Lista över jediriddare

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Shaak Ti)
Hoppa till: navigering, sök
En blå ljussabel är en vanlig syn hos en jedi.

Det här är en lista över jediriddare i det fiktiva Star Wars-universumet.

Agen Kolar[redigera | redigera wikitext]

Agen Kolar är en jediriddare som är med i Star Wars episod II och III.

Agen Kolar var en Zabrakjedi från planeten Iridonia, som tillhörde jedirådet under klonkrigen. Han var känd för att vara en rättfram person som föredrog att agera, med våld om så krävdes, men inte var särskilt bra på den diplomatiska sidan av en jedis plikter. Han var redan jedimästare när han deltog i insatsstyrkan på Geonosis tillsammans med 212 andra jedi. Kolars siste padawan, Tan Yuster, var också med på Geonosis och stupade där.

Kort efter striden på Geonosis valdes Kolar in i jedirådet, troligen som ersättare för Eeth Koth, som också var en Zabrak. Som rådsmedlem och general deltog han i ett antal viktiga uppdrag under kriget; bland annat förde han befäl under striderna på Brentaal IV tillsammans med Shaak Ti och Plo Koon. Han reste även till Nar Shaddaa för att hämta hem Quinlan Vos när denne var misstänkt för förräderi (även om han misslyckades med detta), och deltog i aktionen mot prisjägargillet Röd Nova tillsammans med Mace Windu, Saesee Tiin och Kit Fisto.

Efter Anakin Skywalkers avslöjande att kansler Palpatine var Darth Sidious ingick Kolar, återigen tillsammans med Tiin och Fisto, i den grupp Mace Windu tog med sig för att konfrontera Palpatine. Han var den förste som stupade i den följande striden.

Asajj Ventress[redigera | redigera wikitext]

Asajj Ventress är född på Rattatak, en avlägsen planet som behärskas av diverse krigsherrar, och som var okänd för republiken fram till klonkrigens början. Asajj förlorade sina föräldrar som liten och skulle ha dött om det inte varit för jediriddaren Ky Narec, som kraschlandat på planeten. Narec insåg att Asajj hade stor potential i Kraften och tränade henne som sin padawan. Tyvärr hann han inte slutföra hennes träning innan han mördades av en krigsherre som hette Kirske.

Förlusten av Narec blev ett hårt slag för Asajj. Hon uppfylldes av vrede och hat, inte bara mot Kirske och de andra stridande makterna på Rattatak, utan också mot jediorden som hon ansåg hade förrått och övergett hennes mästare.

Asajj Ventress testades och värvades av Greve Dooku på planeten Rattatak och blev en av hans närmaste underlydande. Efter att ha övergivits av Dooku under Klonkrigens slut kom hon också att avsky Sithorden lika mycket som Jediorden och begav sig på grund av detta så långt bort ifrån kriget som hon kunde.

Ventress antogs ha dött, men hennes skepp, en Geonosisk Solseglare, ska ha blivit sedd under det andra slaget om Dagobah. Slaget utspelade fem månader innan Episod tre Revenge of the Sith, alltså i slutet av Klonkriget. Anakin Skywalker och en ung Boba Fett, inhyrd av Republiken, stred då mot henne, men hon försvann i stridsvimlet och antogs ha blivit nerskjuten.

En anledning att hon hatade Anakin så mycket var att han hade besegrat henne i en ursinnig duell på Yavin 4. Då föll hon ner från ett högt tempel och antogs ha dött, men hon överlevde och hatade efter det Anakin ännu mer.

Asajjs ljussabel[redigera | redigera wikitext]

Asajj Ventress använde två stycken ljussablar med böjt hjalt. De hade röda klingor och Asajj Ventress var mycket skicklig i strid med dessa vapen. Dessa hade tidigare tillhört greve Dokus förra jedilärling Komari Vosa. Ljussablarna kunde också kopplas ihop till en dubbeleggad ljussabel.

Barriss Offee[redigera | redigera wikitext]

Barriss Offee är en fiktiv karaktär i Stjärnornas krig. Luminara Undulis padawan. Luminara och Barris hade ett gemensamt uppdrag med två andra Jedi, Anakin Skywalker och Obi-Wan Kenobi på planeten Ansion (mellan episod I och II). Under klonkrigen förrådde Barriss Ahsoka Tano genom att sätta ditt henne för mord. Barriss blev tillfångatagen av Anakin Skywalker efter en ljusabelduell. Barriss Offee dödas, då order 66 verkställs, på planeten Felucia. Barriss Offee är också duktig på att hela. Efter att Offee hade blivit en Jediriddare, antog Luminara den unga Ahsoka Tano som sin nya Padawan. Både Offee och hennes mästare är av rasen Mirialan.

Desann[redigera | redigera wikitext]

Desann tränades upp på jediskolan på Yavin 4 tills han dödade en elev och flydde sedan från planeten innan Luke Skywalker hann "reglera" honom. Desann var en mörk jedimästare som tjänade under Hethrir och dennes försök till att återskapa Rymdimperiet. Stark både i kraften och fysiskt sett var Desann en fruktad motståndare. Han tränade bland annat upp lärlingen Tavion som tog över hans roll då han själv dödades av jediriddaren Kyle Katarn.

Corran Horn[redigera | redigera wikitext]

Corran Horn är en fiktiv jediriddare som främst varit med i X-Wing böckerna och serierna. I boken 'I, Jedi' berättar Corran från sin synvinkel vad som hände under hans träning på Yavin 4.

Qui-Gon Jinn[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Qui-Gon Jinn

Qui-Gon Jinn är en fiktiv karaktär i Star Wars-filmerna, mentor för Obi-Wan Kenobi, spelar en central roll i Episod I och anses vara en av de visaste jediriddaren genom tiderna.

