Wikipedia:Wikidatafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kontakta Wikipedia
Frågor
Kontakt
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WD
Bluegradient1.svg
Wikidatafrågor
Frågor om hur Wikidata fungerar
Wikidata-logo.svg
Vikning av mappar för datalagring 1917.

Här går det att ställa frågor om hur Wikidata fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikidata på:

I sämsta fall får du inget svar, i bästa fall får du ett eller en hänvisning någonstans.

"Amerikan och Sverige"?[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag undrar varför det står "Amerikan och Sverige" (istället för "Amerikansk och svensk" eller allra helst "amerikan och svensk")? i faktarutan i Paulina Porizkova. Jag anar att det finns information i det här WD-objektet som inte finns det här WD-objektet. Jag har letat men inte hittat vad och var. Kan någon hjälpa mig? :-)--Paracel63 (diskussion) 16 september 2019 kl. 12.29 (CEST)

Det är egenskapen "Invånarnamn" som nog saknas i d:Q34 på svenska. Se hur den används i d:Q30. IP 62.20.170.74 (diskussion) 16 september 2019 kl. 12.38 (CEST)
Det är egenskapen "invånarnamn" med berörd del "utrum" som anges för USA men inte för Sverige. Thoasp (diskussion) 16 september 2019 kl. 18.52 (CEST)
Tackar! Då vet jag hur jag ska göra. Här finns annat exempel på samma problem (som bör kunna lösas på samma sätt). Allt gott. :)--Paracel63 (diskussion) 20 september 2019 kl. 07.33 (CEST)
Nu är just det  Fixat åtminstone. IP 62.20.170.74 (diskussion) 20 september 2019 kl. 15.21 (CEST)
italiensk och italiensk? IP 62.20.170.74 (diskussion) 20 september 2019 kl. 09.30 (CEST)
kungariksitaliensk? --Larske (diskussion) 20 september 2019 kl. 10.23 (CEST)
Tillägg: Petscan-fråga som ger en lista över, just nu 103, svwp-artiklar som använder mallen {{Faktamall biografi WD}} och där artikelsubjektet har såväl Italien (Q38) som Kungariket Italien (Q172579) som värde på egenskapen medborgarskap (P27).
--Larske (diskussion) 20 september 2019 kl. 10.56 (CEST)
Är vi verkligen nöjda med det? Italiensk med stort "I"? Är det jättesvårt att få Wikidata att hantera gemen/versal på svenska? Tycker ni verkligen att det ger mervärde att ange både italiensk och Kungariket Italien för en italienare född 1908? Jag tycker italiensk borde räcka.--LittleGun (diskussion) 20 september 2019 kl. 18.18 (CEST)
@LittleGun: Valet att ha versal är redaktionellt här på Wikipedia. (Fråga mig inte varför.) Se raden "innehåll20" i mallen. Där hittar du "firstversalisering=ucfirst" som borde justera detta. Ändra det där med dubbla italienska nationaliteter är lite värre, men inte olösbart. Koden som gör att vissa sysselsättningar reduceras bort pga andras sysselsättningar närvaro borde kunna återanvändas här. IP 62.20.170.74 (diskussion) 20 september 2019 kl. 18.32 (CEST)
@Sextvå.tvånoll.ettsjunoll.sjufyra: Koden för att hantera "firstversalisering" av medborgarskap (P27) verkar inte fungera i detta fall eftersom "options.num" börjar om på 1 (=förstörs) när man dyker ner i kvalifikatorerna berörd del (P518). Därför hanteras alla värden på medborgarskap (P27) som om de vore de första och versaliseras alltså när man har begärt att "firstversalisering=ucfirst". Det ska dock inte vara omöjligt att rätta till. --Larske (diskussion) 20 september 2019 kl. 18.57 (CEST)
OK, men vad tycker ni? Tycker ni, alltså ni inklusive resten av gemenskapen, att det är rimligt att ange både italiensk och Kungariket Italien för en italienare född 1908?--LittleGun (diskussion) 20 september 2019 kl. 19.02 (CEST)
Nej, men ur Wikidata-perspektiv är det nog fortfarande rätt gjort. Det är upp till oss att försöka filtrera bort sådant i våra mallar. IP 62.20.170.74 (diskussion) 20 september 2019 kl. 19.11 (CEST)
@LittleGun: Enklast är väl att ange det du vill ha i mallen direkt och hoppa över att hämta från Wikidata. Som jag sa på annat ställe så har en:Wikipedia "gödslat" med parametrar för att saker och ting skall styras av den som lägger in mallen se exempel en:Module:WikidataIB jag vet inte om just detta kan ha en sådan lösning Salgo60 (diskussion) 21 september 2019 kl. 17.17 (CEST)
Ja, enklaste lösningen för mig men inte den bästa lösningen totalt, väl? För då blir ju WD-mallen överspelad. Bättre att fixa så att det funkar om vi vill ha en sån mall.--LittleGun (diskussion) 21 september 2019 kl. 17.57 (CEST)
Sen är jag inte säker på var konsensus ligger. För mig är han italienare, men det kan uppfattas historielöst på samma sätt som det uppfattas historielöst att kungen studerade på Sigtuna Hum (det var ju kronprinsen) etc.--LittleGun (diskussion) 21 september 2019 kl. 18.06 (CEST)
Nja det snyggaste är väl om alla har samma kunskapsbild och att auktoritetsdata kopplar ihop alla kunskapskällor ;-) jag har haft samma problem med Wikidata och en icke engelsk språkig italienare som inte gilla att vi har födelseförsamlingar som födelseort i Wikidata eftersom dom inte är översatta till italienska.... han ville ändra i Wikidata men jag lyckades övertyga honom att ändra i mallen.... men kan någon raketforskare lösa det hela att mallen fixar att översätta WD till något alla gillar så är det säkert bäst - Salgo60 (diskussion) 22 september 2019 kl. 07.20 (CEST)
Nu blev det OT och helt utan sammanhang: Att alla har samma kunskapsbild är aningen utopiskt medan Wikidata redan kopplar ihop auktoritetsdata med WP-artiklar. Gällande samsedd kunskapsbild är konsensus det bästa vi har, det är därför jag undrar vad den är på svenskspråkiga Wikipedia. Även raketforskare får naturligtvis ge sin syn.--LittleGun (diskussion) 22 september 2019 kl. 10.41 (CEST)
Eller inte: det krävs en raketforskare att lösa alla varianter som finns i Wikidata för flera nationaliteter med "malllogik" är min poäng/tro... att hårdkoda in "italienare" i mallen löser bara ett fall... om nu inte konsensus blir väldig enkelt.... för församling som byter namn löste Larske snyggt i mallen men det känns som ett enklare fall än att avgöra hur person med flera nationaliteter skall visas upp min vision är att vi skall kunna visa en karta med länderna för den tidsperioden där man kan se medborgarskapet
Westverschiebung.Polens
Salgo60 (diskussion) 22 september 2019 kl. 17.08 (CEST)
Jag vill nog påstå att efter Italiens enande så är det rimligt att medborgarna i landet kallas "italienare" och inget annat. Innan dess kan de vara venetianer eller något annat. /ℇsquilo 22 september 2019 kl. 13.09 (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Låt mig länka till Malldiskussion:Faktamall_biografi_WD#Nationalitet där samma frågor varit uppe förut. Jag hade också uppmärksammat att det slutat fungera och har nu öppnat fråga om hur vi bäst gör för att vakta funktionen, eller om vi bör söka annan lösning. JAGulin (diskussion) 10 oktober 2019 kl. 07.16 (CEST)

