Grand Theft Auto III

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Grand Theft Auto III
Grand Theft Auto III Logo.svg
Information
OriginaltitelGrand Theft Auto III
År
22 oktober 2001
Playstation 2
NA: 22 oktober 2001
PAL: 26 oktober 2001
Microsoft Windows
NA: 21 maj 2002
PAL: 24 maj 2002
Xbox
NA: 31 oktober 2003
PAL: 2 januari 2004
OS X
EU: 12 november 2010
NA: 22 november 2010
Android, iOS
WW: 15 december 2011
Fire OS
WW: 15 maj 2014
UtvecklareDMA Design
UtgivareRockstar Games
GenreActionäventyr
PerspektivTredje person
Antal spelareSingleplayer
FormatPlaystation 2
Microsoft Windows
Xbox
OS X
Android
iOS
Fire OS
SpelmotorRenderWare
Arbetslag
RegissörAdam Fowler
Obbe Vermeij
ProducentLeslie Benzies
ManusförfattareDan Houser
Paul Kurowski
James Worrall
MusikCraig Conner
Stuart Ross
Spelserie
SpelserieGrand Theft Auto
FöregångareGrand Theft Auto 2
UppföljareGrand Theft Auto: Vice City
Åldersrekommendation
BBFC18
CEROZ
ELSPA18+
ESRBM
PEGI18+
USK18
Datorspelsportalen

Grand Theft Auto III är ett open world actionäventyrsspel utvecklat av DMA Design och utgivet av Rockstar Games. Det släpptes 22 oktober 2001 för PlayStation 2, 20 maj 2002 för Microsoft Windows och 31 oktober 2003 för Xbox. En ny version för mobila enheter släpptes 2011 för spelets 10-årsjubileum. Det är den femte spelet i Grand Theft Auto-serien. Spelet utspelar sig i Liberty City, baserad på New York City och följer Claude efter att han lämnats kvar för att dö som snabbt blir intrasslad i en värld av gäng, brott och korruption.

Spelet spelas från ett tredjeperspektiv och världen navigeras antingen till fots eller via bil. Den öppna världen gör att spelaren fritt kan vandra genom Liberty City som består att tre huvudöar. Utvecklingen delades mellan DMA Design, baserat i Edinburgh och Rockstar, i New York City. Mycket av utvecklingsarbetet utgjorde omvandling av populära serieelement till en 3D-värld. Spelet försenades efter 11 september-attackerna då man var tvungen att ändra referenser och gameplay som ansågs olämpliga.

Vid frisläppandet fick spelet både ris och ros med beröm särskilt riktat mot koncept och spel. Spelet genererade emellertid också kontroverser med kritik riktad mot skildring av våld och sexuellt innehåll. Grand Theft Auto III blev det bästsäljande tv-spelet 2001, och har sålt över 17 miljoner exemplar och ansågs en av de mest betydande titlarna i den sjätte generationen videospel och av många kritiker som en av de största spelen någonsin och det vann årets utmärkelser från flera spelpublikationer. Sedan spelet släpptes har den fått många portar till många spelplattformar. Dess efterträdare Grand Theft Auto: Vice City släpptes i oktober 2002.

Spelsätt[redigera | redigera wikitext]

Grand Theft Auto III är ett action-äventyrsspel som spelas från en tredjepersonsvy. Spelare kompletterar missionslinjära scenarier med uppsatta mål - att gå vidare genom berättelsen. Det är möjligt att ha flera aktiva uppdrag att utföra samtidigt, eftersom vissa uppdrag kräver att spelaren ska vänta på ytterligare instruktioner eller händelser. Utanför uppdrag kan spelare fritt röra sig om spelets öppna värld, och ha möjlighet att slutföra optionssidans uppdrag. Liberty City består av tre städer: Portland, Staunton Island och Shoreside Vale; Öarna blir upplåsta för spelaren när historien fortskrider.

Spelaren kan springa, hoppa eller använda fordon för att navigera i spelets värld. I strid kan auto-sikten användas som hjälp mot fiender. Om spelarna blir skadad raseras hälsomätaren fullständigt och regenereras genom användning av hälsoväxlingar. Extraskydd så kallad skyddsväst kan användas för att absorbera skott och explosiva skador men används i processen. När hälsan är helt uttömd stoppar speluppspelningen och spelaren får börja om på närmaste sjukhus, på bekostnad av att alla vapen och rustningar förloras och en summa pengar.