Han dödas av Sithlorden Darth Maul, som är Darth Sidious lärling. Detta sker i slutet av episod 1. Under striden lyckas Sithlorden trötta ut honom, och sticker honom sedan i magen med sin dubbelklingade ljussabel. Qui-gon avlider några minuter senare, i famnen på sin Padawan Obi-Wan Kenobi.

Obi-Wan Kenobi[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Obi-Wan Kenobi

Obi-Wan "Ben" Kenobi är en av karaktärerna i filmerna om Stjärnornas krig (Star Wars på engelska). Obi-Wan Kenobi är en av de centrala karaktärerna och finns med i samtliga Stjärnornas krig-filmer. Obi-Wan blev tränad av Qui-Gon Jin och Mäster Yoda. Obi-Wan tränade både Anakin Skywalker och Luke Skywalker till Jediriddare.Han dog på den första Dödsstjärnan,av Darth Vader. Men han är stark i kraften så han återvänder som en spökgestalt, han bor senare på Dhagoba. Han gestaltas i episod I - III av Ewan McGregor och i episod IV - VI av Alec Guiness.

Ki-Adi-Mundi[redigera | redigera wikitext]

Ki-adi mundi var jediriddare som satt i jedirådet under de sista åren av republiken. Ki-adi mundi föll offer för order 66 och blev dödad av sina egna trupper. Han ledde under Klonkrigets slut ockupationen av den frusna planeten Mygeeto. Han lyckades parera några skott från sina egna klontrupper, men dödades av klonkommendören Bacara, som ledde hans trupper.

Ki-adi mundi hade ett avlångt huvud med en stor hjärna som stöddes av ett andra hjärta. Hans padawan hette A Sharad Hett och härstammade från Tuskenplundrarna.

Kit Fisto[redigera | redigera wikitext]

Kit Fisto är en amfibisk krigare, jedimästare och general under Klonkrigen, och satt även i jedirådet under dess sista dagar. Han var beväpnad med en grön ljussabel, och var känd som en av de få riddare som verkligen bemästrade Shii-Cho, den mest grundläggande formen av ljussabelsstrid. Kit Fisto var den ende som kunde använda sin ljussabel under vatten, och det här kom till nytta när han bland annat ledde klontrupper på vattenplaneten Mon Calamari. Kit Fisto var även känd för sitt ständiga leende, och för sin flera gånger dolda kärlek till jediriddaren Aayla Secura.

I filmen Mörkrets hämnd (Episod III) var han en av de tre Jedier som följde med Mace Windu för att gripa överkansler Palpatine/Darth Sidious, men Palpatine besegrade dem och Kit Fisto överlevde bara marginellt längre än Agen Kolar och Saesee Tiin innan han stupade för Palpatines klinga.

Kyle Katarn[redigera | redigera wikitext]

Kyle Katarn
Star Wars-rollfigur
Första framträdande Dark Forces
Skådespelare Jason Court (DF II)
Röstskådespelare Nick Jameson (DF);
Rino Romano (MOTS);
Jeff Bennett (JO/JA)
Anknytning
Lojalitet Rymdimperiet,
Rebellalliansen,
Nya republiken,
Galaktiska alliansen,
Jediorden (fd. legosoldat)
Position Allianskommendör,
Jedimästare,
Jedi Battlemaster
Information
Art Människa
Kön Man
Hemvärld Sulon, en måne till Sullust

Kyle Katarn är huvudperson i datorspelen Dark Forces, Dark Forces 2: Jedi Knight och Jedi Knight II: Jedi Outcast. Han förekommer även i spelet Jedi Knight: Jedi Academy, Empire at War och i vissa Star Wars-romaner. Däremot är han inte med i någon av filmerna.

Historik[redigera | redigera wikitext]

I spelet Star Wars Jedi Knight: Dark Forces, introduceras han som en legosoldat som arbetar för Rebellalliansen under ledning av Mon Mothma. Kyle anlitades i hemlighet av Mothma för uppdrag som var för farliga för vanliga rebelliska operatörer, vilket han fick en stor lön för att utföra.

Kort innan händelserna i Stjärnornas krig lyckades han ensam infiltrera en imperisk bas på planeten Danuta och lägga vantarna på ritningarna till den första Dödsstjärnan. Ritningarna skickades vidare för att i slutändan hamna hos prinsessan Leia Organa, vilket skulle leda till att hon fick Darth Vader efter sig.

Efter att den första Dödsstjärnan förintats, hämnades imperiet på alliansen genom att använda Dark Trooper projektet, vilket var ett hemligt forskningsdirektiv som gick ut på att man byggde kraftfulla stormtroopers i robotformat för att attackera alliansen. Efter flera äventyr (inkluderat konfrontationer med Jabba the Hutt och Boba Fett), lyckades han besegra darktrooperna och förstörde fabriken ombord dess flaggskepp, Arc Hammern.

Mara Jade[redigera | redigera wikitext]

Mara Jade var från början Kejsar Palpatines högra hand och personliga lönnmördare. Hon adopterades av Kejsaren i tidig ålder och tjänade honom sen barnsben. Under sin uppväxt och tid under honom utförde hon ett stort antal lönnmord, spionageuppdrag mm. Hon lämnade dock Rymdimperiet efter att Kejsaren dött och dess trupper splittrats, för att senare bli utbildad till Jedi av Kyle Katarn och Luke Skywalker.

