Kategoridiskussion:Efternamnsförgreningssidor

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Lite info om "täckningsgraden" i efternamnsförgreningssidorna och fråga om rimlig ambitionsnivå för densamma[redigera wikitext]

Diskussionen flyttad från Bybrunnen Tostarpadius (diskussion) 29 november 2020 kl. 07.14 (CET)[svara]

Svenskspråkiga Wikipedia har en imponerande samling sidor som listar innehavare av olika personnamn. Det finns till exempel mer än 4 000 sidor i kategorin Kategori:Efternamnsförgreningssidor som har skapats under 18 års tid och det tillkommer 150–200 efternamnsförgreningssidor per år.

Trots att 4 567 unika användare/IP har bidragit till dessa 4 115 sidor är det 3 527 (77 procent) av dessa som endast redigerat i en av sidorna och 640 (14 procent) som har bidragit i mellan två och fem sidor. Endast fyra användare, bottar oräknade, har redigerat i mer än var åttonde av dessa sidor.

Information
Diagrammet är tillfälligt inaktiverat. Grafer inaktiverades den 18 april 2023 på grund av programvaruproblem.

Förutom att en gång skapa en namnförgreningssida behöver den kontinuerligt, eller åtminstone regelbundet, underhållas när nya biografier tillkommer. Till den befintliga artikelstocken läggs i genomsnitt 25 nya biografier per dag, 17,6 män och 7,4 kvinnor, som i många fall behöver länkas från någon efternamnsförgreningssida.

Jag har dykt ner lite i dessa sidor för att se vilken "täckningsgrad" de har och har sammanställt ett par tabeller som på grund av sin storlek har lagts i Sandlådan, endast kolumnrubrikerna visas här i tråden.

Tabell 1 visar för varje efternamnsförgreningssida hur många revisioner och unika bidragsgivare den har, vilket Wikidataobjekt som motsvarar ett efternamn som grensidan "är förknippad med" samt antal och andel "saknade länkar".

En länk räknas som "saknad" om svwp-artikeln är kopplad till ett Wikidataobjekt med ett värde på egenskapen efternamn (P734) som är förknippat med efternamnsförgreningssidan utan att artikeln är länkad från grensidan.

Normalt är grensidan kopplad till ett objekt som är instans av (P31) Wikimedia-förgreningssida (Q4167410), Wikimedia-efternamnsförgreningssida (Q66480449) eller Wikimedia-namnförgreningssida (Q22808320) som i sin tur anger att det ej samma som (P1889) ett objekt som är instans av (P31) familjenamn (Q101352) eller patronymiskt efternamn (Q11455398), men i vissa fall är grensidan direkt kopplad till ett objekt som är instans av (P31) familjenamn (Q101352), patronymiskt efternamn (Q11455398) eller namn (Q82799). Endast efternamn som är utpekade på något av dessa sätt har medtagits i analysen vilket motsvarar 3 509 av 4 115 (cirka 85 procent) av efternamnsförgreningssidorna. Övriga 606 sidor, de som är markerade med "?" i tabellen, kräver mer arbete för att utröna vilket efternamnsobjekt de ska förknippas med eller om de möjligen är felkategoriserade. Det kan bero på att det, som i fallet Ingeström, ännu inte finns något Wikidataobjekt som representerar det aktuella efternamnet. I vissa fall har vi till exempel kategoriserat omdirigeringssidor som inte är knutna till Wikidata som efternamnsförgreningssidor. I andra fall är efternamnsförgreningssidor kombinerade med förnamnsförgreningssidor.

Efternamns-
förgreningssidan
(4 115 stycken)
Antal
revisioner
Antal
bidragsgivare
Leder till
efternamnsobjektet
med etiketten Antal svwp-artiklar
(totalt 45 280)
Varav saknar länk
från förgreningssidan
(totalt 8 803)
Andel som
saknar länk
(totalt 19 %)
Aalto 40 33 Q20379038 Aalto 19 1 5 %
Hela tabellen finns här i Sandlådan

Tabell 2 listar de efternamnsförgreningssidor där det (med automatik enligt ovan) har gått att hitta fram till ett Wikidataobjekt som används som värde för egenskapen efternamn (P734) för ett eller flera objekt som är kopplade till artiklar i svwp och där minst en av dessa artiklar saknar länk från efternamnsförgreningssidan. I denna tabell visas dessutom länkar till alla de artiklar som saknar länk från respektive efternamnsförgreningssida. Ibland kan det dock finnas sidor som är länkade via en omdirigering och som därför har missats vid genomgången. En annan felkälla kan vara att fel efternamn (P734) har angetts i Wikidataobjektet kopplat till biografin.

På efternamnsförgreningssidan... ...saknas länk till svwp-artikeln
Aalto Heikki Aaltoila
Hela tabellen finns här i Sandlådan

(Tabellerna är baserad på information i Wikpedia och Wikidata per den 23–24 oktober 2020)

Genom att sortera tabellerna på olika sätt kan man hitta bland annat följande:

  • Total sett är "täckningsgraden" cirka 81 procent, det vill säga 19 procent av de artiklar som troligen skulle kunna länkas är ännu olänkade.
  • Av de vanligast namnen Andersson, Johansson, Nilsson och Larsson, som alla har mellan 500 och 1 000 artiklar, är det mellan 13 och 22 procent som är olänkade.
  • Det är 1 719 efternamnsförgreningssidor (42 procent av alla och 49 procent av de medtagna) som är "kompletta" i det betraktade avseendet, det vill säga alla svwp-artiklar som är kopplade till ett Wikidataobjekt med motsvarande efternamn är också länkade i svwp från förgreningssidan.
  • Ekström och Nygren är de namn med flest artiklar (62 respektive 51) där samtliga artiklar är länkade från efternamnsförgreningssidan.
  • Lundqvist och Lindholm är de namn med flest artiklar (72 respektive 64) där endast en artikel är olänkad.
  • Holmberg och Nordström är de namn med flest artiklar (110 respektive 100) där endast två artiklar är olänkade.
  • Av de namn med mer än 100 artiklar med extra stor andel olänkade märks Müller med 76 procent (134 av 177) och Campbell med 72 procent (93 av 130).
  • De efternamnsförgreningssidor som har störst antal (unika) bidragsgivare är Daniel och Simon med 368 respektive 295.
  • Den äldsta efternamnsförgreningssidan, av de 292 som aldrig har redigerats efter det att de skapades, avser namnet Schilling. Den skapades i början av år 2013 och därefter tillkom rätt snart, redan för sex till sju år sedan, ett par artiklar, Bruno Schilling och Claus Schilling, som antagligen borde länkas från grensidan.

Så till frågeställningen:

  1. Vad är en rimlig ambitionsnivå för "täckningsgraden" på efternamnsförgreningssidorna? Ska vi vara nöjda med mindre än 100 procent?
    Täckningsgraden är alltså cirka 81 procent idag, med reservation för att det bara är 85 procent av sidorna som har analyserats. Knappt hälften av sidorna är "kompletta" med avseende på svwp-artiklar och i den andra hälften saknas minst en länk. Det är 81 av sidorna som saknar minst 20 länkar och 200 av sidorna saknar minst 10 länkar.
  2. Skulle efternamnsförgreningssidorna kunna delas upp i två delar, en del med blålänkar och en del med rödlänkar, där den förstnämnda kan uppdateras med stöd från Wikidata och därmed alltid vara komplett, utan några saknade länkar, och den sistnämnda kan uppdateras manuellt som nu?

@Tostarpadius, Roufu, Maundwiki, FBQ: Vad säger ni som dragit det tyngsta lasset med alla dessa efternamnsförgreningsidor? --Larske (diskussion) 24 oktober 2020 kl. 20.22 (CEST)[svara]

Jag är helt emot att Wikidata används för detta syfte. Givetvis bör vi eftersträva att de är kompletta, men att dela upp dem i två delar ser jag ingen som helst poäng med. Om allt arbete flyttas härifrån kommer hela nöjet med att redigera här att försvinna. Tostarpadius (diskussion) 24 oktober 2020 kl. 21.01 (CEST)[svara]
Hur kompletta de är varierar varierar säker. Jag kan säga att jag varit ganska sparsam med att skapa efternamnsgrensidor, utom då jag ansett att de redan funnits som olämpliga omdirigeringar. Däremot har jag försökt komplettera de jag stött på. Jag kan säga att jag var aktivare för några år sedan när sökning på wikipedia fungerade annorlunda och det var enklare utan externa verktyg som catscan. Det är Roufu som jag vet varit ganska aktiv på senare tid.
Jag har förts en hel del diskussioner kring hur namnsidorna skall utformas, men ingenting har egentligen någonsin blivit slaget i sten. Jag har under åren när jag råkat på inkompletta efternamnsgrensidor försökt komplettera dessa utifrån wikipedias artikelbestånd - jag har också haft som princip att alltid som att lägga in rödlänkar till alla artiklar ur NE (multimedia plus, 2000) som jag konstaterar att vi har. I övrigt har det väl egentligen inte sagts något entydigt om hur mycket rödlänkar dessa sidor skall ha. Jag tycker i princip att alla viktigare personer som saknas helst bör ha rödlänkar, och i princip kan ju alla som anses relevanta för wikipedia ha det för underlättande av sökning.
Vi hade nyligen upp frågan frågan på grensidan för något av något sonnamn - jag minns nu inte riktigt vilket, i samband med något försök att i stället kapa listorna. Jag menar att det är det sämsta alternativet, eftersom det då bara kommer att leda till verklig strid om vilka namn som skall vara med, att listförslagen inte var så lyckade visar på det. Då kom också frågan om wikidata som källa att skapa listor upp. Jag kan se att det besparar arbete, men tycker nog att vi bör avvakta och fundera över konsekvenserna först, och titta lite på inmaterialet. Wikidata har ju tidigare alla fall haft en hel del brister, och vi har en hel del sämre erfarenheter av "botskapande" som vi behöver fundera kring. Nu kanske det inte behöver handla om att låta listorna skapas rakt av från wikidata utan att uppgifter kan lyftas in därifrån och manuellt justeras och kompletteras på svenskspråkiga wikipedia. Allt handlar väl då om hur mycket efterarbete detta kräver. Det är ju också så att wikidata saknar relevanskriterier. Om alla personer med wikidataobjekt skall lyftas in kan det bli väldigt många. Om alla med poster där skall lyftas in. I dagsläget är det kanske ett mindre problem eftersom antalet importer av namn annat än från wikipedia har varit ganska begränsat, men det skulle på sikt kunna ändras. Nu kan man göra ett urval bland artiklarna, men jag menar att det ändå finns frågor kring hur man enkelt skall kunna rätta och komplettera information på listorna när wikidata brister. Sedan ser jag absolut som wikidata redan idag som en väg att hjälpa till att spåra vilka artiklar på svenskspråkiga som saknas på grensidorna. Som vi tog upp på Diskussion:Holm (efternamn) verkar det dock som en del personer fortfarande inte är kategoriserade med efternamn på wikidata, så kanske behövs kompletteringar den vägen först också innan det fungerar helt smärtfritt.FBQ (diskussion) 24 oktober 2020 kl. 22.39 (CEST)[svara]
Även om jag varit i många är det troligen för att fixa icke namninformation. Jag har inte systematiskt gått igenom efternamnsförgreningar. Jag är mer positiv till att använda wikidata men inte två olika sektioner för röd och blå och ambitionsnivån bör vara 100%. Positiv mest för att när någon slutar så kanske inte underhållet forsätter med någon ny/annan. Det borde redan finns wikidata objekt för många röda länkar när efternamnsförgreningar är översättningar av listor från andra språk som ofta har artiklar om personerna. Men hur att tagga de som kan ha relevans på svenska wikipedia som inte har införts.
Efternamnsförgreningen är även ett hjälpmedel till skribenter för att hitta vilken Bo Andersson är det på svenska wikipedia. Ska bara namet vara med som i Schilling eller född/död och något om vad de gjort som i t.ex. Bo Andersson? Om det hämtas från wikidata och presenteras så blir det ett gemensamt sätt och eftersom alla inte ser lika ut idag bör det diskuteras. Var i wikidata hämtas förklaringen?
Hur mycket underhåll är det? Inget för redan skrivna artiklar förutom när artiklar flyttas. Raderingar, tas bort i samband med raderingen om det inte finns inkommande länkar? Nya artiklar, är det tillräckligt med en aktionlist? @Roufu: har någon metod när han skapar/uppdaterar förgreningar så kanske nya hjälpmedel? Hur att införa ny röda som redan finns i wikidata, alla eller enbart trolig relevans på svenska wikipedia, eller inte finns wikidata (skapa nytt objekt).
Även om positiv vet jag inte hur mycket arbete som sparas. Maundwiki (diskussion) 24 oktober 2020 kl. 23.09 (CEST)[svara]

Jag förstår att Larske tycker att det är dett dåligt arbete vi gör som försöker skriva och uppdatera efternamnsartiklar. Jag tror dock inte att Wikidata är räddningen. Problemet som jag uppfattar det, är dels att Wikiidata helt saknar relevanskontroll, dels att Wikidata inte täcker alla svenska personartiklar. Svenska Wikipedia hardäremot kategorierna "Män" och "Kvinor", som ed få undantag (personer med okänd eller "annan" könsidentitet) täcker alla skrivna biografier på svenska. Men även om man går ut från dessa kategorier, är det stora hål i efternamnsartiklarna, eftersom många biografiförfattare inte lägger in länkar till sina nyskrivna artiklar där.

Själv halkade jag in på detta område 2013, då jag gjorde eller uppdaterade artiklar om de 100 vanligaste efternamnen i Sverige. Sedan har jag skrivit många fler, mest svenska men också en del utländska namnartiklar. Då dessa sedan dyker uipp på min bevakningslista, försöker jjag så gott det går uppdatera med länkar till nyskrivna artiklar i Män/Kvinnor. Sådan kontroll är tidsödande rutinarbete, och jag gör den helst med några års mellanrum, så att det inte skalll ta all min tid. Så vitt jag har förstått, är jag ensam om att göra detta systematiskt. Det blir ändå en ojämn täckning, där dels de stora sonnamnen är eftersatta, dels jag inte kommer in på artiklar, som jag inte har på bevakningslistan.

För att det skall bli lättare, försöker jag strukturera efternamnsartiklarna så att jämförelsen med Män(Kvinnor skall bli så enkell som möjligt: Full visning av artikelnamnen i efternamnsartiklarna och så långt möjligt samma alfabetisering. Jag gör gärna arbetet i två steg: först infångning av länkarna, sedan tillägg av årtal och yrken.

Så några konkreta spörsmål till Larskes data. Aalto kommer först i alfabetet. Larske finner att denna artikel saknar namnet Heikki Aaltoila. Jag tror att även Larske håller med om att Altoila är ett annat efternamn än Aalto. Min fråga är om detta är ett programmeringsfel eller ett fel i Wikidata. Själv menar jag att Aalto är komplett relativt Män/Kvinnor men det kan dock finnas andra namn i Wikidata, som är oskrivna på svenska. De ligger utanför det som intresserar mig.

Den första enligt min mening riktigt dåliga artikeln jag fann i Larskes lista var Abbott (efternamn), som inte var på min bevakningslista tydligen aldrig blivit läst mot Män/Kvinnor. Jag har nu gjort det och som väntat fångat in ett stort antal namn. Menar Larske att det är ytterligare namn som saknas? Det kan vara dels vara personer med dubbla efternamn, som inte alfabetiserats efter Abbott, dels rödlänkade namn från Wikidata. Går det att säga hur stor del av de namn som saknas som är rödlänkade? Hur stor del av de dåliga nmnen är svenska och hur stor del är utländska? Roufu (diskussion) 25 oktober 2020 kl. 15.05 (CET)[svara]

Roufu pekar på riskerna med att använda Wikidata. Täckningen kan bli både för stor och för liten. Även om vi bör ha hundraprocentig när det gäller relevanta artiklar här på svwp bör detta skötas av en mänsklig hand. Det kommer att ta tid innan det är klart och underhållet kan släpa efter, men vi slipper exempelvis rödlänkar som aldrig bör bli blå. Dessutom försvårar det faktum att mer och mer av vårt innehåll hämtas från Wikidata för nybörjare och mindre rutinerade användare. Det får aldrig bli ett krav att man redigerar även där, hur önskvärt det än är. Tostarpadius (diskussion) 25 oktober 2020 kl. 15.51 (CET)[svara]
Tack till alla för en snabb respons. Det finns mycket att spinna vidare på. Jag tycker att de som bidragit till sidorna har gjort ett storartat arbete, men räcker inte om vi är överens om att det är en rimlig ambitionsnivå att åtminstone alla personer som har artiklar i svwp bör finnas med om de har ett efternamn som har en grensida. Vi har idag en eftersläpning på cirka 8 800 artiklar och i vissa extremfall (se ovan) är det artiklar som funnits i upp till sju år utan att länkas från namngrensidan. Det märks att en del grensidor fått mer kärlek än andra och det är imponerande, givet den stora mängden artiklar som hela tiden ökar, att cirka hälften av de grensidor som gick att undersöka är kompletta med avseende på "blålänkar". Men det är den andra hälften som också behöver bli lika bra.
  1. När det gäller Heikki Aaltoila så förstod jag att frågan skulle komma, jag undrade själv varför han dök upp i samband med efternamnet Aalto. Förklaringen är nog att han, vilket framgår av motsvarande artiklar i fiwp och dewp, fram till 1934 hette Aalto. Jag har inte kontrollerat källan, men den som är intresserad kan ju göra det och komplettera den svenska artikeln med detta. Just den typen, alltså personer som tidigare har burit namnet, kan ju vara lite extra intressanta att få med på en grensida för namn. Att personen som biograferas i Pali-Maja egentligen har efternamnet Berg är också något som kan vara svårt för att inte säga omöjligt att hitta genom att bara gå igenom kategorierna för Män och Kvinnor eftersom omdirigeringssidorna inte är kategoriserade. Men i Pali-Maja (Q13971638) kan man se det här.
  2. Angående Abbot (efternamn) så menar jag att de som saknades igår är just de 23 artiklar som listas i Tabell 2 för den aktuella grensidan. Om de nu är inlagda på grensidan är det utmärkt. Om någon av de listade hade fel efternamn i Wikidata och därför inte bör länkas från den här grensidan är det bra om den felaktiga uppgiften kan rättas i Wikidata.
  3. Att "Wikidata inte täcker alla svenska personartiklar" är nog ett missförstånd, Wikidata täcker alla artiklar i svwp. Sedan något år tillbaka har främst Yger, men även andra, sett till att alla nyskapade svwp-artiklar blir kopplade till antingen ett befintligt Wikidataobjekt eller så skapas ett nytt objekt med vettiga värden på grundläggande egenskaper som instans av (P31) eller underklass till (P279). Exempelvis skapades artikeln om gitarristen Arne Arvidson igår klockan 12.10 och redan efter fyra minuter hade ett motsvarande Wikidataobjekt, Arne Arvidson (Q100774515), skapats. Normalt sker detta inom mindre än ett dygn. De nyskapade objekten är dock ibland ganska innehållsfattiga till en början och ofta saknas det värde för egenskapen efternamn (P734) som är den intressanta när vi pratar efternamnsförgreningssidor. Jag har nu kompletterat det aktuella objektet Arne Arvidson (Q100774515) med såväl efternamn (P734) som förnamn (P735) i Wikidata. Det går mycket snabbt i de fall det redan finns Wikidataobjekt för de aktuella namnen och såväl Arne (Q645757) som Arvidson (Q4802455) finns sedan många år i Wikidata.
  4. Angående frågan "går det att säga hur stor andel av de namn som saknas som är rödlänkade" och påpekandet att vi genom att arbeta helt manuellt "slipper vi rödlänkar som aldrig bör bli blå" så tror jag också att det är ett missförstånd. Samtliga artiklar som jag har listat i högerkolumnen i Tabell 2 är befintliga svwp-artiklar (och därför är ju länkarna blå). Skulle någon artikel få en ny bedömning och raderas från svwp behöver naturligtvis de länkar som har skapats, även på namngrensidorna, också tas bort. Jag övervägde ett tag att ta med alla Wikidataobjekt som hade ett visst efternamn, det skulle då bli många fler rader i tabellen över saknade länkar, men för att undvika en relevansdiskussion begränsade jag mig alltså till lista de artiklar som redan finns i svwp och som därmed har bedömts vara relevanta och som de flesta verkar vara överens om ska finnas på grensidan.
  5. Angående frågan "hur stor del av de dåliga namnen är svenska och hur stor del är utländska" kanske den också är besvarad i ovanstående punkt. Alla artiklar i tabellen är befintliga artiklar i svwp. Men om du menar hur stor andel av artiklarna i listan som avser personer med svensk nationalitet så kan jag ta reda på det. Jag har dock inte uppfattat det som att efternamnsförgreningssidorna är begränsade till svenskar, även om det på vissa av dem finns statistik över hur många svenskar som har det aktuella namnet.
--Larske (diskussion) 25 oktober 2020 kl. 18.15 (CET)[svara]
Intressant diskussion. Det tangerar den fråga jag länge haft för dessa efternamnsförgreningssidor. Har vi dem för att hitta alla svwp artiklar för personer med ett viss efternamn, eller är det kurisoa artiklar, som de (enligt mig av ringa värde) listor över personer från xx? Om ambitionen är att de skall lista "alla" och underlätta för sökande läsare, krävs något mer än entusiasm från redigerare. Dessa listor blir ju egentligen inaktuella så fort någon annan lägger in en ny artikel med efternamnet, dvs ett sisyfosarbete (=hopplöst) hålla listan aktuell. Jag har tidigare med mycket god erfarenhet av att med hjälpa av Wikidata hålla kontroll över ett väldefierat artikelsortiment, och ser att det skulle gå även i detta fall. OCh om det finns intresse att hålla listartiklarna under armarna genom paramtern "efternamn" i Wikidata, så kan jag åta mig fylla i det för alla nya personartiklar (och jag tror det borde gå få till ifyllda efternamnnsattribut med automagik i existerande också). Larskes förlag är klart intressant och kan ge klart mervärde till detta sortiment, och väl värt med aktiv medverkan titta på hur det kan genomföras.Yger (diskussion) 25 oktober 2020 kl. 18.39 (CET)[svara]
Min tanke har ju varit att så länge vi får med alla de viktigaste artiklarna är det ju ett mindre problem om ett mindre antal artiklar råkar saknas. Sedan är vi ju inte riktig så långt komna att det är möjligt. Men absolut, om det med hjälp av wikidata går att få grensidor som är mer kompletta ser jag det bara som en fördel. Jag antar att det handlar om ta hjälp - inte automatskapa artiklarna.FBQ (diskussion) 25 oktober 2020 kl. 19.33 (CET)[svara]
Nej, förslaget handlar om att artiklarna skall ersättas av mallar som hämtar information direkt från Wikidata. Det är dylika idéer som får mig att överväga att sluta bidra här. Om allt arbete man lagt ner är meningslöst då det plötsligt skrivs över därför att det blivit bråttom. Sedan när är det så? Att rena felaktigheter skall rättas snarast möjligt är en sak, men annars är hela tanken med Wikipedia att det får ta tid att göra uppslagsverket komplett. Rom byggdes inte på en dag. Varför laga något som inte är trasigt? Vi är flera som redan arbetar med detta. Ta itu med något som saknar entusiaster, exempelvis afrikanska politiker! Inom det området (och flera liknande) ser jag gärna artiklar helt uppbyggda av material från Wikidata. Det lär annars dröja hundra år innan vi får någorlunda täckning. Tostarpadius (diskussion) 25 oktober 2020 kl. 20.28 (CET)[svara]
Men låt oss då arbeta fram en lösning som tar tilvara det bästa av de båda världarna. Att ersätta är det inte moget för äänu som jag ser det. Men att tex kunna trycka på en "knapp" för att få en lista med "alla" (ur Wikidata). Att trycka på en knapp och få fram de som finns i Wikidata men inte i listan (ev kan den först läggas på diskussionssidan). Att göra något speciellt när antalet namn är fler än 30/50 då listan ändå är tung att underhålla och läsa. Att kunna köra en lista som pakar på namn tillkomna seanste veckan som saknas i listartiklarna etc. Själv har jag för dålig känsla vad läsarna och de som jobabr med des artiklar är mest behjälpta av.Yger (diskussion) 25 oktober 2020 kl. 20.46 (CET)[svara]
En knapp på diskussionssidan, som inte förfular artikeln, ser jag positivt på. Den kan vara till hjälp även för den som lägger in namnen manuellt. Tostarpadius (diskussion) 26 oktober 2020 kl. 06.49 (CET)[svara]
Vi ska inte använda Wikidata för att uppdatera artikelsidan. Tostarpadius har helt rätt, det behövs en människa för att skapa ett uppslagsverk. Vi ska inte bli ett taffligt användargränssnitt till Wikidata. Däremot ska vi ta hjälp av Wikidata för kvalitetssäkring. Att ha en lista eller knapp på diskussionssidan med "Artiklar som saknas" är en bra idé. Att lägga artiklar som saknas på efternamnsgrensidan automatiskt i en egen åtgärdskategori är kanske ett annat sätt. --北山 Kitayama (diskussion) 26 oktober 2020 kl. 10.17 (CET)[svara]
Varför det läggs så stort arbete på de här pseudo-artiklarna förstår jag inte. Men vi lägger det åt sidan så länge.
Vi vet idag, i Sverige, vad ett efternamn är för något. (Nästan) alla måste ha ett. Går vi längre tillbaka så var det inte självklart. Går vi tillräckligt långt bort och tillräckligt långt tillbaka är det inte självklart vem som har ett efternamn. Det finns många saker som ser ut som efternamn, men som inte är det.
Ortografin har historiskt varit mycket vacklande när det gäller namn. Det är mindre än 20 år sedan vi fick bokstaven W i svenska språket. Jag har klienter med V/W i sina namn. Dessa namn skrivs olika i varenda dokument jag får i händerna. Primärkällorna vacklar alltså de också. Fram till 1990-talet var det mycket vacklande om min egen mor skulle ha ett h i sitt namn eller inte.
På Wikidata redigerar främst robotar. Det finns robotar som crawlar sig igenom alla "instans av:människa" som saknar "efternamn". Hittar den ett objekt som de tycker matchar, så lägger den in vad de upplever är ett matchande påstående. Det är en process jag inte litar på för fem öre. En person kan heta Janzon i ett språk, Janson i ett andra och Jansson i ett tredje. Egentligen var det kanske inte ens ett efternamn? Namn med ursprung i språk på främmande skrift, hur ska vi hantera det? Ska vi lägga personer med svensk transkribering av kyrillisk skrift i en annan lista än de som har en tysk transkribering av samma namn? Men sådana problem är inte begränsade till de fall där man byter skriftsystem. Jag stötte på ett exempel på en kvinna vars turkiska namn ändrade stavning när hon flyttade till Frankrike. (Man gör så i Frankrike.) Vad hon nu heter när hon kom till Sverige är högst ambivalent, eftersom olika dokument bygger på antingen franska eller turkiska handlingar. Det här skulle inte lösas ens om vi begränsar Wikidata till att bara tillåta genomtänkta manuella redigeringar. Användarna kommer från så skilda kulturer och språk att det inte går att få ett genomtänkt system i det här.
Så, nej, bygga dylika listor på Wikidata är högst otillförlitligt. Jag avråder å det bestämdaste från det! 62 osv (diskussion) 26 oktober 2020 kl. 07.57 (CET)[svara]
Huvudanledningen till att jag arbetar med dessa "pseudoartiklar" är att man med hjälp av dem kan hitta personer som omnämns med endast efternamn i något annat verk. Saknas artikel finner man åtminstone levnadsdata, nationalitet och sysselsättning. Med detta sagt instämmer jag i att det finns ännu mer tungt vägande skäl än de jag anfört för att inte bygga på Wikidata i sammanhang som detta. Det leder till felaktigheter som är svåra att upptäcka och därmed blir det mer arbete, inte mindre. Knappen på diskussionssidan kan ha en funktion trots det. Tostarpadius (diskussion) 26 oktober 2020 kl. 10.04 (CET)[svara]
(redigeringskonflikt) Sextvåetc - jag tycker du själv förklarar varför de här listorna behövs. Jansson kan stavas på mängder av olika sätt och patronymikon och dubbla efternamn ger massor med alternativ på sökord. På samma sätt stavas förnamnen olika och ibland är fullständiga namn, ibland tilltalsnamn, ibland smeknamn och ytterligare ibland initialer uppslagsord. Det är svårt som det är att hitta artiklar och det skapas redan massor av dubbletter för att artiklar inte hittas. Tror inte vi kommer undan det helt men, det går att minska problemet. Dubbelskapande är kanske mest ett problem för artikelskapare men även för vanliga användare blir ju försvårad sökning ett problem. Efternamnsgrensidorna är till för att hjälpa till.FBQ (diskussion) 26 oktober 2020 kl. 10.13 (CET)[svara]
Det jag försöker säga är att på Wikidata kommer du ofta att hitta det efternamn som en imbecill robot tolkat och lagt in eller vad som kanske uppfattas som efternamn av någon slumpmässig användare utan kunskap om omständigheterna runt varför just ett specifikt namn har lagts in som label på just deras språk. Jag tror därför inte du den vägen kommer att hitta samma person i listorna över Janzon och Jansson som i Janson, även om alla namnen är relevanta för en sökning för just vår Janson.
Om nu Jansson inte är ett efternamn, utan ett patronymikon, så öppnar det för ytterligare svårigheter. Jag har släktingar som har vad som ser ut som matronymikon. Men det registrerades som förnamn av Pastorsämbetet. Sådana saker ser knappast vår slumpmässigt utvalda användare på Wikidata. Och det är de som gör det mesta av jobbet där. 62 osv (diskussion) 26 oktober 2020 kl. 15.31 (CET)[svara]
Just därför tror jag att det behövs manuell handpåläggning för att få wikidataresultatet att bli bra.FBQ (diskussion) 26 oktober 2020 kl. 15.46 (CET)[svara]