Om spelaren begår brott blir man efterlyst av polis, FBI och militären. Spelaren får då reda på det genom att stjärnor på skärmen börjar lysa upp. Ju grövre brott, desto mer efterlyst blir du. Som mest kan spelaren ha sex så kallade stjärnor efter sig vilket också är det mesta som går då staden sätter in alla resurser för att stoppa dig.

Spelet låter spelarna styra den kriminella Claude som är mutism. Under berättelsen möter Claude olika nya karaktärer från gäng. Eftersom spelare kompletterar uppdrag för olika gäng så kommer gängmedlemmar ofta att försvara spelare medan rivaliserande gängmedlemmar kommer att känna igen dig och sedan försöka skjuta dig. Spelaren kan även engagera sig i aktiviteter som att vara en vigilant, hjälpa till med brandbekämpning och agera som taxichaufför. Genomförandet av dessa aktiviteter ger spelaren med kontextspecifika belöningar. Till exempel om man fullbordar vigilantuppdraget gör det att spelaren kan muta polisen efter att ha begått ett brott.

Spelare använder meleeattacker, skjutvapen och sprängämnen för att bekämpa fiender. Skjutvapen inkluderar vapen som Micro Uzi, ett M16-gevär och en eldkastare. Spelets tredimensionella miljö gör det möjligt att se med förstapersonsperspektiv medan man siktar mot prickskyttegevär, raketstartaren och M16-geväret. Dessutom kan spelaren använda sig av en så kallad Drive-by shooting vilket betyder att du kan skjuta ut genom båda sidorna av fordonet medan du kör. Spelet ger spelaren ett brett utbud av vapenalternativ - de kan köpas från lokala skottvapenhandlare, eller plocka upp de som finns på marken, hämtas från döda fiender eller leta runt i staden bland gömställen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Under ett pågående bankrån i Liberty City, skjuts den ambitiösa och kriminella Claude av sin dåvarande flickvän och medbrottsling Catalina (Cynthia Farrell). Även fast han överlever blir Claude arresterad och blir dömd till tio års fängelse. Medan han transporteras i en fångtransport frigörs Claude och medfångaren 8-Ball (Guru) oavsiktligt efter en attack på polisens konvoj och flyr till ett "safehouse". 8-Ball introducerar senare Claude inför den kriminella Leone Mafiafamiljen; Sex Club 7-ägaren och hallicken Luigi Goterelli (Joe Pantoliano), Don Salvatore Leone (Frank Vincent), hans capo Toni Cipriani (Michael Madsen) samt Don's son Joey Leone (Michael Rapaport). Under arbetet för familjens vägnar inser Claude att han krigar mot Colombianerna, som leds av Catalina i att profilera en ny drog. Samtidigt börjar Salvatores trofru Maria (Debi Mazar) börjar fatta tycke för Claude. Salvatore väcker misstankar och börjar förakta Claude genom att lura honom in i en dödsfälla men Maria hinner precis rädda honom och de båda flyr staden tillsammans.

Claude börjar sedan arbeta för stadens Yakuza och dess ledare Asuka Kasen (Lianna Pai). Asuka ber Claude att mörda Salvatore. Detta skär bort alla Claude's band med Leone familjen, som nu är emot honom. Claude's arbete leder honom till att anlita sig med andra kriminella källor, såsom den korrupta polisdetektiven Ray Machowski (Robert Loggia), en fiende i kartellen. Claude sparar senare honom från inrikesfrågor och CIA genom att hjälpa honom att flyga till Vice City. Claude möter också karismatiska mediamogulen Donald Love (Kyle MacLachlan) som upprätthåller en enorm mediafront. I ett försök att starta ett krig mellan Yakuza och Cartel organiserar Claude och Love Asuks bror Kenji Kasens död (Les Mau) och skyller på kartellen. Senare frågar Love Claude att rädda en man som kidnappades av kartellen i den fängelsebil som Claude var i. Under ett ärende konfronterar Claude äntligen Catalina som hinner rymma. Asuka tillfångatar Catalina's partner Miguel (Al Espinosa) som tror att han har vetskap om sin brors död.

