Joseph Joachim

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Joseph Joachim.

Joseph Joachim, född den 28 juni 1831 av judiska föräldrar i Kittsee nära Pressburg, död den 15 augusti 1907 i Berlin, var en ungersk violinist.

Joachim uppträdde redan i sitt åttonde år som musikaliskt underbarn. Undervisad i början i Wien av Joseph Böhm, fick han från tolv års ålder sin andliga uppfostran i Leipzig under ledning av Mendelssohn, Robert och Clara Schumann, Hauptmann, Ferdinand David, Gade och Liszt.

Under den sistnämnde blev han 1849 konsertmästare i Weimar, men kände sig inte hemma i den nytyska riktningen där, vilket medförde att han 1853 utbytte sin ställning mot en dylik i Hannover, där han övergick till lutherska bekännelsen.

1863 gifte han sig med Amalie Schneeweiss samt företog konsertresor till Europas förnämsta städer. Efter Hannovers erövring av preussarna 1866 flyttade Joachim till Berlin, där han 1868 blev direktör för den nya Hochschule für musik (sedermera efter dess omorganisation ordförande i styrelsen och föreståndare för högskolans stråkavdelning).

Han ansågs vara en av sin tids främsta exekutörer och lärare på violin, vilket ledde till att han kallades "violinkonungen". Hans specialitet var klassiska mästare, som Bach, Beethoven, Spohr, Mendelssohn; han hörde till de virtuoser, för vilka kompositörens intention är högsta ideal och effekten underordnad.

Även i kvartettspelet sågs han som en mästare, och den stråkkvartett han bildade i Berlin, med de Ahna (efterträdd av Kruse och Halir) samt Wirth och Hausmann, betraktades allmänt som den bästa i Tyskland, i synnerhet i föredraget av Beethovens sista arbeten.

För uppskattningen av Brahms musik verkade Joachim nitiskt. Som dirigent utmärkte han sig på de stora rhenska musikfesterna. I London uppträdde han årligen på konserter och kammarmusiksoaréer. Han firades utomordentligt i England samt blev hedersdoktor i Cambridge, Oxford och Glasgow.

Sverige besökte han i sällskap med sin fru 1875. Han hade här 1870 blivit ledamot av Musikaliska akademien. Joachim komponerade i Schumanns anda tre konserter med mera för violin, flera uvertyrer (bland annat Hamlet), några marscher och en scen ur Demetrius.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Joachim, Joseph, 1904–1926.