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Jag har gjort en ny analys som helt bygger på Wikipedia och kommer fram till ungefär samma täckningsgrad.

Tabell 3 visar alla artiklar i kategoriträdet Kategori:Personer efter kön som inte är länkade från någon sida i kategorin Kategori:Efternamnsförgreningssidor trots att det finns en grensida med ett namn som "passar" med artikelnamnet.

Av de 239 639 biografierna är det 59 010 som är länkade och 180 629 som inte är länkade från någon av de 4 114 efternamnsförgreningssidorna. Av dessa 180 629 olänkade biografier är det 12 874 sidor som har ett artikelnamn som "passar" till minst en av grensidorna. För att avgöra vad som "passar" har grensidans namn, exklusive eventuell parentes, med ett blanktecken före och efter matchats med artikelnamnet följt av ett blanktecken.

En del artiklar, sådana med dubbelnamn som till exempel Margaret Olofsson Bergman, bör antagligen länkas från mer än en grensida men i tabellen finns det endast ett förslag per olänkad biografi.

Täckningsgraden för grensidorna med detta sätt att räkna blir cirka 82 procent, 59010/(59010+12874). Nästan var femte existerande biografi som skulle kunna länkas från befintliga grensidor saknas på dessa.

Tabellen är framtagen enbart med information från svenskspråkiga Wikipedia utan någon som helst inblandning av information från Wikidata. Den visar status per 26 oktober 2020 på förmiddagen, några artiklar har sedan dess länkats.

Artikel som inte är länkad från någon grensida... ...men som kanske borde vara länkad från
Kirsten Aagaard Hansen Hansen
Hela tabellen finns här i Sandlådan.

Om man sorterar tabellen efter grensida, den högra kolumnen, kan man se alla olänkade artiklar som är kandidater till den grensida man vill komplettera samlade efter varandra.
--Larske (diskussion) 26 oktober 2020 kl. 19.57 (CET)[svara]

Jag har inte fördjupat mig i detta i detalj, men vill bara uttrycka min beundran och förtroende för Larske:s stora kunskaper i Wikidata och kvantitativ analys av wikipedia/wikidata, men som på ett förunderligt sätt är kombinerat med en stor respekt för allt det som görs - och måste göras - manuellt på wikipedia. Här finns ingen naiv övertro på att "maskiner kan ersätta människan", men frågar man Larske om antalet artiklar som har ett visst problem så talar han vänligt om att "70 har ett problem - fixas enklast manuelllt" - eller att "4 200 har ett problem - bör åtgärdas med en bot". Och att kvantitativa analyser/urval/skript kan vara ovärderliga för att göra urval av de artiklar som behöver en mänsklig hand. / My 2 cents Anhn (diskussion) 26 oktober 2020 kl. 21.53 (CET)[svara]
Det jag har svårt att förstå är att det är så bråttom. Ambitionen är 100 %, det ser jag som självklart. Då är 82 % ett bra och absolut inte ett dåligt resultat. Tostarpadius (diskussion) 26 oktober 2020 kl. 22.33 (CET)[svara]
Bara en not - Margaret Olofsson Bergman behöver nog knappast länkas från Olofsson, det är nog snarast artikeluppslaget som behöver ändras. Hon föddes med patronymikon Olofsdotter och fick antagligen 1891 namnet Olofsson. 1901, en månad efter att hon kommit till USA gifte hon sig Bergman. Det är ju först efter det som hon kommit att uppmärksammas som textilkonstnär. Dokumenten under hennes livstid liksom gravstenen kallar ju henne Margaret Bergman. Man skulle givetvis kunna länka alla som tagit sig släktnamn även från deras patronymikon eller sonnamn men jag menar att de bör ha hunnit bli kända under sina sonnamn innan de bytte om de skall finnas med på sådana listor. Men det är väl exempel på sådant som det behövs göras manuellt. I de flesta fallen framgår det ju inte av artikelnamnet om de även är kända under andra namn.FBQ (diskussion) 26 oktober 2020 kl. 23.48 (CET)[svara]
Jag läste nu igenom din undersökning lite bättre, och undrar om inte patronymikon utgör en betydande del av dessa som har ett "efternamn" som passar på grensidorna. Inte för att försöka förringa hur många namn som saknas - jag misstror egentligen inte siffrorna, däremot finns det ju gott om artiklar med patronymikon i uppslagsnamnet som inte bör finnas med på grensidorna. Bonden Anders Persson kan nog vara vettigt att han går att hitta på grensidan för Persson även om det är ett patronymikon och han är sorterad på A, men för personer med släktnamn känns det bara onödigt, det är knappast så att de förekommer med bara patronymikon och de kommer ju alla fall bara att göra listorna än mer svåröverskådliga. Medeltida frälse utan släktnamn men med vapenbeskrivning är ju en sak för sig, jag tycker nog inte de heller behöver redovisas på efternamnslistorna. Skall de göra det behöver de nog i så fall stå för sig själva om de skall gå att hitta. Vet dock att de har brukat redovisas på för- och efternamnsförgreningarna. Men har ju sett att personer med släktnamn och brukat patronymikon också redovisas där vilket jag tycker känns överflödigt.FBQ (diskussion) 27 oktober 2020 kl. 00.05 (CET)[svara]

Larske beskuller mig for att ha miossförstått oomfattningen av Wikidata. Det har jag naturligtvis inte gjort, uutan det är en fråga om hemmablindhet från hans sida. Lika litet som efternamnssartiklarna är Wikidata komplett, när det gäller artiklar på svenska. Just innan jag skrev mitt förra inlägg fick jag besked om att min artikelnl Edfeldt hade anknutits till Wikidata. Den är daterad 1 januari 2019. Det tog alltså nästan 22 månader för den att komma med. Ingenting säger att detta är unikt.

Nu har jag sett lite mer på Larkes tabell över saknade länkar. En sammanställning av detta slag är mycket nyttig för mitt vidkommande. Jag har länge tänkt att tabeller av detta slag skulle underlätta arbetet med efternamnsartiklarna. Jag har använt den till att uppdatera några artiklar i början och slutet av alfabetet. Abbot (olika betydelser) och Abelin (olika betydelser), är två där jag ändrat "olika betydelser" till "efternamn". Till den förra hör nu Francis Ellingwood Abbot, till den senare Dag Abelin och Hjalmar Abelin, som saknades men Larske inte fann mvid sin körning. I Ahlqvist liksom i Larskes lista saknades Johnny Ahlkvist och Bengt Ahlquist. Jag kan inte avgöra om detta var på grund av wikidata eller eventuellt för att Larske inte har sökt på alternativa stavningar. Att flera stavningar ryms i samma efternamnsartikel följer Statistiska centralbyråns statistik över de vanligaste efternamnen i Sverige, se här. Det är inte genomfört konsekvent på andra språk, jämför Abbot och Abottott ovan.

Min slutsat är att Wikidata i nuvarande skick inte är heltäckande som källa för personartiklar på svenska Wikipedia. Det hjälper inte att Larske påstår det motsatta och att Yger gör ett imponerande arbete med att lägga in nya artiklar, när man utan ansträngning finner äldre artiklar som saknas. Kan man däremot kombinera Wikidata med traditionella Wikipediakategorier som Män/Kvinnor skulle man kunna få användbara listor över efternamnsartiklarnas brister. De är således större än vad Larske har kommit fram till.

Jag uttryckte mig kanske otydligt med min fråga omhur felen fördelar sig mellan svenska och utländska namn. Wikipedia har en ktategoristruktur med blanda annat en Kategori:Svenska efternamn med under kategorier. Jag menar att det skulle vara intressant att veta hur felen fördelar sig mellan de efternamn som ligger innanför och de som ligger utanför det kategoriträdet. Roufu (diskussion) 27 oktober 2020 kl. 11.40 (CET)[svara]

@Roufu: Jag tror att vi talar lite förbi varandra här. När du skrev att "Wikidata inte täcker alla svenska personartiklar" trodde jag att du med "personartiklar" menade "artiklar om personer". Det var därför jag svarade som jag gjorde. Jag förstår nu att du kanske menade "alla svenska namnförgreningssidor". Jag vidhåller fortfarande att det inte finns några "personartiklar", och med det menar jag artiklar som ligger i kategoriträdet Kategori:Personer efter kön som saknar Wikidatakoppling. Enda undantaget är artiklar skapade under det senaste dygnet. På sidan Wikipedia:Projekt_Wikipedias_användning_av_Wikidata#Att_Wikidata_objekt_skall_finnas_för_alla_artiklar hittar du till höger en ruta med "Avstämningar". Klickar du på någon av frågorna under "Personartiklar som saknar Wikidataobjekt" får du oftast en tom lista som resultat. När jag nu kör frågan får jag artikeln om Maths Holmström, skapad av FBQ för cirka 20 minuter sedan, som enda träff. Om du menar att det finns fler "personartiklar" i svwp som saknas i Wikidata, vill jag gärna veta vilka de är.
Däremot håller jag med om att det finns brister i innehållet i många av de Wikidataobjekt som är kopplade till personartiklarna i svwp. Många saknar egenskaper som efternamn (P734) och förnamn (P735) och i vissa fall är det felaktiga värden inlagda. I stället för att strunta i det och riskera att "imbecilla robotar" förser objekten med tokigheter skulle jag hellre se att efternamn (P734) och förnamn (P735) lades in med "en mänsklig hand", som troligen ger ett bättre resultat, redan i samband med att objekten skapas. Tack till Yger för erbjudandet att hjälpa dem som inte själva vill göra det.
Tack Roufu för ditt förtydligande om "Svenska efternamn". Jag återkommer i den frågan.
--Larske (diskussion) 27 oktober 2020 kl. 12.46 (CET)[svara]
Här kommer lite info angående hur de sidor som "saknar länkar från efternamnsförgreningssidor" fördelar sig mellan "Svenska efternamn" och "Övrigt" som Roufu frågade om.
  • Av de 2 349 grensidor, med totalt 12 874 "saknade länkar till personartiklar", som finns i Tabell 3 (se ovan), är det 846 grensidor (cirka 36 procent) som också ligger i kategorin Kategori:Svenska efternamn. Dessa grensidor står för 5 428 artiklar (cirka 42 procent) av de 12 874 personartiklarna som, när analysen gjordes igår, ännu var olänkade. (Dessutom finns det tre efternamnsförgreningssidor som ligger i någon underkategori till Kategori:Svenska efternamn, men inte i Kategori:Svenska efternamn, som tillsammans har sex saknade länkar. Det sistnämnda är dock brus i sammanhanget.
Ovanstående andel på 36 procent kan man jämföra med det totala antalet sidor i kategoriträdet Kategori:Svenska efternamn som är 1 192 eller cirka 29 procent av det totala antalet efternamnsförgreningssidor.
Här är en annan jämförelse:
  • Av samtliga 4 114 efternamnsförgreningssidor är det 2 349 eller cirka 57 procent som saknar minst en länk till en svwp-artikel.
  • Av de 1 192 grensidorna "Svenska efternamn" är det 846 eller cirka 71 procent som saknar minst en länk till en svwp-artikel.
  • Av de övriga 2 922 efternamnsgrensidorna är det 1 503 eller cirka 51 procent som saknar minst en länk till en svwp-artikel.
De svenska namnen är dock kanske lite mer "exponerade" i svenskspråkiga Wikipedia och det krävs därför mer arbete med att hålla dem "kompletta".
I analysen har jag dock inte räknat med länkar som går till omdirigeringssidor, så om man räknar med dessa blir siffrorna något bättre. Inte heller stavningsvarianter är något som jag har undersökt.
På det hela taget är siffran 82 procent för täckningsgraden antagligen en rejäl överskattning, den avser ju bara befintliga efternamnsförgreningssidor. Om ambitionen är att ha efternamnsförgreningssidor för alla efternamn som bärs av mer än en i svwp biograferad person är vi mycket långt från det målet. Det finns, som framgår på annan plats i tråden mer än 180 000 personartiklar som inte är länkade från någon efternamnsförgreningssida och även om många av dessa artiklar handlar om personer som är ensamma om sitt efternamn finns det uppskattningsvis många tusen efternamnsförgreningssidor som skulle behöva skapas. Ett exempel i högen är efternamnet Alm som finns i sidnamnet för ungefär 30 personartiklar i svwp, men där det inte finns någon grensida i svwp att länka från. Men i enwp finns den, en:Alm (surname).
  • Länk till fråga som listar födelse- och dödsår, beskrivning och svwp-länk till de objekt med efternamn (P734) lika med Alm (Q23133442) som Wikidata för närvarande känner till. Den kan ju användas som inspiration om någon känner sig manad att manuellt skapa den grensidan i svwp.
--Larske (diskussion) 27 oktober 2020 kl. 16.00 (CET)[svara]
Kort passus - att jag skapat så få grensidor och främst försökt fylla på de som finns beror delvis på detta. Om du söker efter Granlund på wikipedia idag får du idag förslaget om man menade Grönland och sedan en rad förslag, varav de nio första är personer med efternamnet Grönlund, sedan en omdirigering från den fd. orten Granlund + Kvarnsjön, sedan en person som skrivit en bok som illustrerats av person med efternamnet Granlund, följt av två filmen där personer med efternamnet Granlund medverkat (vet inte vad som gjorts om i algoritmen, men för några år sedan brukade inte den här typen av träffar hamna så högt), följt av 13 personer med efternamnet Granlund, en grensida för två med namnet Sten Granlund, sedan ytterligare två Granlund, en biografi där en person med efternamnet Granlund omnämns ytterligare en Granlund, artikeln Bohem där en text av en Granlund är källa, humorgruppen Galenskaparna (där en Granlund ingår), ytterligare en Granlundbiografi och artikeln Leipnitz lag där ett exempel med en Granlund ingår i artikeltexten, en biografi där personen egentligen heter Granlund fast det inte är uppslaget är annat och omdirigering saknas, sedan följer andra artiklar med Granlund i texten. En vettig grensida är betydligt bättre att försöka hitta någon, men om den bara rymmer några få slumpmässiga namn blir den ju helt värdelös och försvårar snarast sökning. Visst, de flesta wikipedialäsare gör ju sina sökningar via google, men om de från google hittar ett resultat på wikipedia som de ser som en möjlighet att leta vidare är det ju möjligt att de gör en vanlig wikipediasökning.FBQ (diskussion) 27 oktober 2020 kl. 18.13 (CET)[svara]

Jag tror att vi lägger in olika betydelser i ordet "ambitionsnivå". Enligt mig bör vi ha hundraprocentig täckning vad gäller parlamentariker från alla länder i hela världen, men jag räknar inte med att vi uppnår det i detta århundrade. Som jag skrev ovan: "Rom byggdes inte på en dag". Det enda som är bråttom är att rätta rena felaktigheter. Allt annat kan få ta sin tid. Tostarpadius (diskussion) 27 oktober 2020 kl. 20.16 (CET)[svara]

Avvikelser mellan uppgifterna om levnadstider på efternamnsförgreningssidorna och kategorisering av respektive länkade artiklar[redigera wikitext]

Ny rubrik eftersom det från om med här enbart handlar om felaktigheter/avvikelser.--Larske (diskussion) 6 februari 2021 kl. 16.49 (CET)[svara]
Ja rättning av rena felaktigheter bör förstås prioriteras framför att öka täckningsgraden. Här är en lista på avvikelser som i de flesta fall är rena felaktigheter.
Tabell 4 visar ett antal poster i punktlistorna på sidorna i kategorin Kategori:Efternamnsförgreningssidor där den parentes som innehåller uppgifter om födelse- och/eller dödsår har ett innehåll som inte är samstämmigt med kategoriseringen efter födelseår och dödsår i den länkade artikeln.
Total sett är det 3 164 diskrepanser fördelade på 1 073 olika grensidor som behöver undersökas och för de allra flesta av dessa behöver en rättning göras på grensidan eller i den länkade personartikeln.
Utan att titta närmare är det svårt att veta om skillnaden beror på ett fel i parentesen på grensidan eller i kategoriseringen av artikeln. Ett exempel där det sistnämnda antagligen är fallet är Karl Wilhelm de Hamilton som på grensidan Hamilton (personnamn) anges som (1668–1754), vilket stämmer med artikelingressen, men där artikelns kategorisering som Födda 1853 och Avlidna 1947 antagligen gäller någon helt annan person.
Detaljer om hur jämförelsen gjorts liksom hela tabellen finns i Sandlådan.
Typ av mismatch Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
Födelseår Aalto Teemu Aalto (född 1979) 1979 1978
Dödsår Aaltonen Kosti Aaltonen (1900–1958) 1958 1957
Dödsår Abbott (efternamn) Emma Abbott (1850–1991) 1991 1891
Hela tabellen finns här i Sandlådan.
--Larske (diskussion) 28 oktober 2020 kl. 23.06 (CET)[svara]
@Tostarpadius, Roufu, FBQ: Hur bråttom är det att ovan nämnda faktafel åtgärdas? Om efternamnsförgreningssidorna ska betraktas som varande en del av uppslagsverket bör de väl också faktakvalitetsmässigt behandlas på samma sätt som artiklarna.
För att underlätta för dem som ägnar mycken tid och kraft åt att redigera "indexdelen" av dessa sidor har jag gjort ett verktyg som jämför de årtal som står angivna inom en parentes i en punktlista av personer på en efternamnsförgreningssida med den kategorisering efter födelse- och dödsår som är gjord i respektive länkade artikel. Rader där det finns någon avvikelse markeras genom ett förstorat typsnitt och genom inramning. Där födelseåret avviker är ramen röd, där dödsåret avviker är ramen blå och där både födelse- och dödsåren avviker med artikelns kategorisering är ramen grön. Se den här bilden som visar hur det ser ut i artikeln Björkman.
För att prova detta verktyg skriver man in följande rad i sin egen "common.js"-fil:
mw.loader.load( mw.config.get( 'wgScript' ) + '?title=Anv%C3%A4ndare:Larske/enamncompv1.js&action=raw&ctype=text/javascript' );
--Larske (diskussion) 11 november 2020 kl. 19.39 (CET)[svara]
Det är väl bra om det åtgärdas så snart det går. Hamilton son du länkade ovan fixade jag när jag såg den, likaså Emma Abbott. De andra såg jag bara skiljde ett år vad gällde dödsår och kändes inte jätteprioriterade att fixa men jag kan titta på det (såg att nu att Tostarpadius hade fixat dem). Jag kommer inom närmaste tiden att titta på en del grensidor på H så visst kunde jag ha användning av att få liknade listor. Jag har dock begränsat med tid så jag tror inte jag kommer att lära mig verktyget själv.FBQ (diskussion) 11 november 2020 kl. 20.20 (CET)[svara]
@FBQ: Det verkar som om du missade länken till hela tabellen i Sandlådan som finns ovan. Det som syns på den här sidan är bara de tre första posterna av 3 164 avvikelser fördelade på 1 073 efternamnsförgreningssidor. Några av dessa har nog blivit åtgärdade sedan tabellen gjordes, men det tillkommer hela tiden nya avvikelser.
Hela tabellen finns här i Sandlådan.
"Verktyget" är inget som man behöver "lära sig", det är bara att, när du ändå tittar på en efternamnsförgreningssida, se vilka rader som är markerade och sedan se till att avvikelsen försvinner. Det kluriga är att veta om det är uppgiften på efternamnsförgreningssidan eller kategoriseringen av artikeln, eller båda, som behöver rättas.
--Larske (diskussion) 11 november 2020 kl. 21.03 (CET)[svara]
Aha, tack, jag missade nog den. Oftast när jag läser inläggen på bybrunnen under dagen sitter jag vid mobilen och har uppsikt över min son, jag kan inte göra några avancerade manövrar då. Men då finns det en lista att ha som utgångspunkt om jag skulle sätta igång. Det blir nog dock begränsat med tid för mig att lägga på det.FBQ (diskussion) 11 november 2020 kl. 21.08 (CET)[svara]
Jag har rättat en del. I vissa fall är det kategoriseringen som uppenbart kommer från en annan artikel. Hittills har jag inte kunnat prioritera detta, men jag håller med om att det är angeläget. Tostarpadius (diskussion) 12 november 2020 kl. 17.50 (CET)[svara]
Lite frustrerande är att tabellen är kollapsad. Det gör att om man klickar på en post i tabellen för att gå in och titta på den, rättar eller ser att det redan är rättat, och sedan backar tillbaka till tabellen för att se nästa kollapsar den sig och man måste vänta på att sidan laddat färdigt, trycka på visaknappen för att åter kunna läsa nästa. Det tar lite för lång tid för att det skall vara effektivt.FBQ (diskussion) 13 november 2020 kl. 14.32 (CET)[svara]
@FBQ: Fint att du vill undersöka avvikelserna och bra att du talar om sånt som är besvärligt. Här får du ett tips för att lösa det problem du beskriver med långa väntetider och som du nog kan ha nytta av även i andra sammanhang:
  1. Om du håller CTRL-tangenten nedtryckt när du klickar på en länk i tabellen kommer artikeln du vill titta på att öppnas i en ny flik i webbläsaren.
  2. Om du håller SKIFT-tangenten nedtryckt när du klickar på en länk i tabellen kommer artikeln att öppnas i ett nytt webbläsarfönster.
Med något av dessa sätt kan du snabbt, ingen väntetid alls, gå tillbaka till tabellen, som fortfarande finns kvar och är öppen, och välja någon annan länk. Den flik (eller det fönster) du inte längre behöver är det bara att stänga.
--Larske (diskussion) 18 november 2020 kl. 15.37 (CET)[svara]
Ah, tack, skall göra så nästa gång.FBQ (diskussion) 18 november 2020 kl. 17.12 (CET)[svara]