Hur börjar man med Wikidata?[redigera | redigera wikitext]

Jag har bara skrivit två artiklar. Jag har förstått att man ska ansluta sidor till något som kallas Wikidata-objekt. Jag har inte funnit någon lättfattlig inledning till hur man alls kommer igång med Wikidata. Var finns en sådan sida? Tack. Possessionaten (diskussion) 24 september 2019 kl. 08.48 (CEST)

En mycket bra fråga. Jag tror att sidan Wikipedia:Wikidata ska vara en naturlig ingång. Börja med att titta där och ta gärna upp sådant som behöver beskrivas bättre på diskussionssidan eller här. --Larske (diskussion) 24 september 2019 kl. 08.56 (CEST)
Ja, nu ser jag stycket Vad bör jag som Wikipediaskribent tänka på när jag skapar en ny artikel? och länken skapa ett nytt objekt. Possessionaten (diskussion) 24 september 2019 kl. 09.06 (CEST)
För exempelvis den här skulle du kunna börja med att prova att lägga in etiketter och beskrivningar på fler språk än svenska. Sedan kan du tex undersöka om denna property är relevant för ämnet ifråga. (Jag vet inte, jag har aldrig jobbat med den propertyn.) Titta efter hur samma property används på andra sidor, så tror jag du lär dig snabbt. IP 62.20.170.74 (diskussion) 24 september 2019 kl. 11.03 (CEST)
Jag redigerade föreslaget objekt en smula. Skapade ett Statement/Uttalande som kallas inception. Lade också in en referens till inception med hjälp av hjälpsidan och genom att titta på existerande objekt. Detta är svårt för nybörjare. Kommer det att bli så att skapande av wikidataobjekt förväntas av alla seriösa skribenter varje gång de skapar en artikel? Om det är så får jag väl lägga mig till med den vanan. Possessionaten (diskussion) 25 september 2019 kl. 09.09 (CEST)
Ännu är det bara "bra om" WD objekt skapas men inte riktigt förväntas. Jag själv har en tid skapat WD objekt för nya artiklar skapade av "vanliga" användare, vilket gör det numera finns. Jag tänker vid årsskiftet ta upp hela denna fråga till bredare diskussion.Yger (diskussion) 25 september 2019 kl. 10.03 (CEST)
@Possessionaten: Om du ändrar "språk" till svenska i dina inställningar i Wikidata får du hela användargränssnittet och alla egenskapsnamn med mera på svenska. Om inte den som skapar svwp-artikeln om något nytt skapar ett Wikidataobjekt kommer förr eller senare någon annan att göra det. Risken är då lite större att det blir fel, speciellt om det av artikelnamnet inte klart framgår om det handlar om en grupp, en människa, en bok, en film eller något helt annat. Det förekommer en hel del mer eller mindre lyckade "semiautomatiska matchningar" mellan olika externa databaser och Wikidataobjekt vilket kan leda till fel som kan vara lite krångliga att rätta till om det skapats artiklar på olika språk som beskriver helt olika saker som råkar ha samma namn. Därför är det angeläget att egenskapen instans av (P31) som ska finnas för samtliga objekt (som inte är underklass till (P279) av något annat objekt), finns med redan från början. En lämplig etikett och beskrivning, åtminstone på svenska men gärna även på engelska som fler förstår, kan också undvika många missförstånd. Senare kan man fylla på med hur många egenskaper man vill, helst med källor. För de drygt 400 Wikidataobjekt som är instans av (P31) komedigrupp (Q18510489) är följande egenskaper de vanligaste:
--Larske (diskussion) 25 september 2019 kl. 10.14 (CEST)
Beroende på vad du väljer för "Instans av:" så får du olika förslag på vilka Propertys du ska lägga in. Lägger du inte "Människa" så kommer förslag på "Kön", "Födelsedatum" etc. För kometer som jag jobbat med den sista tiden så är det istället "upptäckare", "upptäcktsdatum" och vissa Propertys till databaser. IP 62.20.170.74 (diskussion) 25 september 2019 kl. 10.30 (CEST)

