Wikipedia:Tidigare tips

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

Detta är ett arkiv för artiklar som tidigare figurerat i tipsrutorna på huvudsidan och portalen. Om du ska byta ut någon av artiklarna i tipsrutorna på huvudsidan, se först efter på den här sidan vilken som varit publicerad längst, och byt ut den. Glöm inte att lägga till den borttagna artikeln på den här sidan.

Ruta 1 (Läsvärd artikel)[redigera | redigera wikitext]

2 mars - ?

Olofskyrkan ligger invid Hestefjorden mellan Streymoy, Hestur och Koltur
Olofskyrkan ligger invid Hestefjorden mellan Streymoy, Hestur och Koltur

Kirkjubøur är Färöarnas viktigaste historiska ort. Bygden ligger på ön Streymoys sydvästra kust med utsikt över till öarna Hestur och Koltur. Under medeltiden var Kirkjubøur biskopssäte och därmed landets andliga och kulturella centrum. Fram till 2005 var Kirkjubøur en egen kommun tillsammans med närliggande Velbastaður, men idag tillhör de Torshamns kommun. Kirkjubøur har idag omkring 80 invånare.


27 februari - 2 mars

"Tux", maskoten för Linux
"Tux", maskoten för Linux

Linux, alternativt GNU/Linux, är ett fritt operativsystem som består av programmen från GNU-projektet, kärnan Linux samt annan programvara. Det är ett av de mer framstående exemplen på vad utveckling med fri programvara och öppen källkod kan åstadkomma.


21 februari - 27 februari

Hermann Göring i allierad fångenskap den 9 maj 1945
Hermann Göring i allierad fångenskap den 9 maj 1945

Hermann Göring var en tysk politiker för NSDAP. Vid andra världskrigets utbrott var han en av Tysklands högsta ledare och Adolf Hitlers närmaste efterträdare. Han var chef för Luftwaffe och utnämndes 1940 till riksmarskalk. Efter kriget dömdes han under Nürnbergprocessen till döden för bland annat brott mot mänskligheten. Han begick dock självmord i sin cell genom att svälja en cyankaliumampull.


18 februari - 21 februari

En tackling där det vita laget lyckats stoppa en framstöt.
En tackling där det vita laget lyckats stoppa en framstöt.

Amerikansk fotboll (ibland kallad football) är en av de största sporterna i USA. Sporten har sitt ursprung på college i USA men från början liknade den inte alls den sport vi har idag utan var mest som vanlig fotboll med lite rugbyinslag. Det finns dock många skillnader mellan rugby och amerikansk fotboll. Exempelvis tillåts framåtriktad passning inom amerikansk fotboll, något som inte är tillåtet i rugby.


15 februari - 18 februari

Ymedono, prins Shotokus oktogonala hall i Hōryū ji, 600-talet.
Ymedono, prins Shotokus oktogonala hall i Hōryū ji, 600-talet.

Den japanska konsten kännetecknas av en syntes mellan till synes oförenliga motpoler. I mer än 2 000 år har den japanska konsten genomgått faser av mycket starkt kulturellt inflytande utifrån, följt av långa perioder av total isolation. Därmed har man i Japan utvecklat en förmåga att först absorbera och imitera nya främmande idéer, för att sedan assimilera och ge dem ett specifikt japanska uttryck.


12 februari -15 februari

De tre ringarna är symbolen för Krupp och är numera en del av ThyssenKrupps logotyp.
De tre ringarna är symbolen för Krupp och är numera en del av ThyssenKrupps logotyp.

Kruppkoncernen eller Kruppverken (tyska Krupp-Werke), i allmänt tal Krupp, var en tysk industrikoncern, sedan 1999 ena delen av ThyssenKrupp, i huvudsak verksam inom stål- och verkstadsindustrin. Företaget grundades 1811 i Essen. Två prominenta företrädare för företaget var Gustav Krupp (1870-1950) och hans son Alfried Krupp (1907-1967).


6 februari - 12 februari

Lunds domkyrka i februari 2005.
Lunds domkyrka i februari 2005.