Uppdatering per 27 november 2020[redigera wikitext]

Det har gått en månad sedan jag tog fram Tabell 4, se ovan, och jag har nu gjort en uppdatering av densamma per idag. Det uppdaterade tabellen finns här i Sandlådan. Början av tabellen ser ut som följer:

Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
Födelseår Aasen John Aasen (1890–1938) 1890 1887
Födelseår Abbott (efternamn) Horace Abbott (1807–1887) 1807 1806
Dödsår Abbott (efternamn) John White Abbott (1763–1951) 1951 1851
Dödsår Abbott (efternamn) Lemuel Abbott (omkring 1730–1766) 1766 1776
Födelseår Abbott (efternamn) Monica Abbott (född 19985) 19985 1985
Hela tabellen den uppdaterade tabellen finns här i Sandlådan
Jämförelse av antalet avvikelser förra månaden och idag
Efternamnsförgreningssidor 26 oktober 2020 27 november 2020 Skillnad
Antal sidor 4 114 4 122 +8
Antal sidor med minst en avvikelse 1 073 1 131 +58
Andel sidor med minst en avvikelse 26,1 % 27,4 %
Antal avvikelser 3 164 3 323 +159
Varav åtgärdade 73
Varav nytillkomna 232

Som framgår av ovanstående tabell har ett antal avvikelser rättats den senaste månaden, men mer än tre gånger så många avvikelser har tillkommit under samma tid.
Vilka avvikelser som har rättats och vilka som har tillkommit framgår av den här diffen. --Larske (diskussion) 27 november 2020 kl. 22.36 (CET)[svara]

@Larske: Har gått igenom de flesta under A, ska försöka arbeta mig vidare och se hur mycket jag hinner. Hade varit kul att se en uppdatering om cirka en vecka. --Fredde 28 november 2020 kl. 16.05 (CET)[svara]
Har gått genom ett fåtal men för årtal på förgreningen borde wikidata användas i en mall. Kanske en robat kan fixa kategorier men de verkar vara färre. Skriptet borde inte bry sig om allt efter se även. Maundwiki (diskussion) 29 november 2020 kl. 00.31 (CET)[svara]
Jag är helt emot det förslaget. Detta bör skötas manuellt som idag. För övrigt anser jag att diskussionen bör flyttas om det nu anses så angeläget att hålla den levande. Tostarpadius (diskussion) 29 november 2020 kl. 05.40 (CET)[svara]

Uppdatering per 4 december 2020[redigera wikitext]

@Fredde 99: Jag hade tänkt vänta till årsskiftet med att göra en uppdatering av antalet avvikelser i levnadstider mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av respektive länkade artikel, men det har hänt en hel del under bara en vecka så jag gjorde en uppdatering redan nu.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 27 november 2020 4 december 2020 Skillnad
Antal sidor 4 122 4 125 +3
Antal sidor med minst en avvikelse 1 131 915 -216
Andel sidor med minst en avvikelse 27,4 % 22,2 %
Antal avvikelser 3 323 2 694 -629
Varav åtgärdade 716
Varav nytillkomna 87

Som framgår av ovanstående tabell har ett stort antal avvikelser rättats den senaste vecka, men ett antal nya avvikelser har tillkommit under samma tid.
Vilka avvikelser som har rättats och vilka som har tillkommit framgår av den här diffen. --Larske (diskussion) 5 december 2020 kl. 01.53 (CET)[svara]

Tack så mycket för uppdateringen, alltid kul när man ser resultat! En fråga, sidor som Adolf Eberle är egentligen korrekta, men omdirigerar till en annan artikel och därmed ger ett felaktigt resultat i listan, finns det något sätt att undvika detta? --Fredde 5 december 2020 kl. 09.33 (CET)[svara]
@Fredde 99: Vid dagens jämförelse, se nedan, har jag förfinat jämförelsen så att den använder kategoriseringen av en länkad omdirigeringssida om sådan finns. Endast då kategorisering saknas på omdirigeringssidan används kategoriseringen av omdirigeringsmålet för jämförelse med uppgifterna på grensidan. Därmed försvinner ett antal "falska avvikelser" från listan. Totalt sett är det 1 090 av länkarna från grensidorna som leder till en omdirigeringssida. Av dessa är det 81, till exempel den du pekade på, som har en egen kategorisering.
--Larske (diskussion) 11 december 2020 kl. 16.00 (CET)[svara]

Uppdatering per 11 december 2020[redigera wikitext]

Ett stort antal rättningar av felaktig kategorisering av biografiartiklarna har gjorts under veckan vilket, tillsammans med de rättningar som har gjorts på grensidorna, har lett till att antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar har fortsatt att minska.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 4 december 2020 11 december 2020 Skillnad
Antal sidor 4 125 4 129 +4
Antal sidor med minst en avvikelse 915 753 -162
Andel sidor med minst en avvikelse 22,2 % 18,2 %
Antal avvikelser 2 694 2 163 -531
Varav åtgärdade 582
Varav nytillkomna 51

Som framgår av ovanstående tabell har ett stort antal avvikelser rättats den senaste veckan, men ett antal nya avvikelser har tillkommit under samma tid.
Vilka avvikelser som har rättats och vilka som har tillkommit framgår av den här diffen. --Larske (diskussion) 11 december 2020 kl. 16.00 (CET)[svara]

Ska kika lite på listan under helgen och förhoppningsvis ser vi en liknande utveckling tills nästa vecka. Ny fråga: Giannin Andreossi har dödsår saknas och på Andreossi står det (1902–?), likadant på Thomas Arnold (bobåkare) och Arnold (efternamn). Tycker det verkar vara korrekt och skulle vara bra om även dessa fall kan räknas bort från listan alternativt en lösning hur de skall ändras. --Fredde 11 december 2020 kl. 21.05 (CET)[svara]
Det finns en del fall där artikeln inte handlar om en person. T ex kinesiska riken från sidorna Wei och Zhao (namn) eller Hermann Tietz (som omdirigeras till en varuhuskedja) och Åke Raask (en fiktiv person med ett fiktivt födelseår). Plumbum208 (diskussion) 11 december 2020 kl. 22.19 (CET)[svara]
@Fredde 99, Plumbum208: Tack för rapporteringen av olika slag av "falska avvikelser". Jämförelsen har en del brister och vartefter de "äkta avvikelserna" blir färre blir de "falska" förstås mer besvärande. I uppdateringen per 18 december 2020, se nedan, har jag gjort så att "?" på grensidan inte längre ses som en avvikelse mot kategoriseringen "okänt år" för födelse-/dödsår. Parenteser på grensidan som innehåller "nämnd" undantas också från jämförelsen. De "kinesiska rikena", alltså direkta länkar från grensidorna till sidor som inte är kategoriserade med någon underkategori till "Personer efter kön" får jag försöka filtrera bort i kommande jämförelser.
När det gäller omdirigeringar som Hermann Tietz tror jag det bästa är om omdirigeringssidor för personer (som leder till något annat, till exempel ett företag) kategoriseras efter kön, födelseår och dödsår, som Maundwiki har gjort i ett antal fall. Det är också bra om dessa sidor kategoriseras efter "sysselsättning", som Stigfinnare nämner i den här tråden. Jag har därför valt att behålla de avvikelserna i den här mätningen.
Ännu bättre vore det om omdirigeringssidan för en person, som inte leder till en alternativ namnform av samma person, även kopplades till ett Wikidataobjekt med en svensk etikett och beskrivning samt några grundläggande egenskaper såsom instans av (P31), kön (P21), medborgare i (P27), sysselsättning (P106), förnamn (P735), efternamn (P734), födelsedatum (P569) och dödsdatum (P570) samt försågs med mallen {{Wikidata-omdirigering}}.
Observera att omdirigeringen tillfälligt behöver kommenteras bort när sidan länkas från Wikidata. När länkningen är gjort kan omdirigeringen åter aktiveras.
--Larske (diskussion) 18 december 2020 kl. 09.52 (CET)[svara]
När omdirigeringssidor för personer kategoriseras behöver även STANDARDSORTERING läggas in för att sidan ska hamna rätt på kategorisidorna.
--Larske (diskussion) 19 december 2020 kl. 14.51 (CET)[svara]

Uppdatering per 18 december 2020[redigera wikitext]

Ett stort antal rättningar av felaktig kategorisering av biografiartiklarna har gjorts under veckan vilket, tillsammans med de rättningar som har gjorts på grensidorna, har lett till att antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar har fortsatt att minska.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 11 december 2020 18 december 2020 Skillnad
Antal sidor 4 129 4 129 0
Antal sidor med minst en avvikelse 753 514 -239
Andel sidor med minst en avvikelse 18,2 % 12,4 %
Antal avvikelser 2 163 1 306 -857
Varav åtgärdade 908
Varav nytillkomna 51

Som framgår av ovanstående tabell har ett stort antal avvikelser rättats den senaste veckan, men ett antal nya avvikelser har tillkommit under samma tid.
Vilka avvikelser som har rättats och vilka som har tillkommit framgår av den här diffen. --Larske (diskussion) 18 december 2020 kl. 09.52 (CET)[svara]

Närmare 99 % var feltryckningar fördelat bland de som gör många ändringar (inkluderar mig). Intresanta bland de som inte var feltryckningar, dödsdatum i wikidata men ej i artikeln, antagande ursprungliga röda länken var för någon annan. Inte intresanta, flytt följt av omdirigering => förgrening utan att uppdatera namnsidan. Maundwiki (diskussion) 23 december 2020 kl. 15.59 (CET)[svara]

Uppdatering per 25 december 2020[redigera wikitext]

Ett stort antal rättningar av felaktig kategorisering av biografiartiklarna har gjorts under veckan vilket, tillsammans med de rättningar som har gjorts på grensidorna, har lett till att antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar har fortsatt att minska.

Sedan förra veckan har jämförelsen ändrats så att jämförelse med kategorisering efter födelseår och dödsår endast görs om den, direkt eller via en omdirigering som saknar sådan kategorisering, länkade målsidan tillhör någon av underkategorierna till Kategori:Personer efter kön. Det innebär att "falska avvikelser", som de i Wei och Zhang (namn) som Plumbum208 kommenterade ovan, inte längre ingår i tabellen med avvikelser. I kommande jämförelser kommer kategorisering som Kategori:Födelseår saknas och Kategori:Dödsår saknas att jämställas med "?" i grensidornas levnadsperioder.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 18 december 2020 25 december 2020 Skillnad
Antal sidor 4 129 4 136 7
Antal sidor med minst en avvikelse 514 149 -365
Andel sidor med minst en avvikelse 12,4 % 3,6 %
Antal avvikelser 1 306 209 -1 097
Varav åtgärdade 1 144
Varav nytillkomna 47

Som framgår av ovanstående tabell har ett stort antal avvikelser rättats den senaste veckan, men ett antal nya avvikelser har tillkommit under samma tid.
Vilka avvikelser som har rättats och vilka som har tillkommit framgår av den här diffen. --Larske (diskussion) 25 december 2020 kl. 10.13 (CET)[svara]

Anne Frank dyker felaktigt upp då kategori:Avlidna i barndomen hämtas före kategori:Avlidna 1945. --Fredde 25 december 2020 kl. 10.53 (CET)[svara]
@Fredde 99: I dagens jämförelse, se Uppdatering per 1 januari 2021 nedan, har kategoriseringar med avseende på Födda X och Avlidna X där X inte börjar med en siffra eller bokstaven o, som i "okänt år", ignorerats.
--Larske (diskussion) 1 januari 2021 kl. 10.37 (CET)[svara]

Uppdatering per 1 januari 2021[redigera wikitext]

Ett stort antal rättningar av felaktig kategorisering av biografiartiklarna har gjorts under veckan vilket, tillsammans med de rättningar som har gjorts på grensidorna, har lett till att antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar har fortsatt att minska.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 25 december 2020 1 januari 2021 Skillnad
Antal sidor 4 136 4 141 5
Antal sidor med minst en avvikelse 149 81 -68
Andel sidor med minst en avvikelse 3,6 % 2,0 %
Antal avvikelser 209 104 -105
Varav åtgärdade 127
Varav nytillkomna 22

Som framgår av ovanstående tabell har mer än hälften av avvikelserna från förra veckan rättats under den senaste veckan, men ett antal nya avvikelser har tillkommit under samma tid.
Vilka avvikelser som har rättats och vilka som har tillkommit framgår av den här diffen. --Larske (diskussion) 1 januari 2021 kl. 10.37 (CET)[svara]

Frånsett att jag kan ha skapat nya har de som inte rättats någon osäkerhet i datum, t.ex. född omkring 9999 har inte motsvarande kategori "omkring 9999" och det finns skillnader i hur osäkerheten beskrivs i artikeln och i efternamnsförgreningen. Bör det finnas någon standard? För många (alla) av dessa kommer det troligen inte bli bättre utom om det hittas bättre källor för datum. Borde alla med osäkerhet ha två kategorier t.ex. född 9999 (bästa data) och född okänt år?. Eftersom det hela tiden tillkommer nya bör ändå listan tas fram då och då men kanske inte varje vecka.
Närliggande, finns det en liknande lista för skillnader mellan text/infobox och wikidata? Om det blir många kanske enbart för medborgarskap Sverige eller om det enbart finns artikel på svwp. Maundwiki (diskussion) 1 januari 2021 kl. 15.45 (CET)[svara]
@Maundwiki: Ja, det stämmer att antalet fel nu, tack vare alla rättningar som bland andra du har gjort, har minskat så mycket att de avvikelser som finns i den senaste listan (per 1 januari 2021) till stor del beror på olika sätt att beskriva hur avsaknaden av exakta årtal representeras på grensidan respektive i artikelkategoriseringen. Om vi kan nå ett läge att antalet avvikelser för de exakt angivna årtalen är noll, där var vi inte den 25 december, kanske det är mer nytta med en lista som är begränsad till, eller tydligt markerar, de nytillkomna avvikelserna sedan förra jämförelsen. För veckan mellan 25 december 2020 och 1 januari 2021 skulle en sådan lista se ut som följer, men den missar alltså sådana som John Hepburn, Einar Jonsson (politiker) och Väinö Vainio där avvikelsen fanns redan i förra mätningen.
Nya avvikelser mellan 25 december 2020 och 1 januari 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Karlsson Dylan Carlson (född 1967) 1967 1968
NYTT Födelseår Palmroth Gunnar Palmroth (19913–1965) 19913 1913
NYTT Dödsår Pape Margrethe Pape (1620–11684) 11684 1684
NYTT Dödsår Pedersen Hans Pedersen (1887–1942) 1942 1943
NYTT Födelseår Persson Lasse Persson (journalist) (1021–2010) 1021 1921
NYTT Dödsår Persson Lasse Persson (journalist) (1021–2010) 2010 2000
NYTT Dödsår Persson Ove Persson (1925–1999) 1999 1998
NYTT Födelseår Petersen Lilly Helveg Petersen (191–2005) 191 1911
NYTT Dödsår Petersson Annie Petersson (1886–1955) 1955 1966
NYTT Födelseår Petersson Marinda Petersson (född 1995) 1995 1994
NYTT Dödsår Pitt Ann Pitt (1720–1788) 1788 1799
NYTT Födelseår Pitt Thomas Pitt (16(53–1726) 53 1653
NYTT Födelseår Povlsen Anders Holch Povlsen (född 1979) 1979 1972
NYTT Födelseår Rose (efternamn) Deanne Rose (född 19999) 19999 1999
NYTT Födelseår Rose (efternamn) Hugh Henry Rose, 1:e baron Strathnairn (1901–1985) 1901 1801
NYTT Dödsår Rose (efternamn) Hugh Henry Rose, 1:e baron Strathnairn (1901–1985) 1985 1885
NYTT Födelseår Rose (efternamn) Ruby Rose (född 19986) 19986 1986
NYTT Födelseår Rosenberg (efternamn) Gösta Rosenberg (19911–1987) 19911 1911
NYTT Födelseår Rost (efternamn) Andrea Rost (född 1952) 1952 1962
NYTT Dödsår Roth (efternamn) Alfred Roth (arkitekt) (1903–19998) 19998 1998
NYTT Dödsår Rung Otto Rung (1874–19945) 19945 1945
NYTT Födelseår Vainio Väinö Vainio (1992–1889) 1992 1892
Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett stort antal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.
Frågan om jämförelse mellan födelse-/dödsår i svwp-biografiartiklar och motsvarande Wikidataobjekt är intressant, men så länge efternamnsförgreningssidorna underhålls utan något Wikidatastöd är det kanske en fråga vi kan diskutera på till exempel WP:Wikidatafrågor. Tror att någon liknande fråga har tagits upp tidigare där eller i Malldiskussion:Faktamall biografi WD.
--Larske (diskussion) 2 januari 2021 kl. 09.29 (CET)[svara]
Jag tror att det ska vara hela listan (nya som rättar kan hitta nytt) även om ett 80-tal inte går att fixa utan bättre källa, t.ex. John Hepburn med född "omkring 1600" men kategori okänt år. Jag föredrar det inte kategori födda 1600, kanske födda 1600-tiotalet men det täcker inte att han möjligen var född 1599. I text och icke wikidata infobox går det att lägga till osäkerhet men det går inte i kategori (eller wikidata förutom tidigast eller senast). Nu kanske detta kvittar för läsare av texten som aldrig kollar kategorier eller wikidata.
Beträffande skillnad mellan text (utan osäkerhet) och kategori. Texten är rätt eftersom kategori inte har egen källa. Naturligtvis kan skrivfelet vara endara men det går bara att kolla mot källan om det finns någon. Kanske även wikidata om det är importerat från annan språkversion eller har egen källa, annan språkversion av artiklen eller värdet i infoboxen om samma som en av de andra. Maundwiki (diskussion) 2 januari 2021 kl. 14.26 (CET)[svara]

Uppdatering per 8 januari 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar av felaktig kategorisering av biografiartiklarna har gjorts under veckan, av bland andra Nalle&Lisa, vilket tillsammans med de rättningar som har gjorts på grensidorna, av bland andra Maundwiki, har lett till att antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar har fortsatt att minska. Se dock noten nedan om "nya" avvikelser som har uppstått när fel i artikelkategoriseringen har rättats.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 1 januari 2021 8 januari 2021 Skillnad
Antal sidor 4 141 4 146 5
Antal sidor med minst en avvikelse 81 72 -9
Andel sidor med minst en avvikelse 2,0 % 1,7 %
Antal avvikelser 104 87 -17
Varav åtgärdade 31
Varav nytillkomna 14

Som framgår av ovanstående tabell har cirka 30 procent av avvikelserna från förra veckan rättats under den senaste veckan, men ett antal nya avvikelser har tillkommit under samma tid.

Nya avvikelser mellan 1 och 8 januari 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Berg (efternamn) Peter Berg (född 1962) 1962 1964
NYTT Dödsår Larsen Lars Peter Larsen (1862–1949) 1949 1940
NYTT Födelseår Linné (efternamn) Eric Linné (1904–1995) 1904 1905
NYTT Födelseår Marshall (namn) Brian Marshall (född 1974) 1974 1973
NYTT Födelseår Morales Cristóbal de Morales (1512–1553) 1512 okänt år
NYTT Födelseår Morales Luis de Morales (1601-1586) 1601 okänt år
NYTT Födelseår Olsson Lars Olsson (handbollsspelare) (född 1949) 1949 1929
NYTT Födelseår Olsson Linnea Olsson (född 1993) 1993 1983
NYTT Födelseår Olsson Maria Elin Olsson (född 1985) 1985 1987
NYTT Dödsår Olsson Olaus Olsson (1906–1934) 1934 1937
NYTT Födelseår Olsson Robert Ohlsson (sångare) (1844–1888) 1844 1841
NYTT Dödsår Pettersson J. P. Pettersson (död 1867?) 1867 okänt år
NYTT Dödsår Rosén Einar Rosén (1910–1988) 1988 1998
NYTT Dödsår Stephens George Stephens (ingenjör) (död 1837) 1837 1839

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett stort antal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. Några av avvikelserna i tabellen ovan är "nya" på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 8 januari 2021 kl. 12.09 (CET)[svara]

Uppdatering per 15 januari 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. Minskningen motverkas dock av de nya fel som introduceras. Se även noten nedan om "nya" avvikelser som har uppstått när fel i artikelkategoriseringen har rättats. Totalt sett är antalet avvikelser i stort sett oförändrat sedan förra veckan.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 8 januari 2021 15 januari 2021 Skillnad
Antal sidor 4 146 4 150 4
Antal sidor med minst en avvikelse 72 71 -1
Andel sidor med minst en avvikelse 1,7 % 1,7 %
Antal avvikelser 87 88 +1
Varav åtgärdade 9
Varav nytillkomna 10

Som framgår av ovanstående tabell har cirka 10 procent av avvikelserna från förra veckan rättats under den senaste veckan, men det uppvägs av de nya avvikelser som har tillkommit under samma tid.

