Kungliga Automobilklubben

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kungl. Automobilklubben)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet KAK leder hit. KAK kan även syfta på KAK-regionen, det vill säga Köpings, Arboga och Kungsörs kommuner.
Bolinderska palatset med KAK-skylten på taket.

Kungliga Automobilklubben (KAK), grundad 1903, är en svensk allmännyttig ideell förening som syftar till att tillvarata bilismens intressen, genom att bland annat anordna biltävlingar. Förkortningen lyder KAK.

KAK är känt i Stockholm för sin reklamskylt på taket av Bolinderska palatsetBlasieholmen. KAK har kanslier i Stockholm (numera på Restaurang Godthem på Djurgården), Göteborg och Malmö.

Historik[redigera | redigera wikitext]

KAK grundades på initiativ av Clarence von Rosen med syfte att ena och tillvarata motormännens intressen. Från 1906 anordnades årliga vintertävlingar på sträckan Göteborg-Stockholm. 1915 bildades Kungliga Motorbåt Klubben som en underavdelning till KAK.[1]

KAK utgav även 1935 den första svenska bilatlasen.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Expertrådet[redigera | redigera wikitext]

Inom KAK finns det ett expertråd som med hjälp av sina stadgar arbetar för ”bilismens sunda utveckling”. Rådet arbetar för att utveckla Kungliga Automobilklubbens ståndpunkter i trafikfrågor och påverka beslutsfattare, opinionsbildare och allmänhet i dessa frågor. Expertrådet lägger fram förslag till klubbens styrelse som sedan arbetar för att marknadsföra dessa ståndpunkter.

Midnattssolsrallyt[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Midnattssolsrallyt

Sedan 2006 har Kungliga Automobilklubbens åter igen arrangerat midnattssolsrallyt, nu ett rally för historiska rallybilar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 8 augusti 2014. https://web.archive.org/web/20140808063303/http://svenskuppslagsbok.se/scans/band_unknown_01/0891_0892-0030.jpg. Läst 3 augusti 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]