Portal:Sölvesborg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sölvesborgsportalen
Ortsportal.jpg
Sölvesborgsportalen är en portal för Wikipediaartiklar om människor, platser och händelser med anknytning till Sölvesborgs kommun. Portalen skapas med inspiration av Projekt Ortsportaler.


Aktuell artikel

Hällevik Tradjazz Festival är en svensk internationell tradjazzfestival i Hällevik sedan 2004.

Festivalen startades av lokala jazzmusiker och jazzälskare genom föreningen Dragkedjan. Efter ett tidigare försök i Sölvesborg beslöt man att skapa en gemytlig festival i naturliga spelplatser i den lilla fiskeorten Hällevik varje år i augusti. Sedan starten har festivalen vuxit till en av Sveriges största med drygt 10 000 besökare från hela norra Europa, omkring 25 band från olika länder och ett åttiotal konserter. 2007 bildades Föreningen Jazz i Hällevik för att fortsättningsvis hantera den växande festivalen och även andra jazzevenemang i Blekinge. I samband med festivalen arrangeras även seminarier, barnverksamhet och annat.

Geografi
Bönsäcken på Hanö.
Ruckastenen i Bjäraryd.
Områden och Samhällen AgerumBjärarydDjupekåsEbbalyckeFurumonGammalstorpHosabyHällevikHörbyHörvikIstabyKylingeListerlandetLjungavikenLörbyMjällbyMörbyNogersundNorjePukavikSandbäckSandvikenSiretorpStibySölveSölvesborgTorsabjörkeTorsöTredenborgValjeVästra NäsYsane
Öar Hanö
Vatten GrundsjönSiesjöSkinsagyletVesanHanöbuktenSölvesborgsviken
Höjder RyssbergetStiby backe
Naturreservat BrötalyckornaHjärthallaListershuvudRyssbergetSkinsagyletSpraglehallStiby backeSölvesborgsvikens naturreservatValje naturreservat
Samhälle
Gång och cykelbron över Sölvesborgsviken
Borgslängorna
Ask och Embla-statyn
Administration Sölvesborgs kommunSölvesborg mellanvågsstation
Organisationer Rescue Sölvesborg II
Vägtrafik E22Länsväg 123
Tågtrafik, även historisk Sölvesborgs stationBlekinge kustbanaListerbananSydostlänkenSölvesborg–Kristianstads JärnvägSölvesborg–Olofström–Älmhults JärnvägVästra Blekinge Järnväg
Utbildning Furulundsskolan
Sport och fritid Mjällby AIFStrandvallenSvarta LedSölvesborg FirehawksSölvesborgs GKSölvesborgs GoIF
Personer från Sölvesborg Paul AnderssonPer ErikssonLouise ErixonCarl Wilhelm von GerberLars HörmanderCarl HörvikPeter JeppssonJeppe JohnssonMats KnutsonEmilie PilthammarPatrik RosengrenNiklas SvenssonJimmie ÅkessonTurism
Sweden Rock Festival
Evenemang Hällevik Tradjazz FestivalSweden Rock FestivalLjungbackastämman
Övrigt BanvallsledenKillebomSkåneleden
Historia
Gammalstorps kyrka
Stentoftenstenen
Historisk indelning Gammalstorps landskommunGammalstorps sockenListers häradMjällby landskommunMjällby sockenSölvesborgs landskommunSölvesborgs sockenSölvesborgs tingsrättYsane landskommunYsane socken
Fornminnen StentoftenstenenSölvesborgs slottLista över fasta fornminnen i Sölvesborgs kommun
Historiska byggnader & företag Listers härads tingshusSölvesborgs slottSölvesborgs stationSölvesborgs fajansfabrik
Religiösa byggnader Gammalstorps kyrkaListerkyrkanMjällby kyrkaSankt Nicolai kyrkaYsane kyrka
Konst och kultur
Per Nilsson
Konstnärer Emma AdlerzDaniel AhlgrenJonas LundhRolf PalvénOve Pellsjö
Författare Berit BergströmArne EricssonAxel KrookNiklas KämpargårdPer NilssonCarl von Zeipel
Ledig rubrik

Portal:Sölvesborg/Ledig rubrik


Sölvesborgs slott
Sölvesborgs medeltida borg

Sölvesborgs slott är en borgruin i Sölvesborgs socken i Sölvesborgs kommun.

