Lista över brittiska flaggor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Unionsflaggan, Storbritanniens flagga.

Detta är en lista med bilder över flaggor använda i Storbritannien och till Storbritannien knutna områden och territorier.

Nationsflaggor[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
Flag of the United Kingdom.svg 1801 Storbritanniens unionsflagga, kallad Union Flag eller Union Jack, används som Storbritanniens flagga till lands och som örlogsgös (naval jack). En kombination av flaggorna för England, Skottland, och St Patricksflaggan för Irland
Flag of England.svg ca 1300 Englands flagga, även känd som Sankt Georgesflaggan Ett rött kors i ett vitt fält.
Flag of Scotland.svg ca 900 Skottlands flagga, även känd som Sankt Andreasflaggan Ett vitt andreaskors i ett blått fält.
Flag of Wales (1959–present).svg 1959 Wales flagga, även känd som Den röda draken eller Y Ddraig Goch En röd drake i ett fält delat i vitt och grönt.
Flag of Saint David.svg 1921 Sankt Davids flagga; Wales inofficiella nationsflagga. Ett gult kors i ett svart fält.
Saint Patrick's Saltire.svg Nordirland har för närvarande ingen flagga. Den brittiska regeringen använder dock ibland Sankt Patriksflaggan för att representera riksdelen. I vitt fält ett rött andreaskors.

Övriga civila flaggor[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
Government Ensign of the United Kingdom.svg 1801 - Storbritanniens statsflagga. Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet.
Civil Ensign of the United Kingdom.svg 1801 - Storbritanniens handelsflagga. Ett rött fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet.
Civil Air Ensign of the United Kingdom.svg 1931 - Den civila luftfartsflaggan. Används av civila flygplatser och civila flygplan. Ett blått kors med vita kanter i ett ljusblått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet.
Civil Jack of the United Kingdom.svg Gös för handelsfartyg. En unionsflagga med vit kant.

Militära flaggor[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
Naval Ensign of the United Kingdom.svg 1801 - Storbritanniens örlogsflagga. Används även av Royal Yacht Squadron. Ett rött kors i ett vitt fält, med unionsflaggan i övre vänstra hörnet.
Flag of the Lord High Admiral of the United Kingdom.svg Storbritanniens riksamirals flagga. Ämbetet innehas sedan 2011 av Prins Philip, hertig av Edinburgh. Ett gult ankare i ett karmosinrött fält.
Flag of the Secretary of State for Defence.svg Storbritanniens försvarsministers flagga En kunglig krona med ett krönt lejon, allt i guld, på ett tredelat fält representerande de tre försvarsgrenarna; blått (Royal Navy), rött (Storbritanniens armé), gråblått (Royal Air Force)
Joint Service Flag (UK).png 1956- Flagga för försvarsgrensövergripande (Join Service) verksamheter. Försvarets emblem på ett tredelat fält representerande de tre försvarsgrenarna; blått (Royal Navy), rött (Storbritanniens armé), ljusblått (Royal Air Force)
Flag of the British Army.svg Storbritanniens armés flagga Storbritanniens armés märke i ett rött fält.
Chief of the General Staff.svg Flagga för Chief of the General Staff (chefen för den brittiska armén). Unionsflaggan med en lejonbekrönt kunglig krona i mitten.
Air Force Ensign of the United Kingdom.svg 1921 - Royal Air Force flagga RAF:s nationalitetsmärke i ett ljusblått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet.
Flag of RAF Members of the Air Force Board.svg Flagga för militär medlem av flygvapenledningen (Royal Air Force Board) En lejonkrönt krona i guld på ett fält delat i gråblått och blått.
British-Royal-Fleet-Auxiliary-Ensign.svg Royal Fleet Auxiliarys flagga Ett gult ankare i ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet.
Royal Engineers Ensign.png Flagga för Royal Engineers fartyg och båtar Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Royal Engineers märke till höger.
British Army Ensign00.svg Flagga för HM Army Vessels, dvs. arméns fartyg och båtar under befäl av en officer och enbart bemannad med militär personal. [1] Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och arméns emblem med krona till höger.
British Army Ensign01.svg Flagga för arméns övriga fartyg och båtar, dvs. sådana som är bemannade med en besättning som består både av militär och civil personal.[1] Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och arméns emblem utan krona till höger.

