Grand Theft Auto III

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Grand Theft Auto III
Grand Theft Auto III Logo.svg
Information
OriginaltitelGrand Theft Auto III
År2001
UtvecklareDMA Design
Lista
Rockstar Vienna (Xbox)
War Drum Studios (mobil)
UtgivareRockstar Games
Capcom (Japan)
GenreActionäventyr
PerspektivTredje person
Antal spelareSingleplayer
FormatPlaystation 2
Microsoft Windows
Xbox
Playstation 3 (PSN)
OS X
iOS
Android
SpelmotorRenderWare
MedieformatCD
DVD
Nedladdning
Arbetslag
RegissörAdam Fowler
Obbe Vermeij
ProducentLeslie Benzies
Dan Houser
ManusförfattareDan Houser
Paul Kurowski
James Worrall
Spelserie
SpelserieGrand Theft Auto
FöregångareGrand Theft Auto 2
UppföljareGrand Theft Auto: Vice City
Distribution
Europa9 november 2001 (PS2)
24 maj 2002 (Windows)
2 januari 2004 (Xbox)
Japan25 september 2003 (PS2)
25 september 2003 (Windows)
29 juli 2004 (Xbox)
USA22 oktober 2001 (PS2)
20 maj 2002 (Windows)
31 oktober 2003 (Xbox)
Åldersrekommendation
BBFC18
CEROZ
ELSPA18+
ESRBM
PEGI18+
USK18
Datorspelsportalen
 Mottagande
Samlingsbetyg
Tjänst Betyg
Gamerankings (PS2) 95.19%[1]
(PC) 93.54%[2]
Metacritic (PS2) 97/100[3]
(PC) 93/100[4]
Recensionsbetyg
Publikation Betyg
1UP.com A+[5]
Edge 8/10[6]
Electronic Gaming Monthly 9.33/10[1][7]
Famitsu 8/10[8]
G4 4/5[9]
Game Informer 9.5 of 10[10]
Gamepro 5 of 5[11]
Gamespot 9.6/10 (PS2)[12]
9.3/10 (PC)[13]
Gamespy 94/100[14]
IGN 9.6/10 (PS2)
9.4/10 (PC)[15]
PC Gamer US 92%[9]
PSM 9/10[16]
PSM3 92%[16]

Grand Theft Auto III är ett open world actionäventyrsspel utvecklat av DMA Design och utgivet av Rockstar Games. Det släpptes 22 oktober 2001 för PlayStation 2, 20 maj 2002 för Microsoft Windows och 31 oktober 2003 för Xbox. En ny version för mobila enheter släpptes 2011 för spelets 10-årsjubileum. Det är den femte spelet i Grand Theft Auto-serien. Spelet utspelar sig i Liberty City, baserad på New York City och följer Claude efter att han lämnats kvar för att dö som snabbt blir intrasslad i en värld av gäng, brott och korruption.

Spelet spelas från ett tredjeperspektiv och världen navigeras antingen till fots eller via bil. Den öppna världen gör att spelaren fritt kan vandra genom Liberty City som består att tre huvudöar. Utvecklingen delades mellan DMA Design, baserat i Edinburgh och Rockstar, i New York City. Mycket av utvecklingsarbetet utgjorde omvandling av populära serieelement till en 3D-värld. Spelet försenades efter 11 september-attackerna då man var tvungen att ändra referenser och gameplay som ansågs olämpliga.

Vid frisläppandet fick spelet både ris och ros med beröm särskilt riktat mot koncept och spel. Spelet genererade emellertid också kontroverser med kritik riktad mot skildring av våld och sexuellt innehåll. Grand Theft Auto III blev det bästsäljande tv-spelet 2001, och har sålt över 17 miljoner exemplar och ansågs en av de mest betydande titlarna i den sjätte generationen videospel och av många kritiker som en av de största spelen någonsin och det vann årets utmärkelser från flera spelpublikationer. Sedan spelet släpptes har den fått många portar till många spelplattformar. Dess efterträdare Grand Theft Auto: Vice City släpptes i oktober 2002.