@Yger, Larske, Sextvå.tvånoll.ettsjunoll.sjufyra: Jaha, det var ju lärorikt. De flesta fumlar sig fram, liksom jag, och missar sådant som att gå till Preferences och byta språk. En mindre kunnig skribent kan alltså rådas till dessa åtgärder:

 1. Byt språk till svenska i Wikidatainställningar
 2. Skapa alltid wikidataobjekt vid artikelskapandeSkapa wikidataobjekt vid artikelskapande, om det inte redan finns ett objekt i Wikidata som motsvarar det artikeln handlar om.
 3. Om objekt skapas, lägg in instans av (P31) (eller i vissa fall underklass till (P279)).
 4. Lägg in lämplig etikett och beskrivning på svenska och engelska. (Detaljer: första ord på svenska har versal bara vid egennamn; etikett och beskrivning ska tillsammans vara unika, men etikett behöver inte ensamt vara särskiljande.)

Gör man det har man gjort sin minimumplikt alltså? Även om det ”inte ännu riktigt förväntas” är det väl lika bra att alla nytillkomna och äldre ser det som en del av normalt artikelskapande? Possessionaten (diskussion) 25 september 2019 kl. 11.47 (CEST)

bra uppfattat, och helt enligt vad jag anser.Yger (diskussion) 25 september 2019 kl. 11.51 (CEST)
Punkt 2 gäller dock inte alltid. Om det redan finns ett objekt i Wikidata som motsvarar det artikeln handlar om, är det till det objektet som den nyskapade svwp-artikeln ska kopplas. Om det redan finns artiklar på andra språk som är kopplade till objektet är detta lätt att hitta, annars kan det vara svårare. --Larske (diskussion) 25 september 2019 kl. 11.57 (CEST)
Jag modifierar ovan. Att relevant wikidataobjekt ibland redan finns hade jag läst, men man glömmer ju en del av det som man läser på de långa hjälpsidorna. Possessionaten (diskussion) 25 september 2019 kl. 12.15 (CEST)
De flesta ska ha "instans av". Det finns fall där du ska ange "undergrupp till" istället. Det beror på vad du skriver om. Skriver du om olika typer av komedigrupper istället för om enskilda komedigrupper, så är det undergrupp till som gäller i många fall. Det är lite knöligare och egentligen inget för en nybörjare. Detta kan vara svårt för oss som var med från början med Wikidata. IP 62.20.170.74 (diskussion) 25 september 2019 kl. 12.20 (CEST)
Skall "undergrupp till" vara underklass till (P279)? Possessionaten (diskussion) 25 september 2019 kl. 12.32 (CEST)
Ja, det stämmer.
Det är en avvägning av hur mycket som är lämpligt att ta med i en kort checklista. När det gäller etiketter och beskrivningar kan det vara värt att påpeka att de (på svenska) endast ska inledas med versal om det första ordet i etiketten eller beskrivningen är ett egennamn, i alla andra fall ska de inledas med gemen, se till exempel äpple (Q89) och Äspered (Q5036). Etiketter ska, till skillnad från artikelnamn, normalt inte innehålla någon särskiljning. Särskiljande text ska i stället ingå i beskrivningen, se till exempel Sven Andersson (Q6197877). Kombinationen etikett+beskrivning måste också vara unik för ett givet språk, men det sköter programvaran om att kontrollera.
--Larske (diskussion) 25 september 2019 kl. 12.43 (CEST)
Jag tror inte det finns några hårdkodade regler för hur just beskrivningar ska formuleras så länge det görs på svenska. (Engelska är annorlunda i det avseendet.) På engelska kan du få påpekanden om du skriver en hel full mening i beskrivningen. Det ska du inte behöva vara orolig för när du skriver på svenska. Det är inte hela världen om du råkar skriva "En näsflöjtartist uppvuxen i Grönköping." istället för "näsflöjtartist från Grönköping". Det viktiga är att vi kan skilja just näsflöjtspelaren från andra med samma namn. IP 62.20.170.74 (diskussion) 25 september 2019 kl. 13.44 (CEST)
Då är min lilla nybörjarchecklista färdig. Ska tillämpa den på min nästa artikel. Om man lägger till exakta instruktioner som säger precis var man klickar för att se
 • om objekt redan finns
 • hur skapa objekt vid behov
 • hur lägga in instans av, etikett och beskrivning
skulle man ha en kortfattad inledning så att den som inte vet någonting om Wikidata kan korrekt skapa ett objekt på några minuter.
En annan fråga: an instance of betyder på engelska "en av flera i en mängd av liknande saker". Men den betydelsen finns väl inte i svenskt allmänspråk? Enda levande betydelsen är "nivå i domstolsväsen". Jag ser vid googling att några som skriver om datorer och programmering skriver "en instans av", men det som vanliga människor ska se när de går till ett wikiprojekt ska väl vara vanlig svenska? Possessionaten (diskussion) 25 september 2019 kl. 23.44 (CEST)
@Possessionaten: Nej, den översättningen är inte bra, men det är väl det bästa vi haft hittills. är en/ett tror jag vi haft tidigare. Det var inte så lyckat det heller. exemplar av är kanske en möjlighet, men det har sannolikt också brister. Det är inte ovanligt att man hittar uttryck i engelskan som är svåröversatta eller där översättningen blir krystad. Än värre kan det bli från en del andra språk. En användare efterlyste en property för ärbar äldre bror till mamma. Det blev ingen sådan. IP 62.20.170.74 (diskussion) 26 september 2019 kl. 08.44 (CEST)

