Hoppa till innehållet

Kommendörkapten

Från Wikipedia

Kommendörkapten (förkortning: kk) är en tjänstegrad inom flottan motsvarande överstelöjtnant och som internationellt är på nivån OF-4. Enligt författaren Ian Fleming var James Bond kommendörkapten.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Kommendörkapten (förkortning: kk) infördes i Sverige 1824 och från 1866 delades den upp på kommendörkapten 1:a graden (Kk1) respektive kommendörkapten 2:a graden (Kk2). Uppdelningen upphörde dock 1972 då kommendörkapten 1:a graden blev kommendörkapten och kommendörkapten 2:a graden blev örlogskapten.[1] Kommendörkapten motsvarar överstelöjtnant i amfibiekåren, flygvapnet och armén.

Vanliga befattningar som en svensk kommendörkapten innehar är divisionschef i flottan, stabschef vid flottilj eller sektionschef i högre stab. Fartygscheferna på flottans Visbykorvetter liksom på signalspaningsfartyget HMS Orion brukar vara kommendörkaptener. En officer kan utnämnas till kommendörkapten efter att ha genomgått Försvarshögskolans tvååriga högre stabsutbildning.

Gradbeteckning efter 2003[redigera | redigera wikitext]

Gradbeteckningen i dess nuvarande form har burits sedan 2003 och ändrades då för att få ett mer internationellt utseende. Idag består den av tre st 12,6 mm guldgalon och en ögla av samma galon. Gradbeteckning på ärm bärs till innerkavaj samt mässdräkt i flottan. Då örlogskapten är en taktisk officersgrad bärs mössmärke för taktisk officer i flottan på skärmmössa och båtmössa.

Gradbeteckning före 2003[redigera | redigera wikitext]

Före 2003 bar kommendörkapten fyra st 11 mm guldgaloner och en ögla av samma galon. Efter 2003 liknar denna gradbeteckning tre st 11 mm guldgaloner och en ögla av samma galon.

Finland[redigera | redigera wikitext]

I den finländska marinen är kommendörkapten (finska: Komentajakapteeni) en militär grad som motsvaras av örlogskapten i Sverige och inom de finländska landstridskrafterna och luftvapnet av major.

Motsvarigheten till svenska kommendörkapten heter i Finland kommendör.

Internationella jämförelser[redigera | redigera wikitext]

Graden är inplacerad i NATO-nivån OF-4, vilket motsvarar följande tjänsteställningar i olika länders försvarsmakter.

OF-4 Land/Försvarsmakt Grad Gradbeteckning
USA:s flotta Commander
Brittiska flottan Commander
Tysklands flotta Fregattenkapitän
Frankrikes flotta Capitaine de Frégate
Norges marinförsvar Kommandørkaptein
Danmarks flotta Kommandørkaptajn
Finlands marin Komentaja

Kommendör

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tjänsteställning inom krigsmakten. Statens offentliga utredningar. "1967:15". Stockholm: Försvarsdepartementet. 1967. sid. 25. https://filedn.com/ljdBas5OJsrLJOq6KhtBYC4/forarbeten/sou/1967/sou-1967-15.pdf .

Se även[redigera | redigera wikitext]