Med kriget med kartellen intensifierar så lär Asuka och Maria om Claudes historia med Catalina och beordrar honom att attackera många kartelloperationer. Till sist lockar han uppmärksamhet hos Catalina. Följaktligen kidnappar kartellen Maria och mördar Asuka och Miguel samt kräver att Claude betalar 500 000 dollar i utbyte mot Marias frisläppande. När Claude konfronterar Catalina försöker hon få honom dödad men han flyr. I skottlossningen som uppstår försöker Catalina att flyga i en helikopter och göra ett slutligt försök på avsluta Claude's liv. Efter att ha dödat de återstående kartellmedlemmarna och räddat Maria skjuter Claude ner helikoptern och dödar Catalina effektivt. När de lämnar scenen klagar Maria till Claude om kidnappningen särskilt om hennes kläder och naglar. Under sluttexterna hörs ett skott, och Marias röst tystas.

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

Arbetslaget för Grand Theft Auto III bestod av cirka 23 personer vid DMA Design i Edinburgh som arbetade nära Rockstar Games i New York City. I början av 2001 hade laget utformat staden, bilarna och några vapen. Ett online multiplayer-läge var ursprungligen planerat för spelet men det blev bortprioriterat på grund av tids- och resursbegränsningar. Producent Leslie Benzies beskrev Grand Theft Auto III som ett "brottsimuleringsspel". När spelet konverterades till Microsoft Windows så fördrog teamet det från PlayStation 2-utgåvan för att säkerställa kvalitet och citerade problem med samtidig plattformsläpp av tidigare Grand Theft Auto-spel.

Open world design[redigera | redigera wikitext]

Grand Theft Auto III var det första 3D-spelet i serien med hjälp av Criterion Games RenderWare-spelmotor. Vid utformningen av spelet expanderade utvecklingsgruppen på begrepp som introducerades i tidigare Grand Theft Auto-spel. Benzies uppgav att avsikt var att återskapa "friheten och mångfalden" av de tidigare spelen i en "öppen 3D-värld" med hjälp av Power of PlayStation 2 att göra det. Konsolens förmåga att använda DVD-skivor var en förbättring över PlayStation-gränsen till CD-skivor som gjorde det möjligt för laget att lagra mer data t.ex. animationer, musik och miljöer. Trots detta såg laget det svårt att passa in i PlayStation 2's 32 megabyte RAM på grund av skalan. Spelets storlek skapade också svårigheter för testerna på grund av olika alternativ. Benzies tyckte att att skapa en levande stad var den "underliggande principen" av spelets koncept under utveckling. Verkställande producent Sam Houser kände att spelets 3D-element tillät "kemi av laget [att komma] tillsammans perfekt för första gången".

En stor svårighet som uppstod vid laget var att konvertera alla spelelement till en helt 3D-värld inklusive ljud- och radiostationerna samt att utforma och uttrycka de icke-spelande karaktärerna på grund av den mängd som fanns inom den öppna världen och producenten Dan Houser sa att det fanns omkring 8 000 rader av inspelad dialog i spelet medan ljudprogrammeraren Raymond Usher uppskattade det till cirka 18 000. De grundläggande tekniska elementen i spelet började fungera tillsammans i mitten av 2000 med en karjärmekanisk prototyp och stabil streamingmodell. Streaming var ursprungligen avsett att vara reserverad för musik och kartgeometri men andra element inkluderades så småningom när det blev uppenbart för laget som mer data infördes.

Vid utformningen av spelvärlden skapade laget initialt en "hybridstad" vilken producent Dan Houser beskriver som "a post industriell Midwest slash east coast generic" city. Efter att ha utvecklats inom denna spelvärld insåg teamet att basera designen på en riktig plats som menade "du har mycket saker du kan säga om det". Som ett resultat redesignade laget Liberty City som tidigare hade varit föremål för Grand Theft Auto (1997) och baserade det på New York City. Staden är uppdelad i tre öar: en industriell del som representerar Brooklyn och Queens, ett kommersiellt centrum som liknar Manhattan och förorter som liknar New Jersey. Öarna låser upp när historien fortskrider; laget ville att spelare skulle "börja känna sig fattiga och arbeta för att vara rikare". Dan Houser beskriver Liberty City som en "hybrid av en generisk amerikansk stad" som inkluderar bland annat Chicago, Pittsburgh, Detroit, New York och Philadelphia. Han ansåg att världens parallella realism gjorde det möjligt för laget att göra mer sociala kommentarer än tidigare. Sam Houser citerade filmer och spel såsom Heat (1995) och Sopranos (1999-2007) som inspiration och ville efterlikna dem i spelet. Han citerade också påverkan av The Legend of Zelda och filmen Goodfellas (1990) som beskriver Grand Theft Auto III som "ett kors mellan en gangsterfilm och en RPG". Dan Houser citerade också Legend of Zelda och Super Mario 64 som influenser.

