Marieholmsbron

Från Wikipedia
Version från den 25 maj 2016 kl. 20.41 av BIL (Diskussion | Bidrag) (/* Södra Marieholmsbron (2016){{webbref|titel=Frågor och svar om Marieholmsförbindelsen|url=http://www.trafikverket.se/Privat/Projekt/Vastra-Gotaland/Marieholmsforbindelsen/Fragor-och-svar-om-Marieholmsforbindelsen/|utgivare=Trafikverket|hämtdatum=14)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Marieholmsbron
Brooppning.jpeg
Broöppning
PlatsMarieholm, Göteborg
KorsarGöta älv, E45, Säveån
Konstruktionsdata
Total längd907 m
ÖppningsmekanismSvängbro
Segelfri höjd5,9 m
MaterialStål
Datum
Byggstart1908, 1996
Öppnade1909, 1996
Trafik
TrafikslagTåg, fotgängare, cyklister
JärnvägBohusbanan och Göteborgs hamnbana
Antal vägbanor1
Antal tågspår1
Vy från Marieholmsbron mot centrala Göteborg i mars 2009
Helikopterbild över Marieholmsbron hösten 2013

Marieholmsbron är en järnvägs-, gång- och cykelbro i Göteborg från Gamlestaden över Säveån, Marieholm, Göta älv till TingstadHisingen. Den ingår i Bohusbanan och binder samman Göteborgs norra hamnbana.

Historik

Första bron byggdes 1908 och togs i bruk mars 1909. Den var en svängbro i metall med öppningar av 21,4 meters bredd på båda sidor om spannet. Delen över Säveån var inte öppningsbar.

Den var på sin tid Sveriges längsta järnvägsbro. Att man byggde en enda bro i stället för att anlägga en bank över Marieholm berodde på grundförhållandena, med långt ned till fast mark. En bro är lättare än en bank och kräver mindre grundläggningsarbete.

Den ersattes 1996 av en ny bro i betong, belägen endast några meter uppströms. Liksom tidigare är den en svängbro över Göta älv och fast bro över väg E45 och Säveån. Delen över Göta älv är också försedd med en gång- och cykelbana på södra sidan. Bron är 907 meter lång och fri segelhöjd är 5,9 meter. Eftersom den är så låg behöver bron öppnas för de flesta fartyg. Den fjärrmanövreras från kontrolltornet på Göta älvbron. Den låga höjden gör den till en bekväm förbindelse för cyklister, men dess perifera läge gör att cykeltrafiken inte är så stor.[källa behövs]

Södra Marieholmsbron (2016)[1]

Det första spadtaget för att bygga ytterligare en bro (som lyftsvängbro, den öppningsbara delen lyfts några decimeter innan den vrids 90 grader)[2] för järnvägen söder om den nuvarande togs den 23 maj 2013. När den är färdig kommer det att finnas dubbelspår över Göta älv för Bohusbanan och Göteborgs norra hamnbana. Byggprojektet drivs gemensamt med Marieholmstunneln hos Trafikverket även om Södra Marieholmsbron inte ingår i Västsvenska paketet vilket Marieholmstunneln gör. Dubbelspår på järnväg behövs för framtiden, då godstrafiken till Göteborgs hamn och industrin på Hisingen ökar och bedöms öka ytterligare i framtiden.[3] Dessutom har Bohusbanan fått mer trafik, det går två tåg per timme och riktning till Stenungsund i rusningstrafik sedan 2009. Den öppningsbara delen har tillverkats i Polen[4] och den lyftes på plats 1 december 2015.[5] Invigning var 29 mars 2016.[6]

Se även

Referenser

  1. ^ ”Frågor och svar om Marieholmsförbindelsen”. Trafikverket. http://www.trafikverket.se/nara-dig/Vastra-gotaland/projekt-i-vastra-gotalands-lan/Marieholmsforbindelsen/fragor-och-svar-om-marieholmsforbindelsen1/. Läst 25 maj 2016. 
  2. ^ "Så byggs de nya Marieholmsförbindelserna" gp.se. Läst 29 mars 2016.
  3. ^ Trafikverket, Marieholmsforbindelsen
  4. ^ Milstolpe när lyftsvängbron ska installeras
  5. ^ Lyftsvängbron är på plats!
  6. ^ Södra Marieholmsbron är invigd