Borgen har haft ett mycket strategiskt läge. I början av 1400-talet vistades ofta drottning Margareta av Danmark och Erik av Pommern här. I samband med det nordiska sjuårskriget, under 1500-talets mitt, härjade svenska trupper i Blekinge. Länsherren Verner Parsberg fick 6 september 1564 fly från borgen och han satte själv eld på den innan avfärden.

Sweden rock festival
Survivor på SRF

Sweden Rock Festival är en internationellt känd hårdrocksfestival som varit Sveriges största musikfestival. Festivalen äger rum i början av juni i samhället Norje.

Blande de band som har varit där genom åren märks till exempel: Aerosmith, Alice Cooper, Deep Purple, Europe, Guns N' Roses, Hammerfall, Kiss, Scorpions, Status Quo, Ozzy Osbourne, Rob Zombie, Twisted Sister, Whitesnake, White Lion, Yngwie Malmsteen, ZZ Top

Kommunvapen
Sölvesborg vapen2.svg


Sölvesborgs kommunvapen fastställdes för Sölvesborgs stad år 1945, inför 500-årsjubileet av stadens äldsta bevarade privilegiebrev. Det grundar sig på det äldsta kända sigillet för staden, som användes 1535. Sigillet innehåller ett kors samt fyra S-liknande figurer. Figurerna har kunnat tolkas som stadens initial, men en annan teori var att de skulle föreställa ålar.

Per Nilsson
Per Nilsson (forfattare).jpg

Per Nilsson, född i Malmö, är en svensk författare. Nilsson är sedan 1981 bosatt i Sölvesborg.

Han har skrivit barnböcker, ungdomsromaner och en roman. Hans böcker är översatta till 20 språk. Han har också skrivit filmmanuset till Hannah med H.

Ebbalycke
Scen ljungbackastämman.jpg

Ebbalycke är en by i norra delen av Sölvesborgs kommun. Här står Blekinges största björk och utanför byn ligger ett klapperstensfält. I markerna i byn finns det ett 30-tal ruiner som lämningar från utflyttningar.

Byn har även en islandshästuppfödning och spelmansstämman Ljungbackastämman.

Sankt Nicolai kyrka
Sankt Nicolai kyrka Sölvesborg from southeast.jpg


Sankt Nicolai kyrka är en kyrkobyggnad som ligger mitt i Sölvesborgs centrum. Den uppfördes i slutet av 1200-talet och långhuset tillkom i början av 1300-talet. I slutet av detta århundrade uppförde man tornet. Inne i kyrkan finns många sevärda kalkmålningar från 1400-talet.

Invid kyrkan finns lämningar av ett karmeliterkloster, inrättat 1486, och i vapenhuset står en runsten från 500-talet kallad Stentoftenstenen.

Listers härads tingshus
Sölvesborg Listers härads tingshus.jpg

Listers härads tingshus ligger i centrala Sölvesborg. Byggnaden, uppförd 1919-1921 efter ritningar av Gunnar Asplund, anses som ett av Sveriges främsta exempel på hus i nyklassicistisk stil.

Tingshuset är uppfört i fonden av en gata, och karakteriseras av en stor tempelliknande gavel och ett halvmåneformat valv som entré. Det är ett annorlunda arkitektoniskt grepp att låta en gavel utgöra huvudfasaden, vilket gör att huset uppfattas som större än vad det i själva verket är.

Mjällby AIF
Strandvallen entre.JPG

Mjällby Allmänna Idrottsförening, bildad 1 april 1939, är en allsvensk fotbollssklubb med hemmaplan i HällevikListerlandet Klubbens hemmaarena heter Strandvallen och dess supporterklubb Sillastrybarna.

Per Eriksson
Rector magnificus Per Eriksson.JPG

Professor Per Eriksson, född 1949 i Sölvesborg, är sedan 2009 rector magnificus för Lunds universitet. Han är professor i signalbehandling.

Eriksson var Blekinge tekniska högskolas första rektor innan han blev generaldirektör för Vinnova. Han invaldes 2001 som ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien.

'

Portal:Sölvesborg/

'

Portal:Sölvesborg/

'

Portal:Sölvesborg/

'

Portal:Sölvesborg/

Fler portaler

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Finland · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Ishockey · Island · Italien · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Sydamerika · Teknik · Tyskland · Växter · fler…