Chilipeppar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Spansk peppar)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Spansk peppar

Chilipeppar, chilepeppar eller endast chili är dels en sortgrupp inom arten spanskpeppar (Capsicum annuum), dels ett generellt samlingsnamn på arter och sorter inom släktet spanskpeppar (Capsicum) och då med särskild hänvisning till dess frukter. Från arterna i detta släkte kommer många starksmakande kryddor som till exempel paprika, habanero och tabasco. Frukterna används i matlagning hela eller i delar, färska, torkade eller rökta (chipotle), till exempel i chili con carne (chili med kött).

Chilifrukten innehåller capsaicin som gör att den smakar starkt. Hettan mäts i enheten scoville. Paprika ligger på mellan noll och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–5 000 och rent capsaicin på 16 miljoner. Den starkaste chilin sedan 2013 är enligt Guinness World Records Carolina Reaper som uppmätts i medeltal till 1 569 300 SHU och max ca 2 200 000 SHU.[1] De största mängderna capsaicin återfinns framförallt i fruktens fröfäste och mellanväggarna. Det går ofta enkelt att minska styrkan genom att skära bort dessa delar av frukten. Äter man regelbundet chilipeppar så ökas successivt toleransnivån för dess styrka.

De största producentländerna är (2005) USA och Chile.

Capsicum används även i liniment som djävulsbalsam och capsika-gel.

De vanligaste chiliarterna[redigera | redigera wikitext]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Chili har varit en del av mänskliga kosten i Amerika sen 7500 f.Kr. Det finns arkeologiska fynd i sydvästra Ecuador som visar att chili odlades för mer än 6000 år sedan och är en av de första grödor som odlades i Central- och Sydamerika med självpollinering.

Christopher Columbus var en av de första européer som upptäckte chilin i Västindien och kallade dem för "peppar" eftersom de, precis som vanlig peppar hade en kryddig, varm och stark smak. När de införde det i Europa så odlades de som botaniska kuriositeter i spanska trädgårdar och portugisiska kloster. Munkarna experimenterade med chilins kulinariska potential och upptäckte att det kunde bli en ersättning för svartpepparn. Peppar var på den tiden så dyrt att det användes som lagligt betalningsmedel i vissa länder.

En läkare vid namn Diego Álavrez Chanca följde med Columbus på en andra resa till Västindien 1493. Det var då de införde chilin för första gången till Spanien. Diego Álavrez Chanca skrev om de medicinska effekterna 1494. Efter det började chili att odlas runt om i världen.

Spridningen av chilin till Asien var en naturlig följd av att Lissabon var en vanlig anhalt för spanska fartyg som seglade till och från Amerika. Kryddans handelsvägar i Asien dominerades av portugisiska och arabiska handlare. Spanien kände till chilins handelsvärde och förstod att det skulle främja landets handel i Asien.

Det finns ett kontrollerat samband mellan chilins geografiska spridning, konsumtionen i Asien och närvaron av portugisiska handelsmän. Indien och Sydostasien är uppenbara exempel.

Användning[redigera | redigera wikitext]

En hel chili (skida) används ofta färsk eller torkad. Torkad chili används mer för att hålla under en längre tid och det brukar man ofta mala till pulver. Inom många mexikanska rätter använder man dock hela torkade chilifrukter. Många färska chili som poblano har en hårdare skal som inte kan brytas ner under matlagning. Chili används ibland hela eller i stora rostade skivor.

Bladen från en chiliväxt som är milt bittra och inte alls lika starka som frukten, används i det filippinska köket där man ofta kokar dem. Det kallas dahon ng sili som betyder chiliblad. De används i t.ex. kycklingsoppan tinola. Chiliblad används även i japanska och koreanska köket, t.ex. tsukudani och kimchi.