@Yger, Larske, Sextvå.tvånoll.ettsjunoll.sjufyra: En sista okunnig fråga. Bara en av de pingade behöver svara. Jag har skapat en ny artikel om Emanuel Qvarnström och ett nytt Wikidataobjekt med samma namn. Men nu kan jag inte klura ut hur jag ansluter artikeln till objektet. Om jag är representativ för nybörjare behövs tydligen en kort instruktionssida som säger exakt hur man skall göra första gången man skapar ett objekt och ansluter en artikel till objektet. En steg-för-steg sida som säger precis var man klickar med mera. Possessionaten (diskussion) 26 september 2019 kl. 23.53 (CEST)

När du står på objektsidan i Wikidata, alltså här i ditt exempel gör du så här:
 • Klicka på länken "redigera" i rutan "Wikidata" "Wikipedia" under "Uttalanden".
 • I den lilla rutan där det står "wiki" med grå bokstäver skriver du "sv" och sen klickar du på det "svenska (sv)" som dyker upp.
 • I rutan där där det står "sida" med grå bokstäver skriver du artikelnamnet på svwp.
 • Slutligen klickar du på länken "publicera".
Klart!
--Larske (diskussion) 27 september 2019 kl. 05.15 (CEST)
Tillägg: I det här filmklippet, tyvärr på engelska, visas ovanstående steg. Det kan vara lite lurigt att hitta rutan "Wikipedia" på Wikidataobjektsidan om objektet har många uttalanden. Ofta finns den nertill på sidan, men om du har ett brett webbläsarfönster kan den, som på filmen, istället finnas uppe till höger. --Larske (diskussion) 27 september 2019 kl. 05.38 (CEST)
Tack för det Larske. Jag blev lite förvirrad när du skrev: "Klicka på länken 'redigera' i rutan 'Wikidata' under 'Uttalanden'." Förstod snart att du nog menade att skriva "i rutan 'Wikipedia'", när jag såg filmen och att du skrev längre ner att "Det kan vara lite lurigt att hitta rutan 'Wikipedia'". Possessionaten (diskussion) 27 september 2019 kl. 06.34 (CEST)

Stora journalistpriset[redigera | redigera wikitext]

Med anledning av att Jessikka Aro fått den finska varianten av Stora Journalistpriset, som heter samma sak på svenska (i Finland) som den svenska, och är initierat av Bonniers.[1], [2]. Är dessa stora journalistpris ett exempel där särskiljning är rimlig i etiketten? Om så, bör den svenska också särskiljas, eller funkar POMMF?--LittleGun (diskussion) 25 september 2019 kl. 15.32 (CEST)

Utan att ha sett någon svensk källa om det här priset, så tycker jag inte det. Beskrivningen "Bonniers Stora journalistpris för goda yrkesinsatser inom journalistieken i Finland" tycker jag funkar utmärkt som komplement till det finska priset. IP 62.20.170.74 (diskussion) 25 september 2019 kl. 18.27 (CEST)
Särskiljning används inte i titeln på Wikidata. Om det inte fungerar på grund av att våra infoboxar inte ger tillräckligt med information är lösningen att överrida värdet lokalt i infoboxen på berörda artiklar. Detta för att Wikipedia inte är den enda som återanvänder informationen från Wikidata. Ainali diskussionbidrag 25 september 2019 kl. 22.14 (CEST)
OK, det är ju lite synd att behöva göra en massa override i WD-mallen eftersom syftet med den förloras. Den är ju normalt inte förberedd för det när den läggs in, vilket kanske borde göras. Det vore kanske fint att inte bara kunna ersätta en parameter med manuellt skrivet, utan kunna göra en piping på Wikidataobjekt i inforutna. Att man kan välja ett av objekten i infoboxen lokalt på Wikipedia och ändra länktext för det objektet. Så skulle eventuella nya priser som tilldelas Jessikka Aro ploppa upp i inforutan när de adderas i Wikidata.--LittleGun (diskussion) 26 september 2019 kl. 10.12 (CEST)
Såg nyss att det stod längst ner i dokumentationen att fullständig mall rekommenderas. Det görs sällan vad jag sett. Jag tycker det är en bra rekommendation. Jag tycker också att det alltid borde följa med en text (dold i artikelläsläge) som kortfattat förklarar mallen; Den här mallen hämtar information från Wikidata. Om mer information ska adderas gör det helst i Wikidata. Ändringar lokalt nedan skriver lokalt över Wikidatas information, eller nåt.--LittleGun (diskussion) 26 september 2019 kl. 10.33 (CEST)
Tyvärr har jag inte sett någon komma upp med en bra idé på hur man fixar så att det blir röda länkar. För det första är det ganska dyrt programmeringsmässigt att kontrollera om ett uppslag är upptaget. (Så man inte länkar till ett upptaget uppslagsord.) För det andra behöver man ett sätt att sätta upp särskiljningsled på ett konsekvent sätt. (Så alla mallanrop länkar lika i alla artiklar.) En tredje svårighet är att avgöra vad som är relevant nog för en röd länk. IP 62.20.170.74 (diskussion) 26 september 2019 kl. 20.56 (CEST)
Något missuppfattas, jag har inte varit ute efter röd länk, utan "piping". Alltså annan länktext, som görs manuellt. Förtydliga gärna var du tänker att jag nämner rödlänkade wikidataobjekt eller annat. Och så har jag förtydligat rekommendationen att en Wikidatamall som skrivs in ska skrivas med alla parameterar. Kan inte komplett mall (med alla parametrar) skapas automstiskt när mallen läggs dit? Kan det göras av robot som också håller koll på antalet parametrar?--LittleGun (diskussion) 26 september 2019 kl. 23.23 (CEST)

