Kommendörkapten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gradbeteckning

Kommendörkapten är en tjänstegrad inom flottan motsvarande överstelöjtnant och som internationellt är på nivån OF-4. Graden infördes i Sverige 1824 och från 1866 delades den upp på kommendörkapten av 1:a respektive 2:a graden. Uppdelningen upphörde dock 1972 då den senare graden ändrades till örlogskapten, vilket motsvarar major.

Vanliga befattningar som en svensk kommendörkapten innehar är divisionschef i flottan, stabschef vid flottilj eller sektionschef i högre stab. Fartygscheferna på flottans Visbykorvetter liksom på signalspaningsfartyget Orion brukar vara kommendörkaptener. En officer kan utnämnas till kommendörkapten efter att ha genomgått Försvarshögskolans tvååriga högre stabsutbildning.

I den finländska marinen är kommendörkapten en militär grad som motsvaras av örlogskapten i Sverige och inom de finländska landstridskrafterna och luftvapnet av major. Motsvarigheten till sv. kommendörkapten heter i Finland kommendör.

Motsvarande grad i USA och Storbritannien är Commander, i Tyskland Fregattenkapitän, i Frankrike Capitaine de Frégate (tilltalas commandant), i Norge Kommandørkaptein och i Danmark Kommandørkaptajn.

Enligt författaren Ian Fleming var James Bond kommendörkapten.

Se även[redigera | redigera wikitext]