Chili är väldigt viktig i Bhutan. Man kan alltid hitta chili på den lokala marknaden, där den förekommer i många olika färger och storlekar, och i färsk eller torkad form. I Bhutan kallar man denna gröda för "ema" i dzongkha eller "solo" i sharchop. Chili är en stapelvara i Bhutan. Maträtten ema datshi är helt gjord av chili med ost. Chili är en väldigt viktigt ingrediens i nästan alla curryrätter och recept från Bhutan.

De flesta hushållen i Indien har alltid färska gröna chilin tillgängliga. De används för att smaksätta curryrätter och andra torra rätter. De stekts ofta lätt med olja i början av en matlagning. I några indiska stater som Rajastan, görs maträtter endast på kryddor och chili.

Psykologi[redigera | redigera wikitext]

Psykologen Paul Rozin påstår att ätande av chili innebär en begränsad risk och är som att åka berg- och dalbana, där extrema känslor som smärta och rädsla kan avnjutas riskfritt, eftersom individen vet att dessa aktiviteter faktiskt inte är skadliga. Det gör att människor kan uppleva sådana känslor utan risk för kroppsskada.

Läkemedel[redigera | redigera wikitext]

Capsaicin är ett säkert och effektivt smärtstillande medel i hantering av smärta/värk från: artrit, bältros, diabetisk neuropati, mastektomi och huvudvärk.

Vapen[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Pepparsprej

Capsaicin från chilin används i pepparsprej som ett icke-dödande vapen.

Bekämpningsmedel[redigera | redigera wikitext]

Jordbrukare i Afrika och i södra Asien har funnit att chili är effektivt mot elefanter. Chilin sätts på staket och andra konstruktioner för att hålla elefanter borta. Elefanter har ett känsligt luktsinne som gör att chili orsakar obehag och avskräcker dem från att livnära sig på odlingar. Detta minskar även konfrontationer mellan människor och elefanter.

Matskydd[redigera | redigera wikitext]

Fåglar har en mindre känslighet för chili. Det kan därför användas i fågelfrö för att hålla däggdjur borta.

Näringsvärde[redigera | redigera wikitext]

Röd chili innehåller höga halter av vitamin C och karoten (provitamin A). Gul och framförallt grön chili (som egentligen är omogen frukt) innehåller mindre mängd av substanserna. Dessutom är chili en bra källa för de flesta B-vitaminer och vitamin B6 i synnerhet. De innehåller också mycket kalium, magnesium och järn. Deras höga halt av C-vitamin kan också öka upptaget av icke hem-järn från andra livsmedel.

Evolutionära fördelar[redigera | redigera wikitext]

Fåglar har inte samma känslighet för capsaicin, eftersom det riktar sig till en viss smärtreceptor hos däggdjur. Chilipeppar äts av fåglar som lever i chilins naturliga utbredningsområde. Fröna från chilin sprids ut av de fåglar som äter kapslarna. En del frön följer också med genom mag-tarmkanalen, men blir oskadda. Detta förhållande kan ha främjat utspridningen av det skyddande capsaicinet. Produkter baserade på detta ämne har sålts för att skydda fröna i fågelholkar genom att avskräcka ekorrar och andra däggdjur som skadar utan att skrämma bort fåglar. Capsaicin är också en försvarsmekanism mot mikrobiella svampar som invaderar via sår och stick från olika insekter.

Stavning och användning av ordet[redigera | redigera wikitext]

svenska kan man säga både chilepeppar och chili. Chili är det ordet som används mest.

Chile är ett land i Sydamerika och har inget samband med chili. Men chili på spanska är chile. Landet Chile har fått sitt namn från quechua "chin" (kallt), tchili (snö) eller chilli (där landet slutar). I Chile, Ecuador, Panama, Peru, Puerto Rico och några andra spansktalande länder är chilin känt under namnet ají, ett ord av Taínoursprung. Namnet spanskpeppar kommer av att det var spanjorerna som styrde över de områden i Amerika där chilin kommer ifrån. Chilipeppar är inte släkt med vanlig peppar (Piper nigrum).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hottest chili”. http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/hottest-chili. Läst 29 juli 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Diskussionsforum om chilipeppar