Berättelse och karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Laget utvecklade historien och designen samtidigt. "Vi använder historien för att avslöja mekaniken, och vi använder mekaniken för att berätta historien", sa Dan Houser. Houser fann det svårt att skapa berättelsen eftersom spelet är så starkt inriktat på spelarfrihet. Han ville att berättelsen skulle bli mer nyanserad och intressant än den generiska "rise and fall and rise again of a superhero bad guy". Spelets manus var också inriktat på uppdragsmål i ett försök att genomföra stora mängder interaktivitet. Houser kände att varje uppdrag är "sin egen novell" och en del av en "övergripande historia". Houser och medförfattare James Worrall drog inflytande från mobfilmer och mafiosi presenterades i filmer av Martin Scorsese. När man skrev berättelsen mötte Houser och Worrall regelbundet med konstruktörerna och fyllde ett rum med post-it-anteckningar för att rekonstruera berättelseskomponenterna för att forma spelet.

Många av spelteckenna animerades med hjälp av rörelseinspelning filmad på en hyrd studio vid Brooklyn Navy Yard men detta var begränsat av tekniska begränsningar. Karaktärsrörelsen behandlades också som filmisk även om begränsade polygoner starkt hämmade detta. Att animera spelare, non-player character som inte spelar in och kör bilar visade sig vara svåra för laget på grund av de olika fordonsdesignerna. "Det handlade om att köra samman dussintals olika animationer och ändra nyckelramar i kod," menade programvarutekniker Alan Campbell. Laget använde varierande kameravinklar vid animering av spelets klippscener för att framkalla olika känslor. För röstspelet ville laget ha "naturliga, subtila framträdanden" vilket vilket visade sig vara svårt så många av aktörerna "hade i huvudet tanken att eftersom videospel animeras måste deras uppträdanden animeras", förklarade filmregissören Navid Khonsari. Spelets huvudperson är inte namngiven i spelet och hans namn är inte officiellt avslöjat som Claude förrän i Grand Theft Auto: San Andreas (2004). Teamet bestämde sig för att göra Claude tyst främst för att det inte verkade vara en stor fråga på grund av de andra utmaningarna som uppstod under utvecklingen och dels att låta spelarna identifiera sig med karaktären.

Ljuddesign[redigera | redigera wikitext]

Grand Theft Auto III har ungefär tre och en halv timme radiomaterial. För musiken sökte laget en bred mångfald för att återskapa den verkliga känslan av att hoppa över radiostationer vilket återspeglar den gangster-filmkulturen som åberopas av spelet. Teamet använde talkradiostationerna för att lägga till karaktär för staden och ge ett "unikt utseende på det amerikanska livet". Sam Houser beskrev det som "en mycket ikonoklastisk titt på Amerika". Laget använde riktiga DJ-skivor för att skildra dem på radion. Därefter skrev laget en ovanlig dialog för DJ:erna som sökte effekten av "högproduktionsvärden och absurt innehåll". Musikregissören Craig Conner samlade tillgångarna på radiostationen som musik, reklam, DJ dialog och station imaging.

Klippningar, ändringar och 9/11-effekten[redigera | redigera wikitext]

Vi kände att en fullständig innehållsöversyn av alla våra titlar och marknadsföringsmaterial vi använder för att representera dem var absolut nödvändiga för oss ... vi har stött på vissa små kontextuella referenser som vi inte längre var bekanta med, liksom ett par mycket sällsynta gameplay instanser som inte längre kände sig lämpliga för oss.
– Terry Donovan, VD för Rockstar IGN, 19 september 2001

Före inledande utgåvan gjordes flera modifieringar till spelet. Även om förändringar är frekventa under spelutvecklingen noterades förändringarna i Grand Theft Auto III för att vara runt tiden när 11 september-attackerna ägde rum vilket ledde till spekulationer om att vissa förändringar motiverades av attackerna. Den 19 september 2001 försenade Rockstar spelets frisläppande med tre veckor och citerade attackerna som en påverkande faktor i förseningen. "Alla hade någon som hade en farbror eller bror som var påverkad av attacken", sa Paul Eibeler dåvarande president för distributören Take-Two Interactive.