Kungliga baner[redigera | redigera wikitext]

Drottning Elizabeth II[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
Royal Standard of the United Kingdom.svg 1837 Det kungliga baneret, som det används i England, Wales och Nordirland Ett baner med Drottningens vapen, Storbritanniens kungliga vapen.
Royal Standard of the United Kingdom (in Scotland).svg ca 1930 Det kungliga baneret, som det används i Skottland Ett standar med Drottningens vapen i en variant som används i Skottland.
Personal flag of Queen Elizabeth II.svg 1952 Personlig flagga för drottning Elizabeth II, att användas i hennes egenskap av Samväldets överhuvud (Head of the Commonwealth) En krönt bokstav 'E' i guld, omgiven av en girland av rosor i ett blått fält.
Royal Banner of Scotland.svg 1323 Skottlands kungliga baner. Ett stående rött lejon innanför en liljeklädd ram i ett gult fält.

Prinsen av Wales[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
Royal Standard of the Prince of Wales.svg Prinsen av Wales baner, som det används i England och Nordirland Ett baner med Prinsen av Wales heraldiska vapen, Storbritanniens kungliga vapen med en vit tornérkrage, samt en vapensköld med Wales kungliga vapen.
Flag of the Duke of Cornwall.svg Hertigen av Cornwalls baner. 15 gyllene cirklar i ett svart fält.
Royal Standard of the Duke of Rothesay.svg Hertigen av Rothesays baner. Skottlands kungliga baner belagt med en tornerkrage i blått.
Personal Banner of the Duke of Rothesay.svg 1974- Personlig flagga för den tjugotredje hertigen av Rothesay, Prins Charles, prins av Wales. Ett baner med hertigens heraldiska vapen, det första och fjärde fältt representerar titeln Skottlands rikshovmästare (Great Steward of Scotland) (det andra och tredje fältet representerar titeln Lord of the Isles (småkonung över Hebriderna med mera). I mitten finns en vapensköld med vapnet för Skottlands kung, differentierat med en blå tornerkrage.
Personal Banner of the Prince of Wales.svg 1962 - Prinsen av Wales baner, som det används i Wales Ett baner med Wales heraldiska vapen, med Prinsen av Wales krona i mitten.

Övriga medlemmar av kungafamiljen[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
Royal Standard of Prince Philip, Duke of Edinburgh.svg 1948 - Hertigen av Edinburghs baner Ett baner med Hertigen av Edinburghs heraldiska vapen, första fältet Danmark, andra fältet Grekland, tredje fältet familjen Mountbatten, fjärde fältet Edinburgh
Royal Standard of Prince William, Duke of Cambridge.svg 2000 - Hertigen av Cambridges baner

Ett baner med Hertigen av Cambridges heraldiska vapen, Storbritanniens kungliga vapen, med en tornerkrage med tre spetsar, den andra med en kammussla från Diana, prinsessa av Wales heraldiska vapen.

Royal Standard of Prince William, Earl of Strathearn.svg 2011 - Earl of Strathearns baner Hertigen av Cambridges baner som det används i Skottland; det kungliga baneret, som det används i Skottland med en tornerkrage med tre spetsar, den andra med en kammussla från Diana, prinsessa av Wales heraldiska vapen.
Royal Standard of Prince Harry, Duke of Sussex.svg 2002 - Hertigen av Sussex baner

Ett baner med Hertigen av Sussex heraldiska vapen, Storbritanniens kungliga vapen, med en tornerkrage med fem spetsar, den första, tredje och femte med en kammussla från Diana, prinsessa av Wales heraldiska vapen.

Royal Standard of Prince Andrew, Duke of York.svg 1978 - Hertigen av Yorks baner

Ett baner med Hertigen av Yorks heraldiska vapen, Storbritanniens kungliga vapen, med en tornerkrage med tre spetsar, den andra med ett blått ankare.

