Keso

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Cottage cheese)
Hoppa till: navigering, sök
Naturell keso

Keso är en typ av grynig färskost, med mild smak, av anglosaxiskt ursprung. I Sverige har mejeriföretaget Arlas varumärke Keso givit upphov till ordet keso ("kornig ostmassa"), som står med i Svenska Akademiens ordlista.[1] Keso var ursprungligen en försvenskning av det spanska ordet queso, som betyder "ost". I Finland är den svenskspråkiga benämningen för denna typ av produkter grynost. Inom svensk livsmedelsindustri används ofta den engelska benämningen cottage cheese, som direktöversatt betyder "stug-ost". Namnet tros komma från att produkten från början gjordes hemma av mjölkrester som bildades efter tillverkning av smör.

Keso kan ätas som den är eller med frukt till. Ofta används den även på smörgås, i sallader eller till olika efterrätter, t.ex. olika krämer. Den används även som ingrediens i matlagning, exempelvis lasagne eller i efterrätter. Keso är populärt i vissa dieter och bland kroppsbyggare och tyngdlyftare eftersom det innehåller mycket av proteinet kasein samtidigt som det har en relativt låg fetthalt.

Varumärket[redigera | redigera wikitext]

Varumärket Keso ägs av Arla sedan 1958. Keso säljs i förpackningar om 250 g respektive 500 g. Keso saluförs också med olika smaksättningar. Den benämning Arla använder för denna sorts ost är engelskans cottage cheese.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "keso". SAOL, v.13. Läst 4 augusti 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]