En av de förändringar som gjorts strax efter 9/11 var polisbilens färger. Det ursprungliga färgschemat av blått med vita ränder liknade New York City Police Department. Det ändrades till svartvita mönster gemensamma bland flera polisavdelningar i USA som Los Angeles och San Francisco. Andra ändringar var att ändra flygvägen för ett plan för att undvika att flyga in i eller bakom en skyskrapa, ta bort en uppdragsreferens för terrorister samt vissa ändringar i fotgängardialog och radioprat.

En annan klippning till spelet var karaktären Darkel, en revolutionär urchin som lovade att sätta ner stadens ekonomi. När hänvisningar till Darkel hittades i spelets kod uppstod spekulation att karaktären var relaterad till 9/11 men Dan Houser förklarade att karaktären hade raderats månader före den första planerade realeasen. Det finns också rapporter och förhandsvisningar som säger att spelet innehöll skolbarn som fotgängare före realeasen även om Rockstar har avfärdat sådana rykten som nonsens.

Rockstar uppgav att spelet var ungefär 1% annorlunda efter 9/11 och att den största förändringen var omslaget. De ansåg att den ursprungliga omslaget som slutligen släpptes som omslaget i Europa kändes "för rå" efter 9/11 och ändrades till det som blev "signaturstil" i serien. Sam Houser hävdar att omslaget utformades på en kväll och var omedelbart att föredra över originalet. Omslaget inspirerades av filmposter för 1960-talet till exempel Äventyraren Thomas Crown (1968).

Mottagning[redigera | redigera wikitext]

Initial release[redigera | redigera wikitext]

 PlayStation 2
Samlingsbetyg
Tjänst Betyg
Metacritic 97/100
Recensionsbetyg
Publikation Betyg
Allgame 5/5 stjärnor
Edge 8/10
Eurogamer 10/10
Game Informer 9.5/10
Gamepro 5/5
Game Revolution A
Gamespot 9.6/10
Gamespy 94/100

Grand Theft Auto III släpptes till kritiskt erkännande. Metacritic beräknade en genomsnittligt betyg på 97 av 100 vilket indikerar "universal acclaim" baserat på 56 recensioner. Det är det sjätte högst rankade spelet på Metacritic knutet till ett antal andra. Recensenter tyckte om spelets ljudspel och öppen värld design men viss kritik riktades mot kontrollerna. Tom Bramwell från Eurogamer kallade Grand Theft Auto III "en läcker, sprawling epic" och officiellt PlayStation Magazine kallade det "det mest innovativa, outlandish, briljanta videospel". GameSpots Jeff Gerstmann beskrev spelet som "en otrolig upplevelse som inte får missas av någon". IGNs Doug Perry nämnde det som "en av årets bästa titlar, på PlayStation 2 eller på något annat konsoll".

Många kritiker ansåg 3D-grafiken som en välkommen förändring från 2D i tidigare spel. GameSpots Gerstmann prisade särskilt karaktärs- och fordonsmodellerna och den övergripande strukturkvaliteten på staden. GameSpy's Andrei Alupului tyckte bland annat att grafiken var "riktigt imponerande" som beskriver bilmodellerna som "kraftigt förbättrade" över dem i Midnight Club. Eurogamer's Bramwell ansåg grafiken "generellt trevlig att titta på" men ansåg det underlägsen spel som Gran Turismo 3 och Ico. Justin Leeper vid Game Informer beskrev spelvärlden som "fantastisk i omfattning och detalj" och Perry vid IGN fann att det var "på en skala som verkligen är episk". Game Revolution's Ben Silverman kallade staden ett "tekniskt underverk ... som fångar kärnan i det gritty stadslivet i fantastisk detalj".

IGN:s Perry ansåg spelets ljud "otroligt och noggrant levererat" speciellt ljudspåret, röstverkan och ljuddesignen och uppgav att det var "riktigt närmade sig som om det var gjort för en film". Eurogamer s Bramwell berömde liknande anmärkningar som beskriver att staden låter "perfekt" och ljudspåret är som "monstrous". Ljudet beskrivs som "fantastiskt" av GameSpots Gerstmann och Game Revolution's Silverman och 1UP.com uppskattade subtiliteten hos radiostationerna i spelet. AllGames Scott Alan Marriott ansåg musiken som "den sanna stjärnan" i spelet.

