Slivovits

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Olika sorters Slivovits.

Slivovits,"slivovice", "slivovica" etc. är ett slags fruktbrännvin, gjort på plommon . Man finner den över större delen av Centraleuropa och balkanhalvön, från Tyskland och Österrike ned till Serbien och Makedonien. Ursprungligen kommer den från Serbien.[källa behövs] Drycken är ljust gul till gyllengul, och har en för starksprit ovanligt mild och fruktig smak. I ett flertal länder förekommer också billigare "falska" varianter som består av smaksatt vodka eller brännvin, och som håller betydligt lägre kvalitet.

Serbien är den största producenten av drycken i regionen.[källa behövs] Serbien är också störst när det gäller export av drycken runt om i världen [1][2] Drycken är mycket populär i sitt spridningsområde, och är också starkt mytifierad och förekommer ofta i sånger, filmer, litteratur et cetera. Den anses ofta också besitta ett flertal allmänt hälsofrämjande egenskaper.[källa behövs] Exempelvis antas den förebygga eller bota förkylningar, influensa och magbesvär. I de flesta av länderna där den njuter popularitet räknas också den hemmagjorda som vida överlägsen den som kan köpas i butikerna.

Alkoholhalten är 25-70% och dricks vanligtvis oblandad ur små glas (0,3-0,5 dl). I Kroatien kallas de typiska glasen čokanji eller fićok.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Inom musiken[redigera | redigera wikitext]

Den svensk-makedonska gruppen Andra generationen framförde en låt i Melodifestivalen 2008 som hette Kebabpizza Slivovitza.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://web.archive.org/web/20110511191518/www.siepa.gov.rs/attach/FruitIndustryInSerbia.pdf
  2. ^ http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx?PageID=567#ancor


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Slivovits.