Royal Standard of Princess Beatrice of York.svg 2006 - Prinsessan Beatrice av Yorks baner Ett baner med Prinsessans heraldiska vapen, Storbritanniens kungliga vapen, med en tornerkrage med fem spetsar, den första, tredje och femte med en bi.
Royal Standard of Princess Eugenie of York.svg 2008 - Prinsessan Eugenie av Yorks baner Ett baner med Prinsessans heraldiska vapen, Storbritanniens kungliga vapen, med en tornerkrage med fem spetsar, den första, tredje och femte med en tistel.
Royal Standard of Prince Edward, Earl of Wessex.svg Earlen av Wessex baner Ett baner med Earlen av Wessex heraldiska vapen, Storbritanniens kungliga vapen, med en tornerkrage med tre spetsar, den andra med en Tudorros.
Royal Standard of Princess Anne, Princess Royal.svg Prinsessan Annes baner Ett baner med Prinsessans heraldiska vapen, Storbritanniens kungliga vapen, med en tornerkrage med tre spetsar, den första och tredje med ett rött kors, den andra med ett rött hjärta.
Royal Standard of Prince Richard, Duke of Gloucester.svg 1962 - Hertigen av Gloucesters baner Ett baner med Hertigens heraldiska vapen, Storbritanniens kungliga vapen, med en tornerkrage med fem spetsar, den första, tredje och femte med ett rött kors, den andra och fjärde med ett rött lejon.
Royal Standard of Prince Edward, Duke of Kent.svg Hertigen av Kents baner

Ett baner med Hertigens heraldiska vapen, Storbritanniens kungliga vapen, med en tornerkrage med fem spetsar, den första, tredje och femte med ett blått ankare, den andra och fjärde med ett rött kors.

Royal Standard of Prince Michael of Kent.svg Prins Michael av Kents baner Ett baner med Prinsens heraldiska vapen, Storbritanniens kungliga vapen, med en tornerkrage med fem spetsar, den första, tredje och femte med ett rött kors, den andra och fjärde med ett blått ankare.
Royal Standard of Princess Alexandra, The Honourable Lady Ogilvy.svg 1961 - Prinsessan Alexandras baner Ett baner med Prinsessans heraldiska vapen, Storbritanniens kungliga vapen, med en tornerkrage med fem spetsar, den första och femte med ett rött hjärta, den tredje med ett rött kors, den andra och fjärde med ett blått ankare.

Övriga[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
United-Kingdom-Lord-Lieutenant.svg Flagga för en lordlöjtnant, monarkens representant i ett grevskap (utom i Skottland) Unionsflaggan med Storbritanniens krona över ett gult svärd
Flag of the Duchy of Lancaster.svg Hertigdömet Lancasters baner Tre gula gående utåtseende lejon stående över varandra i ett rött fält med en blå treflikig tornerkrage med tre gula liljor på varje flik.
Lord Warden Cinque Ports (Lord Boyce).svg Lord Warden of the Cinque Ports baner Baserat på lordens heraldiska vapen, samt tre gula gående utåtseende lejon i ett rött fält förenade med tre gula båtskrov på ett blått fält

Statsflaggor[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
HM Customs Ensign.PNG HM Revenue and Customs flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och HM Revenue and Customs emblem till höger.
Flag of Her Majesty's Coastguard.png HM Coastguards flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och HM Coastguards emblem till höger.
Ensign of the Scottish Fisheries Protection Agency.png Scottish Fisheries Protection Agencys flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Scottish Fisheries Protection Agencys emblem till höger.
Ensign of the British Commissioners of Northern Lighthouses.svg Northern Lighthouse Boards flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och en vit fyr till höger.
Northern Lighthouse Board Commissioners Flag of the United Kingdom.png Kommissarie av Northern Lighthouse Boards flagga Ett vitt fält med den ursprungliga unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och en svart fyr till höger. Flaggan är den enda aktuella flagga i Storbritannien med den ursprungliga unionsflaggan.
Trinity House Ensign.svg Trinity House flagga Ett rött fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Trinity House gös till höger.
Flag of Metropolitan Police.svg Metropolitan Police Service flagga Ett blått fält med Metropolitan Police emblem i mitten, och en blå och vit kant.
Ministry Of Defence Police Ensign.svg 1971- Ministry of Defence Police flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Ministry of Defence Police emblem till höger.