Kritiker ansåg att spelet i spelets uppdrag var en välkomnande uppgång från tidigare spel. 1UP.com beskrev uppdragen som "underbart kreativ" medan GamesMaster uppskattade mångfalden. IGN: s Perry uppskattade också mångfalden och omfattningen av uppdrag och berömde mängden tillgängliga sidouppdrag. GameSpy's Alupului beskrev spelets historia som "paced" och "coherent" med plotelement som liknar en mafiafilm. GameSpot's Gerstmann tyckte uppdragen var underhållande och utmanande men noterade att utforska spelvärlden också erbjuder "mycket roligt" till spelarna.

Reaktionerna på spelets kontroller var blandade. Alupului of GameSpy ansåg att spelet "kontrollerar vackert" både under körning och till fots. Game Revolution's Silverman identifierade kontrollproblemen som spelets enda fel trots att han berömde körmekanikens känslighet. Matt Helgeson av Game Informer beskrev likaså körningen som "stor" men noterade "clunky" strid. GamePro's Four Eyed Dragon fann bilarna enkelt att manövrera. Edge beskrev spelets kamp som "ett besvärligt system som stymies play." 1UP.com noterade speciella brister i siktsystemet och förklarade att det "ofta fokuserar på fel kille".

Microsoft Windows version[redigera | redigera wikitext]

 Microsoft Windows mottagning
Samlingsbetyg
Tjänst Betyg
Metacritic 93/100
Recensionsbetyg
Publikation Betyg
Game Informer 9.5/10
Gamespot 9.3/10
Gamespy 94/100
IGN 9.4/10
PC Gamer US 92%
X-Play 4/5

När Grand Theft Auto III släpptes till Microsoft Windows i maj 2002 fick det liknande kritik. Metacritic beräknade en genomsnittlig poäng på 93 av 100 vilket indikerar "universellt erkännande" baserat på 20 recensioner. Det var det högst rankade Windows-spelet på Metacritic 2002. Granskare tyckte om de visuella förbättringarna och kontrollförbättringar men kritiserade spelet för sina krävande systemkrav.

Spelfunktionerna och kontrollerna i versionen var vanligtvis väl mottagna. IGN:s Tal Blevins prisade den högre precisionen av muskontrollen att hitta den siktade mekanikern mer exakt. GameSpots Erik Wolpaw lovordade också muskontrollen men godkände också återspelningssystemet särskilt på grund av att det inte fanns några alternativ med tidsinställningar och kamerakontroller. Extended Play's Andrew Bub uppskattade tillägget av en anpassad radiostation. Daniel Morris från PC Gamer prisade speluppdateringarna från PC men kritiserade bristen på stora ytterligare funktioner till exempel en övergripande karta över spelet i spelet.

PC-versionen visuella fick ett positivt svar från granskarna. GameSpots Wolpaw hyllade omarbetade texturer men kritiserade den frekventa popupen och de avancerade systemkraven. IGNs Blevins kritiserade på liknande sätt behovet av ett avancerat system för stabil spelning men i slutändan ansåg att porten ser ut som "lite trevligare" än det ursprungliga spelet. GameSpys Sal Accardo ansåg att porten "ser mycket skarpare ut" än PlayStation 2-versionen, men noterade några "choppiga" animeringar. Extended Play's Bub nämnde att de avancerade inställningarna resulterade i avmattning och kraschar. Game Informer's Matt Helgeson märkte liten skillnad mellan original och den andra versionens visuella.

Mobilversion[redigera | redigera wikitext]

 Mobilversion mottagande
Samlingsbetyg
Tjänst Betyg
Metacritic 80/100
Recensionsbetyg
Publikation Betyg
Destructoid 7/10
Eurogamer 5/10
Gamespot 7/10
IGN 7.5/10
Pocket Gamer 9/10

När Grand Theft Auto III släpptes till mobila enheter i december 2011 fick den generellt positiva recensioner. Metacritic beräknade ett genomsnittligt betyg på 80 av 100 baserat på 26 recensioner. Granskare tyckte om de förbättrade visuella men kritik riktades mot pekskärmens kontroller.

