Keso

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Cottage cheese)
Hoppa till: navigering, sök
Naturell keso
Amerikansk propagandaaffisch från Första världskriget som uppmanar till att äta keso som alternativ till kött.

Keso är en typ av grynig färskost, med mild smak, av anglosaxiskt ursprung.

Keso kan ätas som den är eller med exempelvis frukt. Ofta används den även på smörgås, i sallader eller till olika desserter, exempelvis olika krämer. Den används även som ingrediens i matlagning, som lasagne eller i desserter. Keso är populärt i vissa dieter och bland kroppsbyggare och tyngdlyftare eftersom det innehåller mycket av proteinet kasein samtidigt som det har en relativt låg fetthalt (4% eller lägre).

I Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har mejeriföretaget Arlas varumärke Keso givit upphov till ordet keso, som står med i Svenska Akademiens ordlista med betydelsen "kornig ostmassa".[1] Keso var ursprungligen en försvenskning av det spanska ordet queso, som betyder "ost". I Finland är den svenskspråkiga benämningen för denna typ av produkter grynost. Inom svensk livsmedelsindustri används ofta den engelska benämningen cottage cheese, som direktöversatt betyder "stug-ost". Namnet tros komma från att produkten från början gjordes hemma av mjölkrester som bildades efter tillverkning av smör.

Varumärket Keso[redigera | redigera wikitext]

Varumärket Keso ägs av Arla sedan 1958. Keso säljs i förpackningar om 250 g respektive 500 g. Keso saluförs också med olika smaksättningar. Den benämning Arla använder för denna sorts ost är engelskans cottage cheese.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "keso". SAOL, v.13. Läst 4 augusti 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]