Mara Jade var gift med Luke Skywalker. De hade en son tillsammans, Ben Skywalker. Mara Jade finns bland annat med i spelet Empire at War. Hon medverkar även i de tre böckerna Heir of the Empire, Dark Force Rising och "The Last Command. Innan hon blev kär i Luke och gifte sig med honom hatade hon honom, eftersom hon trodde att han hade mördat kejsaren. Mara hade som sagt tjänat Kejsaren mestadelen av sitt unga liv och han var hennes enda familj. Luke förklarade senare för henne att det var Vader som hade dödat Kejsaren.

Mara dödades av en korrumperad Jacen Solo, efter en hård ljussvärdsduell. Han hade då blivit ond och blivit Darth Caedeus. Mara sörjdes djupt av sin man, Luke och deras son Ben, men även av hela Jedirådet.

Mara hade gyllenrött hår, en ganska smal, vältränad kropp och var beväpnad med en stor arsenal av dödliga vapen. Några av dessa var ett antal strålpistoler, knivar gevär, vibrovapen och ett ljussvärd (Lila kristall). Hon hade djupgröna ögon.

Plo Koon[redigera | redigera wikitext]

Plo Koon är en jedimästare. Han tillhör rasen kel dor från planeten Dorin, som inte tål syre i stora mängder. Av denna anledning bär han mask.

Plo Koon hade utvecklat sin förmåga att bruka Kraften på ett mycket effektivt sätt, genom att bland annat kunna knuffa undan föremål med kraften, han har också uppfunnit den goda motsvarigheten till sithblixtar, han kan också förvandla vatten till is. Han är en jedimästare, medlem av Jedirådet, som stred i klonkriget och slaget om Naboo. Plo Koon är den jedi som sitter höger om Yoda i Jedirådet och bär en blå ljussabel. Men först hade Plo Koon en gul ljussabel. Plo Koon var väldigt skicklig med ljussabel, till och med Darth Maul fruktade att möta honom.

Plo Koon är en av de få Jediriddare som hela tiden varit med i det nya Jedirådet. Plo Koon var tränad av Wokieen Tyvokka, Tyvokkas sista ord var till Plo Koon, han sa: Du gör mig stolt, Plo Koon.

Plo Koon är också nära vän till ki-Adi-Mundi. I en bortklippt scen i episod II smyger Ki-Adi-Mundi och Plo Koon vid ett kontrollrum. När de åt varandra och springer fram blir de fångade. Det är svaret till att de anländer till striden tillfångatagna och med bojor. Plo Koon är även vän med Saesee Tiin, men de ser varandra som rivaler när det gäller flygning.

Plo Koon var en nära vän med Qui-Gon Jinn och var med när denna presenterade Anakin Skywalker för rådet. Koon var också med på Jinns begravning och firandet på Naboo efter att Obi-Wan Kenobi besegrat Darth Maul. Han var en av de 200 jedis som skickades till Geonosis för att störta Greve Dooku och planerna att bygga Dödsstjärnan. Plo Koon dödades när hans Jedi Starfighter blev nedskjuten av clonetroopersorder 66 verkställdes. Då befann han sig på planeten Cato Nemoidia.

Koon har en brorsdotter som heter Sha Koon. Hon är som sin farbror en jedi och en lika skicklig pilot som jedimästaren Seasee Tiin.

Quinlan Vos[redigera | redigera wikitext]

Quinlan Vos är en kiffar och jedi från den fiktiva planeten kiffex i Star Warsuniversumet.

Quinlans ungdom[redigera | redigera wikitext]

Quinlan Vos blev upptäckt i en mycket tidig ålder av Jedis. Quinlan var tränad av Jedi-mästaren Tholme. Quinlan utvecklade och visade sin talang genom psykisk energi och kraft. Under sin träning med mästare Tholme hade Quinlan en annan mästare och tränare och det var Qui-Gonn Jinn, som undervisade både Jediriddaren Obi-Wan Kenobi och Quinlan. Quinlan och Obi-Wan blev mycket goda och trogna vänner.

Med unge Quinlan Vos psykiska kraft så kunde han läsa av psykiska avtryck gjorda av händer på föremål och många Jediriddare blev väldigt imponerade av denne talangfulle padawan. Det är bara ett slags slag från hans hemplanet som kan så och det är de som kallas beskyddarna. Quinlans föräldrar var beskyddare och hette Quian och Phetros. Båda hans föräldrar var medlemmar i organisationen.

Ledaren för denna var Kurlin Vos och han gillade inte att Quinlan Vos blev tränad som en Jedi i Coruscant, så han föreslog att han skulle bli tränad på sin egen hemplanet. Jedirådet höll med och han blev tränad av mäster Tholme nere i Kiffex.

När Quinlan var en mycket ung Jedi blev båda hans föräldrar brutalt mördade av en som hette Anzati. Kurlins syster, Tinte gillade inte Jediriddarnas beslut och hur de behandlade Quinlan; hon ville att denne skulle hämnas. Hon ledde Quinlan in i rädsla och rädsla är en väg till den mörka sidan.

Mäster Tholme var tvungen att lämna Quinlans hemplanet och träna honom i Coruscant. Tholme var den enda som kunde lugna unge Quinlan efter denna tragedi. Han tränade på att glömma och träna upp sig på nytt. Men Quinlans folkslag hoppades på att Quinlan skulle välja hans folk före Jedilivet.

Quinlan återvände så mycket som möjligt till Kiffu efter sina Jediuppdrag.

Quinlan Vos och Aayla Secura[redigera | redigera wikitext]

Efter många år så fick Quinlan Vos sin förste padawan, det blev en kvinnlig twi'lek vars namn var Aayla Secura. Quinlan och Aayla blev mycket goda vänner och var perfekta för varandra. Efter deras uppdrag i Nar Shadaa så använde Quinlan det han hade lärt sig av kraften men han saknade disciplin och det gjorde honom sårbar för den mörka sidan.