Lund är en stad i Skåne och centralort i Lunds kommun, Skåne län samt stiftsstad för Lunds stift. Staden är säte för Lunds universitet. Lund tillhör Öresundsregionen och ingår statistiskt i Stor-Malmö. År 2005 hade staden 75 302 invånare och är Sveriges elfte största stad.


29 januari - 6 februari

Inuitspråk, olika dialekters och varianters utbredning i Arktis.
Inuitspråk, olika dialekters och varianters utbredning i Arktis.

Inuktitut är ett språk eller en samling dialekter som tillhör den eskimåisk-aleutiska språkgruppen och som talas norr om trädgränsen i Kanada. Enligt kanadensisk statistik finns det omkring 30 000 talare av inuktitut. Det har status som officiellt språk i territorierna Nunavut och Northwest Territories.


24 januari - 29 januari

Två vuxna sillgrisslor "ringvia" i sommardräkt på Hall Island i Kanada.
Två vuxna sillgrisslor "ringvia" i sommardräkt på Hall Island i Kanada.

Sillgrissla (Uria aalge) är en svartvit, medelstor havsfågel som tillhör familjen alkor. Den häckar i kolonier utmed kusterna i de norra delarna av Holarktis. Sillgrissla häckar på några få platser i större kolonier utefter Sveriges ostkust. Sillgrisslan är den fågel i Sverige som i genomsnitt blir äldst. Den kan bli över trettio år gammal och man har konstaterat häckande sillgrissla som är 38 år.


29 december 2006 - ?

Karta över Skottland med Orkneyöarna markerade.
Karta över Skottland med Orkneyöarna markerade.

Orkneyöarna (engelska: Orkney Islands) är en ögrupp belägen norr om det skotska fastlandet. Orkneyöarna är en kommun och ett ståthållarskap. Gruppen består av omkring 200 små öar. Den största ön är The Mainland (Huvudlandet). Orkeyöarna har totalt drygt 19 500 invånare, vilket är det lägsta invånarantalet bland Skottlands kommuner.

Orkneyöarnas centralort är Kirkwall som ligger på Mainland.


Ruta 2 (Lästips)[redigera | redigera wikitext]

7 juli - ?

Mary Wollstonecraft ca 1797, målning av John Opie
Mary Wollstonecraft ca 1797, målning av John Opie

Mary Wollstonecraft (1759-1797) var en brittisk författare och feministisk filosof. Under sin korta karriär skrev hon romaner, essäer, reseskildringar, en historik över franska revolutionen, en bok om etikett och en barnbok. Hon är mest känd för Till försvar för kvinnans rättigheter där hon argumenterar för att kvinnor inte är underlägsna män av naturen, utan bara framstår som sådana för att de saknar formell utbildning.



3 juli - 7 juli

Tunnelns sydportal vid Förslöv
Tunnelns sydportal vid Förslöv

Hallandsåstunneln är en järnvägstunnel som håller på att byggas under Hallandsåsen. Tunnelbygget skulle ha varit klart i november 1999 men på grund av problem med grundvattnet och tätningsmedlet Rhoca-Gil har bygget blivit mycket försenat. Användandet av tätningsmedlet innebar en miljökatastrof eftersom det innehåller det giftiga ämnet akrylamid. I dagsläget tror man att bygget är klart 2012.



29 juni - 3 juli

Sverigedemokraterna (SD) är ett svenskt politiskt parti, som grundades 1988. Partiet är det största utanför riksdagen. Partiet har sin bakgrund i Sverigepartiet och organisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS). Sverigedemokraterna är ett uttalat nationalistiskt parti och vill begränsa invandringen till Sverige.



25 juni - 29 juni

Björneborgs vapen
Björneborgs vapen

Finlands västkust vid Kumo älv ligger Björneborg. Med sina över 76 000 invånare är staden Finlands tionde stad i storleksordning. Staden grundades 1558 av hertig Johan eftersom landhöjningen gjort att Ulvsby låg för långt från havet. Staden är idag kanske mest känd för den årliga jazzmusikfestivalen Pori Jazz.