Nya avvikelser mellan 8 och 15 januari 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Fischer Scott Fischer (1956–1996) 1956 1955
NYTT Födelseår Kjellgren Birger Kjellgren (1896–1981) 1896 1890
NYTT Födelseår Müller Johannes Müller (teolog) (1854–1949) 1854 1864
NYTT Födelseår Nagy Josef Nadj (född 1957) 1957 1958
NYTT Födelseår Naumann Jacob Christopher Naumann (19277–1798) 19277 1727
NYTT Födelseår Nielsen Bernt Nielsen (1949–1924) 1949 1849
NYTT Födelseår Nielsen Leo Nielsen (1900–1968) 1900 1909
NYTT Födelseår Olsson Sune Olsson (född 1948) 1948 1943
NYTT Dödsår Olsson Thorild Olsson (konstnär) (1902–1973) 1973 1983
NYTT Födelseår Söderberg Johan Söderberg (ekonom) (1924–2011) 1924 1926

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett stort antal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. Några av avvikelserna i tabellen ovan är "nya" på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 15 januari 2021 kl. 08.54 (CET)[svara]

Nu är de nya avvikelserna genomgångna och rättade. Tostarpadius (diskussion) 15 januari 2021 kl. 09.34 (CET)[svara]

Uppdatering per 22 januari 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. Antalet nya fel som har introducerats överstiger dock antalet rättningar som gjorts. Se även noten nedan om "nya" avvikelser som har uppstått när fel i artikelkategoriseringen har rättats.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 15 januari 2021 22 januari 2021 Skillnad
Antal sidor 4 150 4 153 3
Antal sidor med minst en avvikelse 71 78 +7
Andel sidor med minst en avvikelse 1,7 % 1,9 %
Antal avvikelser 88 95 +7
Varav åtgärdade 12
Varav nytillkomna 19
Nya avvikelser mellan 15 och 22 januari 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Arvidsson Truls Arwidsson (1660–1711) 1711 1712
NYTT Födelseår Bauer Márton Bauer (född 1975) 1975 SAKNAS
NYTT Födelseår Funck Peter Ferdinand Funck (1789–1859) 1789 1788
NYTT Dödsår Hansson Roy Hansson (1944–2003) 2003 2004
NYTT Födelseår Lagerström Neimi Lagerstrøm (18997–1974) 18997 1897
NYTT Dödsår Lange (efternamn) Algot Lange (upptäcktsresande) (1884–?) ? SAKNAS
NYTT Födelseår Larsen Tuva B Larsen (född 1971) 1971 1991
NYTT Dödsår Leach (efternamn) Johnny Leach (1922–1914) 1914 2014
NYTT Födelseår Lewis (efternamn) Andrew L. Lewis (född 1963) 1963 SAKNAS
NYTT Födelseår Lie (efternamn) Anders Danielsen Lie (född 1949) 1949 1979
NYTT Dödsår Magnusson Bengt Magnusson (Bjälboätten) (död 1236 eller 1237) 1236 1237
NYTT Födelseår Manson Mahlon Dickerson Manson (1920–1895) 1920 1820
NYTT Födelseår Marcello Marcello Tegalliano (717–726) 717 okänt år
NYTT Födelseår Mattsson Lars-Gunnar Mattsson (född 1935) 1935 SAKNAS
NYTT Födelseår Mattsson Otto Mattsson (189000-1921) 189000 1890
NYTT Dödsår Nilsson Axel-Herman Nilsson (1894–1989) 1989 1969
NYTT Födelseår Nilsson Inga Nilsson (1912–?) 1912 1904
NYTT Födelseår Singer Ernö Gerö (1889–1980) 1889 1898
NYTT Dödsår Stromberg Ulrik Alexander Stromberg (1691–1787) 1787 1767

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett stort antal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Peter Ferdinand Funck och Roy Hansson.

--Larske (diskussion) 22 januari 2021 kl. 11.09 (CET)[svara]

Nu är de nya avvikelserna genomgångna och i de fall där det varit möjligt rättade. Tostarpadius (diskussion) 22 januari 2021 kl. 11.58 (CET)[svara]

Uppdatering per 29 januari 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. Antalet nya fel som har introducerats överstiger dock antalet rättningar som gjorts. Se även noten nedan om "nya" avvikelser som har uppstått när fel i artikelkategoriseringen har rättats.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 22 januari 2021 29 januari 2021 Skillnad
Antal sidor 4 153 4 160 7
Antal sidor med minst en avvikelse 78 82 +4
Andel sidor med minst en avvikelse 1,9 % 2,0 % +0,1 %
Antal avvikelser 95 97 +2
Varav åtgärdade 18
Varav nytillkomna 20
Nya avvikelser mellan 22 och 29 januari 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Graffman Carl Samuel Graffman (1802–1862) 1802 1801
NYTT Dödsår Hagelin Karl Wilhelm Hagelin (1860–1954) 1954 1955
NYTT Födelseår Hogarth Steve Hogarth (född 1959) 1959 1956
NYTT Födelseår Lee (namn) Mary Anna Custis Lee (1803–1973) 1803 1807
NYTT Dödsår Lee (namn) Mary Anna Custis Lee (1803–1973) 1973 1873
NYTT Dödsår Lehto Toivo Lehto (1907–?) ? SAKNAS
NYTT Dödsår Leijonhufvud (olika betydelser) Karl K:son Leijonhufvud (1865–1951) 1951 1952
NYTT Födelseår Leijonhufvud (olika betydelser) Stig Leijonhufvud (1905–1985) 1905 1906
NYTT Dödsår León (efternamn) Francisco León de la Barra (1863–1929) 1929 1939
NYTT Födelseår Lindblom Jack Lindblom (1922–2011) 1922 1932
NYTT Födelseår Lindgren Lotta Lindgren (född 1993) 1993 SAKNAS
NYTT Födelseår Lindholm (efternamn) May Lindholm (född 1964) 1964 1965
NYTT Födelseår Lindqvist Ludvig Isak Lindqvist (19927–1894) 19927 1827
NYTT Dödsår Lindström Erika Lindström (1879–1955) 1955 1965
NYTT Födelseår Lönnberg Ivan Lönnberg (arkitekt) (1892–1965) 1892 1882
NYTT Födelseår Lönnroth Erik Lönnroth (universitetsrektor) (18883–1971) 18883 1883
NYTT Födelseår MacDonald Shawn McDonald (född 1978) 1978 1977
NYTT Dödsår Nilsson Maja Nilsson (1903–1987) 1987 1986
NYTT Födelseår Pettersson Sven Petter Pettersson (1817–1852) 1817 1798
NYTT Födelseår Öberg Pär Öberg (född 1973) 1973 1971

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett stort antal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Sven Petter Pettersson.

--Larske (diskussion) 29 januari 2021 kl. 08.54 (CET)[svara]

Genomgånget. Maundwiki (diskussion) 30 januari 2021 kl. 17.56 (CET)[svara]

Uppdatering per 6 februari 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. I och med att nya fel har introducerats på grensidorna under veckan, exempelvis Knutsson och Larsson, eller gamla fel kommit fram i ljuset när en felaktig artikelkategorisering rättats, exempelvis i Carl Andersson (skulptör) och Hanna Hammarström, är antalet avvikelser i stort sett oförändrat.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 29 januari 2021 6 februari 2021 Skillnad
Antal sidor 4 160 4 163 3
Antal sidor med minst en avvikelse 82 76 -6
Andel sidor med minst en avvikelse 2,0 % 1,8 % -0,2 %
Antal avvikelser 97 94 -3
Varav åtgärdade 20
Varav nytillkomna 17
Nya avvikelser mellan 29 januari och 6 februari 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Andersson Carl Andersson (skulptör) (1859–1929) 1929 1928
NYTT Dödsår Hammarström Hanna Hammarström (1829–1909) 1909 1914
NYTT Födelseår Hansson Mikael Hansson (född 1970) 1970 1968
NYTT Födelseår Kalling Pehr Kalling (1700–1795) 1700 1701
NYTT Dödsår Knutsson Dag Knutson (1898–1986) 1986 1985
NYTT Dödsår Larsson Anders Larsson (orgelbyggare) (1791–1965) 1965 1865
NYTT Födelseår Larsson Christer Larsson (född 1950) 1950 1952
NYTT Födelseår Larsson Christian Larsson (1887–1949) 1887 1897
NYTT Födelseår Larsson Erik Larsson (mångkampare) (född 1998) 1998 1980
NYTT Dödsår Ljungström Fredrik Ljungström (1875–19964) 19964 1964
NYTT Dödsår Lund (efternamn) Hedevig Lund (1824–1988) 1988 1888
NYTT Dödsår Lund (efternamn) Karl Lund (1888–1972) 1972 1942
NYTT Födelseår Lundberg Praya Lundberg (född 1090) 1090 1989
NYTT Födelseår MacDonald Norm MacDonald (född 1963) 1963 1959
NYTT Födelseår Montgomery (namn) Poppy Montgomery (född 1975) 1975 1972
NYTT Födelseår Wegener Wolfgang Wegener (1876-1960) 1876 1875
NYTT Dödsår Wegener Wolfgang Wegener (1876-1960) 1960 1956

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett stort antal artiklar (just nu 554) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 6 februari 2021 kl. 16.49 (CET)[svara]

Avvikelserna i tabellen ovan är rättade på grensidorna. --北山 Kitayama (diskussion) 6 februari 2021 kl. 17.12 (CET)[svara]

Uppdatering per 12 februari 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. I och med att nya fel har introducerats på grensidorna under veckan, exempelvis i Kelly och Kinch, eller gamla fel kommit fram i ljuset när en felaktig artikelkategorisering rättats, exempelvis i Colleen Moore, är antalet avvikelser i stort sett oförändrat.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 6 februari 2021 12 februari 2021 Skillnad
Antal sidor 4 163 4 165 2
Antal sidor med minst en avvikelse 76 74 -2
Andel sidor med minst en avvikelse 1,8 % 1,7 % -0,1 %
Antal avvikelser 94 92 -2
Varav åtgärdade 18
Varav nytillkomna 16
Nya avvikelser mellan 6 och 12 februari 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Cedergren Wilhelm Cedergren (1820–1896) 1820 1823
NYTT Födelseår Hansson Kjell Hansson (född 1946) 1946 1947
NYTT Dödsår Kaiser (efternamn) Henry J. Kaiser (1882–1971) 1971 1967
NYTT Dödsår Keith (namn) Brian Keith (1921–19997) 19997 1997
NYTT Dödsår Kelly John Kelly (läkare) (1726–1762) 1762 1772
NYTT Födelseår Kim (namn) Kim Jong Il (1942–2011) 1942 1941
NYTT Födelseår Kinch Gunnar Kinch (1922–2015) 1922 1942
NYTT Födelseår Larsson Lars Larsson (allmogemålare) (1784–1840) 1784 SAKNAS
NYTT Dödsår Larsson Lars Larsson (allmogemålare) (1784–1840) 1840 SAKNAS
NYTT Dödsår Larsson Olle Larsson (konstnär) (1926–1996) 1996 SAKNAS
NYTT Födelseår Moore (efternamn) Colleen Moore (1900–1988) 1900 1899
NYTT Födelseår Nilsson Malin Nilsson (trollkonstnär) (född 1981) 1981 SAKNAS
NYTT Födelseår Nilsson Nils Nilsson (arkivarie) (19177–1987) 19177 1917
NYTT Födelseår Nilsson Stefan Nilsson (sportskytt) (född 19990) 19990 1990
NYTT Dödsår Nilsson Walter Nilsson (1932–1998) 1998 1997
NYTT Födelseår Wiegmann Marie Wiegmann (1826–1893) 1826 1820

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett stort antal artiklar (just nu 425) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

Diskussion om olika födelsedatum i olika källor flyttad till Diskussion:Marie Wiegmann. --Larske (diskussion) 15 februari 2021 kl. 19.46 (CET)[svara]
Övriga genomgångna. Maundwiki (diskussion) 12 februari 2021 kl. 14.59 (CET)[svara]

Uppdatering per 19 februari 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. I och med att nya fel har introducerats på grensidorna under veckan, som exempelvis i Karlsson och Krehl, eller gamla fel kommit fram i ljuset på grund av en förfinad jämförelse, som exempelvis i Kornerup och Sjöö, har antalet avvikelser ökat med cirka 17 procent.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 12 februari 2021 19 februari 2021 Skillnad
Antal sidor 4 165 4 166 +1
Antal sidor med minst en avvikelse 74 80 +6
Andel sidor med minst en avvikelse 1,7 % 1,9 % +0,1  %
Antal avvikelser 92 108 +16
Varav åtgärdade 19
Varav nytillkomna 35
Nya avvikelser mellan 12 och 19 februari 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Böhme (efternamn) Hans-Joachim Böhme (1909−1950) 1950 1960
NYTT Dödsår Danning Christian Danning (1867 – 1924) 1924 1925
NYTT Dödsår Eggers Kurt Eggers (1905−2943) 2943 1943
NYTT Dödsår Garbo Sven Gustafsson (1898−1987) 1987 1967
NYTT Födelseår Henriques Alf Henriques (1908−1976) 1908 1906
NYTT Födelseår Henriques Emil Henriques (1884−1957) 1884 1883
NYTT Dödsår Henriques Hugo Henriques (1864−19910) 19910 1910
NYTT Födelseår Henriques Júlio Augusto Henriques (1928−1938) 1928 1838
NYTT Dödsår Henriques Júlio Augusto Henriques (1928−1938) 1938 1928
NYTT Födelseår Henriques Robert Henriques (1856−1914) 1856 1858
NYTT Födelseår Hertz (efternamn) Henrik Hertz (1798−1870) 1798 1797
NYTT Födelseår Karlsson Erik Karlsson (Örnfot) (känd 1362–1390) 1362 okänt år Kommentar känd borde vara OK men kanske skrivas utan ()?
NYTT Dödsår Karlsson Erik Karlsson (Örnfot) (känd 1362–1390) 1390 okänt år Kommentar känd borde vara OK men kanske skrivas utan ()?
NYTT Dödsår Karlsson Göta Carlsson (1915–?) ? SAKNAS
NYTT Födelseår Karlsson Jan-Eric Karlzon (född 1958) 1958 1948
NYTT Dödsår Karlsson Jan-Erik Carlsson (1929–?) ? SAKNAS Kommentar allt vi vet
NYTT Dödsår Karlsson Johan Bernhard Carlson (1860–19922) 19922 1922
NYTT Födelseår Karlsson Kaliffa Karlsson (född 1979) 1979 SAKNAS
NYTT Födelseår Karlsson Karl-Einar Karlsson (19919–2000) 19919 1919
NYTT Födelseår Karlsson Karl-Erik Karlsson (19099–1997) 19099 1909
NYTT Dödsår Karlsson Nils Evert Carlsson (1922–?) ? SAKNAS Kommentar allt vi vet
NYTT Födelseår Karlsson Peter Carlsson (ekonom) (född 1978) 1978 1970
NYTT Dödsår Karlsson Simon Carlson (1899–19983) 19983 1983
NYTT Födelseår Kokkonen Jesper Kokkonen (född 1963) 1963 1993
NYTT Födelseår Kornerup Ebbe Kornerup (1875-1957) 1875 1874
NYTT Dödsår Kraft (efternamn) Frederik Kraft (1823–1954) 1954 1854
NYTT Dödsår Krehl Gösta Krehl (1860–1699) 1699 1899
NYTT Födelseår Kunz Paul Kunz (1942–2018) 1942 SAKNAS
NYTT Dödsår Kunz Paul Kunz (1942–2018) 2018 SAKNAS
NYTT Födelseår Manfredi Bartolomeo Manfredi (15801622) 1580 1582
NYTT Dödsår Schöne Gerhard Schöne (född−1952) 1952 SAKNAS
NYTT Födelseår Sjöö Anton Sjö (1887−1954) 1887 1897
NYTT Dödsår Sjöö Anton Sjö (1887−1954) 1954 1953
NYTT Födelseår Sjöö August Sjö (1838−1913) 1838 1839
NYTT Födelseår Wigert Hedvig Wigert (1748[?]–1780) ? 1748

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett stort antal artiklar (just nu 416) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 19 februari 2021 kl. 17.47 (CET)[svara]

Genomgånget. Se kommentarer. Maundwiki (diskussion) 20 februari 2021 kl. 00.35 (CET)[svara]

Uppdatering per 26 februari 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. Antalet rättningar överstiger antalet nya fel som har introducerats på grensidorna under veckan och netto har antalet avvikelser minskat med cirka 14 procent.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 19 februari 2021 26 februari 2021 Skillnad
Antal sidor 4 166 4 172 +6
Antal sidor med minst en avvikelse 80 76 -4
Andel sidor med minst en avvikelse 1,9 % 1,8 % -0,1  %
Antal avvikelser 108 93 -15
Varav åtgärdade 31
Varav nytillkomna 16
Nya avvikelser mellan 19 och 26 februari 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Frank Filthy Frank (född 1992) 1992 SAKNAS
NYTT Födelseår Jacobsen Niklas Landin Jacobsen (född 1948) 1948 1988
NYTT Födelseår Jensen Lauritz Jensen (1959–1935) 1959 1859
NYTT Dödsår Jerusalem (efternamn) Ignacio de Jerusalem y Stella (1710–1789) 1789 1769
NYTT Födelseår Johansson Elin Johansson (författare) (född 1979) 1979 1978
NYTT Dödsår Li (namn) Li Qingzhao (1084–1151) 1151 1155
NYTT Födelseår Lindskog Samuel Lindskog (1878–1953) 1878 1872
NYTT Dödsår Raab Julius Raab (1891−1984) 1984 1964
NYTT Dödsår Ramstedt Carolina Fredrika Ramstedt (1829–?) ? SAKNAS
NYTT Födelseår Ramstedt Ola Ramstedt (född 1945) 1945 SAKNAS
NYTT Födelseår Rasmussen Bo Rasmussen (född 1970) 1970 SAKNAS
NYTT Födelseår Rasmussen Hedvig Rasmussen (född 199993) 199993 1993
NYTT Dödsår Rasmussen Ingeborg Rasmussen (1868–19926) 19926 1926
NYTT Födelseår Ritter Christian Ritter (1645/50–efter 1725) 1645/50 SAKNAS
NYTT Födelseår Stenbock (efternamn) Christina Catharina Stenbock (1649–1719) 1649 1641
NYTT Dödsår Stenbock (efternamn) Christina Catharina Stenbock (1649–1719) 1719 1686

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett stort antal artiklar (just nu 377) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11. För den sistnämnda personen i tabellen ovan var det kategorisering på omdirigeringssidan som saknades (åtgärdat nu).

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 26 februari 2021 kl. 09.42 (CET)[svara]

Genomgånget utom Carolina Fredrika Ramstedt varför är inte saknas tillåtet och Ola Ramstedt ska det döljas? Maundwiki (diskussion) 27 februari 2021 kl. 00.56 (CET)[svara]

Uppdatering per 5 mars 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. Antalet nya fel som har introducerats på grensidorna under veckan är dock nästan lika stort och netto är antalet avvikelser är därför i stort sett oförändrat.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 26 februari 2021 5 mars 2021 Skillnad
Antal sidor 4 172 4 176 +4
Antal sidor med minst en avvikelse 76 70 -6
Andel sidor med minst en avvikelse 1,8 % 1,7 % -0,1  %
Antal avvikelser 93 91 -2
Varav åtgärdade 12
Varav nytillkomna 10
Nya avvikelser mellan 26 februari och 5 mars 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Johnson Clarence Johnson (1910–19990) 19990 1990
NYTT Dödsår Johnson Harriet Finlay-Johnson (1871–19956) 19956 1956
NYTT Födelseår Johnson Victor Johnson (1983–1951) 1983 1883
NYTT Födelseår Norén Erik Noreen (1880–1946) 1880 1890
NYTT Dödsår Norén Jack Norén (1929–19990) 19990 1990
NYTT Födelseår Norén Katarina Norén (född 1963) 1963 SAKNAS
NYTT Födelseår Norén Kjerstin Norén (född 19945) 19945 1945
NYTT Dödsår Norén Stig Norén (1908–19996) 19996 1996
NYTT Födelseår Stenbock (efternamn) Hedvig Eleonora Stenbock (1658–1714) 1658 1655
NYTT Födelseår Wolff Albert Wolff (journalist) (1835–1891) 1835 1825

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett stort antal artiklar (just nu 237) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 5 mars 2021 kl. 12.52 (CET)[svara]

Uppdatering per 12 mars 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. Antalet nya fel som har introducerats på grensidorna under veckan är dock större och antalet avvikelser har därför ökat något.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 5 mars 2021 12 mars 2021 Skillnad
Antal sidor 4 176 4 182 +6
Antal sidor med minst en avvikelse 70 72 +2
Andel sidor med minst en avvikelse 1,7 % 1,7 % ±0,0  %
Antal avvikelser 91 96 +5
Varav åtgärdade 10
Varav nytillkomna 15
Nya avvikelser mellan 5 och 12 mars 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Bülow Anna Fickesdotter (Bülow) (tidigast 1444–1619) 1619 1519
NYTT Dödsår Bülow Erik Bülow-Hübe (1879–19963) 19963 1963
NYTT Födelseår Bülow Johan Bülow (ishockeyspelare) (född 1976) 1976 SAKNAS
NYTT Dödsår Bülow Sigrun Bülow-Hübe (1913–19994) 19994 1994
NYTT Dödsår Bülow Barthold Hartwig von Bülow (1611–1677) 1677 1667
NYTT Dödsår Bülow Bernhard von Bülow (1849–19299) 19299 1929
NYTT Dödsår Bülow Bernhard Ernst von Bülow (1815–1869) 1869 1879
NYTT Födelseår Bülow Claus von Bülow (19926–2019) 19926 1926
NYTT Dödsår Bülow Claus von Bülow (19926–2019) 2019 2009
NYTT Födelseår Bülow Frederik von Bülow (1771–1858) 1771 1791
NYTT Dödsår Bülow Heinrich von Bülow (1792–1845) 1845 1846
NYTT Födelseår Montgomery (namn) Archibald Montgomery-Massingberd (1871–1947) 1871 1873
NYTT Födelseår Petrov (namn) Olena Petrova (född 1982) 1982 1972
NYTT Födelseår Qvarnström Petter Qvarnström (omkring 1730–1788) 1730 okänt år
NYTT Födelseår Tate (olika betydelser) Catherine Tate (född 1968) 1968 1969

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett stort antal artiklar (just nu 189) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 12 mars 2021 kl. 08.36 (CET)[svara]

Genomgånget. Maundwiki (diskussion) 13 mars 2021 kl. 13.31 (CET)[svara]

Uppdatering per 19 mars 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. Antalet nya fel som har introducerats på grensidorna under veckan är färre och antalet avvikelser har därför minskat något.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 12 mars 2021 19 mars 2021 Skillnad
Antal sidor 4 182 4 188 +6
Antal sidor med minst en avvikelse 72 72 ±0
Andel sidor med minst en avvikelse 1,7 % 1,7 % ±0,0  %
Antal avvikelser 96 87 -9
Varav åtgärdade 14
Varav nytillkomna 5
Nya avvikelser mellan 12 och 19 mars 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Fleming Hans Fleming (omkring 1545–1623) 1545 SAKNAS
NYTT Dödsår Källström Ernst Källström (1855–1903) 1903 1904
NYTT Födelseår Leffler Béla Leffler (1871–1936) 1871 1887
NYTT Födelseår Rahm Christina Rahm (1763–1837) 1763 1762
NYTT Födelseår Rahm Johnny Rahm (1865–2004) 1865 1965

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett stort antal artiklar (just nu 175) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 19 mars 2021 kl. 08.45 (CET)[svara]

Genomgånget. Maundwiki (diskussion) 21 mars 2021 kl. 19.03 (CET)[svara]
Kategori:Faktakoll 2020-11 genomgånget, för många av de kvarvarande behövs tillgång till svensk dödsbok och/eller Svenskt konstnärslexikon. Maundwiki (diskussion) 22 mars 2021 kl. 23.33 (CET)[svara]