Med en hänsynslös prisjägare vid namn Vilmarh Grahrk samarbetade med Quinlan efter sin fångenskap i Nar Shadaa för att rymma från en grupp fiender. Men Quinlan kände att hans unge padawan Aayla Secura hade blivit en slav för hennes farbror Pol Secura. Quinlan blev rasande på Pol och torterade honom.

Pol Secura hade blivit hotad och mutad för att radera Quinlan och Aaylas minne. När Quinlan torterar Pol så försöker Aayla rädda sin käre farbror, vilket, av en olyckshändelse, ledde till farbrorns död.

Aayla springer bort och vill inte prata om det. Medan Aayla springer vill Quinlan följa efter men Vilmarh bad Quinlan att de måste ge sig av och det gör de.

Quinlan Vos och Count Dooku[redigera | redigera wikitext]

Quinlan hade fått ett stort uppdrag av Jedi-orden: att spionera på Count Dooku och för att inte göra Count Dooku misstänksam så dödade Quinlan en senator, vilket gjorde att han blev utesluten ur Rådet. Quinlan försvarade dock sig själv och berättade att han gjorde det för att inte bli misstänkt.

Men det hjälpte inte. Dooku höll fortfarande ett öga på Quinlan och Quinlan berättade hela tiden att han var med i Orden hela tiden, Han var tvungen att berätta för Khaleesh att allt var som planerat till Dooku så att inget misstänkt skulle inträffa.

Klonkrigen[redigera | redigera wikitext]

Quinlan försvann under Klonkrigen mot Konfederationen av självständiga system. Han försvann in i skuggorna och han fortsatte vara en Jedispion. Han behövdes mycket i slagen om Republiken. Som när det blev ett anfall i Kamino, han höll sig upprätt hållad genom hologram och gav information till Obi-Wan Kenobi som ledde slaget i Kamino efter att varit där innan.

Under många år så försökte Jediriddaren Agen Kolar få tillbaka Quinlan till Coruscant och återvända och börja träna igen. Men Quinlan tackade nej och beslutade sig för att vara i skuggorna. Han blev mer och mer frestad av den mörka sidan. Till slut under klonkrigens slut så blev han tillsagd att han skulle leda en grupp Klonsoldater i kampen om Kashyyyk.

Quinlan tackade ja och han åkte iväg till Kashyyyk tillsammans med två andra Jediriddare Yoda och Luminara Unduli. Quinlan kämpade och klarade sig rätt bra som kapten (Yoda var General).

Order 66[redigera | redigera wikitext]

Quinlan överlevde Order 66 och tillsammans med Tarfull så kämpade båda på att gömma sig från Klonerna.

Alla Wookies dog eller blev slavar. Det sägs att Quinlan överlevde trots allt och försvann i skuggorna.

Rahm Kota[redigera | redigera wikitext]

Kota var en jedigeneral under klonkriget som inte litade på klonerna, så han använde sin egen trupp.

Vaders spioner hade hittat en överlevande Jedi vid Nar Shaddaa och skickade dit sin hemlige lärling Starkiller. Kota och hans trupper attackerade en TIE Fighter-fabrik. När sedan Kota och Starkiller duellerade fick kota sin ögon brända och förlorade synen. Kota var av den lite brutalare typen av Jedi, som föredrog handling före tänkande. Han bildade efter och under Klonkriget en egen militärgrupp, bestående av tjuvar, ex-militärer, rymdpirater och krigsfångar. Senare blev Kota Starkillers nya mästare. Han var en av Mace Windus närmaste vänner, vilket han blev redan i ung ålder.

Shaak Ti[redigera | redigera wikitext]

Shaak Ti var en jedimästare som tillhörde arten togruta, vilka utmärks av röd hud och ihåliga, svart-vit-randiga horn på huvudet. Hon valdes in i rådet som ersättare för Yaddle. Shaak Ti ansågs vara en stor krigare men även mycket slug och skicklig på att använda Kraften. Detta gjorde att hon var mycket respekterad inom orden, bland annat hade Obi-Wan Kenobi och Mace Windu höga tankar om henne. Som person var Shaak Ti dock ganska tillbakadragen, vilket kan ha berott på att båda hennes padawans, Fe Sun och Maris Brood, gick en våldsam död till mötes kort efter att de upphöjts till riddare.

Shaak Ti var med i insatsstyrkan på Geonosis, och kort därefter ledde hon ordens styrkor på Kamino, där hon hjälpte till att skydda de nya klonerna från separatisternas anfall. Hon var även med på Hypori, där jediriddarna konfronterade General Grievous för första gången, och var en av de få som överlevde även om hon blev allvarligt skadad.

Senare under kriget ledde Shaak Ti operationer på bland annat Brentaal IV, och deltog i Windus jakt på Darth Sidious. Hon agerade också som livvakt åt kansler Palpatine när Grievous försökte kidnappa honom, även om hon inte lyckades hindra generalen från att föra bort kanslern.