20 juni - 24 juni

Feministisk vetenskapsteori, eller feministisk vetenskapsfilosofi, är en akademisk teoriutveckling huvudsakligen hemmahörande i filosofin som behandlar förhållandet mellan vetenskap och kön/genus. Feministiska vetenskapsteoretiker arbetar både rent teoretiskt och teoretiskt-empiriskt och det huvudsakliga studieobjektet har varit naturvetenskapen.



17 juni - 20 juni

En helikopter tillhörigt Sveriges flygvapen
En helikopter tillhörigt Sveriges flygvapen

En helikopter är en luftfarkost som lyfts och drivs framåt av horisontellt monterade rotorblad. Helikoptern kan manövreras genom att anfallsvinkeln hos huvudrotorn eller stjärtrotorn förändras. Helikoptrar är långsammare och har sämre räckvidd än flygplan men fördelen är att den kan landa nästan var som helst. Den tekniska utvecklingen av helikoptern tog fart under 1920- och 1930-talen och 1938 visades den första fullt kontrollerbara helikoptern, Focke-Wulf Fw 61.



13 juni - 17 juni

Lago Sandoval
Lago Sandoval

Amazonas regnskog är en regnskog i Sydamerika. Området saknar berg och är ett stort slättområde som sänker sig mot öster och genomkorsas av Amazonfloden. I storlek motsvarar området 12 gånger Sveriges storlek. Regnskogen är hotad på flera sätt, bland annat avskogning.



10 juni - 13 juni

Den amerikanska sångerskan Ashlee Simpson-Wentz hade haft ett par roller i olika TV-serier och dansat på sin syster Jessica Simpsons konserter innan hon sommaren 2004 fick ett stort genombrott med debutalbumet Autobiography. Arbetet med albumet kunde följas i TV-serien The Ashlee Simpson Show. Även hennes andra album I Am Me blev en storsäljare. Simpsons privatliv och hennes förhållanden med män har ofta gett rubriker i olika skvallertidningar.



6 juni - 10 juni

Tony Blair 2002
Tony Blair 2002

I slutet av andra kvartalet avgår Tony Blair från posten som brittisk premiärminister. Blair blev Labourpartiets partiledare 1994. Blair var angelägen att förändra partiet och började använda uttrycket New Labour för att visa att partiet befann sig i mitten i brittisk politik. Efter jordskredssegern i valet 1997 blev Blair premiärminister. Under hans tid har det genomförts viktiga konstitutionella reformer, bland annat invigningen av det skotska parlamentet. Blair har fått hård kritik för Storbritanniens roll i Irakkriget.



2 juni - 6 juni

Panorama över centrala Montreal
Panorama över centrala Montreal

Montréal är Kanadas näst största stad och den största staden i provinsen Quebec. Montreal är känt för sin mångkulturella befolkning. Liksom i övriga Quebec är franska det dominerande språket i Montreal, som efter Paris är världens näst största fransktalande stad. I Montreal finns dock en betydande engelskspråkig minoritet och många av stadens invånare är tvåspråkiga.



27 maj - 2 juni

Statens historiska museum
Statens historiska museum

Sigurd Curman var riksantikvarie 1923-1946. Curman var mycket intresserad av arkitekturhistoria och var ansvarig för ett stort antal kyrkorestaureringar, bland annat av Varnhems klosterkyrka. Under sin tid som riksantikvarie såg han till att Historiska museet fick en modern byggnad vid Narvavägen i Stockholm. Under den senare delen av sitt liv medverkade Curman i en fullständig inventering av alla Sveriges kyrkor.



23 maj - 27 maj

Bulgarien är en av de senaste EU-medlemsstaterna. Bulgarien ligger i sydöstra Europa som gränsar till Grekland, Serbien, Nordmakedonien, Rumänien och Turkiet och har kust mot Svarta havet. Bulgarien ligger på nordöstra delen av Balkanhalvön och har en yta på 110 910 km². Bulgarien har cirka 7,3 miljoner invånare. Största stad och huvudstad är Sofia med 1,4 miljoner invånare. Därefter kommer Plovdiv med cirka 382 000 invånare och hamnstaden Varna med 326 000 invånare.