@LittleGun: Var har du tänkt att denna "piping" skulle göras? Jag antar att du menar att det är i svwp-artikeln om den aktuella personen. Att göra ett sådant försök att både äta kakan och ha den kvar medför en del problem såvitt jag kan se. Idag har vi en möjlighet att helt överrida alla värden för en egenskap som har åsatts ett Wikidataobjekt till förmån för ett lokalt (i svwp-artikeln) angivet värde. Detta har effekten att ändringar i Wikidata inte kommer svwp-artikeln till del och är främst tänkt att användas då det bedöms som en icke framkomlig väg att försöka ändra egenskapen i Wikidataobjektet.

Om vi i mallen {{Faktamall biografi WD}} skulle införa en parameter "utmärkelse_länktext" som skulle användas i enskilda artiklar för att där (som pipa) ersätta den standard länktext som mallen idag ger för värdet av egenskapen utmärkelse (P166) (=äta kakan), men inte påverka vilken målartikel som länken har (=behålla kakan) tror jag att vi bäddar för problem. Vi inför då en kunskap/koppling som inte går att säkerställa att den fungerar efter en tid.

 1. Vad händer om värdet för egenskapen ändras/rättas i Wikidataobjektet? Det kanske var "Lilla journalistpriset" och inte "Stora journalistpriset" hon fick. Den manuella länktexten avser då det "gamla" värdet medan länken ändras till det "nya" och det blir heltokigt i infoboxen.
 2. Vad händer när det läggs in ytterligare en utmärkelse (P166) i Wikidataobjektet? För vilket eller vilka av värdena ska den "manuella" länktexten användas som "pipa"?

Nedanstående exempel illustrerar problem 2 (fast med utbildad vid (P69) som egenskap) och med två olika objekt där du kan se Kalevi Sorsa (Q351710) som en tidig version och Yrjö Vartia (Q8059657) som en senare version av samma objekt där en utbildad vid (P69) har lagts till. Jag har lagt in "Little Guns manuella text" i stället för "Tammerfors universitet" vilket fungerar bra så länge det bara finns ett värde för utbildad vid (P69) i Wikidataobjektet, som inte ändras, men blir tokigt när det finns mer än ett värde.

objekt utbildad vid (P69) med dagens lösning utbildad vid (P69) med "manuell länktext" fungerar?
Kalevi Sorsa (Q351710) Tammerfors universitet LittleGuns manuella text Ja, om inte värdet ändras
Yrjö Vartia (Q8059657) Helsingfors universitet och Tammerfors universitet LittleGuns manuella text och LittleGuns manuella text Nej, förvirrande

I det aktuella fallet med Stora Journalistpriset (Q11854492) tror jag det bästa är om vi skriver en svwp-artikel om detta pris som man får fram när man klickar på namnet på utmärkelsen i infoboxen. --Larske (diskussion) 27 september 2019 kl. 07.28 (CEST)