Apokryfisk information[redigera | redigera wikitext]

Det finns inte mindre än två olika dödsscener för Shaak Ti filmade, en där hon dödas av Grievous ombord på Invisible Hand och en där Anakin mördar henne i templet, men de klipptes bort ur filmen och enligt officiella källor blev ingen av dem bra nog.[källa behövs]

Shaak Ti dödades ungefär 16 år efter episod 3, när hon gömde sig på planeten Felucia, tillsammans med sin nye Padawan, den vilda zabrakkvinnan Maris Brood. Hon dräptes efter hård ljussabelsduell med Darth Vaders hemlige lärjunge(som heter Galen Marek). Striden utspelade sig vid den gamla offerplatsen på Felucia där det finns ett gigantiskt Sarlacc. Efter den hårda striden, då Shaak försökte omvända Vaders lärjunge, så dödade han henne. Han högg henne i sidan, men när han skulle avsluta det, så föll hon baklänges ner i Sarlaccens käftar. Han tog hennes kvarblivna ljussabel och gick. Även hennes Rancor som hon red på dödades. Den här versionen av hur hon dör är den egentliga rätta, och den kan endast ses i spelet "The force unleashed".

Anakin Skywalker[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Anakin Skywalker

Anakin Skywalker är en av figurerna i filmerna om Stjärnornas krig.

Anakin är en Jediriddare som var padawan till Jedimästaren Obi-Wan Kenobi, innan han blev omvänd till den Mörka sidan av Darth Sidious(Överkansler Palpatine) och blev ond. Anakin hade brunt, halvlockigt hår, en lång och vältränad kropp och en ljussabel med blå klinga. Efter den duell där han fick sina allvarliga skador, så tog Obi-Wan hans ljussabel och gav det senare till Anakins son, Luke, flera år senare. Anakin räddades av Darth Sidious som hade utnämnt sig själv till kejsare, och han fördes till Coruscant. Där opererades han och blev den mörkklädda, onda gestalt som många känner till: Darth Vader.

Luke Skywalker[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Luke Skywalker

Luke Skywalker är huvudkaraktären i de tre ursprungliga Stjärnornas krig-filmer som spelades in 1977–1983.

Luke Skywalker är Anakin Skywalkers och Padme Amidalas son. Prinsessan Leia är han tvillingsyster, vilket han får reda på i Jedins återkomst. Luke föddes under en tid då det var kris i galaxen.

Luke växte upp och 19 år sedan han förts till sin farbror och faster, hände något som skulle förändra hans liv: De två droiderna, R2-D2 och C-3PO, hade flytt från ett Imperieanfall och köptes av Luke. Den lilla astromekdroiden, Artoo, rymde, och Luke och Threepio spårade honom ut i öknen, där de anfölls av Sandrövare, ett inhemskt folk på planeten. De räddades av eremiten Ben Kenobi, som i själva verket var den Obi-Wan Kenobi, som hade lämnat Luke till sina släktingar när han var ett spädbarn. Väl hemma hos honom, så spelade Artoo upp ett meddelande av prinsessan Leia, där hon bad om hjälp, och sade att det fanns viktig information i Artoo, information som var viktig för Rebellalliansen. Rebellalliansen var en organisation av frihetskämpar, som försökte störta Imperiet.

När Luke återvände till sin farbror och faster, fick han se att de hade dödats av Imperiets Stormtrupper, som antagligen hade letat efter droiderna. Luke, Obi-Wan och droiderna, gav sig av till Mos Eisleys rymdhamn, där de stötte på smugglaren Han Solo, och dennes styrman och vän, Chewbacca. De hyrde dessa två, för att ta dem till Alderaan, i sitt skepp Millennium Falcon. De fick skynda sig till skeppet, eftersom Imperiets trupper var dem på spåren. När de väl hade flytt från planeten, så blev de attackerade av Stjärnkryssare i atmosfären. Snabbt kopplade Han Solo på Överljusfarten, och de flydde, med kurs mot Alderaan.

Starkiller/Galen Marek[redigera | redigera wikitext]

Starkiller
Star Wars-rollfigur
Första framträdande The Force Unleashed
Röstskådespelare Samuel Witwer
Anknytning
Lojalitet Sithorden (Darth Vader),
Jediorden,
Rebellerna
Position Darth Vaders hemlige lärling
Information
Födelsenamn Galen Marek[1][2]
Art Människa
Kön Man
Hemvärld Kashyyyk

Starkiller, eller som han egentligen heter, Galen Marek, var Darth Vaders hemlige lärjunge. Han är frontfiguren i spelet Star Wars: The Force Unleashed och var en mycket kraftfull jediriddare. Han spelas av spelas, både i utseende och röst av Samuel Witwer.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han hittades av Darth Vader på planeten Kashyyyk. Darth Vader skulle mörda hans far, som var en Jediriddare. När han hade avväpnat hans far och skulle utdela det avgörande hugget, så kom Galen och drog ljussabeln ur Darth Vaders hand, med hjälp av Kraften. Vader knäcker nacken på hans far, med hjälp av Kraften, och tar Galen till sin lärjunge.

Efter flera år i uppdrag och slit, så vänds han slutligen till den mörka sidan. Han besegrar Vader och Kejsaren, men det leder till att han får offra sitt liv - och till slut fick han fred och blev ett med Kraften.

Starkiller heter egentligen Galen Marek, som sagt. Starkiller är bara det kodnamn som Darth Vader gav honom.

Galens föräldrar dog båda när han var väldigt ung. Hans mor, som hette Malie Nion, blev dödad under en räd av det grannliggande systemet Trandosha, då hon försvarade Kashyyyk mot de anfallande Trandosherna. Fadern, Kento Marek, dog som sagt på Kashyyk, när han var ungefär 5 år gammal som skaparna av spelet The Force Unleashed sa.

Som hjälp på sina uppdrag, hade Galen två personer: Juno Eclipse, Imperiepilot och kommendör, född på Corulag. Han blev senare kär i henne. PROXY, hans droid och medhjälpare, som kunde härma vem som helst. Antingen röst, rörelsemönster eller utseende.