18 maj - 23 maj

Sommar-OS 1972 hölls i München i Västtyskland. Huvudarena var Olympiastadion. En av värdinnorna var Silvia Sommerlath som under spelen träffade den svenske kronprinsen Gustaf för första gången. Mitt under spelen dödades 11 atleter efter att en en grupp, Svarta september, försökte ta dem som gisslan.



13 maj - 18 maj The Beatles var en världsberömd brittisk popgrupp som bestod av John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr. 1963 fick de ett stort genombrott med Please Please Me. Deras skiva Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band från 1967 har utnämnts till världens bästa album.



10 maj - 13 maj

Operation Ten-Go var ett japanskt försök att, 1945, under andra världskriget, störa amerikanska styrkor vid Okinawa. Planen misslyckades dock fatalt, och ett av Japans största skepp, Yamato, sänktes.



7 maj - 10 maj

Jämtlands länsvapen
Jämtlands länsvapen

Jämtlands län är ett glesbefolkat län i mellersta Sverige där endast 1,5 procent av svenskarna bor. Samtidigt är det ett av Sveriges företagstätaste län med 16 företag per 100 invånare. Befolkningen är koncentrerad till Storsjöbygden där också länets residensstad Östersund är belägen. Landshövding är Maggi Mikaelsson.



29 april - 6 maj

Ronald Reagan
Ronald Reagan

Ronald Wilson Reagan, född 6 februari 1911, död 5 juni 2004, var USA:s president 19811989 och guvernör i Kalifornien 19671975. Innan han blev politiker arbetade han som badvakt, sportkommentator, skådespelare och fackförbundsordförande. Reagan vann stort över den sittande presidenten Jimmy Carter i valet 1980. I och med segern fick USA sin dittills mest konservativa president under efterkrigstiden.



23 april - 29 april

Modern Mercedes-Benz
Modern Mercedes-Benz

Mercedes-Benz är en tysk tillverkare av personbilar, bussar och lastbilar som numera ingår i koncernen DaimlerChrysler där man även har ansvaret för Maybach och Smart. Mercedes-Benz har sitt huvudkontor i Stuttgart, Tyskland. Daimler-Benz skapades 28 juni 1926 genom en sammanslagning. Under 1900-talet utvecklades Mercedes-Benz till att bli ett av de mest prestigefyllda bilmärkena i världen. Företaget är därtill världsledande inom lastbilsindustrin.



19 april - 23 april

Kristdemokraterna (kd) är ett kristdemokratiskt politiskt parti i Sverige, som är representerat i riksdagen sedan 1991. Partiet har haft sitt nuvarande namn sedan 1996. Partisymbol är vitsippan. Antalet medlemmar var vid årsskiftet 2004/2005 totalt 24 479 personer. I Europaparlamentet ingår partiet i den konservativa och kristdemokratiska gruppen Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater).



14 april - 19 april

Fatboy Slim
Fatboy Slim

Fatboy Slim är en brittisk diskjockey vars musik brukar kallas för electronica. Han började som diskjockey i tonåren men 1985 blev han basist i The Housemartins, en grupp som fick stora framgångar i Europa. Efter bandets upplösning fortsatte han med andra projekt. 1996 kom hans debutalbum Better Living Through Chemistry.



10 april - 14 april

Lejonhona
Lejonhona

Däggdjur (Mammalia) är en grupp ryggradsdjur som kännetecknas av att honorna har mjölkkörtlar som producerar mjölk till nyfödda ungar, som diar (äldre svenska: däggar) sin mor, av päls på kroppen och att de är varmblodiga.



3 april - 10 april

Rökstenen
Rökstenen

Det irakiska upproret/motståndet är det väpnade uppror från diverse organisationer och grupperingar som med våld bekämpar de utländska trupper som befinner sig i landet sedan den USA-ledda invasionen 2003 och/eller den nya regeringen samt samhällsordningen i Irak. Rörelsen kallas av dess anhängare för den irakiska motståndsrörelsen, medan motståndare (däribland den folkvalda irakiska regeringen) har benämnt den som anti-irakiska styrkor.



