Mälardalens högskola

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mälardalens högskola
Högskolans huvudentré i Västerås.
Engelska: Mälardalen University
Grundat1977
ÄgandeformStatligt
Studerande7 340 helårsstudenter 2016
SäteEskilstuna och Västerås, Sverige
CampusEskilstuna och Västerås
Färgerorange
MedlemskapEUA
Webbplatswww.mdh.se
Högskolans lokaler på Drottninggatan i Eskilstuna.

Mälardalens högskola (MDH), är en svensk statlig högskola med campus i Eskilstuna och i Västerås har cirka 15 000 studenter.

Högskolan i Eskilstuna och Västerås, som den först kallades, tillkom i samband med högskolereformen 1977.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Droppe av Anna Stake, framför biblioteket i Campus Västerås.

Högskolan erbjuder utbildningar inom ekonomi, hälsa och välfärd, lärarutbildningar och teknik samt konstnärlig utbildning inom klassisk musik och opera. Utbildning på forskarnivå ges inom ett tiotal ämnen.

Mest känd är skolan för sina tekniska utbildningar, framförallt civilingenjörsprogrammet inom robotik där studenter vunnit pris för bästa ingenjörskonst på tävlingen RoboSub i USA år 2012.

Det finns dock de som inte är helt nöjda med MDH:s utbildningar. En av de är utbytesstudenten Connie Dickinson från USA som betalat 170 000 SEK för sin utbildning ansåg att den inte höll måttet och klagade till Universitetskanslerämbetet (UKÄ). UKÄ fann att utbildningen i matematik inte höll måttet och Dickinson begärde att få pengarna tillbaka. Högskolan vägrade och Dickinson stämde då högskolan med hjälp av Centrum för rättvisa. Tingsrätten fann att Dickinson och högskolan hade ingått ett avtal och dömde till Dickinsons fördel vilket högskolan överklagade. Svea hovrätt bedömde att även om utbildningen inte höll måttet så var den inte helt värdelös, således fick Dickinson hälften av sina studieavgifter tillbaka.[1][2]

Forskning[redigera | redigera wikitext]

Forskningen vid MDH sker i regional, nationell och internationell samproduktion. Högskolans omkring 85 professorer arbetar inom forskningsinriktningarna:

 • Inbyggda system
 • Framtidens energi
 • Hälsa och välfärd
 • Innovation och produktrealisering
 • Industriell ekonomi och organisation
 • Utbildningsvetenskap och matematik

Samverkan[redigera | redigera wikitext]

Högskolan har strategiska samverkansavtal med bland annat ABB, Bombardier, Eskilstuna kommun, Västerås kommun, Volvo och landstingen i regionen.

Samverkan inom forskningen sker bland annat genom centrumbildningar och forskningsprojekt där resultaten kommer både samverkanspartners, högskolan och omvärlden till nytta.

Utbildningarna ges ofta i samverkan med arbetsgivare som gästföreläser och är mentorer. Studenterna ges möjlighet att skriva examensjobb och göra praktik på framtida arbetsplatser.

Högskolans organisation[redigera | redigera wikitext]

Högskolan har 900 medarbetare fördelade på fyra akademier, en förvaltning och högskolebibliotek. Rektor för högskolan är professor Paul Pettersson.[källa behövs]

De fyra akademierna är:

 • Akademin för utbildning, kultur och kommunikation, UKK
 • Akademin för hälsa, vård och välfärd, HVV
 • Akademin för ekonomi, samhälle och teknik, EST
 • Akademin för innovation, design och teknik, IDT

Mälardalens högskola är som första högskola i världen miljöcertifierad enligt den internationella standarden ISO 14001.[3] Mälardalens högskola var även den första högskola i landet att bli arbetsmiljöcertifierad enligt den internationella standarden OHSAS 18001.[3]

Studenterna vid MDH organiseras av studentkåren Mälardalens Studentkår.

Lista över rektorer[redigera | redigera wikitext]

Hedersdoktorer[redigera | redigera wikitext]

Se även Kategori:Hedersdoktorer vid Mälardalens högskola

Sedan 2002 har Mälardalens högskola utsett hedersdoktorer.[5] Exempel på hedersdoktorer vid Mälardalens Högskola är:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Radio, Sveriges. ”Missnöjd student vann mot Mälardalens högskola - P4 Västmanland”. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6452862. Läst 12 april 2017. 
 2. ^ Fallet Dickinson en väckarklocka för Sverige” (på sv). SvD.se. https://www.svd.se/fallet-dickinson-en-vackarklocka-for-sverige. Läst 12 april 2017. 
 3. ^ [a b] ”Först i världen som miljöcertifierad och arbetsmiljöcertifierad”. Mälardalens Högskola. 27 april 2012. http://www.mdh.se/hogskolan/fakta. Läst 25 januari 2013. 
 4. ^ MDH:s rektor Karin Röding blir ny statssekreterare hos ministern för högre utbildning och forskning
 5. ^ Mälardalens högskola: Högskolans hedersdoktorer[död länk], läst 13 april 2009
 6. ^ ”Pressrelease”. Arkiverad från originalet den 10 oktober 2011. https://www.webcitation.org/62K8r3PcG?url=http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/70765. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]