Kyrkoflaggor[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
Compassrose Flag.svg 1954- Anglikanska kyrkogemenskapen Ett blått fält med en kompassros, under en biskops mitra, i gul; i mitten är en Georgskors, och valspråket i grekiska: Ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς (Sanningen ska göra er fria), från Johannesevangeliet kap. 8:32.
Flag of the Anglican Diocese of Canterbury.svg Canterbury stift Sankt Georgsflaggan, ett rött kors i ett vitt fält, med stiftets heraldiska vapen i det övre inre fältet. Har samtliga stift i Engelska kyrkan Sankt Georgsflaggor med egna vapen.
Standard of Westminster Abbey.svg Westminster Abbeys flagga Tudorvapent mellan Tudorrosor ovan Edvard Bekännarens vapen.
Flag of the Church of Scotland.svg Skotska kyrkan Andreaskorsflaggan belagd med den brinnande busken, Guds självrepresentation enligt Andra Mosebok kap. 3:1-21, där korsarmarna möts.
Church in Wales flag.svg Kyrkan i Wales Ett blått kors i vitt fält belagd med ett keltiskt kors i guld där korsarmarna möts
Saint Patrick's Saltire.svg Irländska kyrkan Sankt Patriksflaggan, ett rött andreaskors i ett vitt fält

Diplomatiska flaggor[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
British Ambassador Ensign.svg Flagga för Storbritanniens ambassader En unionsflagga med Storbritanniens kungliga vapen i en cirkel i mitten
Flag of the United Kingdom.svg Flagga för Storbritanniens ambassader i länder i Samväldet (High Commissionsengelska) Unionsflaggan
UK-Consular.svg Flagga för Storbritanniens konsulat En unionsflagga med Storbritanniens krona i en cirkel i mitten
British Diplomatic Ensign.svg Flagga för Storbritanniens konsuler (i små båtar; flaggan hissad i fören) Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Storbritanniens kungliga vapen till höger

Storbritanniens utomeuropeiska territorier[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
Flag of the United Kingdom.svg Akrotiri och Dhekelias flagga Unionsflaggan (ingen territoriella flagga)
Flag of Anguilla.svg 1990 Anguillas flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Anguillas statsvapen till höger.
Flag of Ascension Island.svg 2013 Ascensions flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Ascensions statsvapen till höger.
Flag of Bermuda.svg 1910 Bermudas flagga Ett rött fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Bermudas statsvapen till höger.
Flag of the British Antarctic Territory.svg 1963 Brittiska Antarktis flagga Ett vitt fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Brittiska Antarktis statsvapen till höger.
Flag of the British Indian Ocean Territory.svg 1990 Brittiska territoriet i Indiska Oceanens flagga Ett blått fält med vit horisontella striper i vågform, unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Brittiska territoriet i Indiska Oceanens statsvapen till höger.
Flag of the British Virgin Islands.svg 1960 Brittiska Jungfruöarnas flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Brittiska Jungfruöarnas statsvapen till höger.
1958 Caymanöarnas flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Caymanöarnas statsvapen till höger.
Flag of the Falkland Islands.svg 1999 Falklandsöarnas flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Falklandsöarnas statsvapen till höger.
Flag of Gibraltar.svg 1982 Gibraltars flagga Två horisontella striper i vit och röd, med ett rött borg med tre torn, och en nyckel i gull.
Government Ensign of Gibraltar.svg 1921 Gibraltars statsfartygs flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Gibraltars märke till höger.
Civil Ensign of Gibraltar.svg 1996 Gibraltars handelsflagga Ett rött fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Gibraltars statsvapen till höger.
Flag of Montserrat.svg 1909 Montserrats flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Montserrats statsvapen till höger.
Flag of the Pitcairn Islands.svg 1984 Pitcairnöarnas flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Pitcairnöarnas statsvapen till höger.
Flag of Saint Helena.svg 1984 Sankta Helenas flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Sankta Helenas statsvapen till höger.
Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg 1985 Sydgeorgien och Sydsandwichöarnas flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Sydgeorgien och Sydsandwichöarnas statsvapen till höger.
Flag of Tristan da Cunha.svg 2002 Tristan da Cunhas flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Tristan da Cunhas statsvapen till höger.
Flag of the Turks and Caicos Islands.svg 1968 Turks- och Caicosöarnas flagga Ett blått fält med unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Turks- och Caicosöarnas statsvapen till höger.