Galens viktigaste uppdrag av alla var när han skulle mörda Jedimästaren Shaak Ti. Hon gömde sig i yttre randen på planeten Felucia, och hade en gång suttit i Jedirådet. Han lyckades med detta, men innan hon dog så varnade Shaak honom utmattat: "Stackars pojke! Sitherna vänder sig alltid mot varandra. Men jag är säker på att du kommer att få reda på det själv!" Därefter föll hon ner i den stora Saarlack-gropen bakom sig och avled.

Ett annat viktigt uppdrag var att han skulle mörda en annan Jedimästare, den här vid namn Kazdan Paratus. Denne lille, droidbyggande varelse lyckades han också döda. Han gömde sig på skrotplaneten Raxus Prime.

En lite mer okänd fakta är att det var Galen som startade den så kallade "Rebellalliansen". Han samlade ihop olika rebelliska ledare, så som Senator Bail Organa från Alderaan, Senator Ben Garm Iblis från Corellia och Senator Mon Mothma från Corulag. Dessa bildade de första styrkorna av Rebellalliansen.

En annan Jedi, som faktiskt hjälpte honom, var mästaren Rahm Kota. Denne var ett av hans uppdrag, alltså att döda. Han trodde sig ha gjort detta, men Kota överlevde. Han hade dock skadats ganska hårt, blivit blind och förlorat sitt ljussvärd. Han hjälpte honom att lokalisera de olika Rebelledarna.

En sista sak som också är relativt okänd är att Rebellalliansens symbol (som kan ses i episod IV, V och VI), är Galens familjevapen. Rebellerna valde denna som symbol efter hans heroiska död, då de hade överlevt tack vare honom.

Alternativt slut[redigera | redigera wikitext]

I en uppföljare till Star Wars: The Force Unleashed som släpps på hemladdning under hösten 2009 fortsätter där det så kallade "the darkside ending" slutar och skapar en alternativ version av Star Wars-sagan.[3] Efter att man duellerat Darth Vader och dödat honom blir han Palpatines nye lärling och skickas ut på ett antal uppdrag. I en trailer kan man bland annat se att man får möta Obi-Wan Kenobi och Boba FettTatooine, samt Luke Skywalker i rebellernas bas på Hoth.[3]

Tavion[redigera | redigera wikitext]

Tavion är en rollfigur inom fenomenet Star Wars och finns bland annat med i spelen "Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast" och "Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy".

Lärling under Desann[redigera | redigera wikitext]

Tavion Axmis var en kvinnlig mörk jediriddare av arten människa. Hennes hemplanet är okänd, men det spekuleras om att hon hör hemma på planeten Dathomir och att hon var en så kallad "nightsister" (nattsyster). Dessa spekulationer har uppkommit på grund av flera orsaker, däribland Tavions vågade läderklädstil och de tatueringar som pryder hennes ansikte och armar. Hennes födelsedatum är okänt, men troligen föddes hon omkring slaget om Yavin (0 B.B.Y).

Tränad och utbildad av den mörka jedin Desann, blev Tavion en farlig och mäktig kvinna. Under slaget vid Artus Prime (Battle of Artus Prime) tillfångatog Tavion den republikanska agenten Jan Ors, men snart dök dennas kompanjon upp - den forne jediriddaren Kyle Katarn. Den mäktige Desann besegrade snabbt Kyle Katarn och Tavion avrättade Jan Ors inför den forne jediriddarens ögon. Han skonades dock, utom sig av vrede och sorg efter förlusten av sin vän och kollega. Han svor att hämnas och for till "Valley of the Jedi" (jedidalen) för att återfå sin kontakt med Kraften. Han anade inte att Tavion och hennes mästare följde efter honom på avstånd för att finna jedidalens position...

De båda mörka jediriddarna satte snart en djävulsk plan i verket. Kraften var så enormt stark i Jedidalen att de praktiskt taget lyckades massproducera mörka jediriddare kallade reborns (återfödda). Dessa svingade dödliga klingor, men även om de inte kunde mätas emot en äkta jediriddare, var deras antal enormt.

Tavion spårade Kyle Katarn till planeten Bespin och mötte honom i en rasande ljussabelsduell. Kyle Katarn hade dock återfått mycket av sin kontakt med kraften. Tavion stred för sitt liv, men besegrades till slut. Hon vädjade och bad för sitt liv. Hon talade om för Kyle Katarn att Jan Ors i själva verket inte alls var död, alltsammans hade bara varit en synvilla. Tavion skonades av Kyle Katarn och flydde ifrån planeten. Kort efteråt förlorade hon sin mästare, som dräptes av Kyle Katarn.

Kultledare[redigera | redigera wikitext]

Tavion Axmis axlade nu rollen som mästare och antog sig en egen lärling, twi'leken Alora. Hon skaffade sig även en spira, kallad Ragnos spira (Sceptor of Ragnos) - ett mäktigt verktyg som Tavion använde till att absorbera Kraften ifån platser i galaxen där Kraften var extra stark. Inte många av Tavions återfödda jediriddare hade överlevt sedan Desanns död, men de som gjort det välkomnades in i den sekt som Tavion kallade "Ragnos Lärjungar". De döptes om till "nya återfödda" (new reborns) och besatt krafter mäktigare än de gjort tidigare. Sektens huvudsakliga syfte var att återuppväcka den uråldriga sith-mästaren Marka Ragnos som dött flera årtusenden tidigare.

