Portal:Konst

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
KONSTPORTALEN
Portalen för artiklar om konst
Art through history small.jpg
Hamsa hand.svg

”Ars longa, vita brevis - Konsten är lång, livet är kort”    — Hippokrates
Konstnärstipset
Självporträtt av Pehr Hilleström
Pehr Hilleström (1732-1816) var en svensk målare och vävare, professor vid Konstakademiens läroverk från 1794 och dess direktör från 1810. I unga år var han en av Sveriges främsta gobelängvävare men övergick sedan till måleri. Han är mest känd för sina vardagsskildringar av sin tids levnadssätt. Han målade pigor och tjänstefolk som arbetar, överklassen i de fina salarna, enkelt folk i stugorna och bilder från olika bruksmiljöer. Genom det räknas han som den största skildraren av den gustavianska samtiden.

Läs mer...     Byt konstnär...     Redigera...
Veckans artikel
Saint John in the Wilderness (1827) av Thomas Cole.

Hudson River School var en amerikansk konststil på mitten av 1800-talet med landskapsmålningar som var påverkad av romantiken och Düsseldorfskolan. Deras bilder skildrade främst Hudson Valley med omnejd, däribland Catskill Mountains, Adirondack Mountains, och White Mountains. Konstnären Thomas Cole är allmänt erkänd som grundaren av Hudson River School. Cole tog en ångbåt uppför Hudson river hösten 1825, samma år som Eriekanalen öppnades, och sedan vidare västerut upp i Catskill Mountains i New York för att måla de första landskapsbilderna i området.Läs mer...      Redigera...      Mera...      Konstportalen

Lista...
Veckans verk
Manneken Pis

Manneken Pis är en skulptur i Bryssel föreställande en liten gosse som urinerar i en fontänbrunn. Skulpturen, som är känd bland stadens invånare som "stadens äldsta invånare", utfördes 1619 av Hieronymus Duquesnoy.

Man vet inte när den första Manneken Pis restes. Den 1600-talsskulptur som står i hörnet mellan Rue de L'Étuve/Stoofstraat och Rue du Chêne/Eikstraat gjordes för att ersätta en stenstaty som då stått i samma gathörn i århundraden.

Ett flertal legender erbjuder förklaringar till det ovanliga motivet. En av de mest kända handlar om en stackars far, vars tvåårige son kommit vilse under en resa till den stora staden. Efter att oförtröttligt ha sökt igenom stadens gator dag och natt, är det i det här gathörnet han slutligen finner sin lille pojke, stillsamt kissande på gatan. Det ögonblicket är naturligtvis ett han vill minnas hela livet och dela med hela världen, och därför låter han göra statyn.
Läs mer...      Redigera...      Fler...      Konstportalen

Lista...
Utvalda
Symbolen för utmärkta artiklar Utmärkta artiklar
Giovanni Lorenzo Bernini

Symbolen för bra artiklar Bra artiklar

Antoine WatteauJapansk konstGustav Vasas intåg i Stockholm 1523Konst- och industriutställningen i Norrköping 1906Louis WainMedusas flotteMidvinterblotMona LisaPieter Bruegel d.ä.

Symbolen för rekommenderade artiklar Rekommenderade

Carl MillesKinesisk keramikKonstförfalskningSveriges riksregalierTecknad serieTraditionell graffiti


Redigera...
Hjälp gärna till!
Välkommen hit till Konstportalen. Portalen är under uppbyggnad så hjälp gärna till! Allt du hittar på Wikipedia är skrivet att vanliga användare precis som du, så det behövs alltså inget tillstånd att lägga till och ändra artiklar här. Var djärv!

Du kan till exempel..

Redigera...
Artiklar

KonstKonstarternaKonstens historiaUtomeuropeisk konstKonstens motivKonstverkKonstnärer


Redigera...
Kategorier
Konst · Arkitektur · Barocken · Bauhaus · Digital konst · Film · Fotografi · Förfalskningar · Genrer · Grafik · Heraldik · Historiemåleri · Konstens historia · Konsthistoriker · Konstmuseer och konsthallar · Konstnärer · Konstverk · Konstvetenskap · Kristen konst · Motiv i konsten · Måleri · Målningar · Perspektiv · Scenkonst · Skulptur · Konstens tekniker · Utställningar
Konstår
Övrigt
Redigera...
Portaler

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Symbolen för utmärkta portaler Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Finland · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Italien · Ishockey · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Symbolen för utmärkta portaler Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Teknik · Tyskland · Växter · fler...


Den här portalen använder mallen Portalmall.