Guvernörs och kommissaries flaggor[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
Flag of the Governor of Anguilla.svg Guvernör av Anguillas flagga En unionsflagga med Anguillas statsvapen i en cirkel i mitten
Flag of the Governor of Bermuda.svg Guvernör av Bermudas flagga En unionsflagga med Bermudas statsvapen i en cirkel i mitten
Flag of the Commissioner of the British Antarctic Territory.svg 1962- Kommissarie av Brittiska Antarktis flagga En unionsflagga med Brittiska Antarktis statsvapen i en cirkel i mitten
Flag of the British Indian Ocean Territory.svg 1990- Kommissarie av Brittiska territoriet i Indiska Oceanens flagga Ett blått fält med vit horisontella streck i vågform, unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och Brittiska territoriet i Indiska Oceanens statsvapen till höger.
Flag of the Governor of the British Virgin Islands.svg 1971- Guvernör av Brittiska Jungfruöarnas flagga En unionsflagga med Brittiska Jungfruöarnas statsvapen i en cirkel i mitten
Flag of the Governor of the Cayman Islands.svg 1971- Guvernör av Caymanöarnas flagga En unionsflagga med Caymanöarnas statsvapen i en cirkel i mitten
Flag of the Governor of the Falkland Islands.svg 1948- Guvernör av Falklandsöarnas flagga En unionsflagga med Falklandsöarnas statsvapen i en cirkel i mitten
Flag of the Governor of Gibraltar.svg Guvernör av Gibraltars flagga En unionsflagga med Gibraltars statsvapen i en cirkel i mitten
Flag of the Governor of Montserrat.svg Guvernör av Montserrats flagga En unionsflagga med Montserrats statsvapen i en cirkel i mitten
Flag of the Governor of the Pitcairn Islands.svg Guvernör av Pitcairnöarnas flagga En unionsflagga med Pitcairnöarnas statsvapen i en cirkel i mitten
Flag of the Governor of Saint Helena.svg Guvernör av Sankta Helenas flagga En unionsflagga med Sankta Helenas statsvapen i en cirkel i mitten
Flag of the Commissioner for South Georgia and the South Sandwich Islands.svg 1999- Kommissarie av Sydgeorgien och Sydsandwichöarnas flagga En unionsflagga med Sydgeorgien och Sydsandwichöarnas statsvapen i en cirkel i mitten
Flag of the Administrator of Tristan da Cunha.svg 2002- Kommissarie av Tristan da Cunhas flagga En unionsflagga med Tristan da Cunhas statsvapen i en cirkel i mitten
Flag of the Governor of the Turks and Caicos Islands.svg Guvernör av Turks- och Caicosöarnas flagga En unionsflagga med Turks- och Caicosöarnas statsvapen i en cirkel i mitten

Kanalöarna[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
Flag of Alderney.svg 1993 Alderneys flagga St Georgeskorsflaggan med Alderneys vapen
Flag of Guernsey.svg 1985 Guernseys flagga St Georgeskorsflaggan med ett guldkors
Flag of Herm.svg Herms flagga St Georgeskorsflaggan med Herms vapen i övre vänstra hörnet.
Flag of Jersey.svg 1981 Jerseys flagga Sankt Patriksflaggan med Jerseys vapen
Flag of Sark.svg Sarks flagga St Georgeskorsflaggan med två gula lejon i en röd kanton

Isle of Man[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
Flag of the Isle of Man.svg Isle of Mans flagga Triskele i ett rött fält.

