Svenskar i Världen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Föreningen Svenskar i Världen
TypFörening
SyfteIdeell, oberoende organisation för Utlandssvenskar
Grundad1938

Föreningen Svenskar i Världen är en förening för utlandssvenskar.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Organisationen grundades redan 1938 under beteckningen Utlandssvenskarnas förening med uppgift att ta hand om svenska medborgare som försökte ta sig tillbaka till Sverige inför andra världskrigets utbrott. 1988, i samband med sitt 50-årsjubileum, antog föreningen sitt nuvarande namn.

Styrelseordförande är för närvarande (2015) Tuve Johannesson. Generalsekreterare sedan 2008 är Karin Ehnbom-Palmquist, tidigare ambassadör i Australien. Det senaste decenniets generalsekreterare har varit pensionerade ambassadörer: Örjan Berner (2003-2008) och Christer Jacobson (1998-2003).

Tidigare ordförande:

Föreningens verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Svenskar i Världen är numera en organisation som driver frågor som rör utlandssvenskar, det vill säga svenska medborgare som är bosatta utanför Sverige. Deras antal uppgår idag till cirka 550 000. Organisationen agerar lobbygrupp och kontaktnät för dessa, bl a med hjälp av ett stort antal ombud i olika delar av världen samt arrangerar seminarier på teman som rör utlandssvenskar. Bland de reformer som Svenskar i Världen genomdrivit kan nämnas rätten för utlandssvenskarna att delta i riksdagsvalen (numera även genom poströstning) och rätten till dubbla medborgarskap, skatteuppskov vid utlandsflytt och rättvisare regler vid ansökan till svenska universitet. Ytterligare frågor som drivs är möjliggörandet av elektronisk röstning samt att stödja och underlätta för hemvändande svenskar. Organisationen stöds av ett flertal företag med utlandsplacerad personal och har en egen nätcommunity på sin webbplats genom vilken utlandssvenskar kan hålla kontakt med varandra.

Sedan 1988 delar man ut priset Årets svensk i världen. Bland pristagarna återfinns en rad berömda svenskar som Ingvar Kamprad, Astrid Lindgren, Margot Wallström, Zlatan Ibrahimović, Martin Lorentzon och Daniel Ek.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]