Rang i Naruto

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

I anime- och mangaserien Naruto bemärker rang skickligheten hos olika grupper av ninjor. De rollfigurer som är en del av en Hemlig By får gå igenom tester och prov för att avancera i ranker under sin träning. Ninjor i en enskild rangordningsgrupp är inte lika i skicklighet och kunskap, och en ninja med lägre rang kan lika gärna vara starkare än en ninja med högre rang.

Officiella ranker[redigera | redigera wikitext]

Studenter[redigera | redigera wikitext]

En ninja börjar oftast sin karriär i ninja akademin och är inte sedda som ninjor förrän de tar examen. Studenterna genomgår prov och tester av alla slag och lär sig grunderna för en ninja. Baskunskaper inom vapenhantering som till exempel shuriken och kunai är en av grundkurserna. Grundläggande ninjatekniker lärs också ut, som till exempel Omvandlingstekniken, Repflyktstekniken, Kroppsersättartekniken och Klontekniken.

När studenterna tar examen så mottar de ett speciellt tygband med en metallplatta på med byns symbol. Det bevisar att de är en riktig ninja från den byn dom kommer ifrån. Bandet kan bäras på många sätt. Man hänvisar oftast till bandet som ett "pannskydd" eller "hitai-ate". Några bybor genomgår också ett annat test under ledning av en Jonin, för att verkligen se om de är redo att ta examen. För att försäkra sig om att det bara är ninjor av högsta klass som tar examen så är det bara tre team som får ta examen. Testet för att utvärdera vilka tre team som klarar det bestäms av teamets ledare, Jonin, och varierar beroende på vem som är ledare. De som misslyckas skickas tillbaka till skolan där de får gå om ända tills de kan ta examen.

Genin[redigera | redigera wikitext]

Genin (下忍 bokst. "Låg ninja", "Juniorninja") är den lägsta ninjarangen (graden) och är även den grupp där man ser mest skillnad i krafter. När en person blir Genin börjar man med att göra sin del för byns ekonomi – att bli skickad på uppdrag som byn får betalt för. De skickas oftast till D-rankade uppdrag, vilket är den lägsta rangen och de är oftast riskfria. I några få fall kan de även bli skickade till C-rankade uppdrag men då är de utvalda för att vara så riskfria som möjligt gentemot ninjan, oftast eftersom en Jonin följer med som handledare.

Genins hamnar i fyramannalag, som består av tre Genins och en Jonin, för att lära sig lagarbete och få erfarenhet som ninja under ledarskap och skydd av en elitninja. Hur grupperna sammanställs beror på varje Genins kunskaper och förmågor för att skapa en balans mellan alla lag. Som till exempel så hamnade Naruto Uzumaki, som klarade sig med de lägsta betygen, i samma lag som Sasuke Uchiha och Sakura Haruno, som fick de högsta betygen och de högsta provpoängen. Lagen består oftast av två killar och en tjej, fast det kan finnas undantag.

Exempel på Genin

 • Konohamaru
 • Moegi
 • Nawaki
 • Udon

Chunin[redigera | redigera wikitext]

Chunin (中忍 Chūnin, bokst. "Medelninja") som kvalificerats för att bevaka och vara guider åt andra ninjor. "Chuninar" har oftast nått en viss grad av mognad inom sina ledaregenskaper och taktiska förmågor. Några av dem tjänstgör som lärare som till exempel Iruka Umino, medan andra tjänstgör som lagledare över ett mindre lag som behöver hjälp inom beslut och kunskaper, som till exempel Shikamaru Nara. Chunins skickas oftast på C eller B-rankade uppdrag.

För att bli en Chunin deltar Geninar i ett stort test, mera känt som "Chuninexamen". Det enda kända testet är uppdelat i tre delar; den första delen testar deras förmågor inom informationssamlande, förmågor att fatta beslut och deras ninjafilosofi, i den andra delen av testet testas deras förmåga att genomföra ett givet uppdrag och följa uppdragets riktlinjer, och den tredje delen består av strider mellan de som klarade av de första två delarna. Det tredje testet handlar inte om vem som vinner, utan istället om hur de uppför sig i strid, som till exempel Shikamaru som förlorade sin första match men som ändå blev en Chunin.