Grevskap och regioner[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
City Flag of Aberdeen.svg Aberdeen Citys flagga
Anglesey flag.svg Angleseys flagga En gul sparre och tre gula lejon i ett rött fält
Bedfordshire's Flag.svg Bedfordshires flagga Fyra vita och blåa horisontella band i vågform och en vertikal band i svart med tre vita kammusslor, mellan två gula och två röda rektanglar
Proposed flag of Berkshire.png Berkshires flagga
(förslag)
En vit hjort och en gul ek i ett blått fält
FlagOfBuckinghamshire.PNG 2011 Buckinghamshires flagga En vit svan i kedjor i ett fält delat i rött och svart
Flag of Caithness.svg 2016 Caithness' flagga Ett blått nordiskt kors med gula kanter i ett svart fält, och en segelfartyg med en korp på kantonen
County Flag of Cheshire.png 2013 Cheshires flagga Ett gult svärd och tre gula vetekärvar i ett blått fält
Flag of Cornwall.svg 1300-talet Cornwalls flagga Sankt Piransflaggan, ett vitt kors i ett svart fält
Derbyshire flag.svg 2006 Derbyshires flagga Ett grönt kors med vita kanter i ett ljusblått fält, med en gul ros i mitten
Flag of Devon.svg 2003 Devons flagga Ett vitt kors med svarta kanter i ett grönt fält
Flag of Dorset.svg 2008 Dorsets flagga Ett vitt kors med röda kanter i ett gult fält
County Durham Flag.svg 2013 County Durhams flagga Ett fält delat i gult och blått, med et mantuanskt kors i inverterade färger
East Riding Of Yorkshire.svg 2013 East Riding of Yorkshires flagga Ett fält delat i blått och grönt, med en vit ros
Flag of Edinburgh.svg City of Edinburghs flagga
Flag of Essex.svg Essex flagga Tre vita och gula saxiska svärd i ett rött fält
Glamorgan Flag.svg 2013 Glamorgans flagga Tre vita sparrer i ett rött fält
Severn Cross.svg 2008 Gloucestershires flagga Ett blått kors med beige kanter i ett grönt fält
Flag of Hampshire.svg Hampshires flagga En krona och en röd ros i ett fält delat i rött och gult
FlagOfHertfordshire.PNG 2008 Hertfordshires flagga Åtta vita och blåa horisontella band i vågform med en hjort på en gul sköld i centrum
Flag of Kent.svg Kents flagga En vit häst i ett rött fält
FlagOfLancashire.svg 2008 Lancashires flagga En röd ros i ett gult fält
Flag of Lincolnshire.svg 2005 Lincolnshires flagga Ett rött kors med gula kanter och en gul lilja i mitten, mellan två gröna och två blåa rektanglar
Flag of the City of London.svg City of Londons flagga St Georgeskorsflaggan med ett rött svärd i övre vänstra hörnet
Saint Alban's cross.svg Mercias flagga Sankt Albansflaggan, ett gult Andreaskors i ett blått fält
Flag of Middlesex.svg 1910 Middlesex flagga En gul krona och tre vita och gula saxiska svärd i ett rött fält
Flag of Monmouthshire.svg 2011 Monmouthshires flagga Tre gula liljor i ett fält delat i blått och svart
Flag of Norfolk.svg 2014 Norfolks flagga En hermelin, diagonal rand i ett fält delat i gult och svart
Flag of North Riding of Yorkshire.svg 2013 North Riding of Yorkshires flagga Ett blått kors med gula kanter i ett grönt fält, med en vit ros i mitten
Flag of Northamptonshire.svg 2014 Northamptonshires flagga Ett gult kors med svarta kanter i ett mörkrött fält, med en röd ros i mitten
Flag of Northumberland.svg 1951 Northumberlands flagga Åtta gula rektanglar i ett rött fält
County Flag of Nottinghamshire.svg 2011 Nottinghamshires flagga Ett rött kors med vita kanter i ett grönt fält med Robin Hood i grönt på en vit sköld i mitten
2007 Flag of Orkney.svg 2007 Orkneyöarnas flagga Ett blått nordiskt kors med gula kanter på ett rött fält
County Flag of Oxfordshire (modern version).svg Oxfordshires flagga Ett vitt kors mellan två gröna och två blåa rektanglar
Flag of Pembrokeshire.svg Pembrokeshires flagga Ett gult kors i ett blått fält, med en röd och vit ros i mitten
Flag of Shetland.svg 2006 Shetlandsöarnas flagga Ett vitt nordiskt kors på ett blått fält
Somnew.png Somersets flagga En röd drake i ett gult fält
Staffordshire Flag.svg 2016 Staffordshires flagga En röd sparre i ett gult fält, med ett gult knöt rep i mitten
County Flag of Suffolk.svg 2017 Suffolks flagga En gul krona och två gula korsade pilar i ett blått fält
County flag of Surrey.svg Surreys flagga Två gula nycklar, en ung grå ek och en grå kudde i ett fält delat i blå och svart
Flag of Sussex.svg 2010 Sussex flagga Sex gula fåglar i ett blått fält
County Flag of Warwickshire.png 1931 Warwickshires flagga Tre röda kors och en vit fastkedjad björn i ett fält delat i gult och rött
FlagOfWessex.svg Wessex flagga En gull drake i ett rött fält
West Riding Flag.svg 2013 West Riding of Yorkshires flagga Ett rött nordiskt kors i ett vitt fält, med en vit ros och gula solstrålarna i mitten
County Flag of Wiltshire.svg 2009 Wiltshires flagga Åtta vita och gröna horisontella ärmvinklar med en gul stortrapp i en grön skiva
Worcestershire flag.svg 2013 Worcestershires flagga Två blåa horisontella band i vågform i ett grönt fält, med tre svart päronar på en vit sköld
FlagOfYorkshire.svg 1960 Yorkshires flagga En vit ros i ett blått fält
Western Isles Council Flag.svg Yttre Hebridernas flagga Fem blåa och vita horisontella band i vågform och tre svarta segelfartyg i ett gult fält
Flag of East Anglia.svg Östangelns flagga
(inofficiell)
St Georgeskorsflaggan med tre gula kronor på en blå sköld i centrum

