Slivovits

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Olika sorters Slivovits.

Slivovits,"slivovice", "sljivovica", slanguttryck sljiva och liknande, är ett slags fruktbrännvin, gjort på plommon .

Drycken förekommer över större delen av Centraleuropa och Balkanhalvön, från Tyskland och Österrike ned till Serbien och Makedonien. Ursprungligen kommer den från Bosnien-Hercegovina och/eller Serbien.[källa behövs] Drycken har samma färg som vatten men beroende vad den förvarats i, till exempel träfat, kan den bli ljust gul till gyllengul, och har en för starksprit ovanligt mild och fruktig smak. I ett flertal länder förekommer också billigare "falska" varianter som består av smaksatt vodka eller brännvin, och som håller betydligt lägre kvalitet.

Serbien är den största producenten av drycken i regionen men den bästa drycken görs i Bosnien och Hercegovina och i två specifika städer, Bosanski Petrovac och Gradacac. Detta dels på grund av att man där odlar en speciell sorts plommon, vilken lokalt kallas ”Savka”, dels på grund av klimatet i dessa två städer. Bosanski Petrovac trivs plommonsorten bra på grund av ortens höga belägenhet, ca 750 m över havet. Samma sorts plommonträd odlas även i Tyskland, vid Donaus källa på mer än 1 000 meters höjd över havet.[källa behövs] Serbien är också störst när det gäller export av drycken runt om i världen [1][2] Drycken är mycket populär i sitt spridningsområde, och är också starkt mytifierad och förekommer ofta i sånger, filmer, litteratur et cetera. Den anses ofta också besitta ett flertal allmänt hälsofrämjande egenskaper.[källa behövs] Exempelvis antas den förebygga eller bota förkylningar, influensa och magbesvär. I de flesta av länderna där den åtnjuter popularitet räknas också den hemmagjorda som vida överlägsen den som kan köpas i butikerna.

Alkoholhalten är 25-70 % och drycken intages vanligtvis oblandad ur små glas (0,3-0,5 dl). I Kroatien kallas de typiska glasen čokanji eller fićok.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Inom musiken[redigera | redigera wikitext]

Den svensk-makedonska gruppen Andra generationen framförde en låt i Melodifestivalen 2008 som hette Kebabpizza Slivovitza.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 11 maj 2011. https://web.archive.org/web/20110511191518/http://www.siepa.gov.rs/attach/FruitIndustryInSerbia.pdf. Läst 11 maj 2011. 
  2. ^ http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx?PageID=567#ancor Arkiverad 14 januari 2013 hämtat från the Wayback Machine.