Ett problem är ju att det ibland läggs till obskyra pris som vi inte har artiklar om, som ändå är starkt relaterat till något vi faktiskt har en artikel om. Oscar för bästa film har vi, men inte för Academy Award for Best Short Subject, Two-reel och det kommer sannolikt aldrig att skapas någon sådan artikel. Det bästa vore om vi i sådana fall kunde skapa ett sätt att länka Oscar istället. IP 62.20.170.74 (diskussion) 27 september 2019 kl. 08.59 (CEST)
Larske et al, vad jag var ute efter och hoppades var lösbart var att eftersom länktexten är förvirrande när det inte finns särskiljning införa en möjlighet till pipning för det WD-objektet i vår infobox. Bara för det objektet, så att om det tillkommer fler priser så listas dom tillsammans med det befintliga och förtydligade i vår infobox. Det verkar på svaret som att det är helt uppe i det blå att kunna göra som jag tänkt, men jag vill ändå försöka förtydliga. Jag förstår att min syntax inte har med nånting att göra, den är någon sorts "wikipedianska" som jag hoppas blir begriplig:
1. Om infoboxen hämtar värdet QXXX för Stora Jounalistpriset vill jag kunna pipa: [[QXXX|QXXX (Finland)]], vilket skulle ge "Stora Journalistpriset (Finland)".
Ersätter jag infoboxens parameter "utmärkelser" helt i vår mall med texten "utmärkelser=[[Stora Journalistpriset (Finland)]]" så kommer aldrig uppdateringar på Wikidata ändra den parametern (varken namnbyten eller felaktigheter eller nytillkomna priser). Det är just det jag ville komma runt.
1a. Så uppdateras QXXX med namnet Lilla Journalistpriset så blir pipningen [[QXXX|QXXX (Finland)]] just "Lilla Journalistpriset (Finland)".
1b. Var det felaktigt så att det egentligen var ett annat pris "Lilla Journalistpriset, QYYY" hon fick. Då ekas inte parametern QXXX alls och inte heller pipningen och istället står bara "Lilla Journalistpriset" eftersom värdet QYYY hämtas.
2. Läggs ytterligare värde till. Alltså att hon vinner "QYYY, Lilla Journalistpriset" också. Då hämtar vår infobox värdet QXXX och pipar det så att [[QXXX|QXXX (Finland)]] ger "Stora Journalistpriset (Finland)" samt lägger till [[QYYY]] vilket ger "Lilla Journalistpriset". Blir det ett tredje pris så hämtas [[QXXX|QXXX (Finland)]], [[QYYY]] och [[QZZZ]] vilket ger "Stora Journalistpriset (Finland), Lilla Journalistpriset och Muminpriset".
Hoppas min intention blev begripligare, även om jag som sagt förstår att den är helt uppe i det blå.--LittleGun (diskussion) 28 september 2019 kl. 05.16 (CEST)
@LittleGun, LPfi: Det finska namnet på priset verkar vara något med Bonnier. Är Stora Journalistpriset det enda tänkbara och samtidigt pommf-iga namnet på priset? Skulle exempelvis något som Bonniers Stora Journalistpris funka? IP 62.20.170.74 (diskussion) 28 september 2019 kl. 08.51 (CEST)
IP 62.20.170.74: Stora journalistpriset är det mest POMMF-iga för båda språken. Bonniers Stora Journalistpris är en vanlig benämning även för det svenska. Det är liksom samma pris i Sverige, Finland och Estland (tror jag), med ungefär samma namn på respektive språk. Skillnaden, eller problemet, är Finland är tvåspråkigt och även använder det svenska namnet. Och vanligast kortformen. Jag tror det svenska officiella namnet är "Stora journalistpriset till Lukas Bonniers minne", men jag har inte sett Lukas nämnas i samband med det finska priset.--LittleGun (diskussion) 28 september 2019 kl. 09.45 (CEST)
@LittleGun: Tack för förtydligandet! Det du beskriver är alltså en sorts "villkorlig override" av länktexten för ett visst värde/objekt av till exempel utmärkelse (P166). Jag ser ett par möjliga lösningar på detta.
 • Man skulle i mallanropet i artikeln behöva ange både det objekt, i exemplet Stora Journalistpriset (Q11854492), och den länktext man vill att just det och bara det värdet ska ge i just den artikeln om och bara om det förekommer i svaret från Wikidata. I det generella fallet kan det naturligtvis finnas flera olika värden som man vill ändra länktexten för, vart och ett på sitt sätt. En möjlig syntax i mallen {{Faktamall biografi WD}} skulle därför kunna vara så här i exemplet med utbildad vid (P69) ovan:
|utbildad_vid_länktext=Q1544881§Tammerfors universitet (Finland)§Q28695§Helsingfors universitet (Finland) (avgränsartecknet § måste vara något som inte kan/får ingå i någon länktext)
Med detta sätt att ange vad du vill ändra i länktexterna, och för vilka värden, försvinner båda de problem som jag tar upp, men till priset att användaren måste specificera de krångliga? Q-numren som man i normalfallen helt kan strunta i. Det införs en annan mindre risk, som inte är lika besvärande om än möjligen lite förbryllande, nämligen att man kan bli sittande med lite "död parameterkod" om det värde man vill ändra länktexten för inte längre är aktuellt om det tagits/rättats bort i Wikidata objektet. Om Wikidataobjektet fått ett nytt Q-nummer på grund av sammanslagning av objekt i Wikidata måste man också ändra i artikeln för att det ska bli som man vill.
Ovanstående funktionalitet, "xxx_länktext" är inget som dagens mall klarar av, men skulle gå att införa om det känns tillräckligt angeläget. Det finns dock väldigt många parametrar "xxx", inte bara "utmärkelse" i mallen som var och en behöver en ny parameter "xxx_länktext" om man väljer denna väg.