Spelsätt[redigera | redigera wikitext]

Grand Theft Auto III är ett action-äventyrsspel som spelas från en tredjepersonsvy. Spelare kompletterar missionslinjära scenarier med uppsatta mål - att gå vidare genom berättelsen. Det är möjligt att ha flera aktiva uppdrag att utföra samtidigt, eftersom vissa uppdrag kräver att spelaren ska vänta på ytterligare instruktioner eller händelser. Utanför uppdrag kan spelare fritt röra sig om spelets öppna värld, och ha möjlighet att slutföra optionssidans uppdrag. Liberty City består av tre städer: Portland, Staunton Island och Shoreside Vale; Öarna blir upplåsta för spelaren när historien fortskrider.

Spelaren kan springa, hoppa eller använda fordon för att navigera i spelets värld. I strid kan auto-sikten användas som hjälp mot fiender. Om spelarna blir skadad raseras hälsomätaren fullständigt och regenereras genom användning av hälsoväxlingar. Extraskydd såkallad skyddsväst kan användas för att absorbera skott och explosiva skador men används i processen. När hälsan är helt uttömd stoppar speluppspelningen och spelaren får börja om på närmaste sjukhus, på bekostnad av att alla vapen och rustningar förloras och en summa pengar.

Om spelaren begår brott blir man efterlyst av polis, FBI och militären. Spelaren får då reda på det genom att stjärnor på skärmen börjar lysa upp. Ju grövre brott, desto mer efterlyst blir du. Som mest kan spelaren ha sex såkallade stjärnor efter sig vilket också är det mesta som går då staden sätter in alla resurser för att stoppa dig.

Spelet låter spelarna styra den kriminella Claude som är mutism. Under berättelsen möter Claude olika nya karaktärer från gäng. Eftersom spelare kompletterar uppdrag för olika gäng så kommer gängmedlemmar ofta att försvara spelare medan rivaliserande gängmedlemmar kommer att känna igen dig och sedan försöka skjuta dig. Spelaren kan även engagera sig i aktiviteter som att vara en vigilant, hjälpa till med brandbekämpning och agera som taxichaufför. Genomförandet av dessa aktiviteter ger spelaren med kontextspecifika belöningar. Till exempel om man fullbordar vigilantuppdraget gör det att spelaren kan muta polisen efter att ha begått ett brott.

Spelare använder meleeattacker, skjutvapen och sprängämnen för att bekämpa fiender. Skjutvapen inkluderar vapen som Micro Uzi, ett M16-gevär och en eldkastare. Spelets tredimensionella miljö gör det möjligt att se med förstapersonsperspektiv medan man siktar mot prickskyttegevär, raketstartaren och M16-geväret. Dessutom kan spelaren använda sig av en såkallad Drive-by shooting vilket betyder att du kan skjuta ut genom båda sidorna av fordonet medan du kör. Spelet ger spelaren ett brett utbud av vapenalternativ - de kan köpas från lokala skottvapenhandlare, eller plocka upp de som finns på marken, hämtas från döda fiender eller leta runt i staden bland gömställen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Under ett pågående bankrån i Liberty City, skjuts den ambitiösa och kriminella Claude av sin dåvarande flickvän och medbrottsling Catalina (Cynthia Farrell). Även fast han överlever blir Claude arresterad och blir dömd till tio års fängelse. Medan han transporteras i en fångtransport frigörs Claude och medfångaren 8-Ball (Guru) oavsiktligt efter en attack på polisens konvoj och flyr till ett "safehouse". 8-Ball introducerar senare Claude inför den kriminella Leone Mafiafamiljen; Sex Club 7-ägaren och hallicken Luigi Goterelli (Joe Pantoliano), Don Salvatore Leone (Frank Vincent), hans capo Toni Cipriani (Michael Madsen) samt Don's son Joey Leone (Michael Rapaport). Under arbetet för familjens vägnar inser Claude att han krigar mot Colombianerna, som leds av Catalina i att profilera en ny drog. Samtidigt börjar Salvatores trofru Maria (Debi Mazar) börjar fatta tycke för Claude. Salvatore väcker misstankar och börjar förakta Claude genom att lura honom in i en dödsfälla men Maria hinner precis rädda honom och de båda flyr staden tillsammans.