Förr i tiden skötte varje ninjaby sin egen Chuninexamen, men efter det tredje ninjavärldskriget kom de allierade byarna överens om att ha bara en examen i den by som utsågs till värd. Detta gjordes för att förstärka och förbättra relationerna mellan byarna och för att förhindra krig.

När en person nått Chunin-nivån kan personen välja att bära en speciell väst som innehåller ninjutsu-rullar. Västen är dock inte obligatorisk då vissa föredrar andra klädesplagg.

Exempel på Chunin

Jonin[redigera | redigera wikitext]

Jonin (上忍 Jōnin, bokst. "Hög ninja", "Elit-ninja") är den rang som tilldelas ninjor med höga erfarenheter och speciella förmågor och tjänstgör som en sorts militärkapten. Joninar skickas oftast på A-rankade uppdrag, och vissa erfarna ninjor kan även skickas till S-rankade uppdrag (anses vara de svåraste och farligaste). Till skillnad från andra rankgrupper kan en Jonin ibland skickas ut på uppdrag ensamma. Joninar blir oftast tilldelade ett tremannalag med Geninar. Det är ännu okänt vad man måste göra för att bli en Jonin fast det har någon gång nämnts att det finns en Joninexamen. Det är vidare känt att en Jonin oftast måste känna till minst två typer av element-tekniker.

Exempel på Jonin

Tokubetsu Jonin[redigera | redigera wikitext]

Tokubetsu Jonin (特別上忍 Tokubetsu Jōnin, oftast förkortat Tokujō) är ninjor med Jonin-talanger inom ett speciellt område. De är elitspecialister i sina respektive områden och hamnar oftast under en Jonin när deras tjänster behövs.

Exempel på Tokubetsu Jonin

 • Anko Mitarashi
 • Aoba Yamashiro
 • Ebisu
 • Genma Shiranui
 • Hayate Gekko
 • Ibiki Morino
 • Raido Namiashi
 • Tsume Inuzuka
 • Yamanaka Inoichi

Anbu[redigera | redigera wikitext]

Anbu är lövgömmans speciella spion- och mördargrupp. Anbu tar direkt order från byns kage. Det finns en speciell sort av anbur som kallas anbu Root eller NE. Anbu går oftast på uppdrag för att mörda en viss person eller grupp/klan. De kan speciella tekniker som är baserade på kroppen. En av dem heter paralystekniken. Anbu är oftast jounin eller chuunin.

ANBU ROOT/NE[redigera | redigera wikitext]

Anbu Root är En speciell grupp av anbu som inte tar order av hokagen. Istället tar de order av Danzo, en man som var sarutobis (tredje hokagen-)rival när det gällde hokagepositionen. Alla medlemmar i gruppen har en "seal" (försegling) i munnen som Danzo har lagt så att inte information om honom, byn eller gruppen läcker ut. Om en medlem säger något som har med dessa ting att göra blir kroppen paralyserad.

Sennin[redigera | redigera wikitext]

En vandrande eremit eller vis man. Dessa ninjor har bestämt sig för att vandra utanför sin bys gränser av personliga anledningar. Många håller fortfarande kontakt med byn så att de inte blir betraktade som ”missing nins” (saknade "nins"). Ninjor som erhåller denna inofficiella titel är väldigt begåvade i många jutstus och har styrka som kan jämföras med byns kage.

De tre legendariska sennin:

Kage[redigera | redigera wikitext]

De som har uppnått titeln Kage (影 "Skugga") är ledare över de mest mäktiga hemliga byarna i landet och är oftast de mest kraftfulla och skickligaste ninjorna i sina respektive byar. Det finns ibland undantag, till exempel kan en ninja vara den starkaste när han/hon blir vald till Kage, men med tiden så kan andra ninjor bli starkare.

En Kage kan pensionera sig själv och överlåta titeln till någon annan; så fort någon får titeln Kage så är titeln permanent.