 • Ett annat sätt, om man kan acceptera att ett visst objekt alltid, i alla infoboxar som {{Faktamall biografi WD}} skapar, får en viss ändrad länktext, är att införa och underhålla en "länktextlista" som ligger centralt i svwp. Då behöver man inte göra något alls i artiklarna, men se till att denna lista med alla objekt vars länktexter ska överridas alltid är korrekt. Listan behöver antagligen "helskyddas" för att undvika klotter och vandalism. Även med denna lösning finns en risk att Wikidataobjekt som man vill ändra länktext för har fått ett nytt Q-nummer, men då är det bara på ett ställe, i den centrala listan, man behöver uppdatera.
Båda dessa sätt, nya parametrar eller en central länktextlista, kräver ett utökat stöd i den underliggande Lua-modulen som mallen använder för att hämta data från Wikidata.
--Larske (diskussion) 28 september 2019 kl. 09.00 (CEST)
Det låter svårunderhållet, ja.
Central lista verkar bäst, men kanske är det för komplicerat.
Jag antar att om man använder VE, så skulle inte Q-numrena ens behöva synas?
Då skulle man bara behöva ha "ändra länktext för något av värdena Helsingfors universitet (Q28695) eller Tammerfors Universitet" (Q1544881) i egenskapen Utbildad_vid.
Då antar jag att om det då skrevs in "Helsingfors universitet (USA)" för att det finns ett sånt där, så borde den ändringen i Infoboxen kunna uppdatera den centrala listan om den inte fanns innan? För den gäller ju alltid när Helsingfors universitet i USA ska redovisas i infobox på svenskspråkiga Wikipedia.
En sån lista skulle väl även kunna fixa länkningen "Oscar för bästa kortfilm" till "Oscar", och kan då enkelt tas bort när artikeln "Oscar för bästa kortfilm" skapas?
Jag antar att största användningen är personer som är namnar? Alltså parametern "Maka/Make" etc.
Ska WD-mallen vara meningsfull tycker jag att så lite lokal manuell override som möjligt ska gälla. Annars tappar den sin funktion att hämta centralt lagrad data.--LittleGun (diskussion) 28 september 2019 kl. 10.10 (CEST)
Just make/maka tror jag inte visas alls om det inte finns en artikel på svwiki.
En annan fix för sådant som "Oscar för bästa kortfilm" är att skapa en omdirigering och länka den till Oscar. (Sidan får int vara en omdirigering när den kopplas till WD bara.) IP 62.20.170.74 (diskussion) 28 september 2019 kl. 12.48 (CEST)
Ett helt annat alternativ vore att man för vissa egenskaper där vi identifierar att det kan vara problem hämtar en till egenskap. För ett utmärkelse skulle man kunna hämta land (P17) och sätta inom parentes efter värdet. Ainali diskussionbidrag 28 september 2019 kl. 10.21 (CEST)
Är det enkelt att flagga, eller krävs det ändå en lista på samma sätt? Kan den flaggas redan på Wikidata? Det vill säga istället för särkiljning i objektets etikett ha uttalanden, egenskaper och värden som säger: "Vid användning i Wikipedias WD-mall har detta objekts etikett särskiljningen 'land'" eller "Vid användning i Wikipedias WD-mall har detta objekts etikett särskiljningen 'födelseår'".--LittleGun (diskussion) 28 september 2019 kl. 13.51 (CEST)
Det behöver väl inte flaggas alls? Det är inte ens så att vi behöver ha det lika i alla våra mallar utan vi kan lösa det efter behov per parameter och mall det uppstår i. Min tanke är att Wikidata inte behöver ha en aning om hur vi gör lokalt på svenskspråkiga Wikipedia. Det är förmodligen nämligen ingen annan datakonsument som är intresserad av det och det hjälper inte vår hantering heller. Ainali diskussionbidrag 28 september 2019 kl. 21.45 (CEST)
Fast det vore ju fint att bara ändra på ett ställe, så som Wikidata är tänkt att fungera för Wikipedia. Och visst hjälper det vår hantering att kunna anropa en WD-mall, som uppdateras på wikipedia-rätt sätt. För alla andra finska journalister, som har WD-box och som får priset så uppdateras ju deras mall automatiskt med särskiljningen, om särskiljningen hanteras i Wikidata, eller om ett nytt pris introduceras som behöver särskiljning så får alla som fått priset en "wikipedia-korrekt" uppdaterad mall. Om andra datakonsumenter inte har behovet är väl inte Wikipedias problem.--LittleGun (diskussion) 29 september 2019 kl. 11.01 (CEST)
Information som är specifik för just ett projekt, finns i objekten. Men den ligger inte bland påståendena, utan bland länkarna. Att en sida är "utmärkt" tillhör den typen av information. Och all sådan information är ganska "binär" idag. IP 62.20.170.74 (diskussion) 29 september 2019 kl. 14.54 (CEST)
LittleGun Du missförstod mig tror jag. Jag menar inte att det ska göras i parameteranropet på en artikel, utan i mallen, dvs ändra bara på ett ställe. Och jag menade inte att vi behöver införa det per Wikidataobjekt, utan vi gör det per parameter i mallen. Så det kan tillkomma hur många nya prier som helst i Finland med samma namn som i Sverige, ingen manuell ändring kommer att behöva göras i framtiden. Och det kommer alltså att bli samma beteende i alla artiklar med den mallen på hela svwp. Men det behöver vi inte lagra saker på Wikidata för, det gäller ju bara här. Det är inte säkert att ens våra systerprojekt är intresserade av det, än mindre resten av hela länkade data-världen. Så det är vårt problem, inte Wikidatas (som inte bara är till för att serva Wikipedia). Ainali diskussionbidrag 29 september 2019 kl. 18.45 (CEST)
Ok, då är jag med. Sen vet jag inte om jag tycker det är fel att lagra på Wikidata för Wikipedias skull. Det viktigaste är såklart att ändringen bara sker på ett ställe. Nu är det bara att vänta och se när någon fixar detta då!--LittleGun (diskussion) 29 september 2019 kl. 19.07 (CEST)