Historiska flaggor[redigera | redigera wikitext]

Flagga Årtal Användning Beskrivning
Ulster Banner.svg 1953 – 1972 Ulster Banner — Nordirlands tidigare statsflagga, använde mellan 1953 och 1972. Denna flagga används fortfarande för att representera Nordirland exempelvis i vissa sportevenemang där Nordirland deltar som lag. Ett rött kors i ett vitt fält, med en röd hand på en sexuddig stjärna i vit i mitten, under Storbritanniens krona.
Flag of Great Britain (1707–1800).svg 1606 – 1801 Kungariket Storbritanniens flagga En kombination av flaggorna för England och Skottland, utan Irland.
Union Jack 1606 Scotland.svg 1606 – 1707 Skotska unionsflagga En kombination av flaggorna för England och Skottland, men med Andreaskorset på Georgskorset.
Saint Patrick's Saltire.svg 1783 – 1922 St Patricksflagga, användes för att representera Irland i Unionsflaggan och i Unionsakterna (1800) och Anglo-irländska avtalet. Ett rött Andreaskors i ett vitt fält
English Red Ensign 1620.svg 1620 – 1707 Englands örlogsflagga för den röda eskadern, tillika handelsflagga Ett rött fält med Englands flagga i övre vänstra hörnet.
English White Ensign 1620.svg 1620 – 1707 Englands örlogsflagga för den vita eskadern Ett vitt fält med Englands flagga i övre vänstra hörnet.
English Blue Ensign 1620.svg 1620 – 1707 Englands örlogsflagga för den blå eskadern Ett blått fält med Englands flagga i övre vänstra hörnet.
Scottish Red Ensign.svg – 1707 Skottlands handelsflagga Ett rött fält med Skottlands flagga i övre vänstra hörnet.
Red Ensign of Great Britain (1707-1800).svg 1707 – 1801 Storbritanniens tidigare örlogsflagga för den röda eskadern, tillika handelsflagga Ett rött fält med den ursprungliga unionsflaggan i övre vänstra hörnet.
Naval Ensign of Great Britain (1707–1800).svg 1707 – 1801 Storbritanniens tidigare örlogsflagga för den vita eskadern Ett rött kors i ett vitt fält, med den ursprungliga unionsflaggan i övre vänstra hörnet.
Blue Ensign of Great Britain (1707-1800).svg 1707 – 1801 Storbritanniens tidigare örlogsflagga för den blå eskadern Ett blått fält med den ursprungliga unionsflaggan i övre vänstra hörnet.
Flag of the Commonwealth (1649-1651).svg 1649 – 1651 Engelska samväldets första flagga Två lodrät fält, vitt, med ett rött kors, och blått, med en gul harpa.
Commonwealth-Flag-1651.svg 1651 – 1658 Engelska samväldets andra flagga Fyra fält, den första och fjärde kvadranten är vitt med ett rött kors, den andra och tredje kvadranten är blått med ett vitt Andreaskors.
Flag of the Commonwealth (1658-1660).svg 1658 – 1660 Protektoratets flagga Den ursprungliga unionsflaggan med en gul harpa på en blå sköld i centrum.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Army Dress Regulations (All Ranks). Part 11. Regulations covering the Flying of Flags in the United Kingdom, § 11.018.