Systemet visades väl emot. IGN:s Peter Eykemans lovordade de smidigare texturerna särskilt kondenserade på en mobilskärm medan Destructoid's Jim Sterling noterade förbättringar i karaktärs- och fordonsmodellerna. Mark Walton från GameSpot skrev att spelet går bra på avancerade enheter som Motorola Xoom och Samsung Galaxy S II men märkte betydande ramhastigheter och texturproblem på Xperia Play. Pocket Gamer's Mark Brown identifierade spelets kortdragningsavstånd som ledde till plötslig popup men fann fortfarande att modellerna och texturerna "har fått en inställning" i systemet.

Touchscreen-kontrollerna fick ett blandat svar. Eurogamer Dan Whitehead uppskattade drivmekaniken men kände att röra sig till fots är "ett fläckigt sätt att navigera" världen och kritiserade "klumpiga" skjutmekanikerna. IGNs Eykemans ansåg att kontrollerna "gör hälften av spelaren frustrerande" och Destructoid's Sterling beskrev dem som "överlägset största hindret för att njuta av". Brown of Pocket Gamer fann att pekskärmen "har inte hindrat [spelet] för drastiskt" och påpekar enkel rörelse och "enkel" körmekanik. Vissa kritiker identifierade bättre kontroller på användningen av externa gamepads men kände att de hindrade spelets bärbarhet.

Radiostationer[redigera | redigera wikitext]

Double Cleff FM[redigera | redigera wikitext]

DJ: Morgan Merryweather
Genre: Klassiskt, Opera
Låtlista:


Flashback 95.6[redigera | redigera wikitext]

DJ: Toni
Genre: Hi-NRG, 1980s Pop musik
Låtlista:

Game Radio FM[redigera | redigera wikitext]

DJ: DJ Stretch Armstrong & Lord Sear
Genre: Hip hop
Låtlista:

 • Reef - Scary Movies (Instrumental)
 • Royce da 5'9 - We're Live (Danger)
 • Nature - Nature Freestyle
 • JoJo Pellegrino - JoJo Pellegrino Freestyle
 • Royce da 5'9 - Spit Game
 • Royce da 5'9 - I'm the King
 • Rush - Instrumental Bed 1
 • Black Rob - By A Stranger
 • Agallah and Sean Price - Rising to the Top
 • Rush - Instrumental Bed 2

Head Radio[redigera | redigera wikitext]

DJ: Michael Hunt
Genre: Soft Rock, Adult Contemporary
Låtlista:

 • Dil-Don't - Stripe Summer
 • Whatever - Good Thing
 • Craig Gray - Fade Away
 • Conor & Jay - Change
 • Frankie Fame - See Through You
 • Scatwerk - Electronic Go Go
 • Dezma - Life Is But A Mere Supply

K-Jah[redigera | redigera wikitext]

DJ: Horace "the Pacifist" Walsh
Genre: Dub
Låtlista:

 • Scientist - Dance of the Vampires
 • Scientist - Your Teeth in My Neck
 • Scientist - The Corpse Rises
 • Scientist - The Mummy's Shroud
 • Scientist - Plague of Zombies

Lips 106[redigera | redigera wikitext]

DJ: Andee
Genre: Pop musik
Låtlista:

 • Fatamarse - "Bump To The Music"
 • Marydancin - "Wash Him Off" (cut from the final version of the game, but available on iTunes)
 • April's in Paris - "Feels Like I Just Can't Take No More"
 • Lucy - "Forever"
 • Boyz 2 Girls - "Pray It Goes Ok?"
 • Da Shootaz - "Grand Theft Auto (Joyride)"
 • Funky BJs - "Rubber Tip"

MSX FM[redigera | redigera wikitext]

DJ: MC Codebreaker och DJ Timecode
Genre: Drum and Bass, Jungle
Tracklist:

 • TJ Rizing - Agent 007
 • Calyx - Quagmire
 • Rascal & Klone - Get Wild
 • Ryme Tyme - Judgement Day
 • Hex - Force
 • Omni Trio - First Contact
 • Aquasky - Spectre
 • Rascal & Klone - Winner Takes All
 • Ryme Tyme - T Minus
 • nCode - Spasm
 • D.Kay - Monolith
 • Dom & Ryme Tyme - Iceberg

Rise FM[redigera | redigera wikitext]

DJ: Andre The Accelerator
Genre: Trance
Tracklist:

 • Chris Walsh & Dave Beran – Shake (Revolt Clogrock Remix)
 • Shiver – "Deep Time"
 • R.R.D.S. – Innerbattle
 • Slyder – Score (Original Mix)
 • Slyder – Neo (The One)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]