Wikipedia:Ny huvudsida 2007/Förslag 8

Från Wikipedia

Välkommen till Wikipedia, den fria encyklopedin som alla kan redigera.

Introduktion  -  Frågor & svar  -  Kontakt  -  A–Ö  -  Antal artiklar: 2 584 611

Utvald artikel

Europeiska flaggan

Europeiska unionen (EU) är en fördragsbunden union mellan 27 europeiska länder och ett unikt överstatligt samarbete i världen. Unionen upprättades den 1 november 1993 som en vidareutveckling av Europeiska gemenskaperna. Den bär huvudansvaret för fullföljandet av den europeiska integrationsprocess som påbörjades den 9 maj 1950 genom Schumandeklarationen och som syftade till att bringa ett slut på krigen i Europa.

Bland unionens institutioner återfinns Europaparlamentet, Europeiska unionens råd (”ministerrådet”) och Europeiska kommissionen. Lagförslag antas normalt gemensamt av parlamentet och rådet på förslag av kommissionen i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet.

Europeiska unionen tilldelades 2012 Nobels fredspris med motiveringen ”för att i över 60 år ha bidragit till fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa”. ► Läs mer


Senast visade utmärkta artiklar: Torn- och byggnadsur i StockholmJoachim von RibbentropMore Than a Woman (musikalbum)

Veckans samarbete

Schweiz är känt för sin natur. På bilden ses en dalgång i den Schweiziska kommunen Lauterbrunnen.

Natur kan syfta på den levande, materiella världen i stort, men särskilt den av människan (väsentligen) opåverkade miljön i form av växter, djur, landformer och så vidare. Med natur avses även inre egenskaper som bestämmer beteende och ändamål i någon eller något ("sakens natur"). Det är ett begrepp som har tolkats och definierats sedan antiken i olika sammanhang, och har genomgått flera betydelseförskjutningar och därmed blivit mångtydigt och ideologiskt laddat.

Veckans samarbete är en utvald artikel som under en veckas tid får stå i rampljuset, med förhoppningen att så många som möjligt ska hjälpa till att förbättra den.

Visste du att...

Geckoödla.

Redigera  Från Wikipedias nyaste artiklar  Arkiv

Läsvärd artikel

Röd jättekänguru

Kängurudjur (Macropodidae) är en familj i ordningen fåframtandade pungdjur (Diprotodontia) som tillhör underklassen pungdjur. De räknas idag till de mest kända pungdjuren och är typiska för den australiska faunan men några arter förekommer även på Nya Guinea. För att skilja dem från familjen råttkänguruer kallas de även egentliga kängurudjur. Kängurudjur har oftast förlängda bakre extremiteter, är växtätare och är vanligen aktiva på natten eller skymningen. Till familjen räknas omkring 65 nu levande arter samt fyra utrotade arter.

Typiskt för alla arter är de stora bakre extremiteterna som är tydligt större än de främre. Bara i släktet trädkänguruer är benen lika långa. Dessa rör sig inte hoppande framåt utan har anpassat sig för livet i träden. Svansen är hos nästan alla kängurudjur lång, stark och huvudsakligen hårbeklädd. Ofta tjänstgör den som stöd. Vissa arter använder svansen som gripverktyg i träd. Hos släktet Onychogalea slutar den i en tagg av ett benliknande ämne. ► Läs mer

Aktuella händelser


Nyligen avlidna: Bernard Hill (5/5) Paul Lederhausen (30/4) Paul Auster (30/4) C.J. Sansom (27/4) Daniel Dennett (19/4)


Aktuella händelser: Eurovision Song Contest 2024 Europaparlamentsvalet 2024 Operation Prosperity Guardian utanför Jemen
Pågående större krig: Gaza Rysslands invasion av Ukraina Sudan Jemen Myanmar
Mest visad igår: Eric Saade Mest visade 2024

9 maj 2024

Den 9 maj firas alltid storslaget i Ryssland som Segerdagen i det Stora fosterländska kriget, den ryska benämningen på landets kamp mot nazisterna under andra världskriget. Bilden visar skolbarn under segerfestligheterna i Moskva.

9 maj

Europadagen (Europeiska unionen), Segerdagen i Stora fosterländska kriget (Ryssland och andra länder inom OSS, se bild)

Namnsdag: Reidar, Reidun (Sverige)  Tim (finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 8 maj  9 maj  10 maj


Lästips

Kristus Den mest berömda av de kvarvarande mosaikerna i Hagia Sofia i Istanbul (tidigare Konstantinopel).
Kristus Den mest berömda av de kvarvarande mosaikerna i Hagia Sofia i Istanbul (tidigare Konstantinopel).

Med bysantinsk konst avses vanligen den konst som producerades i Östrom och det Bysantinska riket från Justinianus regenttid i mitten av 500-talet till Konstantinopels fall 1453. Termen används även för samtida konst från stater som ingick i Bysans kulturella sfär utan att utgöra en del av det – som till exempel Bulgarien, Serbien och Ryssland – eller stater som visserligen utgjorde en del av den västeuropeiska kultursfären men starkt påverkades av det bysantinska riket – som till exempel Venedig.



Upplagor med fler än 500 000 artiklar
Català · Нохчийн · Čeština · فارسی · Suomi · Magyar · Bahasa Indonesia · 한국어 · Norsk (bokmål) · Српски · Tatarça / Татарча · Türkçe


Commons
Den fria mediedatabasen
Wiktionary
Den fria ordboken
Wikisource
Det fria biblioteket
Wikibooks
Fria läroböcker och manualer
Wikiquote
Den fria citatsamlingen
Wikivoyage
Den fria reseguiden
Wikispecies
Den fria artförteckningen
Wikidata
Den fria databasen
Wikimania
Konferensen för projekten om fri kunskap
Meta-Wiki
Om projekten

Information om cookies | Huvudsida utan tabeller | Huvudsida med bara text | Wikipedias status
Förslag 7 Förslag 9