27 mars - 3 april

Rökstenen
Rökstenen

Rökstenen är en av Sveriges mest kända runstenar och även försedd med världens längsta runinskrift. Stenen är placerad vid Röks kyrka och där var stenen inmurad fram till 1800-talet. Stenen restes under 800-talet och innehåller anspelningar på numera bortglömda sägner. Den berättar också om "Tjodrik den dristige" som måste ha varit mycket berömd i Europa vid denna tid. Texten verkar medvetet vara skrivet på ett sätt som även samtiden måste ha haft svårt att förstå.



22 mars - 27 mars

Philippe Sauve, Calgary Flames
Philippe Sauve, Calgary Flames

Ishockey är en racketsport och lagsport som spelas på is under användning av skridskor, klubba av trä eller lätt kompositmaterial och puck. Den moderna formen av ishockey anses härstamma från slutet av 1700-talet då engelska soldater i Kanada med influenser från urinvånarnas sporter anpassade landhockeyn till vinterklimatet där.



17 mars - 22 mars

Rolfstorps kyrka
Rolfstorps kyrka

Rolfstorp ligger på gränsen mellan den halländska skogsbygden och kustområdet, vid länsväg 153 mellan Varberg och Ullared. Dess historia sträcker sig tillbaka åtminstone till 1200-talet. I en mosse i närheten hittades den så kallade Bockstensmannen, ett manslik från 1300-talet. Rolfstorp är numera främst en pendlingsort där många boende arbetar i Varberg.



10 mars - 17 mars

Medevi brunn
Medevi brunn

Nära Vättern strax norr om Motala ligger Medevi brunn, Sveriges äldsta brunnsort. Vattnet har omtalats för sina egenskaper sedan medeltid men det var medicinaren Urban Hjärne som startade brunnsverksamheten 1678. Omkring 1800 var kemisten Jöns Jacob Berzelius verksam i Medevi. En av kurerna vid brunnen var den så kallade grötlunken där man efter att ha druckit vattnet skulle marschera efter en mässingsorkester.



5 mars - 10 mars

Tove Lifvendahl
Tove Lifvendahl

Fackförbundet Ledarna har pekat ut Tove Lifvendahl som en av 75 framtida kvinnliga ledare. Lifvendahl är uppväxt i Arbrå och var tidigare ordförande i Moderata ungdomsförbundet. Som ordförande där gjorde hon sig känd för sin kritik av Moderaternas flyktingpolitik. Efter sin tid i MUF har Lifvendahl skrivit böcker om utanförskap i Rosengård samt om entreprenörer. Sedan januari arbetar hon som kommunikationschef för Svenskt Näringsliv.



2 mars - 5 mars

Ett glas ljust lageröl (pilsner)
Ett glas ljust lageröl (pilsner)

Öl är en populär alkoholdryck som huvudsakligen består av malt, humle, jäst och vatten. Även råfrukt som ris och majs kan användas, i vissa fall även andra smaktillsatser. Öl tillverkas i bryggerier genom bland annat jäsning. Olika typer av öl är ale, lager (som är den mest populära typen av öl, speciellt den ljusa varianten pilsner) och veteöl.


27 februari - 2 mars

Konditori i Vara
Konditori i Vara

Vara är en tätort på västgötaslätten sydväst om Skara. Genom järnvägen fick Vara ett uppsving under slutet av 1800-talet den lilla byn blev ett municipalsamhälle. Flera industriföretag har etablerat sig i Vara, bland annat tillverkar Volvo Penta båtmotorer här. Vara är centralort i Vara kommun.



21 februari - 27 februari

Global uppvärmning kallas den observerade medeltemperaturstegringen i jordens atmosfär och hav från åren kring 1900. Medeltemperaturen i atmosfären nära jordens yta steg under 1900-talet med omkring 0,6 °Celsius. De flesta klimatexperter anser att ökningen framför allt från 1950-talet med stor sannolikhet kan tillskrivas mänskliga aktiviteter. Den viktigaste av dessa är ökningen av mängden koldioxid (CO2) och andra växthusgaser såsom metan.