Uppdatering per 27 mars 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. Antalet nya fel som har introducerats på grensidorna under veckan är fler och antalet avvikelser har därför ökat något.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 19 mars 2021 27 mars 2021 Skillnad
Antal sidor 4 188 4 191 +3
Antal sidor med minst en avvikelse 72 72 ±0
Andel sidor med minst en avvikelse 1,7 % 1,7 % ±0,0  %
Antal avvikelser 87 89 +2
Varav åtgärdade 5
Varav nytillkomna 7
Nya avvikelser mellan 19 och 27 mars 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Baumgarten-Crusius Carl Wilhelm Baumgarten-Crusius (1776–1845) 1776 1786
NYTT Födelseår Ekerman Otto Fredrik Ekerman (1741–1800) 1741 1731
NYTT Födelseår Ekerman Petrus Ekerman (1796–1783) 1796 1696
NYTT Födelseår Ekerman Ruth Ekermann (1792–1888) 1792 1892
NYTT Dödsår Ekerman Ruth Ekermann (1792–1888) 1888 1988
NYTT Dödsår Gaston Gaston Browne (1967–2014) 2014 SAKNAS
NYTT Dödsår Jansson Cornelis Janson Ceulen (1593–1664) 1664 1661

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 95) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 28 mars 2021 kl. 07.57 (CEST)[svara]

Genomgånget, Gaston Browne falsk positiv. Maundwiki (diskussion) 28 mars 2021 kl. 15.55 (CEST)[svara]
@Maundwiki: Är han inte levande? Jag tror att det är ett fall när såväl grensidan som artikeln behöver rättas. På grensidan behöver dödsåret tas bort och artikeln behöver läggas in i kategorin "Levande personer". Larske (diskussion) 28 mars 2021 kl. 16.03 (CEST)[svara]
Rätt. Maundwiki (diskussion) 28 mars 2021 kl. 16.06 (CEST)[svara]

Uppdatering per 2 april 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. Antalet nya fel som har introducerats på grensidorna under veckan är lägre och antalet avvikelser har därför minskat något.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 27 mars 2021 2 april 2021 Skillnad
Antal sidor 4 191 4 194 +3
Antal sidor med minst en avvikelse 72 70 -2
Andel sidor med minst en avvikelse 1,7 % 1,7 % ±0,0  %
Antal avvikelser 89 84 -5
Varav åtgärdade 7
Varav nytillkomna 2
Nya avvikelser mellan 27 mars och 2 april 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Cockerell Charles Robert Cockerell (1788–1863) 1863 1868
NYTT Födelseår Rahm Simon Rahm (född 1980) 1980 SAKNAS

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 96) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 2 april 2021 kl. 21.00 (CEST)[svara]

Uppdatering per 9 april 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. Antalet nya fel som har introducerats på grensidorna under veckan är lägre och antalet avvikelser har därför minskat något.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 2 april 2021 9 april 2021 Skillnad
Antal sidor 4 194 4 196 +2
Antal sidor med minst en avvikelse 70 67 -3
Andel sidor med minst en avvikelse 1,7 % 1,6 % -0,1  %
Antal avvikelser 84 81 -3
Varav åtgärdade 5
Varav nytillkomna 2
Nya avvikelser mellan 2 och 9 april 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Almqvist Sven Almqvist (militär) (1903–1930) 1930 1990
NYTT Födelseår Wahl (efternamn) Anna Wahl (född 1957) 1957 1956

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 96) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 9 april 2021 kl. 19.05 (CEST)[svara]

Uppdatering per 16 april 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. Antalet nya fel som har introducerats på grensidorna under veckan är lägre och antalet avvikelser har därför minskat något.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 9 april 2021 16 april 2021 Skillnad
Antal sidor 4 196 4 198 +2
Antal sidor med minst en avvikelse 67 58 -9
Andel sidor med minst en avvikelse 1,6 % 1,4 % -0,2 %
Antal avvikelser 81 70 -11
Varav åtgärdade 12
Varav nytillkomna 1
Nya avvikelser mellan 9 och 16 april 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Boström Erik Boström (idrottare) (1869–1930) 1930 1932

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 93) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 16 april 2021 kl. 14.51 (CEST)[svara]

Uppdatering per 23 april 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. Antalet nya fel som har introducerats på grensidorna under veckan är lägre och antalet avvikelser har därför minskat något.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser förra veckan och nu
Efternamnsförgreningssidor 16 april 2021 23 april 2021 Skillnad
Antal sidor 4 198 4 201 +3
Antal sidor med minst en avvikelse 58 57 -1
Andel sidor med minst en avvikelse 1,4 % 1,4 % ±0,0 %
Antal avvikelser 70 68 -2
Varav åtgärdade 3
Varav nytillkomna 1
Nya avvikelser mellan 16 och 23 april 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Näslund Caroline Näslund (född 1988) 1988 SAKNAS

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 87) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln under den senaste veckan, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 23 april 2021 kl. 20.58 (CEST)[svara]

Uppdatering per 29 maj 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. Antalet nya fel som har introducerats (eller upptäckts, se not nedan) på grensidorna sedan förra mätningen är högre och antalet avvikelser har därför ökat en hel del.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för fem veckor sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 23 april 2021 29 maj 2021 Skillnad
Antal sidor 4 201 4 215 +14
Antal sidor med minst en avvikelse 57 67 +10
Andel sidor med minst en avvikelse 1,4 % 1,6 % +0,2 %
Antal avvikelser 68 94 +26
Varav åtgärdade 3
Varav nytillkomna 29
Nya avvikelser mellan 23 april och 29 maj 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Berger Mikael Berger (född 1963) 1963 SAKNAS
NYTT Födelseår Berkeley (efternamn) Mary Berkeley (omkring 1500–?) 1500 SAKNAS
NYTT Dödsår Berkeley (efternamn) Mary Berkeley (omkring 1500–?) ? SAKNAS
NYTT Födelseår Forbes (namn) Ralph Forbes (1905–1951) 1905 1904
NYTT Dödsår Jonsson Nils Jonsson (borgmästare) (död 1664) 1664 1663
NYTT Födelseår Jonsson Nils Jonson (militär) (1896–1981) 1896 1898
NYTT Dödsår Karlsson Carl Fridolf Carlson (1870–1925) 1925 1924
NYTT Dödsår Kylberg Hjalmar Kylberg (1824–1888) 1888 1885
NYTT Dödsår Lagercrantz Elisabeth Lagercrantz (1936-2011) 2011 2001
NYTT Dödsår Lind (efternamn) August Lind (1890–1967) 1967 1978
NYTT Födelseår Lindahl Rikard Lindahl (1891–1967) 1891 1897
NYTT Födelseår Prytz Carl Gustaf Prytz (1849–1907) 1849 1819
NYTT Födelseår Prytz Olof Prytz (1972–1954) 1972 1872
NYTT Dödsår Ribbing Gabriel Adolf Ribbing (1724–1662) 1662 1762
NYTT Födelseår Stephens Frederic George Stephens (1828–1907) 1828 1827
NYTT Dödsår Ståhle Dag Ståhle (1970–2016) 2016 SAKNAS
NYTT Födelseår Swartz Olof Swartz (1766–1818) 1766 1760
NYTT Födelseår Tavaststjerna Gabrielle Tavaststjerna (1858–1946) 1858 1868
NYTT Dödsår Walker (efternamn) Madam C. J. Walker (1867–19919) 19919 1919
NYTT Födelseår Walker (efternamn) Clifford Walker (1866–1954) 1866 1877
NYTT Födelseår Walker (efternamn) Colleen Walker (19956–2012) 19956 1956
NYTT Födelseår Walker (efternamn) Daniel Walker (1822–2015) 1822 1922
NYTT Födelseår Walker (efternamn) Francis Amasa Walker (1740–1896) 1740 1840
NYTT Dödsår Walker (efternamn) Francis Amasa Walker (1740–1896) 1896 1897
NYTT Födelseår Walker (efternamn) Frederic John Walker (18996–1944) 18996 1896
NYTT Födelseår Walker (efternamn) George Walker (1663–18199) 1663 1763
NYTT Dödsår Walker (efternamn) George Walker (1663–18199) 18199 1819
NYTT Dödsår Walker (efternamn) James Walker (kemist) (1863–1945) 1945 1935
NYTT Födelseår Walker (efternamn) Matt Walker (musiker) (född 1969) 1969 SAKNAS

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 65) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Den här gången har 11 nya avvikelser upptäckts i och med att sidan Walker (efternamn) har lagts till i kategorin Kategori:Efternamnsförgreningssidor och därmed tagits med i undersökningen som är begränsad till den kategorin. Felen har funnits på den grensidan i mer än fyra månader.

--Larske (diskussion) 29 maj 2021 kl. 19.35 (CEST)[svara]

Genomgånget. Maundwiki (diskussion) 1 juni 2021 kl. 20.06 (CEST)[svara]

Uppdatering per 26 juni 2021[redigera wikitext]

Ett antal rättningar har gjorts på grensidorna vilket bidrar till att minska antalet avvikelse mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar. Antalet nya fel som har introducerats eller upptäckts på grensidorna sedan förra mätningen är färre och antalet avvikelser har därför minskat en hel del.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för fyra veckor sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 29 maj 2021 26 juni 2021 Skillnad
Antal sidor 4 215 4 226 +11
Antal sidor med minst en avvikelse 67 65 -2
Andel sidor med minst en avvikelse 1,6 % 1,5 % -0,1 %
Antal avvikelser 94 80 -14
Varav åtgärdade 29
Varav nytillkomna 15
Nya avvikelser mellan 29 maj och 26 juni 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Björnström Gösta Björnström (1916–1987) 1987 SAKNAS
NYTT Födelseår Bremer Hermann Brehmer (1926–1889) 1926 1826
NYTT Dödsår Bremer Lucille Bremer (1917–1796) 1796 1996
NYTT Dödsår Bremer Väinö Bremer (1899–1944) 1944 1964
NYTT Födelseår Fuentes Fabricio Fuentes (född 1986) 1986 1976
NYTT Födelseår Fuentes Nick Fuentes (född 19988) 19988 1998
NYTT Födelseår Kramer Mauritius Kramer (1636–1702) 1636 1646
NYTT Dödsår Linder Carl Linder (1882–1938) 1938 1936
NYTT Dödsår Lindqvist Erik Lindquist (1893–1981) 1981 1982
NYTT Dödsår Lundgren Carl Lundgren (1836–1892) 1892 1891
NYTT Födelseår Lundqvist Einar Lundquist (1910–?) 1910 1901
NYTT Födelseår Molander Gustaf Molander (musiker) (18799–1923) 18799 1879
NYTT Födelseår Palm (efternamn) Johan Fredrik Palm (1753–1821) 1753 1754
NYTT Födelseår Pettersson Bertil Pettersson (pseudovetenskapare) (född 1955) 1955 SAKNAS
NYTT Dödsår Villalobos Ruy López de Villalobos (1500–1549) 1549 1544

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 63) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 26 juni 2021 kl. 19.58 (CEST)[svara]

Uppdatering per 31 juli 2021[redigera wikitext]

En av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har åtgärdats under de senaste fem veckorna. Under samma tid har ett dussin nya avvikelser introducerats vilket bidrar till att öka antalet avvikelser.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för fem veckor sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 26 juni 2021 31 juli 2021 Skillnad
Antal sidor 4 226 4 249 +23
Antal sidor med minst en avvikelse 65 72 +7
Andel sidor med minst en avvikelse 1,5 % 1,7 % +0,2 %
Antal avvikelser 80 91 +11
Varav åtgärdade 1
Varav nytillkomna 12
Nya avvikelser mellan 26 juni och 31 juli 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Berg (efternamn) Gustaf Berg (fotograf) (1880–1947) 1947 1933
NYTT Dödsår Bergelin Stig Bergelin (1905–1981) 1981 1983
NYTT Födelseår Cameron (efternamn) Charles Cameron (1743–1812) 1743 1744
NYTT Födelseår Ivanov Borislava Ivanova (född 1986) 1986 1966
NYTT Dödsår Ivanov Ivan Ivanov-Vano (1900–1997) 1997 1987
NYTT Dödsår Karlsson Carl Gustaf Carlsson (1774–1855) 1855 1854
NYTT Dödsår Lund (efternamn) Bjarne Lund (1858–1898) 1898 1894
NYTT Dödsår Lund (efternamn) Edla Lund (1866–1951) 1951 1952
NYTT Födelseår Lundberg Elof Lundberg (1879–1945) 1879 1872
NYTT Dödsår Lundin Carl Axel Robert Lundin (1851–1919) 1919 1915
NYTT Födelseår Lundqvist Martin Lundqvist (1878–1964) 1878 1874
NYTT Dödsår Sager Sofie Sager (1825–1902) 1902 1901

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 41 jämfört med 65 för fem veckor sedan) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya som till exempel Stig Bergelin, eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar som till exempel Charles Cameron.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Se till exempel Gustaf Berg (fotograf).

--Larske (diskussion) 1 augusti 2021 kl. 07.32 (CEST)[svara]

Uppdatering per 29 augusti 2021[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 27 åtgärdats under de senaste fyra veckorna. Under samma tid har 18 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser minskat med 9.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för fem veckor sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 31 juli 2021 29 augusti 2021 Skillnad
Antal sidor 4 249 4 271 +22
Antal sidor med minst en avvikelse 72 62 -10
Andel sidor med minst en avvikelse 1,7 % 1,5 % -0,2 %
Antal avvikelser 91 82 -9
Varav åtgärdade 27
Varav nytillkomna 18
Nya avvikelser mellan 31 juli och 29 augusti 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Asklund (olika betydelser) Gabriella Asklund-Sohlberg (1890–19973) 19973 1973
NYTT Dödsår Becker Albert Becker (1834–18399) 18399 1899
NYTT Dödsår Becker Karl Ferdinand Becker (lingvist) (1775–1819) 1819 1849
NYTT Dödsår Busch Adolf Busch (1891–19952) 19952 1952
NYTT Dödsår Busch Fritz Busch (1890–1851) 1851 1951
NYTT Födelseår Busch Kyle Busch (född 1975) 1975 1985
NYTT Födelseår Busch Niels Busch-Jensen (1885–1987) 1885 1886
NYTT Födelseår Cronholm Abraham Peter Cronholm (1909–1879) 1909 1809
NYTT Födelseår Hartelius Åke Hartelius (1887–1964) 1887 1897
NYTT Födelseår Lamm (efternamn) Levin Lamm (omkring 1741–1898) 1741 okänt år
NYTT Dödsår Lamm (efternamn) Levin Lamm (omkring 1741–1898) 1898 1808
NYTT Födelseår Meier Paul Meier (restauratör) (1881–1962) 1881 1884
NYTT Födelseår Nilsson Östen Nilsson (1927–1999) 1927 1939
NYTT Dödsår Nilsson Östen Nilsson (1927–1999) 1999 SAKNAS
NYTT Dödsår Pettersson Bertil Pettersson (företagare) (1928–2015) 2015 2016
NYTT Dödsår Pettersson Gustaf Adolf Pettersson (1840–1898) 1898 1914
NYTT Dödsår Pettersson J.P. Pettersson (död 1867?) 1867 okänt år
NYTT Födelseår Selling Caj Selling (19935–2005) 19935 1935

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 25 jämfört med 41 för fem veckor sedan) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya som till exempel Stig Bergelin, eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar som till exempel Charles Cameron.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Se till exempel Paul Meier (restauratör).

--Larske (diskussion) 30 augusti 2021 kl. 01.09 (CEST)[svara]

Uppdatering per 25 september 2021[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 16 åtgärdats under de senaste fyra veckorna. Under samma tid har 7 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser minskat med 9.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för fyra veckor sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 29 augusti 2021 25 september 2021 Skillnad
Antal sidor 4 271 4 285 +14
Antal sidor med minst en avvikelse 62 61 -1
Andel sidor med minst en avvikelse 1,5 % 1,4 % -0,1 %
Antal avvikelser 82 73 -9
Varav åtgärdade 16
Varav nytillkomna 7
Nya avvikelser mellan 29 augusti och 25 september 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Gleerup Tage Fredrik Gleerup (1883–?) ? 1930
NYTT Dödsår Lidman Erik Lidman (1875–1954) 1954 1944
NYTT Dödsår Montgomery (namn) John Montgomery (affärsman) (1695–1774) 1774 1764
NYTT Dödsår Price Juliette Price (1831–19906) 19906 1906
NYTT Födelseår Tell (efternamn) Harry Thell (19099–1987) 19099 1909
NYTT Dödsår Tell (efternamn) Ragnar Thell (1922–1987) 1987 1997
NYTT Födelseår Täcklind Magnus Täcklind (ingenjör) (1872–1943) 1872 1874

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 23 jämfört med 25 för fyra veckor sedan) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya, som Erik Lidman, eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

Not. En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 25 september 2021 kl. 19.45 (CEST)[svara]

Uppdatering per 30 oktober 2021[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 7 åtgärdats under de senaste fem veckorna. Under samma tid har 19 nya avvikelser introducerats vilket bidrar gör att antalet avvikelser ökat med 12.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för fem veckor sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 25 september 2021 30 oktober 2021 Skillnad
Antal sidor 4 285 4 309 +24
Antal sidor med minst en avvikelse 61 70 +9
Andel sidor med minst en avvikelse 1,4 % 1,6 % +0,2 %
Antal avvikelser 73 85 +12
Varav åtgärdade 7
Varav nytillkomna 19
Nya avvikelser mellan 25 september och 30 oktober 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Björkman Daniel Björkman (borgmästare) (1742–1796) 1742 1741
NYTT Dödsår Gong (olika betydelser) Prins Gong (1833–18998) 18998 1898
NYTT Födelseår Gong (olika betydelser) Gong Xiangyu (född 19997) 19997 1997
NYTT Födelseår Jadin Georges Jadin (1773–omkring 1813) 1773 1771
NYTT Dödsår Jönsson Fredy Jönsson (1933–2002) 2002 2003
NYTT Dödsår Kang (efternamn) Kang Sheng (1898–1985) 1985 1975
NYTT Dödsår Kjellberg Astrid Kjellberg-Juel (1877–1966) 1966 1965
NYTT Födelseår Kruse Vibeke Kruse (1609–1648) 1609 SAKNAS
NYTT Dödsår Mattsson Elliord Mattsson (1905–1992) 1992 1991
NYTT Födelseår Norberg (efternamn) Johan Erik Norberg (1747–1818) 1747 1749
NYTT Födelseår Nordlander Oskar Nordlander (1883–1953) 1883 1884
NYTT Dödsår Nordström Ruth Nordström (1896–1973) 1973 1972
NYTT Födelseår Norman (efternamn) Wilma Norman-Neruda (1839–1911) 1839 1838
NYTT Födelseår Normand (efternamn) Mabel Normand (1892–1930) 1892 1894
NYTT Dödsår Nyblom Hugo Nyblom (1885–1972) 1972 1973
NYTT Födelseår Unge Fredrik Otto von Unge (1746–1832) 1746 1766
NYTT Födelseår Xin Han Xin (231–196 f.Kt.) 231 231 f.Kr.
NYTT Dödsår Xin Han Xin (231–196 f.Kt.) 196 196 f.Kr.
NYTT Dödsår Xin Shang Di Xin (död 1046 f. Kr.) 1046 1046 f.Kr.

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 18 jämfört med 23 för fem veckor sedan) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not 1 En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Ett exempel på detta är Fredy Jönsson.
  • Not 2 Jämförelseprogrammet klarar inte av årtal med f.Kr., men två av de tre avvikelserna i tabellen ovan avseende sidan Xin behöver ändå korrigeras då det står f.Kt. och f. Kr. istället för f.Kr. i parentesen.

--Larske (diskussion) 30 oktober 2021 kl. 23.16 (CEST)[svara]

Uppdatering per 28 november 2021[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 18 åtgärdats under de senaste fyra veckorna. Under samma tid har 16 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser minskat med 2.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för fyra veckor sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 30 oktober 2021 28 november 2021 Skillnad
Antal sidor 4 309 4 324 +15
Antal sidor med minst en avvikelse 70 64 -6
Andel sidor med minst en avvikelse 1,6 % 1,5 % -0,1 %
Antal avvikelser 85 83 -2
Varav åtgärdade 18
Varav nytillkomna 16
Nya avvikelser mellan 30 oktober och 28 november 2021
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Li (namn) Li Dazhao (1888–1927) 1888 1889
NYTT Födelseår Li (namn) Li Dazhao (1888–1927) 1888 1889
NYTT Födelseår Lundgren Hjalmar Lundgren (journalist) (1867–1934) 1867 1868
NYTT Dödsår Malmborg Margit von Malmborg (1918–2007) 2007 2006
NYTT Dödsår Nylund David Nylund (1876–1964) 1964 1960
NYTT Dödsår Oldenburg (efternamn) Henrik Oldenburg (1830–1896) 1896 1897
NYTT Dödsår Olsson Anton Ohlson (1851–1918) 1918 1923
NYTT Dödsår Tschudi Aegidius Tschudi (1505-72) 72 1572
NYTT Dödsår Tschudi Friedrich von Tschudi (1820-86) 86 1886
NYTT Födelseår Tschudi Hugo von Tschudi (185-1911) 185 1851
NYTT Dödsår Tschudi Johann Jakob von Tschudi (1818-89) 89 1889
NYTT Födelseår Tschudi Stephan Tschudi-Madsen (1920-2007) 1920 1923
NYTT Födelseår Ying Le Chien-ying (född 19990) 19990 1990
NYTT Födelseår Ying Li Ying (född 19993) 19993 1993
NYTT Födelseår Ying Lu Ying (född 19899) 19899 1989
NYTT Dödsår Yun Yun Yat (1934–19997) 19997 1997

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 18 precis som för fyra veckor sedan) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta kan vara Margit von Malmborg.

--Larske (diskussion) 28 november 2021 kl. 17.24 (CET)[svara]

Uppdatering per 3 januari 2022[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 14 åtgärdats under de senaste fem veckorna. Under samma tid har 9 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser minskat med 5.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för fyra veckor sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 28 november 2021 3 januari 2022 Skillnad
Antal sidor 4 324 4 333 +9
Antal sidor med minst en avvikelse 64 66 +2
Andel sidor med minst en avvikelse 1,5 % 1,5 % +0,0 %
Antal avvikelser 83 78 -5
Varav åtgärdade 14
Varav nytillkomna 9
Nya avvikelser mellan 28 november 2021 och 3 januari 2022
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Aguilar Paul Aguilar (född 19986) 19986 1986
NYTT Dödsår Franzén Henrik Frantzen (död 1781 eller 1782) 1781 okänt år
NYTT Födelseår Fredholm Inga-Britt Fredholm (1923–2014) 1923 1925
NYTT Dödsår Malmqvist Bengt Malmqvist (1928–2013) 2013 2008
NYTT Dödsår Olofsson Anders Olofsson i Hillingsäter (1711–1772) 1772 1771
NYTT Födelseår Peng (namn) Peng Ping (född 19967) 19967 1967
NYTT Dödsår Schlumberger (efternamn) Gustave Schlumberger (1844–19299) 19299 1929
NYTT Dödsår Schlumberger (efternamn) Jean Schlumberger (juvelerare) (1907–19987) 19987 1987
NYTT Dödsår Shull George Harrison Shull (1874–19954) 19954 1954

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 16, en minskning med 2 under de senaste fem veckorna) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan.

--Larske (diskussion) 3 januari 2022 kl. 17.52 (CET)[svara]

Uppdatering per 30 januari 2022[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 8 åtgärdats under de senaste fyra veckorna. Under samma tid har 10 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser ökat med 2.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för fyra veckor sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 3 januari 2022 30 januari 2022 Skillnad
Antal sidor 4 333 4 329 -4
Antal sidor med minst en avvikelse 66 66 +0
Andel sidor med minst en avvikelse 1,5 % 1,5 % +0,0 %
Antal avvikelser 78 80 +2
Varav åtgärdade 8
Varav nytillkomna 10
Nya avvikelser mellan 3 januari 2022 och 30 januari 2022
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Adler (efternamn) Nils Adler (1878–19947) 19947 1947
NYTT Dödsår Agrell Carl Agrell (1864–1952) 1952 1953
NYTT Dödsår Bennet (efternamn) Charles Bennett (friidrottare) (1870–1959) 1959 1949
NYTT Födelseår Hedlund Torben Hedlund (född 1971) 1971 SAKNAS
NYTT Födelseår Olsson Anna Olsson (matlagningsexpert) (1885–1961) 1885 1886
NYTT Födelseår Shelley Burke Shelley (född 1947) 1947 1950
NYTT Födelseår Sundell Carl Reinhold Sundell (1957–1947) 1957 1857
NYTT Födelseår Sundell Jonas Sundell (1902–1967) 1902 1802
NYTT Dödsår Sundell Jonas Sundell (1902–1967) 1967 1867
NYTT Dödsår Wedin Peter Wedin (1894–?) ? 1980

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 14, en minskning med 2 under de senaste fyra veckorna) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar. Ett annat felfall är när kategoriseringen felaktigt tas bort från artiklar som i till exempel Torben Hedlund.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Ett exempel på detta är Carl Agrell vars dödsår inte har rättats i Agrell.

