Striptease

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Se även Striptease (film) och Striptease (TV-program).
Stripteasedansös med stång.

Striptease är en form av erotisk dans där en aktör artist inför publik stegvis tar av sig sina kläder. Ofta klär inte aktören av sig alla sina kläder, plagget som skyler könsdelarna lämnas ofta kvar och ofta BH:n ifall det är en kvinnlig dansare. Dansens betoning ligger på själva sensuella avklädandet och inte nakenheten – stripteasen kan sägas vara avklarad då avtagandet av kläderna är klart.

Ordet bygger på en sammansättning av de två engelska orden strip och tease, på svenska ta av och fresta. En person som har stripteasedansen som yrke kallas på svenska för strippa och på engelska stripper.

Stripteasedansaren kan även använda sig av en strippstång, en typ av dans-stång som liknar en brandstång. Syftet med denna stång är att möjliggöra och förstärka erotisk-sensuell dans i nattklubbsmiljö.

Den första stripteaseshowen ägde rum den 13 mars 1894 på varietéteatern Divan Fayounau i Paris. Föreställningen kallades Le Coucher d'Yvette och visade en flicka, Blanche Cavelli, som klädde av sig inför sänggåendet.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Montmartre and the Making of Mass Culture. Ed. by Gabriel P. Weisberg. Google Böcker

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]