Claude börjar sedan arbeta för stadens Yakuza och dess ledare Asuka Kasen (Lianna Pai). Asuka ber Claude att mörda Salvatore. Detta skär bort alla Claude's band med Leone familjen, som nu är emot honom. Claude's arbete leder honom till att anlita sig med andra kriminella källor, såsom den korrupta polisdetektiven Ray Machowski (Robert Loggia), en fiende i kartellen. Claude sparar senare honom från inrikesfrågor och CIA genom att hjälpa honom att flyga till Vice City. Claude möter också karismatiska mediamogulen Donald Love (Kyle MacLachlan) som upprätthåller en enorm mediafront. I ett försök att starta ett krig mellan Yakuza och Cartel organiserar Claude och Love Asuks bror Kenji Kasens död (Les Mau) och skyller på kartellen. Senare frågar Love Claude att rädda en man som kidnappades av kartellen i den fängelsebil som Claude var i. Under ett ärende konfronterar Claude äntligen Catalina som hinner rymma. Asuka tillfångatar Catalina's partner Miguel (Al Espinosa) och tror att han har kunskap om sin brors död.

Med kriget med kartellen intensifierar så lär Asuka och Maria om Claudes historia med Catalina och beordrar honom att attackera många kartelloperationer. Till sist lockar han uppmärksamhet hos Catalina. Följaktligen kidnappar kartellen Maria och mördar Asuka och Miguel samt kräver att Claude betalar 500 000 dollar i utbyte mot Marias frisläppande. När Claude konfronterar Catalina försöker hon få honom dödad men han flyr. I skottlossningen som uppstår försöker Catalina att flyga i en helikopter och göra ett slutligt försök på avsluta Claude's liv. Efter att ha dödat de återstående kartellmedlemmarna och räddat Maria skjuter Claude ner helikoptern och dödar Catalina effektivt. När de lämnar scenen klagar Maria till Claude om kidnappningen särskilt om hennes kläder och naglar. Under sluttexterna hörs ett skott, och Marias röst tystas.

Systemkrav[redigera | redigera wikitext]

Spelet har följande systemkrav

 • Windows 98, ME, 2000, XP
 • 450 MHz processor (700 MHz rekommenderat)
 • 96 MB RAM (128 MB rekommenderat)
 • 500 MB ledigt diskutrymme
 • 16 MB DirectX-kompatibelt grafikkort (32MB rekommenderat)
 • DirectX-kompatibelt ljudkort

Figurer[redigera | redigera wikitext]

 • 8Ball - Liberty Citys bombexpert och ens bäste vän i spelet.
 • El Burro - Det latinoamerikanska gänget Diablos ledare. Förekom som uppdragsgivare i den första delen i Grand Theft Auto-serien.
 • Phil Cassidy - En enarmad veteran som säljer vapen. Har en större roll i GTA: Vice City.
 • Catalina Vialpando - Spelarens tidigare flickvän.
 • Marty Chonks - En stressad typ som är skyldig många människor pengar.
 • Toni Cipriani - Familjen Leones capo. En högt respekterad medlem av familjen Leone. Mycket lojal.
 • King Courtney - Det jamaicanska gänget Yardies ledare.
 • D-Ice - Det amerikanska gänget South Side Hoods ledare.
 • Luigi Goterelli - Familjen Leones hallick.
 • Asuka Kasen - Yakuzas ledare.
 • Kenji Kasen - Asukas bror, även han ledare. Talar med stark japansk brytning och är besatt av sin heder.
 • Salvatore Leone - Familjen Leones gudfader. Går inte riktigt att lita på.
 • Joey Leone - Salvatores son. "Fixar" stulna bilar.
 • Donald Love - En karismatisk ohederlig affärsman. Har även en mindre biroll i GTA: Vice City som assistent till uppdragsgivaren Avery Carrington.
 • Ray Machowski - En korrumperad polis som tvingas hålla sig gömd från FBI på en toalett.
 • Maria Leone - Var Salvatores flickvän, men blir istället kär i Claude. Känslorna besvaras dock inte.
 • Miguel - Catalinas högra hand. En feg och inställsam typ.
 • Misty - En av Luigis prostituerade döttrar.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Stora roller[redigera | redigera wikitext]

