Socker

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Råsocker)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kristaller av raffinerat socker i förstoring

Socker (av Sanskrit शर्करा sharkara[1]) är ett samlingsnamn för ett stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat, kolväten i dagligt tal. Socker är sött och energirikt och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna. I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar används termen socker oftast om raffinerad sackaros (C12H22O11).

Strösocker och bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker som bit- eller strösocker. Sackaros, det socker vi använder för sötning av livsmedel, består av glukos och fruktos.[2] Den kemiska beteckningen för socker (glukos) är C6H12O6.

Sockerarter[redigera | redigera wikitext]

En gammaldags sockertopp med en sockertång i sockerskrin.

Det finns många olika sockerarter, som alla består av en eller flera ringar av kolatomer. De vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker) och sackaros (rör- eller betsocker).

Råsocker[redigera | redigera wikitext]

Råsocker utvinns oftast ur sockerrör som odlas i tropikerna, men även från sockerbetor i kyligare klimat. I slutprodukten finns de innersta delarna av skalet kvar, varför färgen är brun. Råsocker kommer från en annan del av skalprocessen än vitt socker, som utvinns i ett senare skede. Förr i tiden transporterade och sålde man socker som sockertoppar, som ofta förvarades i lådor med lock och lås på, eftersom socker var enormt dyrt.

Precis som vitt strösocker består råsocker av sackaros.

Energiinnehåll för råsocker är 387 kcal/100 g.

Typer av socker[redigera | redigera wikitext]

Sockerbitar.

Det finns även olika typer av socker: florsocker, strösocker, bitsocker, pärlsocker, muscovadosocker, farinsocker, gelésocker, vaniljsocker och syltsocker.

Bitsocker[redigera | redigera wikitext]

Bitsocker produceras genom att blanda sockerkristaller med sockersirap och uppfanns av Jakub Kryštof Rad 1841. Sockerbitar används framför allt till kaffe och te. I handeln finns bitsocker av både raffinerat rör- eller betsocker och av rårörsocker.

Syltsocker[redigera | redigera wikitext]

Syltsocker är, som namnet antyder, avsett för syltkokning. Enligt Dansuckker innehåller syltsocker vanligt socker, pektin från citrusfrukter, citronsyra och kaliumsorbat. Det finns även varianter av syltsocker, exempelvis ekologiskt syltsocker (med delvis annat innehåll).

Socker och hälsa[redigera | redigera wikitext]

Diabetes[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Diabetes

Diabetes är en sjukdom som gör att blodets nivå av glukos ligger över det normala. Orsakerna är brist på hormonet insulin antingen beroende på att bukspottskörteln inte producerar något insulin (typ 1-diabetes) eller att receptorerna kräver ökad mängd insulin (åldersdiabetes eller typ 2-diabetes)[3].

Karies[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Karies

Karies (tandröta) är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier som normalt lever i munhålan, dessa kan orsaka lokala angrepp på tandytan och kan resultera i att emaljen urkalkas. En orsak till karies är att bakterierna i munnen livnär sig på olika kolhydrater (till exempel sockerarter) och omvandlar dessa till syror som fräter på tanden. Om syrorna får ha en fortsatt kontakt med tanden så kan dessa syror orsaka en demineralisering av tanden. Normalt sett så ska munnens saliv kunna motverka den här processen men intag av till exempel sötade drycker som läsk, eller småätande, muntorrhet etc. kan bidra till ett försämrat munförsvar och därmed så ökar risken för karies[4][5].

Övervikt[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Övervikt

Övervikt kan orsakas av flera olika saker men den grundläggande faktorn till ökad vikt är att kroppens intag av energi överstiger dess dagliga behov och det kan så småningom leda till en ökad vikt[6]. Socker är en typ av kolhydrat och socker är en form av energikälla. Ett överdrivet intag av socker leder till övervikt om kroppen redan härbärgerar för många kolhydrater, d.v.s. om energiintaget överskridit kroppens behov.[7][8]. Raffinerat socker har en starkt blodsockerhöjande effekt eftersom kroppen inte behöver förändra ämnet nämnvärt innan det når blodet. Högt blodsocker signalerar till kroppen att det är gott om mat i omgivningen vilket får kroppen att göra om socker och lagra det som fett. Fett är dubbelt så energirikt som socker, eller tar hälften så mycket plats för samma energimängd som socker. Därför använder naturen fett som reserv.

