Separatism (statsvetenskap)

Från Wikipedia
Version från den 27 december 2017 kl. 22.21 av Paracel63 (Diskussion | Bidrag) (kortare text (länkar förklarar))
Separatism

I Katalonien har under 2000-talet utvecklats en stark separatistisk rörelse, ofta symboliserad med viftande av estelador.


  • Betydelse – vilja att separera en region från en stat
  • Orsaker – känsla av egen identitet, nationalism
  • Varianter – full självständighet, större autonomi eller anslutning till en annan stat

Separatism är stöd för skiljande av ett landområde från en existerande stat. Målet är att få större autonomi inom den existerande staten, att upprätta en ny självständig stat, eller att ansluta landområdet till en annan, redan existerande stat. Separatismen är ett utslag av nationalism, och gestaltar sig oftast i att en folkgrupp/provins inom en stat söker bryta sig loss och bilda en ny stat.

Orsaker

Befolkningen i det aktuella landområdet skiljer sig ofta från majoritetsbefolkningen i ursprungsstaten vad gäller politiska, kulturella, etniska/språkliga, religiösa, eller andra särdrag. [1]

Beroende på politisk situation och ideologi kan grupper referera till olika typer av organisering, såsom självständighet, självbestämmande, partition med mera i samband med den autonoma och separatistiska rörelsen.

Vissa kritiker[vilka?] likställer separatism och segregering efter religion, ras eller kön, medan separatister anser att separation genom val inte är det samma som påtvingad segregering och tjänar nyttiga ändamål.[2][3][4][5][6][förtydliga]

Ibland kan uttrycket separatism, i brist på mer exakta uttryck, även användas för att beteckna strävanden hos en etnisk exklav, när man söker bryta loss en del av en stat, för att ansluta denna del till en annan stat.

Exempel på separatistiska rörelser

Sovjetunionens upplösning öppnade för en annan variant på separatism, där flera sovjetiska republiker valde att bilda oberoende statsbildningar, bland annat de baltiska länderna. Vissa områden inom den Ryska Federationen har starka separatiströrelser, bland annat Tjetjenien.

Självständighetsrörelser i Skottland (från Storbritannien), Nordirland (från Storbritannien), Katalonien (från Spanien), Baskien (från Spanien), Lombardiet (från Italien), Krim (från Ukraina), Donbass (från Ukraina), Jämtland (från Sverige).

Områden där separatister lyckats

Referenser