Tavion for till planeten Vjun där Darth Vaders gamla borg fanns. Hon planerade att absorbera Kraften där med sin spira, då jedin Jaden Korr anlände. Han var en tidigare vän till en av Tavions nya lärjungar - Rosh Penin. I den strid som följde besegrade Jaden Korr sin forne vän samtidigt som Jaden Korrs mästare Kyle Katarn anlände. Tavion klev nu ut ur skuggorna och hånade Kyle Katarn, ställde till en massa kaos och flydde med Rosh Penin innan någon av jediriddarna han gripa in.

Jaden Korr gav sig inte, och spårade upp Tavions lärling Alora och dödade henne och lyckades omvända Rosh Penin till den ljusa sidan igen. Han var sårad, men överlevde dock.

Tavion hade nästan fullföljt sin plan - att återuppväcka den enormt mäktiga Marka Ragnos. Hon for till den uråldriga sith-planeten Korriban där denne fanns begravd. Precis innan hon skulle sätta sin onda plan i rörelse anlände ännu en gång Jaden Korr - beredd att göra slut på Tavion. Ännu en gång besegrades Tavion, men den här gången bad hon inte för sitt liv som hon gjort förra gången. Fast besluten om att vinna lyckades hon återuppväcka Marka Ragnos ande och denna tog plats i den mörka jediriddarens kropp. Mäktigare än någonsin förr stred Tavion emot Jaden Korr i en andra duell med Marka Ragnos antika sith-svärd i ett fast grepp. Trots detta kunde Jaden Korr driva ut den onda anden ur Tavions kropp, vilket fullständigt förgjorde Tavion. Jaden Korr förstörde Tavions spira, och all den energi som hon stulit återgick till sina rätta ställen.

Tavions död och spirans förstörelse ledde till att "de återfödda" förlorade den kraft de besuttit och hela sekten smulades sönder.

Saesee Tiin[redigera | redigera wikitext]

Saesee Tiin är en fiktiv karaktär i Star Wars.

Saesee Tiin var en jedimästare från månen Iktotch. Som alla iktotchi hade han stora, nedåtsvängda horn på huvudet, och telepatiska förmågor.

Eftersom han redan var telepat dröjde det ganska länge innan Saesees familj förstod att han var kraftkänslig, vilket gjorde att han var betydligt äldre än genomsnittet när han togs till Coruscant för träning. Trots det accepterades han som padawan av mästare Omo Bouri. Saesee tog sig aldrig någon lärling själv, men blev trots det upphöjd till mästare och rentav rådsmedlem, förmodligen på grund av sin skicklighet i att använda Kraften.

Saesee var känd som jediordens främste pilot, även om han mot slutet av sitt liv fick konkurrens av Anakin Skywalker. Han hade en egen starfighter, Sharp Spiral, som han fått av en grupp tacksamma diplomater efter att han räddat dem från rymdpirater. Skeppet i fråga var tungt modifierat; bland annat tog Saesee bort navigationsdatorerna, eftersom han var så skicklig på att känna av skeppets position med Kraften att han inte ansåg sig behöva elektronisk hjälp.

Saesee blev invald i jedirådet några år innan blockaden av Naboo, och deltog bland annat i kriget mot Starkkonsortiet och mot Yinchorri. Han var med på Geonosis, först på arenan och sedan som flygunderstöd till klontrupperna. Under klonkriget förde han befäl över republikens stridsflyg på bland annat Boz Pity och Rendili, men han deltog också i ett flertal markuppdrag, bland annat Mace Windus aktion mot Röd Nova.

Tillsammans med Windu, Agen Kolar och Kit Fisto ingick Saesee i gruppen som konfronterade Darth Sidious; han var den andre som stupade.

Luminara Unduli[redigera | redigera wikitext]

Luminara Unduli är en fiktiv karaktär i Star Wars.

Luminara är en jedimästare och tillhör samma folkslag som sin padawan, Barriss Offee. Deras folk kallas för "Mirilians".

Hon var med vid slaget om Geonosis. Hon var med i slaget om Kasyyk nästan som hon skulle vara general. När order 66 sattes i bruk blev hon då dödad av sina egna klontrupper.

Mace Windu[redigera | redigera wikitext]

Mace Windu
Star Wars-rollfigur
Skådespelare Samuel L. Jackson
Anknytning
Lojalitet Jediorden
Position Jedi Mästare, Medlem i Jedirådet
Information
Art Människa
Kön Man
Hemvärld Haruun Kal
Detta avsnitt är en sammanfattning av Mace Windu

Mace Windu, fiktiv karaktär i Stjärnornas krig-filmerna, en av de tolv jedi som satt i jedirådet under Republiken.

Mace Windu är en flintskallig Jedimästare, som är väldigt skicklig med ljussabeln. Han bär en grå Jeditunika, och över den en brun kåpa. Hans ljussabel har en lila klinga. Mace Windu medverkar i Episod I Det mörka hotet, Episod II Klonerna anfaller, och Episod III Mörkrets hämnd. I episod 2, är Mace en av de 212 Jedier som åker till planeten Geonosis för att rädda Obi-Wan Kenobi, dennes Padawan. En gång, dödar Mace den lejde prisjägaren, Jango Fett, genom att hugga av hans huvud. Precis när Jedierna är omringade av stridsdroider, superstridsdroider, Droidekor och ett myller av Geonosier, så kommer mäster Yoda med en massa Klontrupper från planeten Kamino, och räddar dem. Klonerna är exakta kopior av Jango Fett, och de strider skickligt och effektivt i sina vita rustningar. Ungefär 140-150 Jedier bekräftas döda, vilket är ovanligt mycket för bara en strid, och en stor sorg för de överlevande. I episod 3, så är Mace under hela filmen på Coruscant.

