Georgiska viner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vin

Dégustation d'un vin rouge.jpg
Denna artikel är en del av
serien om vin:
Produktion
Vin · Vinrankor · Vingård · Terroir · Ekfatslagring · Ädelröta
Lista över vindruvor
Lista över vinregioner
Vin efter druvsorter
Rött vin · Vitt vin · Rosévin
Vinsorter
Starkvin · Naturvin
Dessertvin · Mousserande vin
Vinho verde · Isvin
Kultur
Dekantering · Sommelier · Vinskänk · Vinprovning · Sabrering · Skål

Georgiska viner är viner tillverkade i Georgien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vinodling i Georgien

Georgien har en av världens näst äldsta tradition av vintillverkning och lejonparten av världens vinhistorik. Experter räknar Kaukasusområdet och Armenien som vinets geografiska ursprung.

Tillverkning och export[redigera | redigera wikitext]

Idag tillverkar Georgien vita och röda viner, mousserande viner och dessertviner. Drycker är Georgiens största exportvara och förutom vin tillverkas juicer, te, mineralvatten, brandy, likör, vodka och öl.

2001 hade Georgien 60 000 hektar vinodlingar som gav 170 000 ton druvor. Detta gav 190 000 kubikmeter rött och vitt vin, 880 kubikmeter mousserande vin, 710 kubikmeter brandy och 5 700 kubikmeter likör.

Georgien var den dominerande vinproducerande sovjetrepubliken och tillverkade 55 procent av alla viner i Sovjetunionen. Efter unionens upplösning har produktionen minskat drastiskt eftersom den ryska marknaden har minskat. På senare år har Georgien satsat allt mer på export till nya marknader som USA, Israel, Korea, Japan och EU. Ryssland var dock 2005 det största exportlandet. I maj 2006 förbjöd Ryssland import av georgiskt vin och mineralvatten. Anledningen tros vara ett politiskt spel länderna emellan.

Ett par vingårdar i Georgien delägs och drivs av svenska bolag (bland annat East Capital och Georgian Wine Legacy AB), vilket har inneburit att georgiska viner då och då har skymtats både i butiker och på Systembolagets beställningssortiment.

Druvor[redigera | redigera wikitext]

Två röda viner från Kachetien gjorda på druvorna Cabernet Sauvignon respektive Saperavi.

I Georgien odlas över 500 olika druvsorter. Omkring 80 procent av druvorna som odlas är vita. Den vanligaste druvan är Rkatsiteli som utgör ungefär 75 procent av allt vitt vin. Saperavi är den vanligaste röda druvan. Båda dessa druvor och fler därtill finns tillgängliga på Systembolaget i Sverige i sakta men säkert ökande grad, allteftersom intresset för georgiskt vin börjar tillta i vinkretsar. Enligt mångtusenårig tradition macereras de georgiska vinerna aningen längre än vad som är brukligt i viner av fransk stil. Detta ger de vita vinerna en djup, honungslyster, stora aromer och mycket strama tanniner - någonting som står i skarp kontrast till de halvsöta viner man ofta associerar forna sovjetstater med. Ytterligare uppskattade druvor är bland annat Mtsvane, Chinuri, Tavkveri, Kisi och Shavkapito, där den sistnämnda buteljerades 2009 för första gången på över hundra år.

Vindistrikt[redigera | redigera wikitext]

Kachetien ligger i östligaste Georgien.

Georgien brukar delas upp i fem vindistrikt. Dessa är Kachetien, Inre Kartlien och Nedre Kartlien, Imeretien, Ratja-Letjchumi och Nedre Svanetien och Svarta havszonen. Kachetien är det dominerande vindistriktet med omkring 75 procent av volymen.

Källor[redigera | redigera wikitext]