"Weird Al" Yankovic

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
"Weird Al" Yankovic
AlYankovicByKristineSlipson.jpg
"Weird Al" Yankovic, 2010
Födelsenamn Alfred Matthew Yankovic
Född 23 oktober 1959 (55 år)
Bakgrund Lynwood, Los Angeles County, Kalifornien, USA
Genre(r) Parodi, polka, pop, rock, hiphop
Roll Musikproducent, satiriker, parodist, singer-songwriter, musiker, TV-producent, skådespelare
Instrument Sång, dragspel, keyboard
År som aktiv 1979 - idag
Skivbolag Capitol, Placebo, TK, Scotti Brothers, Volcano
Artistsamarbeten Dr. Demento
Ak Zuie
Webbplats www.weirdal.com

Alfred Matthew "Weird Al" Yankovic, född 23 oktober 1959 i Downey, Kalifornien, är en amerikansk musiker, satiriker och TV-producent. Han är särskilt känd för sina humoristiska parodier på kända popartisters låtar som "Eat It" (parodi på Michael Jacksons "Beat It") och "Like a Surgeon" (parodi på Madonnas "Like a Virgin").

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Yankovic föddes i Downey i södra Los Angeles-området men växte upp i närbelägna Lynwood. Han fick sin första dragspelslektion dagen före sin sjunde födelsedag. Anledningen till att han fick just dragspelslektioner var att det en gång kom en kringresande försäljare som knackade på deras dörr och erbjöd dem musiklektioner, antingen gitarr eller dragspel. De svarade skämtsamt att det borde finnas åtminstone två dragspelande Yankovic, och syftade på den kände dragspelaren Frankie Yankovic, därför fick Al dragspelslektioner. När han var tio slutade han ta lektioner, men fortsatte att lära sig själv. Han fick sin början i musikkarriären när han som tonåring skickade in hemgjorda band till ett radioprogram som hette Dr. Demento Show, ett program som spelade humor- och parodisånger på radio över hela USA. Han fick skivkontrakt med Scotti Bros, som senare gav ut alla hans album. Den 10 februari 2001 gifte Al sig med Suzanne Krajewski, och den 11 februari följande år föddes deras dotter Nina. Yankovics föräldrar Nick och Mary avled den 9 april 2004 av kolmonoxidförgiftning från den öppna spisen i deras hus. Yankovic är sedan 1992 vegetarian. Han försöker även att undvika djurprodukter. Yankovic har medverkat i två avsnitt av Simpsons som sig själv. Den ena i Three Gays of the Condo och den andra i That 90's Show. Han har också medverkat i My Little Pony: Vänskap är magisk (Säsong 4, Episod 12, "Pinkie Pride") som Cheese Sandwich.

Artisters reaktioner[redigera | redigera wikitext]

Yankovic frågar alltid om lov innan han gör sina parodier. De flesta artister har blivit glada och smickrade när Yankovic har velat göra parodi på deras musik. Vissa artister, bland andra Nirvana, har sagt att de inte hade insett att de hade blivit kända förrän Weird Al gjorde parodi på deras musik. Coolio, däremot, blev inte så nöjd efter att Weird Al gjorde parodin Amish ParadiseGangsta's Paradise, eftersom Coolio påstod att han ej hade låtit Yankovic göra parodin. Anledningen till denna dispyt var att Yankovic fått tillåtelse från Coolios skivbolag, men inte från artisten själv.

Yankovic sjunger The Saga Begins under en konsert på Nya Zeeland 10 mars 2007.

Bandmedlemmar som jobbar med Weird Al[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Lista över parodier[redigera | redigera wikitext]

¹De här låtarna har inte släppts ut på något av hans egna album (än).

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

  • I två av Weird Als låtar finns meddelanden som framträder när låten spelas upp baklänges. I låten Nature Trail to Hell hörs "Satan eats Cheez Whiz" (Satan äter Cheez Whiz), och i låten I Remember Larry hörs "Wow/boy/oh/whoa, you must have an awful lot of free time on your hands" (Wow, du måste ha fasligt gott om fritid).
  • Han har ofta en referens till talet 27 i sina låtar, videor och skivomslag. Det är bland annat en hyllning till hans mor som är född den 7 februari.
  • Hunden som är med på omslaget till Straight Outta Lynwood är bara en hund som gick förbi med sin ägare, som undrade vad som försiggick. Ägaren bad om att hunden skulle få vara med.
  • I låten White & Nerdy nämner han att han redigerar Wikipedia. I videon redigerar han engelska Wikipedias artikel om Atlantic Records och skriver "YOU SUCK!" (Ni suger) med stora bokstäver. Tidigare samma år hade han blivit nekad av Atlantic att ge ut sin parodi på James Blunts You're Beautiful.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f g h i j k] Weirdal.com, Set Lists
  2. ^ YouTube, "Perform This Way"

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]