--Larske (diskussion) 30 januari 2022 kl. 17.33 (CET)[svara]

Uppdatering per 27 februari 2022[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 11 åtgärdats under de senaste fyra veckorna. Under samma tid har 24 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser ökat med 13.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för fyra veckor sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 30 januari 2022 27 februari 2022 Skillnad
Antal sidor 4 329 4 348 +19
Antal sidor med minst en avvikelse 66 72 +6
Andel sidor med minst en avvikelse 1,5 % 1,7 % +0,2 %
Antal avvikelser 80 93 +13
Varav åtgärdade 11
Varav nytillkomna 24
Nya avvikelser mellan 30 januari och 27 februari 2022
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Björk (efternamn) Erland Björck (1877–1951) 1951 1956
NYTT Dödsår Dahlberg Nils Dahlberg (1894–1973) 1973 1979
NYTT Dödsår Eriksson Sven Ericson (1886-?) ? 1956
NYTT Födelseår Hagberg Sven-Axel Hagberg (19922–1980) 19922 1922
NYTT Födelseår Hallberg Ivar Hallberg (1879–1936) 1879 1870
NYTT Födelseår Hallberg Knut Hallberg (18995–1983) 18995 1895
NYTT Födelseår Hallberg Paul Hallberg (1734–1789) 1734 okänt år
NYTT Födelseår Hallberg Peter Hallberg (målarmästare) (1766–1845) 1766 SAKNAS
NYTT Dödsår Hallberg Peter Hallberg (målarmästare) (1766–1845) 1845 SAKNAS
NYTT Dödsår Hallberg Ruth Hallberg (1889–1967) 1967 1976
NYTT Dödsår Hultén Zannah Hultén (1955–2017) 2017 2018
NYTT Födelseår Hultin Anders Hultin (född 1967) 1967 1968
NYTT Födelseår Hultin Olof Hultin (född 1946) 1946 1947
NYTT Dödsår Karlsson Göta Carlsson (1915–?) ? SAKNAS
NYTT Dödsår Magnus Erik Magnus (1884-19699) 19699 1969
NYTT Födelseår Möller Hans Larsen Møller (1860–1928) 1860 1861
NYTT Födelseår Olsson Povel Ohlsson (född 1982) 1982 SAKNAS
NYTT Dödsår Palme (efternamn) Ingegerd Palme (1877–1961) 1961 1966
NYTT Dödsår Persson Christoffer Persson (poet) (1844–1906) 1906 1901
NYTT Dödsår Regel (efternamn) Albert Regel (1845–1909) 1909 1908
NYTT Dödsår Simonsson Hans Simonsson (amiral) (1880–1967) 1967 1965
NYTT Födelseår Singer (efternamn) Isaac Bashevis Singer (1902–1991) 1902 1903
NYTT Födelseår Smith Mamie Smith (1883–1946) 1883 1891
NYTT Födelseår Trygg Mathias Trygg (född 19986) 19986 1986

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 14, oförändrat under de senaste fyra veckorna) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar. Ett annat felfall är när kategoriseringen felaktigt tas bort från artiklar som i till exempel Povel Olsson.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Ett exempel på detta är Hans Simonsson (amiral) vars dödsår inte har rättats i Simonsson.

--Larske (diskussion) 27 februari 2022 kl. 13.44 (CET)[svara]

Uppdatering per 28 mars 2022[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 22 åtgärdats under de senaste fyra veckorna. Under samma tid har 15 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser minskat med 7.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för fyra veckor sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 27 februari 2022 28 mars 2022 Skillnad
Antal sidor 4 348 4 359 +11
Antal sidor med minst en avvikelse 72 69 -3
Andel sidor med minst en avvikelse 1,7 % 1,6 % -0,1 %
Antal avvikelser 93 86 -7
Varav åtgärdade 22
Varav nytillkomna 15
Nya avvikelser mellan 27 februari och 28 mars 2022
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Becker Bo Becker (född 1981) 1981 SAKNAS
NYTT Födelseår Beckman Kristoffer Beckman (1778–1837) 1778 1779
NYTT Dödsår Bengtsson Ragnar Bengtson (1892–?) ? SAKNAS
NYTT Födelseår Clayton John Clayton (1686–1783) 1686 1694
NYTT Dödsår Clayton John Clayton (1686–1783) 1783 1773
NYTT Dödsår Elfving Petrus Elfving (1677–1826) 1826 1726
NYTT Födelseår Elofsson Anna Elowson (1868–?) 1868 1869
NYTT Dödsår Elofsson Anna Elowson (1868–?) ? 1953
NYTT Födelseår Håkansson Björn Håkanson (textförfattare) (född 1945) 1945 1944
NYTT Dödsår Johansson Carl-Erik Johansson (1902–1984) 1984 1980
NYTT Födelseår Richter Johan Richter (konstnär) (1665–1745) 1665 1667
NYTT Födelseår Turner Ethel Turner (1872–1958) 1872 1870
NYTT Födelseår Von Sydow Henrik von Sydow (född 1958) 1958 1976
NYTT Dödsår Westin Per Westin (politiker) (1878–1942) 1942 1929
NYTT Dödsår Åström Ernst Åström (1876–1936) 1936 1938

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 13, en minskning med 1 under de senaste fyra veckorna) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar. Ett annat felfall är det finns mer än en person som har samma namn och länkningen från grensidan går till fel person som i till exempel Von Sydow där båda personerna med förnamnet Henrik är länkade till samma biografi.

--Larske (diskussion) 28 mars 2022 kl. 10.35 (CEST)[svara]

Uppdatering per 30 april 2022[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 12 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 15 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser ökat med 3.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 28 mars 2022 30 april 2022 Skillnad
Antal sidor 4 359 4 386 +27
Antal sidor med minst en avvikelse 69 66 -3
Andel sidor med minst en avvikelse 1,6 % 1,5 % -0,1 %
Antal avvikelser 86 89 +3
Varav åtgärdade 12
Varav nytillkomna 15
Nya avvikelser mellan 28 mars och 30 april 2022
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Andersson Lars Andersson (militär född 1923) (1923–????) ???? 2003
NYTT Dödsår Karlsson Ove Karlsson (musiker) (1946–2017) 2017 SAKNAS
NYTT Födelseår Koch Julia Koch (född 1963) 1963 1962
NYTT Födelseår Leopold (namn) Leopold III av Belgien (19011075-10951983) 19011075 1901
NYTT Dödsår Leopold (namn) Leopold III av Belgien (19011075-10951983) 10951983 1983
NYTT Födelseår Leopold (namn) Leopold IV av Anhalt-Dessau (17994-1971) 17994 1794
NYTT Dödsår Leopold (namn) Leopold IV av Anhalt-Dessau (17994-1971) 1971 1871
NYTT Födelseår Leopold (namn) Leopold IV av Lippe (1971-1949) 1971 1871
NYTT Dödsår Leopold (namn) Anders Leopold (1937–2021) 2021 SAKNAS
NYTT Födelseår Leopold (namn) Jordan Leopold (född 19980) 19980 1980
NYTT Födelseår Leopold (namn) Linda Leopold (född 1949) 1949 1979
NYTT Födelseår Lindekrantz Erik Magnus Lindecrantz (1729–1788) 1729 1727
NYTT Dödsår Lundmark Karl Lundmark (1825-1897) 1897 1896
NYTT Dödsår Sjöstedt Yvonne Sjöstedt (1894–?) ? SAKNAS
NYTT Födelseår Tallberg Lizzie Tallberg (19903–1960) 19903 1903

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 12, en minskning med 1 under den senaste månaden) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Julia Koch och Erik Magnus Lindecrantz vars födelseår inte har rättats i Koch respektive Lindekrantz.

--Larske (diskussion) 30 april 2022 kl. 17.39 (CEST)[svara]

Uppdatering per 31 maj 2022[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 14 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 11 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser minskat med 3.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 30 april 2022 31 maj 2022 Skillnad
Antal sidor 4 386 4 410 +24
Antal sidor med minst en avvikelse 66 70 +4
Andel sidor med minst en avvikelse 1,5 % 1,6 % +0,1 %
Antal avvikelser 89 86 -3
Varav åtgärdade 14
Varav nytillkomna 11
Nya avvikelser mellan 30 april och 31 maj 2022
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Bianchi (efternamn) Frang Bardhi (1606–1644) 1644 1643
NYTT Dödsår Black (personnamn) Black Sam (1689–1718) 1718 1717
NYTT Dödsår Enders Louis Enders (1855–1924) 1924 1942
NYTT Födelseår Hammer Bernhard Hammer (1821–1907) 1821 1822
NYTT Födelseår Hammer Johan Hammer (1640–1698) 1640 okänt år
NYTT Dödsår Hammer Julius Hammer (1810–1872) 1872 1862
NYTT Födelseår Hammer Sarah Hammer (född 1883) 1883 1983
NYTT Dödsår Krüger Else Krüger (1915–2005) 2005 okänt år
NYTT Dödsår Myhrman Eva Myhrman (1783–1866) 1866 1863
NYTT Födelseår Owen Gary Owen (19929–1995) 19929 1929
NYTT Dödsår Von Rosen Johan von Rosen (död 1651) 1651 1657

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 12, oförändrat under den senaste månaden) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är (kanske) Eva Myhrman och Johan von Rosen vars dödsår är ändrade i artiklarna men inte på grensidorna.

--Larske (diskussion) 31 maj 2022 kl. 20.30 (CEST)[svara]

Uppdatering per 1 juli 2022[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 9 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 15 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser ökat med 6.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 31 maj 2022 1 juli 2022 Skillnad
Antal sidor 4 410 4 417 +7
Antal sidor med minst en avvikelse 70 71 +1
Andel sidor med minst en avvikelse 1,6 % 1,6 % ±0,0 %
Antal avvikelser 86 92 +6
Varav åtgärdade 9
Varav nytillkomna 15
Nya avvikelser mellan 31 maj och 1 juli 2022
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Ahlberg Carl Ahlberg (fotbollsspelare) (verksam 1928–1944) 1928 SAKNAS
NYTT Dödsår Ahlberg Carl Ahlberg (fotbollsspelare) (verksam 1928–1944) 1944 SAKNAS
NYTT Födelseår Brown (efternamn) Joe E. Brown (1892–1973) 1892 1891
NYTT Födelseår Brown (efternamn) Joe E Brown (1892–1973) 1892 1891
NYTT Födelseår Liljefors Oscar Arvid Lilljeforss#Eslöv (1884-1915) 1884 1844
NYTT Dödsår Liljefors Oscar Arvid Lilljeforss#Eslöv (1884-1915) 1915 1925
NYTT Födelseår Owen Mark Owen (född 1072) 1072 1972
NYTT Dödsår Owen Owen Willans Richardson (1879–1950) 1950 1959
NYTT Födelseår Sandström Karl Gustaf Sandström (1893–1983) 1893 1895
NYTT Dödsår Sparre (efternamn) Anna Sparre (1906–19993) 19993 1993
NYTT Födelseår Sparre (efternamn) Carl Georg Sparre (1690–1852) 1690 1790
NYTT Födelseår Sparre (efternamn) Eric Samuel Sparre (176–1843) 176 1776
NYTT Födelseår Sparre (efternamn) Fredrik Adolf Ulrik Sparre (1745–1812) 1745 1746
NYTT Dödsår Warner Warner Baxter (1889–1051) 1051 1951
NYTT Födelseår Warner Rex Warner (19905–1986) 19905 1905

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 12, oförändrat under den senaste månaden) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är (kanske) Karl Gustaf Sandström vars födelseår är ändrat i artikeln men inte på grensidan.
  • Not Länkarna till avsnittet #Eslöv i artikeln om Oscar Arvid Lilljeforss avser sonen Uno Lilljeforss vars födelse- och dödsår av naturliga skäl inte återfinns i kategoriseringen av artikeln om fadern. De är alltså två falska avvikelser som kan ignoreras.

--Larske (diskussion) 1 juli 2022 kl. 21.16 (CEST)[svara]

Uppdatering per 31 juli 2022[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 21 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 15 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser minskat med 6.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 1 juli 2022 31 juli 2022 Skillnad
Antal sidor 4 417 4 429 +12
Antal sidor med minst en avvikelse 71 67 -4
Andel sidor med minst en avvikelse 1,6 % 1,5 % -0,1 %
Antal avvikelser 92 86 -6
Varav åtgärdade 21
Varav nytillkomna 15
Nya avvikelser mellan 1 juli och 31 juli 2022
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Berg (efternamn) André Berg (1880–?) ? 1948
NYTT Födelseår Dickson Blanche Dickson (1856–1906) 1856 1852
NYTT Födelseår Herman Edward Herrmann (född 1943–2014) 1943 1941
NYTT Födelseår Johnson James H. Johnson (1874–1921) 1874 1875
NYTT Dödsår Lagerström (efternamn) Hugo Lagerström (1873–1956) 1956 SAKNAS
NYTT Dödsår Levin Jacob Lewin (1890–?) ? 1945
NYTT Födelseår Luna Jonathan Luna (född 1978) 1978 1981
NYTT Födelseår Luna Joshua Luna (född 1981) 1981 1978
NYTT Födelseår Oldenburg (efternamn) Carl Ernst Oldenburg (1744–?) 1744 1724
NYTT Dödsår Oldenburg (efternamn) Carl Ernst Oldenburg (1744–?) ? 1812
NYTT Födelseår Tate (olika betydelser) Catherine Tate (född 1969) 1969 1968
NYTT Födelseår Webb Phyllis Webb (1937–2021) 1937 1927
NYTT Födelseår Webb Rhys Webb (född 1093) 1093 1983
NYTT Födelseår Webb Richard Wilson Webb (1901 eller 1902–1985) 1902 1901
NYTT Dödsår Webb Richard Wilson Webb (1901 eller 1902–1985) 1985 1965

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 12, oförändrat under den senaste månaden) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är (kanske) Blanche Dickson, Edward Herrmann, James H. Johnson och Catherine Tate vars födelseår är ändrade i artiklarna men inte på motsvarande grensidor.
  • Not 2 En avvikelse är bara "ny" tills en ny mätning görs och försvinner på nästa lista över nya avvikelser även om ingen rättning har gjorts. Den finns dock kvar på totallistan i Sandlådan. Ett exempel på detta är Ethel Turner där artikeln uppdaterades med ett nytt födelsår och omkategoriserades den 25 mars 2022, men ingen ändring gjordes då på grensidan Turner vilket fick sidan att komma med som en "ny avvikelse" i rapporten från 28 mars 2022 på den här sidan samt i totallistan i Sandlådan samma dag].

--Larske (diskussion) 31 juli 2022 kl. 17.30 (CEST)[svara]

Uppdatering per 31 augusti 2022[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 23 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 3 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser minskat med 20.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 31 juli 2022 31 augusti 2022 Skillnad
Antal sidor 4 429 4 443 +14
Antal sidor med minst en avvikelse 67 54 -13
Andel sidor med minst en avvikelse 1,5 % 1,2 % -0,3 %
Antal avvikelser 86 66 -20
Varav åtgärdade 23
Varav nytillkomna 3
Nya avvikelser mellan 31 juli och 31 augusti 2022
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Hansen Tone Helly-Hansen (född 1958) 1958 1959
NYTT Dödsår Jakobsson Nils Jacobsson (författare) (1904–1970) 1970 1973
NYTT Dödsår Steinheil Carl Arvid Schultz-Steinheil (1863–1954) 1954 okänt år

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 12, oförändrat under den senaste månaden) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Tone Helly-Hansen och Nils Jacobsson (författare) vars födelse- respektive dödsår är ändrade i artiklarna men inte på motsvarande grensidor.
  • Not 2 En avvikelse är bara "ny" tills en ny mätning görs och försvinner på nästa lista över nya avvikelser även om ingen rättning har gjorts. Den finns dock kvar på totallistan i Sandlådan. Ett exempel på detta är David Kock.

--Larske (diskussion) 1 september 2022 kl. 08.44 (CEST)[svara]

Uppdatering per 30 september 2022[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 10 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 16 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser ökat med 6.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 31 augusti 2022 30 september 2022 Skillnad
Antal sidor 4 443 4 443 ±0
Antal sidor med minst en avvikelse 54 57 +3
Andel sidor med minst en avvikelse 1,2 % 1,3 % +0,1 %
Antal avvikelser 66 72 +6
Varav åtgärdade 10
Varav nytillkomna 16
Nya avvikelser mellan 31 augusti och 30 september 2022
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Ali (namn) Ali Zayn al-Abidin (658–713) 658 659
NYTT Födelseår Brändström Jan Brändström (19930–2013) 19930 1930
NYTT Födelseår Evers Anna Ewers (född 1933) 1933 1993
NYTT Födelseår Fröberg Anna-Lisa Fröberg (187–1979) 187 1887
NYTT Födelseår Hill (efternamn) Carl Johan Hill (17993–1875) 17993 1793
NYTT Födelseår Hill (efternamn) Caroline Hill (1845–1926) 1845 SAKNAS
NYTT Dödsår Hill (efternamn) Caroline Hill (1845–1926) 1926 SAKNAS
NYTT Dödsår Hill (efternamn) Daniel Harvey Hill (1821–18899) 18899 1889
NYTT Födelseår Hill (efternamn) Darryn Hill (född 19974) 19974 1974
NYTT Dödsår Hill (efternamn) David B. Hill (1843–1920) 1920 1910
NYTT Födelseår Hill (efternamn) Dulé Hill (född 19974) 19974 1974
NYTT Födelseår Klein William Klein (fotograf) (född 1928) 1928 1926
NYTT Dödsår Meck Magdalena Eleonora Meck (1717–1766) 1766 1778
NYTT Dödsår Renner Louis Renner (1884–1954) 1954 1956
NYTT Födelseår Sergel (efternamn) Maria Sofia Sergell (1734–?) 1734 okänt år
NYTT Födelseår Wagner (efternamn) Johanna Jachmann-Wagner (1826–1894) 1826 1828

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 12, oförändrat under den senaste månaden) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

--Larske (diskussion) 30 september 2022 kl. 23.57 (CEST)[svara]

Uppdatering per 31 oktober 2022[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 13 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 14 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser ökat med 1.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 30 september 2022 31 oktober 2022 Skillnad
Antal sidor 4 443 4 454 +11
Antal sidor med minst en avvikelse 57 60 +3
Andel sidor med minst en avvikelse 1,3 % 1,4 % +0,1 %
Antal avvikelser 72 73 +1
Varav åtgärdade 13
Varav nytillkomna 14
Nya avvikelser mellan 30 september och 31 oktober 2022
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Austin (namn) Tavon Austin (född 1991) 1991 1990
NYTT Födelseår Blair Blair Brown (född 1947) 1947 1946
NYTT Födelseår Brown (efternamn) Blair Brown (född 1947) 1947 1946
NYTT Födelseår Fock (efternamn) Hartwig Fock (1880–1961) 1880 1890
NYTT Dödsår Graffman Gillis Graffman (1891–1951) 1951 1958
NYTT Födelseår Paludan Rasmus Paludan (född 19982) 19982 1982
NYTT Dödsår Schantz Filip von Schantz (1835-65) 65 1865
NYTT Dödsår Schantz Fredrik von Schantz (1829-64) 64 1864
NYTT Dödsår Schantz Johan Eberhard Schantz (1614–1675) 1675 1665
NYTT Födelseår Simon (efternamn) Carly Simon (född 1945) 1945 1943
NYTT Dödsår Sjögren Ivar Sjögren (rättsvetare) (1897–1953) 1953 1952
NYTT Dödsår Sjöholm (efternamn) Hjalmar Sjöholm (1888–1971) 1971 1972
NYTT Dödsår Sjöholm (efternamn) Wilhelm Sjöholm (missionär) (1865–1913) 1913 1916
NYTT Födelseår Smith Otto Smith (samlare) (1865–1935) 1865 1864

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 12, oförändrat under den senaste månaden) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Tavon Austin vars födelseår är ändrat i artikeln men inte på sidan Austin (namn).

--Larske (diskussion) 31 oktober 2022 kl. 19.12 (CET)[svara]

Uppdatering per 30 november 2022[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 14 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 19 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser ökat med 5.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 31 oktober 2022 30 november 2022 Skillnad
Antal sidor 4 454 4 475 +21
Antal sidor med minst en avvikelse 60 59 -1
Andel sidor med minst en avvikelse 1,4 % 1,3 % -0,1 %
Antal avvikelser 73 78 +5
Varav åtgärdade 14
Varav nytillkomna 19
Nya avvikelser mellan 31 oktober och 30 november 2022
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Bull (efternamn) Francis Bull (1887–1944) 1944 1974
NYTT Födelseår Bull (efternamn) Jacob Breda Bull (1863–1930) 1863 1853
NYTT Födelseår Bull (efternamn) Schak Bull (1958–1956) 1958 1858
NYTT Födelseår Bure (efternamn) Bertil Buhre (1763–1930) 1763 1863
NYTT Födelseår Bure (efternamn) Jacob Bure (1646–1709) 1646 1649
NYTT Födelseår Danielsen Jan Werner Danielsen (1876–2006) 1876 1976
NYTT Födelseår Grill (efternamn) Gustaf Grill (1850–1910) 1850 1860
NYTT Födelseår Grut Lennart Grut (1888–11949) 1888 1881
NYTT Dödsår Grut Lennart Grut (1888–11949) 11949 1949
NYTT Dödsår Grut Torben Grut (1871–19945) 19945 1945
NYTT Dödsår Liljenberg Albert Lilienberg (1879–1957) 1957 1967
NYTT Födelseår Liljenberg Erik Gustaf Lillienberg (1619–1970) 1619 1719
NYTT Dödsår Liljenberg Erik Gustaf Lillienberg (1619–1970) 1970 1770
NYTT Födelseår Liljenberg Ulla Liljenberg-Hedman (19919–19998) 19919 1919
NYTT Dödsår Liljenberg Ulla Liljenberg-Hedman (19919–19998) 19998 1998
NYTT Födelseår Rydh Leonard Rydh (182–1962) 182 1882
NYTT Födelseår Schultz Dutch Schultz (1902–1935) 1902 1901
NYTT Födelseår Stromberg Claës Stromberg (1698–1782) 1698 1699
NYTT Dödsår Strömberg Victor Strömberg (1877–1967) 1967 1960

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 11, en mindre än förra månaden) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes igår identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav ett antal redan har rättats. Se Kategori:Faktakoll 2022-11.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Dutch Schultz vars födelseår är ändrat i artikeln men inte på sidan Schultz.

