Bakelse

Från Wikipedia
Version från den 27 december 2017 kl. 22.04 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.6.1))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En svensk variant av Napoleonbakelse
Budapestbakelse

Bakelse är ett bakverk i portionsstorlek, till skillnad från en tårta, som är för flera personer och där en portion (en tårtbit) bara är en bit av bakverket. Ofta finns bakverket både som bakelse och som tårta. Man använder begreppet bakelse om ett sammansatt bakverk som ofta består av grädde eller smörkräm, frukt eller sylt och en grund som sockerkaka, smördeg eller annan deg.

Ordet bakelse kommer från tyskans ”Gebackels” som betyder bakverk eller något bakat. Under 1600-talet fick ordet sin nutida betydelse av sötebröd eller festbröd.[1]

Flera bakelser har tagits fram som en hyllning till kungliga eller framstående personer eller historiska händelser. Länge var det främst den rikare delen av befolkningen som kunde äta bakelser men när industrialismen satte igång på riktigt blev bakelser mer utbrett bland befolkningen i stort.

Exempel på bakelser är semla, Petit-Choux, Napoleonbakelse, Sarah Bernhardt-bakelse, Gustav Adolf-bakelse, Nationaldagsbakelsen, Runebergstårta och budapestbakelse.

Däremot räknas inte Hallongrottor eller mockarutor som bakelser. Fyllda mandelmusslor skulle möjligen kunna definieras som bakelse, men gör det i allmänhet inte.

Källhänvisningar

  1. ^ http://wienerbröd.se/bakelse/ Arkiverad 31 oktober 2016 hämtat från the Wayback Machine.