Små roller[redigera | redigera wikitext]

Som sig själva[redigera | redigera wikitext]

 • Lazlow
 • Stretch Armstrong
 • Lord Sear
 • Reed Tucker
 • André

Statister[redigera | redigera wikitext]

 • Ryan Croy
 • Alice B. Saltzman
 • Sean R. Lynch
 • Neil McCaffrey
 • Rey Concepion
 • Charles Herold
 • Lucien Jones
 • Karen Bykowski
 • Andrew Greenwald
 • Jennifer Colbe
 • Hank Stewart
 • Sara Sewell
 • Navid Khonsari
 • Frank Fava
 • Kit Halsted
 • Joe Casalino
 • Dan Houser
 • Jay Crutcher

Radiostationer[redigera | redigera wikitext]

Double Cleff FM[redigera | redigera wikitext]

DJ: Morgan Merryweather
Genre: Klassiskt, Opera
Låtlista:


Flashback 95.6[redigera | redigera wikitext]

DJ: Toni
Genre: Hi-NRG, 1980s Pop musik
Låtlista:

Game Radio FM[redigera | redigera wikitext]

DJ: DJ Stretch Armstrong & Lord Sear
Genre: Hip hop
Låtlista:

 • Reef - Scary Movies (Instrumental)
 • Royce da 5'9 - We're Live (Danger)
 • Nature - Nature Freestyle
 • JoJo Pellegrino - JoJo Pellegrino Freestyle
 • Royce da 5'9 - Spit Game
 • Royce da 5'9 - I'm the King
 • Rush - Instrumental Bed 1
 • Black Rob - By A Stranger
 • Agallah and Sean Price - Rising to the Top
 • Rush - Instrumental Bed 2

Head Radio[redigera | redigera wikitext]

DJ: Michael Hunt
Genre: Soft Rock, Adult Contemporary
Låtlista:

 • Dil-Don't - Stripe Summer
 • Whatever - Good Thing
 • Craig Gray - Fade Away
 • Conor & Jay - Change
 • Frankie Fame - See Through You
 • Scatwerk - Electronic Go Go
 • Dezma - Life Is But A Mere Supply

K-Jah[redigera | redigera wikitext]

DJ: Horace "the Pacifist" Walsh
Genre: Dub
Låtlista:

 • Scientist - Dance of the Vampires
 • Scientist - Your Teeth in My Neck
 • Scientist - The Corpse Rises
 • Scientist - The Mummy's Shroud
 • Scientist - Plague of Zombies

Lips 106[redigera | redigera wikitext]

DJ: Andee
Genre: Pop musik
Låtlista:

 • Fatamarse - "Bump To The Music"
 • Marydancin - "Wash Him Off" (cut from the final version of the game, but available on iTunes)
 • April's in Paris - "Feels Like I Just Can't Take No More"
 • Lucy - "Forever"
 • Boyz 2 Girls - "Pray It Goes Ok?"
 • Da Shootaz - "Grand Theft Auto (Joyride)"
 • Funky BJs - "Rubber Tip"

MSX FM[redigera | redigera wikitext]

DJ: MC Codebreaker och DJ Timecode
Genre: Drum and Bass, Jungle
Tracklist:

 • TJ Rizing - Agent 007
 • Calyx - Quagmire
 • Rascal & Klone - Get Wild
 • Ryme Tyme - Judgement Day
 • Hex - Force
 • Omni Trio - First Contact
 • Aquasky - Spectre
 • Rascal & Klone - Winner Takes All
 • Ryme Tyme - T Minus
 • nCode - Spasm
 • D.Kay - Monolith
 • Dom & Ryme Tyme - Iceberg

Rise FM[redigera | redigera wikitext]

DJ: Andre The Accelerator
Genre: Trance
Tracklist:

 • Chris Walsh & Dave Beran – Shake (Revolt Clogrock Remix)
 • Shiver – "Deep Time"
 • R.R.D.S. – Innerbattle
 • Slyder – Score (Original Mix)
 • Slyder – Neo (The One)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] ”Grand Theft Auto III Reviews”. Game Rankings. http://www.gamerankings.com/ps2/466217-grand-theft-auto-iii/index.html. Läst 1 juli 2008. 
 2. ^ ”Grand Theft Auto III for PC”. GameRankings. CBS Interactive. http://www.gamerankings.com/pc/548931-grand-theft-auto-iii/index.html. Läst 11 februari 2011. 
 3. ^ ”Grand Theft Auto III (ps2: 2001): Reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/playstation-2/grand-theft-auto-iii. Läst 1 juli 2008. 
 4. ^ ”Grand Theft Auto III for PC Reviews”. Metacritic. CBS Interactive. http://www.metacritic.com/game/pc/grand-theft-auto-iii. Läst 11 februari 2011. 
 5. ^ 1UP Staff (1 January 2000 sic). ”Grand Theft Auto III Review for PS2”. 1UP. Arkiverad från originalet den 21 december 2015. https://www.webcitation.org/6dvzo7uIh?url=http://www.1up.com/reviews/grand-theft-auto-iii. Läst 13 oktober 2013. 
 6. ^ Edge Staff (29 november 2001). ”Grand Theft Auto III Review”. Edge. http://www.edge-online.com/review/grand-theft-auto-3-review/. Läst 13 oktober 2013. 
 7. ^ Hsu, Dan "Shoe" (January 2002). Electronic Gaming Monthly. Ziff Davis Media Inc. sid. 206. 
 8. ^ ”Grand Theft Auto III Articles”. GameStats. IGN. Arkiverad från originalet den 2 januari 2013. https://archive.is/20130102215158/http://www.gamestats.com/objects/015/015548/articles.html. Läst 11 februari 2011. 
 9. ^ [a b] ”Grand Theft Auto III Reviews and Articles for PC”. GameRankings. CBS Interactive. http://www.gamerankings.com/pc/548931-grand-theft-auto-iii/articles.html. Läst 11 februari 2011. 
 10. ^ Helgeson, Matt. ”Game Informer Online”. Game Informer. Arkiverad från originalet den 14 juni 2009. https://web.archive.org/web/20090614031044/http://www.gameinformer.com/Games/Review/200112/R03.0804.1625.14160.htm?CS_pid=280166. Läst 29 januari 2012. 
 11. ^ "FOUREYEDDRAGON" (29 oktober 2001). ”Review: Grand Theft Auto 3 for PS2”. GamePro. Arkiverad från originalet den 8 maj 2008. https://web.archive.org/web/20080508015351/http://www.gamepro.com/sony/ps2/games/reviews/17600.shtml. Läst 30 juni 2008. 
 12. ^ Gerstmann, Jeff (24 oktober 2001). ”Grand Theft Auto III for PlayStation 2 Review — PlayStation 2 Grand Theft Auto III Review”. Gamespot. sid. 1–3. http://www.gamespot.com/ps2/adventure/grandtheftauto3/review.html. Läst 29 januari 2012. 
 13. ^ ”Grand Theft Auto III Review for PC”. GameSpot. 20 maj 2002. http://www.gamespot.com/pc/action/grandtheftauto3/review.html. Läst 29 januari 2011. 
 14. ^ Alupului, Andre (31 oktober 2001). ”PlanetPS2 - A Member of The GameSpy Network”. GameSpy. sid. 1–3. Arkiverad från originalet den 6 april 2008. https://web.archive.org/web/20080406101208/http://www.planetps2.com/features/reviews/2001/grandtheftauto3/. Läst 1 juli 2008. 
 15. ^ ”Grand Theft Auto III - PC Review at IGN”. Pc.ign.com. 27 maj 2002. http://pc.ign.com/articles/360/360877p1.html. Läst 29 januari 2012. 
 16. ^ [a b] ”Grand Theft Auto III Reviews and Articles for PlayStation 2”. GameRankings. CBS Interactive. http://www.gamerankings.com/ps2/466217-grand-theft-auto-iii/articles.html. Läst 11 februari 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]