Sockerberoende[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Sockerberoende

Det har genomförts djurförsök som visar på att en hög konsumtion av socker kan orsaka ett sockerberoende, där bl.a. höga nivåer av dopamin har registrerats och typiska abstinenssymptom har uppmärksammats vid försöken[9], Sockerberoende uppkommer genom att hjärnans belöningscentrum påverkas. Socker behövs för människors och djurs överlevnad. Speciellt hos däggdjuren krävs energi för att hålla hög kroppstemperatur och för att ge muskelbränsle för jakt och arbete. Samtidigt är dessa ämnen bristvaror i naturen, vilket innebär större arbete med insamling. Naturen har därför försett organismen med en hög preferens för dessa ämnen. Organismen väljer då ut dessa ämnen med prioritet, för att säkra överlevnad. Denna instinkt innebär ett stort sug, samtidigt som vi idag skapat en obegränsad tillgång. Detta har plötsligt gjort urgamla instinkter till ett problem, då intaget av socker lätt kan överskrida behovet.

Hjärt- och kärlsjukdom[redigera | redigera wikitext]

Hög konsumtion av socker är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar och mer av små och medelstora partiklar av ”det onda kolesterolet”, LDL. Forskare vid Lunds Universitet har kartlagt 4301 friska personer.[10][11]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Skördade sockerrör från Indien, redo att behandlas.

Bordssocker, sackaros, kommer från olika typer av växter. De två vanligaste grödorna för sockerproduktion är sockerrör (Saccharum spp.) och sockerbetor (Beta vulgaris), av vilka socker kan utgöra 12% till 20% av växtens torrvikt. Några mindre kända sockergrödor som används för kommersiellt bruk är dadelpalm (Phoenix dactylifera), durra (Sorghum bicolor) och sockerlönn (Acer saccharum).

Brasilien är världens största sockerproducent; under sockersäsongen 2011-2012 (oktober-september) producerades drygt 39 miljoner ton. [12]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia
 1. ^ http://www.etymonline.com/index.php?term=sugar
 2. ^ ”Socker” (på sv). www.livsmedelsverket.se. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater/socker. Läst 18 augusti 2018. 
 3. ^ Sockersjuk av socker? artikel från tidningen Läkartidningen av Stephan Rössner (Nr 49, Volym 101, 2004)
 4. ^ Hål i tänderna – karies information från webbplatsen Sjukvårdsrådgivningen av Douglas Bratthall (30 augusti 2006)
 5. ^ Cariologi information från webbplatsen för Avdelningen för Cariologi på Malmö Högskola, Odontologiska Fakulteten Arkiverad 21 juni 2008 hämtat från the Wayback Machine. av Douglas Bratthall (2003)
 6. ^ Är det fettet eller sockret som gör oss feta? artikel från webbplatsen för Livsmedelsverket Arkiverad 11 december 2007 hämtat från the Wayback Machine. av Nutritionsavdelningen (8 juni 2007)
 7. ^ Vad ger mest energi - fett eller socker? artikel från webbplatsen Netdoktor Arkiverad 7 maj 2006 hämtat från the Wayback Machine. av Per Mikkelsen (6 mars 2007)
 8. ^ Grundfakta om kolhydrater och socker artikel från webbplatsen för Mjölkfrämjandet Arkiverad 12 maj 2008 hämtat från the Wayback Machine. (maj 2005)
 9. ^ Förrädiskt socker väcker aptiten, artikel från tidningen Forskning & Medicin[död länk] av Pia Carlson (nr 2, 2006).
 10. ^ paleofriend.org - Socker ökar risken för hjärt-kärlsjukdom[död länk]
 11. ^ - hjart-lungfonden.se - Socker kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom
 12. ^ ”International sugar statistics”. Arkiverad från originalet den 8 februari 2014. https://web.archive.org/web/20140208000807/http://www.illovosugar.co.za/World_of_sugar/Sugar_Statistics/International.aspx. Läst 8 december 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Foodlogo2.svg Mat och dryck-portalen


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]