Basinkomst i Storbritannien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Basinkomst och det närbesläktade systemet negativ inkomstskatt har diskuterats i Storbritannien, liksom i resten av Europa sedan 1970-talet, liksom även sporadiskt dessförinnan. Huvudorganisationen för basinkomst/negativ skatt i Storbritannien är "The Citizen's Income Trust[1]. Green Party of England and Wales och Skottlands Gröna Parti är två av de partier som driver frågan[2] [3] Speenhamlandsystemet var ett system för inkomsttillägg till fattiga som ibland brukar associeras med basinkomst.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Före år 1900[redigera | redigera wikitext]

Speenhamlandsystemet är det system för inkomsttillägg för fattiga som infördes i byn Speenhamland i England 1795 och som därefter spred sig över landet, särskilt i de södra delarna. Med tiden blev det dock alltmer kontroversiellt och avskaffades helt 1834. Ytligt sett finns likheter med basinkomst, men ser man närmare så är det också avgörande skillnader.

1900-talet[redigera | redigera wikitext]

Under 1920-talet uppstod en smärre rörelse för basinkomst i Storbritannien, framförallt i kretsarna runt Dennis Milner ("The State Bonus Leage"), G.H. Cole och Major C.H. Douglas. C.H. Douglas, en brittisk ingenjör och filosof utvecklade en ny ekonomisk filosofi som han kallade för Social Credit. Kärnan i filosofin var tron på att individuell frihet måste sättas i centrum, men även betoningen av ekonomiska reformer, främst penningreform och basinkomst.

Förespråkare[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.citizensincome.org/
  2. ^ Green Party calls for Basic Income
  3. ^ http://www.scottishgreens.org.uk/news/show/4580/citizen-s-income-key-to-beating-the-poverty-trap