De fem olika Kage har olika titlar beroende på vilken by de tillhör. Titlarna är:

 • Hokage (火影 bokst. "Eldens Skugga") Konohagakures Kage.
 • Kazekage (風影 bokst. "Vindens Skugga") Sunagakures Kage.
 • Mizukage (水影 bokst. "Vattnets Skugga") Kirigakures Kage.
 • Raikage (雷影 bokst. "Blixtens Skugga") Kumogakures Kage.
 • Tsuchikage (土影 bokst. "Markens Skugga") Iwagakures Kage.

En Kage står lika mot ledarna av deras länder, ser efter deras byar och är ledare för deras ninjasamhälle.

I animeserien introducerades en sjätte Kage, Hoshikage (bokst. "Stjärnans skugga") från byn Hoshigakure. Dock var detta en självutnämnd titel och blev inte officiellt godkänd av de fem andra byarna. Orochimaru, som är grundare och ledare över Otogakure refereras till som Otokage (音影 bokst. "Ljudets skugga") av några fans, men det är ingen officiell titel eftersom Otogakure inte är godkänd av de fem andra hemliga byarna som en jämlik. Orochimaru är heller ingen riktig Kage fastän att hans förmågor står lika med en Kage.

I Shippuden blir Gaara Kazekage

Andra ranger[redigera | redigera wikitext]

S-klassen[redigera | redigera wikitext]

S-klassade ninjor är ninjor som fått starkare krafter än en vanlig Jonin och fått en nästintill legendarisk status. Dock är denna titeln mer en klass än en riktig rang. En S-klassad ninja har fortfarande rangen Jonin. I vissa fall kan de ha en lägre rang eller ingen rank alls. Vissa ninjor räknas heller inte som byns ninjor, eftersom de konstant vandrar runt utanför byn och i andra länder. Men dessa ninjor är fortfarande lojala mot själva byn, som till exempel Jiraiya. Vissa S-klassade ninjor brukar ibland lämna byn för att hitta sina egna mål och ambitioner, och blir då oftast missing-nins. Organisationen Akatsuki består av åtta S-klassade "missing nins". Dessa ninjor hamnar oftast i "Bingo-boken", en lista på speciella fientliga ninjor med mål att avrättas som Jonins och ANBU-medlemmar har tillgång till.

Medic-nin[redigera | redigera wikitext]

Medic-niner (衛生忍 eisei-nin) är ninjor som specialiserar sig på att använda medicinska och läkande tekniker. För att bli en medic-nin krävs en hög nivå av intelligens och utmärkt kontroll över sin chakra, eftersom medic-niner använder chakra för att läka skador. Förutom deras medicinska utbildning så består deras träning av huvudsakligen taijutsu, med fokusering på att undvika fientliga attacker. Detta eftersom en medic-nins död kan sätta hela lagets liv på spel. På farliga uppdrag så följer oftast en medic-nin med för att öka överlevnadschanserna för laget.

Tsunade är Konohas skickligaste medic-nin. Hennes assistent Shizune är också en medic-nin, så väl som hennes lärling Sakura. Tsunade och Sakura använder även sin medic-nin-träning för att utöka sin styrka vilket gör dem till skickliga krigare och helare.

Missing-nin[redigera | redigera wikitext]

Missing-niner (抜け忍 Nukenin, bokst. "Bortkommen ninja", på engelsk tv "Rogue Ninja") är ninjor som har övergett sina byar och kan därmed vara en ninja av vilken rank som helst. Dessa ninjor ses som förrädare och jagas på grund av att de kan besitta byns hemligheter. Andra byar kan vara intresserade av att köpa informationen, för att få ett övertag i ett krig, eller för att lära sig en annan bys kekkei genkai. I byarna finns det speciella grupper med hunter-niner för att ta hand om problemet; dock brukar inte varje missing-nin få ett lag av hunter-nins efter sig. Några missing-niner i serien är Orochimaru, Kabuto Yakushi, alla medlemmar i Akatsuki, Sasuke Uchiha och Zabusa Momochi (numera avliden).