17 februari - 21 februari

Jupiter är den femte planeten från solen. Jupiter är med råge solsystemets största planet: dess massa är 2,5 gånger större än alla de andra planeternas sammanlagda massa. Planeten är en så kallad gasjätte och man är inte säker på om planeten ens har en fast yta. Planeten är döpt efter den största guden inom romerska mytologin, Jupiter.



13 februari - 17 februari

Afrikas språkfamiljer
Afrikas språkfamiljer

Niger-Kongospråken är en av de största språkfamiljerna i världen. I Afrika är det just dessa språk som har störst geografisk utbredning, flest talare och störst antal språk. Nästan alla språk med någon större spridning i subsahariska Afrika tillhör denna språkfamilj. En stor del av språkfamiljen utgörs av gruppen bantuspråk.



6 februari - 13 februari

Konstnärs tolkning av de hängande trädgårdarna, från franska Petit Larousse, 1912.
Konstnärs tolkning av de hängande trädgårdarna, från franska Petit Larousse, 1912.

Världens sju underverk, även kallade Antikens sju underverk, är en förteckning över byggnadsverk som representerade människans största bedrifter. Ursprungsmannen för listan brukar anges vara Antipatros från Sidon, som namngav de sju verken i en dikt (epigram) omkring 140 f.Kr. Idén går emellertid tillbaka längre i tiden, och sannolikt har det funnits tidiga förteckningar som av en eller annan orsak gått förlorade.



30 januari - 6 februari

Surikat
Surikat

Surikat (Suricata suricatta) är ett litet däggdjur i familjen manguster. Surikater finns i Sydafrika och i de södra regionerna i Namibia och Botswana. De föredrar savanner men förekommer även i halvöken. De är mycket sociala djur och lever i kolonier med upp till 30 individer.



26 januari - 30 januari

Margaret Thatcher 1975
Margaret Thatcher 1975

Margaret Thatcher (född 1925) var partiledare för det brittiska konservativa partiet 19751990 och Storbritanniens premiärminister 19791990.

Thatcher är den som suttit längst tid som brittisk premiärminister sedan Gladstone. Hon är också den enda kvinnan som har varit premiärminister eller ledare för ett stort politiskt parti i Storbritannien. Thatcher anses allmänt som en av de viktigaste brittiska politikerna under det senare 1900-talet.



23 januari - 26 januari

Grindslanten
Grindslanten

När August Malmströms målning Grindslanten såldes på auktion 1991 fick ägaren 16 miljoner kronor för den, vilket gör den till Sveriges dyraste målning - Nils von Dardels Den döende dandyn såldes 1988 för bara 13 miljoner kronor. Malmströms målning är ett av Sveriges mest kända verk och tusen och åter tusen hem har prytts med en reproduktion. Malmström hämtade sin inspiration från Rotebro där han hade sitt sommarställe.



12 januari - 23 januari

Pearl Jam
Pearl Jam

Pearl Jam bildades i Seattle i början av 1990-talet och kan räknas som en av de fyra stora grupperna inom grunge-musiken. Gruppen turnerar fortfarande flitigt. De slog igenom 1991 med albumet Ten



4 januari - 12 januari

Hins Anders
Hins Anders

Hins Anders är en av Anders Zorns mest kända målningar och föreställer spelmannen Hins Anders Ersson. Zorn var mycket engagerad i att bevara Dalarnas folkmusik och gjorde flera målningar med motiv från Dalarnas musikliv. Den är försvunnen sedan år 2000 när den stals från Thielska galleriet. Tavlan tros vara värd 5-10 miljoner kronor.



29 december -4 januari


Angela Merkel, född 17 juli 1954 i Hamburg, är en tysk politiker, partiordförande för kristdemokratiska CDU och sedan 22 november 2005 förbundskansler för en så kallad stor koalition med CDU, systerpartiet CSU och socialdemokratiska SPD. Hon är den första kvinnan på posten, och dessutom den första förbundskanslern i det enade Tyskland som har varit medborgare i Östtyskland.