--Larske (diskussion) 1 december 2022 kl. 18.35 (CET)[svara]

Uppdatering per 31 december 2022[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 21 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 22 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser ökat med 1.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 30 november 2022 31 december 2022 Skillnad
Antal sidor 4 475 4 514 +39
Antal sidor med minst en avvikelse 59 68 +9
Andel sidor med minst en avvikelse 1,3 % 1,5 % +0,2 %
Antal avvikelser 78 79 +1
Varav åtgärdade 21
Varav nytillkomna 22
Nya avvikelser mellan 30 november och 31 december 2022
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Arvidsson Abraham Arfwedson (1698–1774) 1774 1779
NYTT Dödsår Arvidsson Thorsten Arwidsson (kartograf) (1827–1897) 1897 1893
NYTT Födelseår Bertolini Andrea Bertolini (född 1971) 1971 1973
NYTT Födelseår Dunker (efternamn) Gösta Dunker (1905–1973) 1905 1906
NYTT Födelseår Ekblom Helena Ekblom (1790–1859) 1790 1784
NYTT Födelseår Forsberg Anna Forssberg (litteraturvetare) (född 1962) 1962 1966
NYTT Dödsår Goldkuhl Henrik Goldkuhl (1865–1933) 1933 1930
NYTT Födelseår Gottschalk Gottschalk av Orbais (född omkring 806–868) 806 okänt år
NYTT Dödsår Gudmundsson Jón lærði Guðmundsson (1574–1651) 1651 1658
NYTT Födelseår Gudmundsson Kristmann Gudmundsson (1902–1983) 1902 1901
NYTT Födelseår Hellqvist A.R. Hellquist (född 1962) 1962 1963
NYTT Dödsår Herold (efternamn) Olle Herold (1915–1980) 1980 1989
NYTT Födelseår Kjellberg Sam Kjellberg (1868–1939) 1868 1863
NYTT Dödsår Leffler Niklas Leffler (1775–1822) 1822 1828
NYTT Födelseår Lundblad Janne Lundblad (1887–1940) 1887 1877
NYTT Födelseår Lundqvist Pär Lundqvist (född 1937) 1937 1978
NYTT Födelseår Sandberg Olof Sandberg (1697–1750) 1697 1679
NYTT Dödsår Schwartz Sibylle Schwartz (1621–1650) 1650 1638
NYTT Födelseår Skiöld Ossian Skiöld (1892–1961) 1892 1889
NYTT Dödsår Stenbock (efternamn) Jarl Stenbock (1940-2018) 2018 SAKNAS
NYTT Dödsår Waldenström (efternamn) Hugo Waldenström (1833–19901) 19901 1901
NYTT Födelseår Wieslander Anna Wieslander (född 1969) 1969 SAKNAS

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu 11, en mindre än förra månaden) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav ett antal redan har rättats. Se Kategori:Faktakoll 2022-11.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Jón lærði Guðmundsson och Kristmann Gudmundsson vars dödsår respektive födelseår är ändrade i artiklarna men inte på grensidan Gudmundsson.

--Larske (diskussion) 1 januari 2023 kl. 12.04 (CET)[svara]

Uppdatering per 1 februari 2023[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 20 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 28 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser ökat med 8.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 31 december 2022 1 februari 2023 Skillnad
Antal sidor 4 514 4 547 +33
Antal sidor med minst en avvikelse 68 72 +4
Andel sidor med minst en avvikelse 1,5 % 1,6 % +0,1 %
Antal avvikelser 79 87 +8
Varav åtgärdade 20
Varav nytillkomna 28
Nya avvikelser mellan 31 december 2022 och 1 februari 2023
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Almgren Sara Almgren (född 1984) 1984 1974
NYTT Dödsår Baumann Erik Baumann (1889–19555) 19555 1955
NYTT Dödsår Björk (efternamn) Torsten Björck (1915–2007) 2007 2006
NYTT Dödsår Bratt Anders Bratt (matematiker) (1769–1827) 1827 1811
NYTT Födelseår Cedergren Lars Cedergren (1796–1863) 1796 1795
NYTT Dödsår Fleming Magnus Fleming (1655–1727) 1727 1718
NYTT Dödsår Fleming Magnus Larsson Fleming (1655–1727) 1727 1718
NYTT Födelseår Franzos Marie Franzos (1873–1941) 1873 1870
NYTT Födelseår Gerlach Christer Gerlach (född 1945) 1945 1944
NYTT Dödsår Gerlach Georg Gerlach (1797–18865) 18865 1865
NYTT Dödsår Gerlache Étienne Constantin de Gerlache (1785–18671) 18671 1871
NYTT Födelseår Golovin Vladimir Golovin (skriftställare) (1834–1892) 1834 1835
NYTT Dödsår Johansson Hjalmar Johansson (båtbyggare) (1897–1995) 1995 1994
NYTT Dödsår Johansson Viktor Johansson (bibliotekarie) (1888–1969) 1969 1967
NYTT Födelseår Lidman Sven Lidman (prost) (1757–1823) 1757 1754
NYTT Födelseår Lind (efternamn) Carl David Lindh (1785–1864) 1785 1790
NYTT Födelseår Lindberg (efternamn) Sten-Åke Lindberg (1935–2004) 1935 1939
NYTT Dödsår Lindberg (efternamn) Sten-Åke Lindberg (1935–2004) 2004 2003
NYTT Dödsår Lindgren Lennart Lindgren (läkare) (1915–2002) 2002 2001
NYTT Födelseår Lundberg Johan Wilhelm Lundberg (1814–1882) 1814 1818
NYTT Födelseår Lönn (efternamn) Anders Lönn (politiker) (född 1969) 1969 1968
NYTT Födelseår Lönnberg Gustav Lönnbergh (1915–1980) 1915 1911
NYTT Födelseår Maxwell (efternamn) William Babington Maxwell (1876–1938) 1876 1866
NYTT Dödsår Olsson Erik Olsson (konstnär, Gotland) (1919–2007) 2007 2006
NYTT Dödsår Pettersson August Wilhelm Pettersson (1871–1923) 1923 1934
NYTT Födelseår Roberts Tanya Roberts (1955–2021) 1955 1949
NYTT Födelseår Svartengren Einar Svartengren (1898–1944) 1898 1878
NYTT Dödsår Thorburn Bertil Thorburn (1907–1996) 1996 1997

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu åtta, oförändrat från förra månaden) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav tre fjärdedelar hittills har rättats. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna, se nedan.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

--Larske (diskussion) 2 februari 2023 kl. 09.01 (CET)[svara]

Uppdatering per 28 februari 2023[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 27 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 25 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser minskat med 2.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 1 februari 2023 28 februari 2023 Skillnad
Antal sidor 4 547 4 572 +25
Antal sidor med minst en avvikelse 72 66 -6
Andel sidor med minst en avvikelse 1,6 % 1,4 % -0,2 %
Antal avvikelser 87 85 -2
Varav åtgärdade 27
Varav nytillkomna 25
Nya avvikelser mellan 1 februari 2023 och 28 februari 2023
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Ali (namn) Ali Mansur (1890–1975) 1890 1886
NYTT Dödsår Ali (namn) Ali Mansur (1890–1975) 1975 1974
NYTT Dödsår Bramstång Gunnar Bramstång (1932–2019) 2019 SAKNAS
NYTT Födelseår Clayton Charlotte Clayton, baronessa Sundon (1679–1742) 1679 okänt år
NYTT Dödsår Clayton Joshua Clayton (1744–1708) 1708 1798
NYTT Dödsår Clayton Tom Clayton (1882–199099) 199099 1909
NYTT Födelseår De Geer (efternamn) Göran De Geer (född 19942) 19942 1942
NYTT Födelseår De Geer (efternamn) Lars De Geer (född 1975) 1975 1922
NYTT Födelseår De Geer (efternamn) Charlotta Aurora De Geer (1778–1834) 1778 1779
NYTT Födelseår Düben (efternamn) Gustaf von Düben (läkare) (1822–1892) 1822 SAKNAS
NYTT Dödsår Düben (efternamn) Henrik Jakob von Düben (1733–1803) 1803 1805
NYTT Födelseår Düben (efternamn) Martin Düben (1598 eller 1599–1650) 1599 1598
NYTT Födelseår Ferguson Jeremy Ferguson (född 1986) 1986 1981
NYTT Dödsår Gudmundsson Jan Gudmundsson (1938–2022) 2022 SAKNAS
NYTT Födelseår Lundström Mathilda Lundström (1846–1908) 1846 1844
NYTT Födelseår Nylander Simon Nylander (1668–1715) 1668 1698
NYTT Dödsår Nylander Simon Nylander (1668–1715) 1715 1761
NYTT Födelseår Petersen Sydney Vernon Petersen (1916–1984) 1916 1914
NYTT Dödsår Petersen Sydney Vernon Petersen (1916–1984) 1984 1987
NYTT Dödsår Prytz Olof Pryss (1708–1795) 1795 1785
NYTT Dödsår Schlegel Johann Adolf Schlegel (1721–1993) 1993 1793
NYTT Födelseår Strauss Neil Strauss (född 1969) 1969 1973
NYTT Födelseår Taube (efternamn) Jakob Johan Taube (livdrabant) (1685–1709) 1685 1686
NYTT Dödsår Taube (efternamn) Magnus Taube (militär) (1883–1956) 1956 1946
NYTT Dödsår Thorsson Sture Thorsson (1895–1977) 1977 1979

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu åtta, tre färre än förra månaden) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav 74 kvarstår att rätta. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna, se nedan.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Jeremy Ferguson och Olof Pryss vars födelseår respektive dödsår är ändrade i artiklarna men inte på grensidorna Ferguson respektive Prytz.

--Larske (diskussion) 28 februari 2023 kl. 21.53 (CET)[svara]

Uppdatering per 31 mars 2023[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 27 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 39 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser ökat med 12.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 28 februari 2023 31 mars 2023 Skillnad
Antal sidor 4 572 4 594 +22
Antal sidor med minst en avvikelse 66 72 +6
Andel sidor med minst en avvikelse 1,4 % 1,6 % +0,2 %
Antal avvikelser 85 97 +12
Varav åtgärdade 27
Varav nytillkomna 39
Nya avvikelser mellan 28 februari 2023 och 31 mars 2023
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Bergenström Gullmar Bergenström (199099–1999) 199099 1909
NYTT Födelseår Berger Bror Berger (1874–1948) 1874 1877
NYTT Dödsår Ekström Oscar Ekström (skolman) (1873–1954) 1954 1950
NYTT Födelseår Fredriksson Figge Fredriksson (1897–1951) 1897 1887
NYTT Födelseår Friberg Emma Friberg (född 1992) 1992 SAKNAS
NYTT Födelseår Hanson (efternamn) Charlie Hanson (1908–1981) 1908 1906
NYTT Dödsår Hanson (efternamn) Charlie Hanson (1908–1981) 1981 1983
NYTT Födelseår Hansson Charlie Hanson (1908–1981) 1908 1906
NYTT Dödsår Hansson Charlie Hanson (1908–1981) 1981 1983
NYTT Födelseår Harris (efternamn) Joshua Harris (född 1965) 1965 1964
NYTT Dödsår Jakobsson Ivan Jacobsson (1920–2006) 2006 2005
NYTT Dödsår Knuth Adam Levin Knuth (1648–16999) 16999 1699
NYTT Födelseår Knuth Gustav Knuth (19901–19987) 19901 1901
NYTT Dödsår Knuth Gustav Knuth (19901–19987) 19987 1987
NYTT Dödsår Knuth Paul Knuth (1854–18999) 18999 1899
NYTT Dödsår Knuth Reinhard Gustav Paul Knuth (1874–19957) 19957 1957
NYTT Födelseår Kvist (efternamn) Eetu Qvist (1839–1910) 1839 1983
NYTT Dödsår Kvist (efternamn) Eetu Qvist (1839–1910) 1910 SAKNAS
NYTT Födelseår Lee (namn) Charles Lee (forskare) (född 1960) 1960 1969
NYTT Dödsår Lindqvist Roger Lindqvist (ishockeyspelare) (1944–2020) 2020 SAKNAS
NYTT Dödsår Lund (efternamn) Linnéa Lund (1892–?) ? 1989
NYTT Dödsår Madsen Gerda Madsen (1902–1985) 1985 1986
NYTT Födelseår Madsen Holger Madsen (1848–1943) 1848 1878
NYTT Födelseår Madsen Osa Massen (19914–2006) 19914 1914
NYTT Födelseår Madsen Peder Madsen (1851–1941) 1851 1843
NYTT Dödsår Madsen Peder Madsen (1851–1941) 1941 1911
NYTT Födelseår Madsen Søren Madsen (född 19976) 19976 1976
NYTT Dödsår Mörner (efternamn) Helmer Mörner (ingenjör) (1850–1014) 1014 1914
NYTT Dödsår Nonnen Ann Nonnen (1815–1867) 1867 1887
NYTT Dödsår Pettersson Sven Pettersson (målare) (1900–?) ? 1987
NYTT Födelseår Rhodin Sarah Rhodin (född 2007) 2007 SAKNAS
NYTT Dödsår Ruda (efternamn) Elias Wilhelm Ruda (1807–1883) 1883 1833
NYTT Dödsår Ruud Otte Knudsen Rud (död 1520) 1520 1565
NYTT Dödsår Ruud Sigmund Ruud (1907–199994) 199994 1994
NYTT Födelseår Skragge (efternamn) Elof Skragge (1616–1692) 1616 1617
NYTT Födelseår Skragge (efternamn) Gabriel Skragge (1880–1710) 1880 1660
NYTT Dödsår Wagner (efternamn) Erik Wagner (1862–?) ? 1920
NYTT Dödsår Wong Wong Fei Hung (1847–1924) 1924 1925
NYTT Dödsår Åkesson Clas Åkesson (Tott) (1530–1596) 1596 1590

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu åtta, lika många som förra månaden) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav 53 kvarstår att rätta. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna, se nedan.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Bror Berger och Oscar Ekström (skolman) vars födelseår respektive dödsår är ändrade i artiklarna men inte på grensidorna Berger respektive Ekström.

--Larske (diskussion) 1 april 2023 kl. 11.14 (CEST)[svara]

Uppdatering per 1 maj 2023[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 39 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 10 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser minskat med 29.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 31 mars 2023 1 maj 2023 Skillnad
Antal sidor 4 594 4 609 +15
Antal sidor med minst en avvikelse 72 58 -14
Andel sidor med minst en avvikelse 1,6 % 1,3 % -0,3 %
Antal avvikelser 97 68 -29
Varav åtgärdade 39
Varav nytillkomna 10
Nya avvikelser mellan 31 mars 2023 och 1 maj 2023
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Crowe Allison Crowe (född 1931) 1931 1981
NYTT Dödsår Hedenskog Matte Hedenskog (1910-1875) 1875 1975
NYTT Födelseår Henriksson Gabriel Henriksson Falkenberg (1658–1756) 1658 1685
NYTT Födelseår Karlsson Carl von Carlsson (1696–1737) 1696 1686
NYTT Födelseår Lundgren Lars-Erik Lundgren (1944–2004) 1944 1941
NYTT Födelseår Modin (efternamn) Inger Modin-Hülphers (1906–1956) 1906 1905
NYTT Dödsår Norberg (efternamn) Anders Norberg (1745–1840) 1840 1820
NYTT Dödsår Settergren Carl Settergren (1863–1954) 1954 okänt år
NYTT Födelseår Wong Wong Kai Ying (1815–1886) 1815 okänt år
NYTT Dödsår Åqvist Lennart Åqvist (1932–2019) 2019 SAKNAS

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett antal artiklar (just nu åtta, lika många som förra månaden) med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav 50 kvarstår att rätta. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna, se nedan.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Gabriel Henriksson Falkenberg och Anders Norberg vars födelseår respektive dödsår är ändrade i artiklarna men inte på grensidorna Henriksson respektive Norberg (efternamn).

--Larske (diskussion) 1 maj 2023 kl. 15.12 (CEST)[svara]

Uppdatering per 1 juni 2023[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 10 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 17 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser ökat med 7.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 1 maj 2023 1 juni 2023 Skillnad
Antal sidor 4 609 4 622 +13
Antal sidor med minst en avvikelse 58 62 +4
Andel sidor med minst en avvikelse 1,3 % 1,3 % +0,1 %
Antal avvikelser 68 75 +7
Varav åtgärdade 10
Varav nytillkomna 17
Nya avvikelser mellan 1 maj 2023 och 1 juni 2023
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Carlberg Ingrid Karlberg (1926–2016 eller senare) 1926 1927
NYTT Dödsår Carlberg Ingrid Karlberg (1926–2016 eller senare) 2016 SAKNAS
NYTT Födelseår Chadwick Chadwick Boseman (född 1977) 1977 1976
NYTT Födelseår Darling Tom Darling (född 1988) 1988 1958
NYTT Dödsår Ekstedt Tage Ekstedt (1904–1971) 1971 1972
NYTT Dödsår Kindgren Lennart Kindgren (1926–1993) 1993 1990
NYTT Födelseår Moe Jørgen Moe (1913–1982) 1913 1813
NYTT Dödsår Moe Jørgen Moe (1913–1982) 1982 1882
NYTT Födelseår Posse (efternamn) Arvid Posse (riksråd) (1680–1754) 1680 1689
NYTT Dödsår Posse (efternamn) Görvel Posse (1600–1667) 1667 1671
NYTT Födelseår Pugatjov Jemeljan Pugatjov (~1741–1775) 1741 1740
NYTT Dödsår Wallenius Anders Wallenius (präst) (1615–1665) 1665 1663
NYTT Dödsår Weibull John Weibull (1881–1959) 1959 1957
NYTT Dödsår Wiberg Carl Wiberg (cirka 1885–?) ? SAKNAS
NYTT Födelseår Wilkins William Wilkins (1879–1965) 1879 1779
NYTT Dödsår Wilkins William Wilkins (1879–1965) 1965 1865
NYTT Födelseår Wilson (efternamn) Sid Wilson (född 1978) 1978 1977

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett fåtal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav 44 kvarstår att rätta. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna, se nedan.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Ingrid Karlberg och Lennart Kindgren vars födelseår respektive dödsår är ändrade i artiklarna men inte på grensidorna Carlberg respektive Kindgren.

--Larske (diskussion) 2 juni 2023 kl. 00.06 (CEST)[svara]

Uppdatering per 1 juli 2023[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 12 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 33 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser ökat med 21.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 1 juni 2023 1 juli 2023 Skillnad
Antal sidor 4 622 4 640 +18
Antal sidor med minst en avvikelse 62 76 +14
Andel sidor med minst en avvikelse 1,3 % 1,6 % +0,3 %
Antal avvikelser 75 96 +21
Varav åtgärdade 12
Varav nytillkomna 33
Nya avvikelser mellan 1 juni 2023 och 1 juli 2023
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Almqvist Knut Wilhelm Almqvist (1819–1878) 1819 SAKNAS
NYTT Dödsår Almqvist Knut Wilhelm Almqvist (1819–1878) 1878 SAKNAS
NYTT Födelseår Andersen Andreas Andersen (född 1972) 1972 1971
NYTT Födelseår Laporte Francis de Laporte de Castelnau (1810-1880) 1810 1802
NYTT Födelseår Lindgren Johan Lindgren (företagsledare) (född 1956) 1956 1957
NYTT Dödsår Lippmann Alexandre Lippmann (1881–19960) 19960 1960
NYTT Dödsår Logan (efternamn) John A. Logan (1826–1896) 1896 1886
NYTT Dödsår Mikkelsen Kristian Mikkelsen (1845–19923) 19923 1924
NYTT Dödsår Mikkelsen Thorleif Mikkelsen (1897–19967) 19967 1967
NYTT Födelseår Molina Guillermo Molina (född 19984) 19984 1984
NYTT Födelseår Molina José Molina (född 19975) 19975 1975
NYTT Födelseår Molina Juan Manuel Molina (född 19579) 19579 1979
NYTT Födelseår Molina Alfonso Quiñónez Molina (1872–1950) 1872 1874
NYTT Födelseår Moreno Eddy Moreno (född 1983) 1983 1915
NYTT Födelseår Park (namn) Mungo Park (golfspelare) (1839–1904) 1839 1836
NYTT Födelseår Mungo Park Mungo Park (golfspelare) (1839–1904) 1839 1836
NYTT Dödsår Perkins Anthony Perkins (1932-1982) 1982 1992
NYTT Födelseår Piper (efternamn) Randy Piper (född 1956) 1956 1953
NYTT Dödsår Saavedra Álvaro de Saavedra Cerón (död 1929) 1929 1529
NYTT Dödsår Skytte (namn) Nils Skytte (1656–1721) 1721 1720
NYTT Födelseår Steele Richard Steele (1672–1729) 1672 1671
NYTT Dödsår Stenberg Hans Stenberg (bandyspelare) (1940-2020) 2020 SAKNAS
NYTT Födelseår Vázquez Tabaré Vázquez (1930–2020) 1930 1940
NYTT Dödsår Westberg Verner Westberg (1899–1992) 1992 1993
NYTT Dödsår Wickman Åke Wickman (1894–1961) 1961 1988
NYTT Dödsår Winter Elly Winter (1895–?) ? SAKNAS
NYTT Födelseår Winter Frederik Winther (1833–1916) 1833 1853
NYTT Födelseår Winter Ritch Winter (1923–1957) 1923 1957
NYTT Dödsår Winter Ritch Winter (1923–1957) 1957 SAKNAS
NYTT Födelseår Winter William Winter (19923–2020) 19923 1923
NYTT Födelseår Wyatt Francis Wyatt (cirka 1595–1644) 1595 1585
NYTT Födelseår Wyatt Wendell Wyatt (1817–2009) 1817 1917
NYTT Födelseår Young Dennis Young (född 1938) 1938 1936

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett fåtal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav 8 kvarstår att rätta. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna, se nedan.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Andreas Andersen och Nils Skytte vars födelseår respektive dödsår är ändrade i artiklarna men inte på grensidorna Andersen respektive Skytte (namn).

--Larske (diskussion) 1 juli 2023 kl. 08.47 (CEST)[svara]

Uppdatering per 1 augusti 2023[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 32 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 27 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser minskat med 5.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 1 juli 2023 1 augusti 2023 Skillnad
Antal sidor 4 640 4 665 +25
Antal sidor med minst en avvikelse 76 69 -7
Andel sidor med minst en avvikelse 1,6 % 1,5 % -0,1 %
Antal avvikelser 96 91 -5
Varav åtgärdade 32
Varav nytillkomna 27
Nya avvikelser mellan 1 juli 2023 och 1 augusti 2023
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Curtis George Ticknor Curtis (1812–18994) 18994 1894
NYTT Dödsår Curtis George William Curtis (1824–18992) 18992 1892
NYTT Födelseår Curtis John Curtis (17991–1862) 17991 1791
NYTT Födelseår Curtis Curtis Edwards (född 19994) 19994 1994
NYTT Födelseår Dittmer Harry Dittmer (19910–2000) 19910 1910
NYTT Födelseår Eriksson Hans Erikson (1932–1996) 1932 1931
NYTT Dödsår Eriksson Hans Erikson (1932–1996) 1996 2018
NYTT Dödsår Eriksson Lotti Eriksson (1912–?) ? SAKNAS
NYTT Födelseår Ferguson Robert Ferguson (1848–1915) 1848 1846
NYTT Dödsår Greene Nathanael Greene (1742–1789) 1789 1786
NYTT Födelseår Hardy (namn) Gathorne Gathorne-Hardy, 1:e earl av Cranbrook (1818–2006) 1818 1814
NYTT Dödsår Hardy (namn) Gathorne Gathorne-Hardy, 1:e earl av Cranbrook (1818–2006) 2006 1906
NYTT Dödsår Hardy (namn) Hardy Rafn (1930–19997) 19997 1997
NYTT Födelseår Huss Jan Hus (cirka 1369–1415) 1369 1370
NYTT Dödsår Jonsson Maj-Britt Jonsson-Tiger (1921–?) ? 2002
NYTT Dödsår Lundqvist Einar Lundquist (1901–?) ? SAKNAS
NYTT Födelseår Nilsson Ivar Nilsson (politiker) (1920–1990) 1920 1921
NYTT Dödsår Nilsson Ivar Nilsson (politiker) (1920–1990) 1990 1989
NYTT Födelseår Noah (namn) Noah Galvin (född 1004) 1004 1994
NYTT Dödsår Park (namn) Pak Hon-yong (1900–1954?) 1954? 1956
NYTT Dödsår Pedersen Knud Pedersen (1917–?) ? SAKNAS
NYTT Födelseår Rudberg August Rudberg (1832–1912) 1832 1842
NYTT Dödsår Rudberg Gunnar Rudberg (1880–1054) 1054 1954
NYTT Dödsår Stahl Léa Stahl (1908–?) ? SAKNAS
NYTT Dödsår Strauss Arvids Strauss (1912–?) ? SAKNAS
NYTT Dödsår Walker (efternamn) Ivy Walker (1911–?) ? SAKNAS
NYTT Dödsår Östlund Karl-Rune Östlund (1921–1978) 1978 1979

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett fåtal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav 7 kvarstår att rätta. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna, se nedan.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln sedan den förra mätningen, medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Nathanael Greene vars dödsår är ändrat i artikeln men inte på grensidan Greene.