Xanatos[redigera | redigera wikitext]

Xanatos
Star Wars-rollfigur
Anknytning
Lojalitet Jedi, Mörk Jedi
Position Mörk Jedi
Information
Art Människa
Kön Man
Hemvärld Telos IV

Xanatos är en fiktiv karaktär i Stjärnornas krig-filmerna.

Xanatos var Qui-Gons Jinns andra padawan (lärling), men Xanatos svek honom när de på ett uppdrag skulle döda Xanatos giriga far. Qui-gons första padawan hade dött i ett fruktansvärt slag, några år tidigare.

Qui-Gon upptäcke Xanatos när pojken var tre år gammal. Imponerad av pojkens potential i Kraften beslutade sig Qui-Gon, efter en stunds eftertanke, att ta med Xanatos till Jeditemplet på Coruscant för att tränas. Genom detta handlande tog de två saker Xanatos älskade mest i unga år ifrån honom: Crion, hans far och Telos IV hans hemplanet.

Xanatos tog senare sin fars ring och tryckte den mot sin kind, där den bildade en bruten cirkel (symbolen för Xanatos).

I boken "Den mörka rivalen", får man veta mer om honom. Boken ingår i serien "Jediriddarens lärjunge".

Boken slutar med att Xanatos stänger in Qui-gon och Obi-Wan i en gruva, full av bomber på planeten Bandomeer. Xanatos försvinner. När sedan Qui-gon och Obi-Wan återvänder till guvernörrsresidenset där de bor(De lyckades fly ur gruvan), så har någon spetsat en lapp på Qui-gons kudde, med hjälp av en kniv. Qui-gon läser lappen och där står: "Om du läser det här, antar jag att jag har underskattat dig. Det kommer jag inte att göra nästa gång. Jag uppskattade mötet med dig, min gamle mästare. Jag är säker på att vi kommer att träffas igen." Lappen är undertecknad med Xanatos.

Xanatos hade svart, axellångt hår, djupblå ögon, svarta kläder, en mörkblå kappa och en rödklingad ljussabel. Han kom från planeten Telos och hans far hette Crion.

Xanatos dog efter en strid med Qui-gon. Denne försökte få honom att ge upp, men han vägrade och hoppade istället ner i ett syrakar, med repliken " Du fick leva hela livet med sveket som du gjorde mot mig. Lev nu även med det här, Qui-gon Jinn!" Därefter hoppar han ner i syran och dör omedelbart.

Yoda[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Yoda

Yoda är en rollfigur i Stjärnornas krig-filmerna.

Yoda är en runt 800–900 år gammal jediriddare och är ledare för Jediordens högsta råd. Han ledde kampen mot sith ända fram till kejsaren dödade alla jedi (utom några få Jediriddare som lyckades undgå Order 66) efter klonkrigen. Yoda väljer då självmant exil på planeten Dagobah.

Yoda har utbildat flera kända jediriddare, däribland den sedermera till Sith-orden avhoppade Greve Dooku och även en ung Obi-Wan Kenobi (innan denne upptogs som lärling till Qui-Gon Jinn). Yodas sista elev var Luke Skywalker. Han hade även tränat den vise mästaren Ki-Adi Mundi.

Yoda är en grönhyad, mycket småväxt figur (66 cm) med stora ögon och långa utstående öron. Han anses vara den visaste och mäktigaste av alla jediriddare och har en framträdande roll i jedirådet.

Bultar Swan[redigera | redigera wikitext]

Bultar Swan är en karaktär i Star Wars.

Bultar Swan var en kvinnlig mänsklig jediriddare. Hon var en av de överlevande kämparna av slaget om Geonosis. Hon överlevde till och med order 66. Hennes död utspelar sig bara någon månad efter, under utrotningen på planeten Kessel. Ett antal jediriddare var där för att konfrontera Darth Vader, men efter ett tag var bara hon och hennes vän kvar. Vännen hade förlorat sin ljussabel och mördade Bultar för hennes egen.

Eeth Koth[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Eeth Koth

Oppo Rancisis[redigera | redigera wikitext]

Oppo Rancisis var en Thisspiasian från planeten Thisspias. Han var son till den kvinnliga Thisspiasianen Blood Monarch. När hans mamma dött tog hans syster över tronen. Men hans syster blev Mördad och han erbjöds tronen, men han avvek för då hade han redan påbörjat jediträningen under mäster Yaddle. Han satt i rådet under en lång tid. Hans rörlighet som jedi var begränsad på grund av hans snigelliknande underkropp.

Adi Gallia[redigera | redigera wikitext]

Adi Gallia var en kvinnlig, mänsklig jedimästare som satt i rådet ända sedan Episod I till sin död. Hon var mycket klok bland sina kollegor, hon hade en stor uppsyn. Hon var född på planeten Coruscant. Till utseendet var hon, likt Mace Windu mörkhyad och hade en lila huvudbonad av tyg. Adi Gallia dog under klon krigen på planeten Florum efter en ljussabelduell med Savage Opress.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Little Nemo (2008-08-19). ”Star Wars: The Force Unleashed Interview”. UGO. http://gamesblog.ugo.com/index.php/gamesblog/more/star_wars_the_force_unleashed_interview1/. Läst 31 augusti 2008. 
  2. ^ Williams, Sean (2008-08-19). The Force Unleashed. Star Wars. Del Rey. Sid. 316. ISBN 978-0345499028. ”"His full name was Galen Marek"” 
  3. ^ [a b] Thorsen, Tor (2009-07-24). ”Force Unleashed unleashing more DLC, Sith Edition”. Gamespot. http://comic-con.gamespot.com/story/6214122/force-unleashed-unleashing-more-dlc-sith-edition. Läst 25 juli 2009.