Amfibiekåren

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Amfibiekåren
(AMF)
Amfibiekåren vapen.svg
Amfibiekårens vapen.
Datum 2000–
Land Sverige
Försvarsgren Amfibiekåren
Roll Marininfanteri
Del av Marinen
Marsch Kustartilleriets defileringsmarsch ("För kustartilleriet") av Åke Dohlin[1]

Amfibiekåren (AMF) är amfibieförbanden inom den svenska marinen. Amfibiekåren är den del av marinen som ansvarar för det kustnära försvaret, medan den andra grenen, flottan, har ansvar för försvaret längre ut till havs. Fram till år 2000 var amfibiekåren känd som kustartilleriet (KA). Senaste omorganisationen gjordes under hösten 2005 genom försvarsbeslutet 2004.

Nya hot har vuxit fram samtidigt som den ökande internationaliseringen ställt andra krav på kustartilleriet. Sedan ett antal år är det utvecklingen av de allsidigt användbara amfibieförbanden som kommit att stå i fokus. Människorna, traditionerna och miljön är i stort oförändrade, men uppgifterna har radikalt förändrats.

Amfibiekåren har bidragit med soldater till internationella insatser i bland annat Tchad, Adenviken, Afghanistan och Kosovo.

Regementen och skolor[redigera | redigera wikitext]

Amfibiekåren har numera endast ett regemente:

Utbildning sker också vid Sjöstridsskolan (SSS) i Karlskrona där också Amfibiestridsskolan (AmfSS) numera också ingår.

Insatsförband (2015)[redigera | redigera wikitext]

Amfibieregementet ställer upp följande insatsförband [2]: 2:a Amfibebataljonen 17:e Amfibiebevakningsbåtkompaniet 132:a säkerhetskompaniet sjö Roslagsbataljonen (28:e hemvärnsbataljonen) Södertörnsbataljonen (29:e hemvärnsbataljonen) Gotlandsbataljonen (32:a hemvärnsbataljonen)

Nedlagda regementen[redigera | redigera wikitext]

Gradbeteckning[redigera | redigera wikitext]

Trots att amfibiekåren tillhör marinen så har den samma tjänstegrader som armén. Gradbeteckningarna liknar dock de som flottan använder.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sandberg, Bo (2007). Försvarets marscher och signaler förr och nu. Gävle: Militärmusiksamfundet med Svenskt Marscharkiv. sid. 198. ISBN 978-91-631-8699-8 
  2. ^ http://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/amfibieregementet-amf-1/insatsforband/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]