--Larske (diskussion) 1 augusti 2023 kl. 11.12 (CEST)[svara]

Uppdatering per 1 september 2023[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 20 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 37 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser ökat med 17.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 1 augusti 2023 1 september 2023 Skillnad
Antal sidor 4 665 4 691 +26
Antal sidor med minst en avvikelse 69 78 +9
Andel sidor med minst en avvikelse 1,5 % 1,7 % +0,2 %
Antal avvikelser 91 108 +17
Varav åtgärdade 20
Varav nytillkomna 37
Nya avvikelser mellan 1 augusti 2023 och 1 september 2023
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Boivie Hedvig Boivie (1864–19923) 19923 1923
NYTT Dödsår Bovin Nils Bouveng (militär) (1900–1998) 1998 1988
NYTT Födelseår Bucht Östen Bucht (1948–2022) 1948 1940
NYTT Dödsår Charpentier (efternamn) Alexandre Louis Marie Charpentier (1856–19909) 19909 1909
NYTT Dödsår Charpentier (efternamn) Pierre Charpentier (1888–?) ? SAKNAS
NYTT Dödsår Collin Anders Collin (1754–1820) 1820 1830
NYTT Födelseår Collin August Zacharias Collin (1838–1886) 1838 1833
NYTT Dödsår Collin Carl Jacob Collin (1821–1886) 1886 1896
NYTT Födelseår Collin Christen Collin (18557–1926) 18557 1857
NYTT Dödsår Collin Elsa Collin (1887–1041) 1041 1941
NYTT Dödsår Collin Emil Collin (1849–1033) 1033 1933
NYTT Dödsår Crispin Bruttia Crispina (164–182(187) 182 191
NYTT Dödsår Dubois (efternamn) Judith Dubois (1757–?) ? SAKNAS
NYTT Födelseår Dubois (efternamn) Louis Dubois (politiker) (18599–1946) 18599 1859
NYTT Födelseår Dubois (efternamn) Paul Dubois (fransk skulptör) (129–1905) 129 1829
NYTT Dödsår Dubois (efternamn) Urbain Dubois (1818–1891) 1891 1901
NYTT Födelseår Dubois (efternamn) Werner Dubois (193–1971) 193 1913
NYTT Födelseår Gävert Lars-Olof Gävert (född 19977) 19977 1977
NYTT Födelseår De Jong Antoinette de Jong (född 19995) 19995 1995
NYTT Födelseår De Jong Daniela de Jong (född 19998) 19998 1998
NYTT Dödsår Lindberg (efternamn) Bo Lindberg (militär) (1863–1923) 1923 1935
NYTT Dödsår Matton Wilhelm Matton (1901–1981) 1981 1971
NYTT Födelseår Reichenbach (efternamn) Georg Friedrich von Reichenbach (1772–1826) 1772 1771
NYTT Dödsår De Shàrengrad Carl de Shàrengrad (1834–11878) 11878 1878
NYTT Dödsår De Shàrengrad Harald de Shàrengrad (1913–1398) 1398 1998
NYTT Födelseår Stille Ingvil Stille (1912–1987) 1912 1938
NYTT Dödsår Stille Ingvil Stille (1912–1987) 1987 SAKNAS
NYTT Födelseår De Verdier Anders de Verdier (183–1968) 183 1883
NYTT Dödsår De Vries Hans Vredeman de Vries (1527–11609) 11609 1609
NYTT Dödsår De Vries Hugo de Vries (1848–11935) 11935 1935
NYTT Dödsår De Vries Jan de Vries (1890–11964) 11964 1964
NYTT Dödsår De Vries Jan de Vries (friidrottare) (1896–11939) 11939 1939
NYTT Dödsår De Vries Jan de Vries (roadracingförare) (1944–12021) 12021 2021
NYTT Dödsår De Vries Matthias de Vries (1820–11892) 11892 1892
NYTT Dödsår De Vries Peter R. de Vries (1956–12021) 12021 2021
NYTT Födelseår Åberg Inga Åberg (1773–1837) 1773 1771

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett fåtal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav 6 kvarstår att rätta. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

--Larske (diskussion) 1 september 2023 kl. 08.57 (CEST)[svara]

Uppdatering per 1 oktober 2023[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 39 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 11 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser minskat med 28.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 1 september 2023 1 oktober 2023 Skillnad
Antal sidor 4 691 4 713 +22
Antal sidor med minst en avvikelse 78 66 -12
Andel sidor med minst en avvikelse 1,7 % 1,4 % -0,3 %
Antal avvikelser 108 80 -28
Varav åtgärdade 39
Varav nytillkomna 11
Nya avvikelser mellan 1 september 2023 och 1 oktober 2023
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Blake Madge Blake (18999–1969) 18999 1899
NYTT Födelseår Blake Robbie Blake (född 1986) 1986 1976
NYTT Födelseår Blake Yohan Blake (född 19989) 19989 1989
NYTT Födelseår Dufay Charles du Fay (1688–1739) 1688 1698
NYTT Födelseår Dufay Guillaume Dufay (omkring 1400–1474) 1400 okänt år
NYTT Dödsår Dupont (efternamn) Alexis du Pont (1879–1978) 1978 1948
NYTT Födelseår Dupont (efternamn) Edouard Dupont (1941–1911) 1941 1841
NYTT Dödsår Hennig Curt Hennig (1958–2004) 2004 2003
NYTT Födelseår Sahlström Nicky Sahlström (1854–1932) 1854 1853
NYTT Födelseår Shearer Norma Shearer (10+2–1983) 10+2 1902
NYTT Dödsår Smitt Gert Olufsen Smitt (död 1640) 1640 okänt år

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett fåtal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav 6 kvarstår att rätta. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Nicky Sahlström vars födelseår är ändrat i artikeln men inte på grensidan Sahlström.

--Larske (diskussion) 1 oktober 2023 kl. 10.26 (CEST)[svara]

Uppdatering per 1 november 2023[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 11 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 11 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser är oförändrat. Till detta kommer ett inte närmare undersökt antal avvikelser som både introducerats och rättats under månaden, som till exempel dessa.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 1 oktober 2023 1 november 2023 Skillnad
Antal sidor 4 713 4 744 +31
Antal sidor med minst en avvikelse 66 69 +3
Andel sidor med minst en avvikelse 1,4 % 1,5 % +0,1 %
Antal avvikelser 80 80 ±0
Varav åtgärdade 11
Varav nytillkomna 11
Nya avvikelser mellan 1 oktober 2023 och 1 november 2023
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Bell (efternamn) John Bell (politiker) (1797–1869) 1797 1796
NYTT Födelseår Berg (efternamn) Charles Berg (1808–1877) 1808 1828
NYTT Födelseår Blom Derek Bloom (född 1984) 1984 1983
NYTT Dödsår Freudenberg Karl Freudenberg (1886–1993) 1993 1983
NYTT Födelseår Hill (efternamn) Edward H. Hill (född 1925) 1925 SAKNAS
NYTT Födelseår Hill (efternamn) Harry Hill (1016–2009) 1016 1916
NYTT Födelseår Nyberg Lars Nyberg (fackföreningsman) (född 1945) 1945 SAKNAS
NYTT Dödsår Reeve Henry Reeve (181395) 95 1895
NYTT Födelseår Schantz Ludvig von Schantz (1749–1702) 1749 1649
NYTT Födelseår Tate (olika betydelser) Catherine Tate (född 1968) 1968 1969
NYTT Dödsår Walter (olika betydelser) Hertha von Walther (1903–2007) 2007 1987

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett fåtal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav 6 kvarstår att rätta. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Derek Bloom vars födelseår är ändrat i artikeln men inte på grensidan Blom. En annan anledning till att en avvikelse dyker upp i denna mätning är att en grensida som tidigare inte varit kategoriserad som Kategori:Efternamnsförgreningssidor under månaden har blivit det, som till exempel Reeve.

--Larske (diskussion) 1 november 2023 kl. 08.59 (CET)[svara]

Trodde det skulle hjälpa om jag fixade de femställiga men du kollade dessa ändå. Maundwiki (diskussion) 1 november 2023 kl. 14.24 (CET)[svara]
Avvikelser som uppstår och rättas under samma mätperiod (månad) går under radarn för denna mätning. Att jag råkade få syn på de "femställiga årtalen" som introducerades i Hill (efternamn) den 16 augusti och som du rättade den 24 augusti var bara för att det bland annat fanns en kvarvarande "fyrställig" avvikelse (födelseåret för Harry Hills var 1016 där det skulle vara 1916) i just den grensidan som gjorde att den dök upp i tabellen över de 11 nya avvikelserna under månaden och fick mig att titta på sidhistoriken.
-- Larske (diskussion) 1 november 2023 kl. 17.51 (CET)[svara]

Uppdatering per 1 december 2023[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 14 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 13 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser har minskat med 1. Till detta kommer ett inte närmare undersökt antal avvikelser som både introducerats och rättats under månaden, som till exempel dessa.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 1 november 2023 1 december 2023 Skillnad
Antal sidor 4 744 4 753 +9
Antal sidor med minst en avvikelse 69 67 -2
Andel sidor med minst en avvikelse 1,5 % 1,4 % -0,1 %
Antal avvikelser 80 79 -1
Varav åtgärdade 14
Varav nytillkomna 13
Nya avvikelser mellan 1 november 2023 och 1 december 2023
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Andersson Emil Andersson (bordtennisspelare) (född 1994) 1994 1993
NYTT Dödsår Baumgarten-Crusius Ludwig Friedrich Otto Baumgarten-Crusius (1788–1842) 1842 1843
NYTT Födelseår Bengtsson Björn Bengtsson (född 1973) 1973 1972
NYTT Dödsår Broman Pehr Gustaf Broman (1811–1876) 1876 1867
NYTT Dödsår Henry Brooke Henry Brooke, 11:e baron Cobham (1564–1618) 1618 1619
NYTT Födelseår Von Essen (efternamn) Henrik Johan von Essen (1674–1750) 1674 1671
NYTT Dödsår Gudmundsson Tore Gudmundsson (död 1213) 1213 1214
NYTT Födelseår Hagberg Carolina Hagberg (1809–1879) 1809 1802
NYTT Dödsår Hagberg Carolina Hagberg (1809–1879) 1879 1841
NYTT Dödsår Hamilton (personnamn) Malcolm Hamilton of Monea (1575–1628) 1628 1629
NYTT Födelseår Lund (efternamn) Petra Lundh (född 1964) 1964 1963
NYTT Födelseår Jan Sapieha Kazimierz Jan Sapieha (1637/1642–1720) 1637/1642 1637
NYTT Dödsår Svenske Petrus Svenske (1531–15991) 15991 1591

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett fåtal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav 6 kvarstår att rätta. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Ytterligare en inventering som gjordes 30 november 2023 identifierade en eller två avvikelser på 269 sidor. Se Kategori:Faktakoll 2023-12. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Pehr Gustaf Broman vars dödsår är ändrat i artikeln men inte på grensidan Broman. En annan anledning till att en avvikelse dyker upp i denna mätning kan vara att en grensida som tidigare inte varit kategoriserad som Kategori:Efternamnsförgreningssidor under månaden har blivit det.

--Larske (diskussion) 1 december 2023 kl. 08.56 (CET)[svara]

Uppdatering per 1 januari 2024[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 14 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 15 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser har ökat med 1. Till detta kommer ett inte närmare undersökt antal avvikelser som både introducerats och rättats under månaden.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 1 december 2023 1 januari 2024 Skillnad
Antal sidor 4 753 4 764 +11
Antal sidor med minst en avvikelse 67 68 +1
Andel sidor med minst en avvikelse 1,4 % 1,4 % ±0,0 %
Antal avvikelser 79 80 +1
Varav åtgärdade 14
Varav nytillkomna 15
Nya avvikelser mellan 1 december 2023 och 1 januari 2024
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Ali (namn) Ali Razmara (1893–1951) 1893 1901
NYTT Födelseår Brooks (efternamn) Elkie Brooks (född 1945) 1945 1946
NYTT Födelseår Ellis Shirley Ellis (1941–2005) 1941 1929
NYTT Födelseår Engeström Edward Engeström (1843–1899) 1843 1821
NYTT Dödsår Granfelt Erik Granfelt (jurist) (1913–?) ? SAKNAS
NYTT Födelseår Gustafsson Raine Gustafsson (1953–2012) 1953 1952
NYTT Födelseår Jerichau Elisabeth Jerichau (1819–1881) 1819 1818
 fixat /Anhn Födelseår Lundgren Hjalmar Lundgren (journalist) (1868–1934) 1868 1867
 fixat /Anhn Födelseår Lundgren Karl Hjalmar Lundgren (1868–1934) 1868 1867
NYTT Födelseår Morell (efternamn) Gerhard Morell (1710–1771) 1710 SAKNAS
NYTT Födelseår Månsson Bengt Månsson (född 1958) 1958 1959
NYTT Födelseår Reichelt Franz Reichelt (1879–1912) 1879 1878
NYTT Födelseår Samuelsson Marcus Samuelsson (född 1971) 1971 1970
NYTT Födelseår Schönström Ulrika Schönström (1693–1757) 1693 1694
NYTT Födelseår Sund (efternamn) Inger Sundh (född 1946) 1946 1952

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett fåtal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav 6 kvarstår att rätta. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Ytterligare en inventering som gjordes 30 november 2023 identifierade en eller två avvikelser på 269 sidor, varav det idag endast kvarstår ett tjugotal, se Kategori:Faktakoll 2023-12. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Ali Razmara vars födelseår är ändrat i artikeln men inte på grensidan Ali (namn). En annan anledning till att en avvikelse dyker upp i denna mätning kan vara att en grensida som tidigare inte varit kategoriserad som Kategori:Efternamnsförgreningssidor under månaden har blivit det.

--Larske (diskussion) 1 januari 2024 kl. 09.09 (CET)[svara]

Uppdatering per 1 februari 2024[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 14 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 13 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser har minskat med 1. Till detta kommer ett inte närmare undersökt antal avvikelser som både introducerats och rättats under månaden.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 1 januari 2024 1 februari 2024 Skillnad
Antal sidor 4 764 4 781 +17
Antal sidor med minst en avvikelse 68 65 -3
Andel sidor med minst en avvikelse 1,4 % 1,4 % ±0,0 %
Antal avvikelser 80 79 -1
Varav åtgärdade 14
Varav nytillkomna 13
Nya avvikelser mellan 1 januari 2024 och 1 februari 2024
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Födelseår Beer Amalie Beer (1767/1772–1854) 1767/1772 1767
NYTT Födelseår Granholm Eric Granholm (1714–1767) 1714 1711
NYTT Dödsår Granholm Eric Granholm (1714–1767) 1767 1776
NYTT Födelseår Guérin Alphonse Guérin (1817–1895) 1817 1816
NYTT Födelseår Johansson Bengt Johansson (fotbollsspelare) (född 1946) 1946 SAKNAS
NYTT Födelseår Kimura Hiroko Kimura (1938–) 1938 1934
NYTT Födelseår Knowles (efternamn) Matthew Knowles (född 1951) 1951 1952
NYTT Födelseår Larsson Jan Eric Larsson (1958–2022) 1958 1959
NYTT Födelseår Möller Ingeborg Møller (1878–1964) 1878 1867
NYTT Dödsår Möller Ingeborg Møller (1878–1964) 1964 1945
NYTT Dödsår Nilsson Bertil "Lill-John" Nilsson (1914–1948) 1948 1984
NYTT Dödsår Olsson Hasse Olsson (fotbollsspelare) (1930–1921) 1921 2021
NYTT Dödsår Oppenheim (olika betydelser) Lassa Oppenheim (1858–19199) 19199 1919

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett fåtal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, varav 6 kvarstår att rätta. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Ytterligare en inventering som gjordes 30 november 2023 identifierade en eller två avvikelser på 269 sidor, varav det idag endast kvarstår ett tjugotal, se Kategori:Faktakoll 2023-12. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar. Artiklar som tidigare har varit rödlänkade kan dyka upp bland avvikelserna om en ny artikel skapats med detta artikelnamn, men som avser en annan person med samma namn. Exempel på detta är den inom ramen för Wikipedia:Veckans tävling/Danmark IV nyskapade artikeln om den danska författaren Ingeborg Møller där det finns ett antal länkar från andra sidor, däribland från grensidan Möller som avser en norsk författare, Ingeborg Møller (Q6032058), som ännu saknar svwp-artikel.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Alphonse Guérin vars födelseår är ändrat i artikeln men inte på grensidan Guérin. En annan anledning till att en avvikelse dyker upp i denna mätning kan vara att en grensida som tidigare inte varit kategoriserad som Kategori:Efternamnsförgreningssidor under månaden har blivit det.

Larske (diskussion) 1 februari 2024 kl. 08.24 (CET)[svara]

Uppdatering per 1 mars 2024[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 13 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 12 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser har minskat med 1. Till detta kommer ett inte närmare undersökt antal avvikelser som både introducerats och rättats under månaden.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 1 februari 2024 1 mars 2024 Skillnad
Antal sidor 4 781 4 781 ±0,0
Antal sidor med minst en avvikelse 65 66 +1
Andel sidor med minst en avvikelse 1,4 % 1,4 % ±0,0 %
Antal avvikelser 79 78 -1
Varav åtgärdade 13
Varav nytillkomna 12
Nya avvikelser mellan 1 februari 2024 och 1 mars 2024
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Ahlgren Johan Ahlgren (1841–1928) 1928 1828
NYTT Födelseår Bloch Alice Bloch (1894–?) 1894 1883
NYTT Dödsår Hardy (namn) Ron Hardy (1958–1991) 1991 1992
NYTT Födelseår Johansson Bo Johansson (friidrottare) (född 1942) 1942 1940
NYTT Dödsår Jonsson Gunnar Jonsson (ingenjör) (1885–1949) 1949 SAKNAS
NYTT Födelseår Lundén Irma Gillholm-Lundén (1898–1978) 1898 1892
NYTT Födelseår Meurling Olof Meurling (1661–1738) 1661 1658
NYTT Födelseår Päivärinta Susanne Päivärinta (född 1966) 1966 1965
NYTT Födelseår Rong Shen Rong (född 1935) 1935 1936
NYTT Födelseår Rydén Niklas Rydén (född 1957) 1957 SAKNAS
NYTT Födelseår Shen Shen Rong (född 1935) 1935 1936
NYTT Födelseår Uddenberg Erik Uddenberg (dramatiker) (född 1964) 1964 SAKNAS

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett fåtal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, som alla nu är rättade. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Ytterligare en inventering som gjordes 30 november 2023 identifierade en eller två avvikelser på 269 sidor, varav det idag endast kvarstår ett tiotal, se Kategori:Faktakoll 2023-12. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Irma Gillholm-Lundén och Olof Meurling, vars födelseår är ändrat i respektive artikel men inte på grensidorna Lundén respektive Meurling.

--Larske (diskussion) 1 mars 2024 kl. 10.22 (CET)[svara]

Uppdatering per 1 april 2024[redigera wikitext]

Av avvikelserna mellan grensidorna och de länkade artiklarnas kategoriseringar från förra mätningen har 19 åtgärdats under den senaste månaden. Under samma tid har 15 nya avvikelser introducerats vilket gör att antalet avvikelser har minskat med 4. Till detta kommer ett inte närmare undersökt antal avvikelser som både introducerats och rättats under månaden.

Den uppdaterade tabellen med avvikelser finns här i Sandlådan.

Jämförelse av antalet avvikelser för en månad sedan och nu
Efternamnsförgreningssidor 1 februari 2024 1 mars 2024 Skillnad
Antal sidor 4 781 4 789 +8
Antal sidor med minst en avvikelse 66 61 -5
Andel sidor med minst en avvikelse 1,4 % 1,3 % -0,1 %
Antal avvikelser 78 74 -4
Varav åtgärdade 19
Varav nytillkomna 15
Nya avvikelser mellan 1 mars 2024 och 1 april 2024
Nytt? Typ av avvikelse Grensida Länkad sida Parentes Födelseår/Dödsår enligt
grensidan artikelkategorisering
NYTT Dödsår Bergling Lall Bergling (1866–1932) 1932 1955
NYTT Födelseår Bond Roland Bond (född 1944) 1944 SAKNAS
NYTT Födelseår Eriksson John Ericsson (byggnadsingenjör) (1863–1934) 1863 1868
NYTT Födelseår Jansson Gunnar Jansson (fotbollsspelare) (1907–1998) 1907 1908
NYTT Dödsår Jansson Gunnar Jansson (fotbollsspelare) (1907–1998) 1998 1981
NYTT Födelseår Lantz Petter Lantz (född 1971) 1971 SAKNAS
NYTT Födelseår Löfdahl Niclas Löfdahl (född 1973 eller 1974) 1973 SAKNAS
NYTT Födelseår Ramsay (efternamn) Anders Erik Ramsay (1638–1734) 1638 1646
NYTT Födelseår Stevens Robert L. Stevens (1788–1856) 1788 1787
NYTT Födelseår Struve Georg von Struve (1886–1933) 1886 1793
NYTT Dödsår Struve Georg von Struve (1886–1933) 1933 1864
NYTT Födelseår Struve Georg von Struve (1886–1933) 1886 1793
NYTT Dödsår Struve Georg von Struve (1886–1933) 1933 1864
NYTT Födelseår Söderström (efternamn) Per Söderström (1842–1900) 1842 1841
NYTT Dödsår Toda Toda av Ribagorza (död 1011) 1011 1019

Det handlar fortfarande om avvikelser mellan grensida och artikelkategoriseringen och det måste avgöras från fall till fall var felet är. Det finns ju fortfarande ett fåtal artiklar med olika uppgifter om födelse-/dödsår i artikelingress och artikelkategorisering från den inventering som gjordes i november 2020, se Kategori:Faktakoll 2020-11. En ny inventering som gjordes 30 november 2022 identifierade 453 nya avvikelser fördelade på 428 artiklar, som alla nu är rättade. Se Kategori:Faktakoll 2022-11. Ytterligare en inventering som gjordes 30 november 2023 identifierade en eller två avvikelser på 269 sidor, varav det idag endast kvarstår några få, se Kategori:Faktakoll 2023-12. Observera att rättning av den typen av fel i artiklarna kan introducera nya avvikelser mellan efternamnsförgreningssidorna och kategoriseringen av artiklarna.

Det tillkommer dessutom artiklar med sådana avvikelser, antingen helt nya eller genom felaktiga rättningar av äldre artiklar.

  • Not En "ny" avvikelse kan uppstå på grund av att rättning har skett i den länkade artikeln medan den felaktiga uppgiften finns kvar på grensidan. Exempel på detta är Anders Erik Ramsay, vars födelseår är ändrat i personartikeln men inte på grensidan Ramsay (efternamn) och Gunnar Jansson (fotbollsspelare), där såväl födelsår som dödsår är ändrade i personartikeln men inte på grensidan Jansson.

--Larske (diskussion) 1 april 2024 kl. 09.08 (CEST)[svara]

Borde inte raden för en person vara en mall? "Artikelnamn = Adolf Roos |Född = från wikidata om det ej finns i wikdata vad som står i mallen |avliden = från wikidata om det ej finns i wikdata vad som står i mallen |Beskrivning = Vad som står i mallen, enbart om mallen tom hämta från svensk Etikett Beskrivning" Om artikeln inte finns på svenska ge möjlighet att lägga till Q-nummer (kanske behövs ändå om inte mallen kan hitta q-numret) för personen för att använda wikidata född och avliden. (borde finnas för de förgreningar som översätts men kanske tar mer tid att skapa mallen). Maundwiki (diskussion) 29 november 2020 kl. 00.31 (CET)[svara]

Nej, detta försvårar redigering. Tostarpadius (diskussion) 29 november 2020 kl. 05.40 (CET)[svara]
Kanske, men det skulle undvika listor som denna där det mesta är inmatningsfel. Undantag är när röda länken var någon annan en den personen som beskrevs i artikeln. En koppling till wikidata skulle även ge dödsdatum när det uppdateras t.ex. Bill Miller (friidrottare) som var uppdaterad på enwp och i wikidata. Maundwiki (diskussion) 17 december 2020 kl. 15.49 (CET)[svara]
Det uppstår andra fel med en sådan modell. Tostarpadius (diskussion) 23 december 2020 kl. 16.18 (CET)[svara]
Vilka? Maundwiki (diskussion) 23 december 2020 kl. 19.35 (CET)[svara]
Det är så krångligt att det kommer att bli andra typer av inmatningsfel. Låt oss sköta det manuellt även framgent! Tostarpadius (diskussion) 24 december 2020 kl. 00.16 (CET)[svara]