetooth- teknik. Det går också att ansluta till Ipod touch, Iphone och Ipad med IOS 4.0 eller högre.

I januari 2010 lanserade Apple Ipad, en tabletdator som körs på en utarbetad och anpassad version av IOS. Denna hade en skärm på 10,1 tum och en upplösning på 1024 x 768, och därmed HD-kvalificerad. Den 25 mars 2011 släpptes i Sverige en uppdaterad version, Ipad 2, med samma skärm men med nio gånger snabbare grafik och två Facetime-kameror.

Apple-datorer[redigera | redigera wikitext]

Imac G4 "iLamp" (2002)
Power Mac G4 Quicksilver (2002)

Här är ett urval av Apples datorer (presenterade med Apples egna marknadsföringsnamn). Se även Lista över Apple-produkter.

Mac OS X och Ipod[redigera | redigera wikitext]

År 2000 visade Apple upp betaversionen av Mac OS X samt Mac G4 Cube.

År 2001 släppte Apple den första versionen av operativsystemet Mac OS X samt den första versionen av musikspelaren Ipod lite senare samma år.

År 2002 startade Apple en seriös serversatsning med en rackmonterbar serverdator – Xserve.

År 2003 lanserades Itunes Music Store.

År 2004 lanserades Ipod mini för att stärka greppet om marknaden för MP3-spelare.

År 2005 lanserades Mac mini i ett försök att ta sig in på marknaden för lågprisdatorer. Datorn säljs utan skärm, mus och tangentbord för att hålla kostnaderna för kunden nere, och säljs därför med sloganen BYODKM vilket är en förkortning av Bring Your Own Display, Keyboard and Mouse.

År 2006 bytte Apple processortyp i sina persondatorer till x86 med Intel som leverantör. En av Apples äldsta produktlinjer, Powerbook, lades ner och ersätts av snarlika Macbook Pro. Ibook ersattes med Macbook i samband med bytet av processorarkitektur. Ungefär hälften av omsättningen i företaget kommer från försäljning av Ipod och musik via Internet samt försäljning av Mac-datorer. Apple släpper en betaversion av programmet Boot Camp, som låter användaren installera Microsoft Windows på Mac-datorer med Intel-processor.

Iphone och Apple TV[redigera | redigera wikitext]

År 2007 lanserades den ryktesomspunna Iphone samt den tidigare utannonserade Apple TV. Företaget bytte namn från Apple Computer Inc. till Apple Inc. med motiveringen att en allt mindre del av omsättningen kommer från datorerna. Apple ifrågasatte i ett öppet brev till de fyra största musikbolagen nyttan av kopieringsskydd på musik som laddas ner via internetbutiker.[9][10]

Den 11 juli 2008 lanserades Iphone 3G i Sverige.
Den 31 juli 2009 lanserades Iphone 3GS i Sverige.
Den 30 juli 2010 lanserades Iphone 4 i Sverige.
Den 28 oktober 2011 lanserades Iphone 4S i Sverige.
Den 28 september 2012 lanserades Iphone 5 i Sverige.
Den 25 oktober 2013 lanserades Iphone 5S och Iphone 5C i Sverige.
Den 26 september 2014 lanserades Iphone 6 och Iphone 6 Plus i Sverige.

IOS[redigera | redigera wikitext]

På den årliga WWDC-konferensen i San Francisco juni 2010 presenterade Apple IOS 4, efterföljaren till Iphone OS 3. Notera att man även valde att ändra namnet till IOS. Det visade upp helt ny rad med funktioner, däribland möjlighet att ändra bakgrundsbild, ansluta Bluetooth- tangentbord, multitasking och möjligheten att sortera sina appar i mappar.

På WorldWide Developers Conferense - konferensen i juni 2011 presenterades också IOS 5. Det finns också IOS 6.

Vid WWDC-konferensen den 10 juni 2013 meddelade Apple att man kommer med ett IOS 7. Lanseringen förväntas ske under hösten 2013 och omfattar Iphone 5, Ipad 4:e generationen och Ipod 5:e generationen. För de tidigare modellerna av Ipad, Ipod respektive Iphone, kommer IOS 7 att ha vissa begränsningar i sin funktionalitet.

Ipad[redigera | redigera wikitext]

Den 12 mars 2010 lanserades Ipad i Sverige.
Den 25 mars 2011 lanserades Ipad 2 i Sverige.
Den 23 mars 2012 lanserades Ipad 3 i Sverige.
Den 23 oktober 2012 lanserades Ipad Mini och Ipad generation 4 i Sverige.

Utökad garanti[redigera | redigera wikitext]

Applecare Protection Plan är en garantitjänst för hårdvara och supporttjänst för mjukvara som Apple säljer till sina kunder. Vad gäller hårdvara kan den omfatta produkter som använder något av operativsystemen Mac OS X eller IOS, med undantag av Apple TV – med andra ord kan den omfatta produkterna Mac, Iphone, Ipod och Ipad. Viss övrig, operativsystemoberoende Apple-hårdvara kan också omfattas av garantin, till exempel bildskärmar och nätverksutrustning, förutsatt man samtidigt också köper samt tecknar garantin för en Mac. Den mjukvara som kan omfattas av AppleCare Protection Plan är Mac OS X, Ilife och Iwork.

Affärsmetoder[redigera | redigera wikitext]

Då Apple tillhör världens största företag, utsätts det ständigt för kritik rörande oetiska och eventuellt olagliga affärsmetoder. Den vanligaste kritiken handlar om missbruk av dominerande ställning.[11][12]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Financial Statesment for Apple Inc.”. Google Finance. http://www.google.com/finance?q=NASDAQ:AAPL&fstype=ii. 
 2. ^ Evans, Jonny (2005). ”Jobs and Ive collect D&AD design awards”. MacWorld. http://www.macworld.co.uk/news/index.cfm?NewsID=11676. 
 3. ^ Turner, Daniel (2007). ”The Secret of Apple Design”. Technology Review. http://www.technologyreview.com/printer_friendly_article.aspx?id=18621. 
 4. ^ ”Lessons from Apple – What other companies can learn from California's master of innovation”. The Economist. 2007-06-07. http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=9302662&CFID=7294154&CFTOKEN=25703757. 
 5. ^ [a b] Reimer, Jeremy. ”Personal Computer Market Share: 1975-2004”. http://www.jeremyreimer.com/total_share.html. Läst 21 mars 2011. 
 6. ^ ”QI Series I Intelligence”. http://www.comedy.co.uk/guide/tv/qi/episodes/9/13/. Läst 22 januari 2014. 
 7. ^ ”Readers pick Apple: Readers Choice Awards 2004”. http://www.brandchannel.com/start1.asp?fa_id=248.  Robin D. Rusch, BrandChannel, 31 January 2005
 8. ^ "Apple Pay Overview". Macrumors.com. Läst 18 oktober 2014. (engelska)
 9. ^ ”Steve Jobs tar strid mot kopieringsskyddet”. http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article251440.ece.  NyTeknik, 7 februari 2007
 10. ^ ”Apple ifrågasätter kopieringsskyddet”. http://www.e24.se/dynamiskt/it_telekom/did_14578551.asp.  E24, 7 februari 2007
 11. ^ ”EU utreder Apple och förlag”. http://www.svb.se/nyheter/eu-utreder-apple-och-f-rlag?page=4.  SVB, 6 december 2011
 12. ^ ”EU kritiserar Apple och skivjättar”. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/eu-kritiserar-apple-och-skivjattar_214951.svd.  SVB, 27 september 2007

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]