Teologiska högskolan Stockholm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Teologiska högskolan i Stockholm
Engelskt namn Stockholm School of Theology
Latinskt namn -
Motto -
Grundad 1993
Ägandeform aktiebolag
Rektor Owe Kennerberg
Plats Stockholm (Bromma), Sverige
Antal studerande 500
Antal doktorander 10
Antal lärare 20
Medlemskap -
Webbplats www.ths.se

Teologiska högskolan Stockholm (THS) är en av Equmeniakyrkan helägd enskild högskola med lokaler i Bromma i Västerort inom Stockholms kommun. Vid högskolan finns flera utbildningsprogram:

 • Teologiska programmet på kandidat- och masternivå för blivande präster och pastorer, och andra teologiskt intresserade.
 • Mänskliga rättigheter och demokrati, en av landets äldsta MR-utbildningar, som samlar både nyblivna studenter och erfarna yrkesaktiva inom MR-området.
 • Interkulturella relationer masterprogram för människor som arbetar i mångkulturella miljöer inom skola, social- eller åldringsvård, i internationellt bistånd, inom kyrkor och religiösa organisationer, eller inom företag i Sverige eller utomlands.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Theologie är fornfranska från 1300-talet i betydelsen filosofiskt förhållningssätt till den Kristna doktrinen. Från latinets theologia, en redovisning av gudarna, från theologos, en diskurs om gudarna/gudinnorna. Theos betyder gud eller gudinna och -logos behandling av, diskurs.[1]

Ämnesområden[redigera | redigera wikitext]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Högskolan bildades 1993 som en sammanslagning av Betelseminariet i Bromma, som var Baptistsamfundets seminarium för utbildning av pastorer, och Teologiska SeminarietLidingö som var Missionskyrkans motsvarighet. Första året delades verksamheten mellan Bromma och Lidingö, varefter hela skolan lokaliserades till Lidingö. Efter att högskolan vuxit ur lokalerna på Lidingö, byggdes nya lokaler invid Betelseminariets gamla lokaler i Bromma och dessa invigdes vid höstterminsstarten 2002. Högskolan ägdes från början av Svenska Missionskyrkan och Svenska Baptistsamfundet, och från 2008 även av Metodistkyrkan i Sverige (vars teologiska seminarium sedan 1923 hade varit lokaliserat till Överås i Göteborg). De tre ägarsamfunden gick sedan samman och bildade en gemensam kyrka, Equmeniakyrkan.[2] Därmed blev Teologiska högskolan Stockholm den 1 januari 2014 ett av Equmeniakyrkan helägt[3] icke-vinstinriktat aktiebolag.[4]

Teologiska högskolan Stockholm är en av de 47 högskolor och universitet som får utfärda svenska examina.[5] 1996 fick högskolan rätt att utfärda kandidatexamen i teologi. 1997 startade högskolan landets första tvärvetenskapliga utbildningsprogram i mänskliga rättigheter och 2008 beviljades högskolan tillstånd att utfärda kandidatexamen i mänskliga rättigheter. Sedan 2011 har högskolan även rätt att utfärda magister- och masterexamen i teologi.[6] I samverkan med Uppsala universitet erbjuder högskolan även ett masterprogram i mänskliga rättigheter.[7]

Högskolan får statsbidrag och kurserna är studiemedelsberättigande. THS har externfinansierade forskningsprojekt och bedriver även uppdragsverksamhet av olika slag. Högskolan samarbetar med högskolor och universitet i bland annat i Amsterdam, Atlanta, Chicago, Manila, New York, Washington DC och Yangon.

Vid högskolan finns en studentkår, Studentkåren vid Teologiska högskolan Stockholm (STHS) med c:a 500 medlemmar.

Rektorer[redigera | redigera wikitext]

 • Mats G. Hansson (1994–1996)
 • Lennart Molin (1996–1999)
 • Valborg Lindgärde (2000–2006)
 • Owe Kennerberg (2006–)

Kända lektorer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Etymonline, uppslagsord Theology
 2. ^ [1]
 3. ^ [2]
 4. ^ sökord Teologiska högskolan Stockholm
 5. ^ [3]
 6. ^ [4]
 7. ^ [5]