~~[redigera | redigera wikitext]

WD Q17575128, ingen svensk artikel svensk etikett tom så grand ayatollah i WD biografi. La till värde för svensk etikett. Fråga varför ser jag namnet på Q17575128 som Storayatolla (innan jag la till svensk etikett) och varför tog inte mall WD biografi det värdet istället för engelska? Maundwiki (diskussion) 28 september 2019 kl. 14.45 (CEST)

Det är gjort på det sättet att om svensk etikett saknas försöker mallen hämta etikett på något av ett antal definierade "fallback-språk" om sådan etikett finns, engelska är det språk som används i första hand när svenska saknas. Anledningen till detta är att fler personer som läser svenskspråkiga Wikipedia anses förstå engelska än förstå vad Q1757128 betyder. --Larske (diskussion) 28 september 2019 kl. 14.54 (CEST)
Men det förklarar inte varför artikelnamnet "Storayatolla". Maundwiki (diskussion) 28 september 2019 kl. 15.02 (CEST)
Ditt senaste inlägg förstår jag inte. Kan du skriva om det med en fullständig mening. --Larske (diskussion) 28 september 2019 kl. 15.05 (CEST)
" Storayatolla (Q17575128) " längst upp på Q17575128. Det fanns innan jag la till svenska etiketten. Maundwiki (diskussion) 28 september 2019 kl. 17.17 (CEST)
Storayatolla finns som etikett på danska. Kan det vara det du sett? Thoasp (diskussion) 28 september 2019 kl. 17.30 (CEST)
Det som står högst upp på sidan, före parentesen med Q-numret, är etiketten på det språk du har angivit in dina inställningar på Wikidata. Om det inte finns någon etikett på det språket skrivs den engelska etiketten ut. Du kan prova genom att ändra språk till nb (norsk bokmål) och ladda om Storayatolla (Q17575128). Eller titta på Q17575128 som den såg ut före din ändring.
Om det inte heller finns någon etikett på engelska står det "Ingen etikett har definierats" på det språk du har valt i dina inställningar. Se till exempel Q46062.
--Larske (diskussion) 28 september 2019 kl. 17.45 (CEST)

Politiska sympatier[redigera | redigera wikitext]

Med anledning av faktarutan i artikeln Kyllikki Forssell: Är politiska sympatier relevant information i en artikel om en person som aldrig ägnat sig åt politisk verksamhet? Jag trodde att det fanns konsensus för att sådant inte skall tas med i artiklarna. /Annika (diskussion) 7 oktober 2019 kl. 19.52 (CEST)

Ja. det ser verkligen illa ut. /Ascilto (diskussion) 7 oktober 2019 kl. 20.05 (CEST)
Det ser ut som det står något om "engagemang i kommunpolitiken" och "politisk hemvist" i den finländska artikeln, se fi:Kyllikki Forssell. Det lades in idag och är kanske klotter. Uppgiften om tillhör politiskt parti (P102) har dock funnits i Wikidata sedan 2016, dock utan någon källa. Nu har jag ändrat i den svenska artikeln om Kyllikki Forssell så att uppgiften om tillhör politiskt parti (P102) inte hämtas från Wikidata. --Larske (diskussion) 7 oktober 2019 kl. 22.07 (CEST)
Antar vi ska diskutera detta nästa år. Om värdet finns i WD när mallen läggs till kan/(ska? antar det är diskussionen som kommer) den som lägger till mallen kolla om allt ska vara med men om värdet läggs till senare i WD är det troligen bara tur om någon hittar det. Behövs det flera "Faktamall biografi WD" t.ex. "Faktamall biografi/skådespelare WD" där enbart en delmängd av WD automatiskt kommer med. Parti kan komma med för en skådespelare med aktivt tillval inte att det måste tas bort med aktivt frånval. Maundwiki (diskussion) 7 oktober 2019 kl. 22.37 (CEST)
Som hjälp för att upptäcka ändringar i en artikel man bevakar kan man få även ändringar av motsvarande Wikidataobjekt i den personliga bevakningslistan. Bocka för "Visa Wikidataredigeringar i din bevakningslista"den här sidan.
Det går också att ställa en fråga till Wikidata/Wikipedia om vilka objekt som har skådespelare (Q33999) som värde för egenskapen sysselsättning (P106) som också har något värde för egenskapen tillhör politiskt parti (P102) och som är kopplat till en artikel i svwp som använder mallen {{Faktamall biografi WD}}.
Just nu finns det 43 sådana objekt/artiklar där Politiskt parti dyker upp i infoboxen. För flera av dessa handlar det om personer som även har politiker (Q82955) som värde för egenskapen sysselsättning (P106), som till exempel Rajmonda Bulku, Jens Okking och Sunil Dutt.
--Larske (diskussion) 8 oktober 2019 kl. 02.46 (CEST)
(Redigeringskonflikt) I finländska biografiska lexikon får av tradition de biograferade personerna om de så önskar ange politisk ståndpunkt, även om de inte är politiskt aktiva. I Kuka kukin on 1978, som finns tillgänglig på runeberg.org, uppgav Forssell sig vara anhängare av Samlingspartiet. Om det skall vara relevant på Wikipedia bör det dock rimligen krävas en källa som som styrker att hon haft politiska uppdrag för partiet./Annika (diskussion) 7 oktober 2019 kl. 22.48 (CEST)
Mitt minne sa mig att det var ett krav med källa för P102. Ingen sådan är dock inlagd. Så är det nu för "födelsedatum (P569)". IP 62.20.170.74 (diskussion) 8 oktober 2019 kl. 07.07 (CEST)

Storgrund[redigera | redigera wikitext]

Har Lsjbot någonsin skapat någon artikel om Geonames ID 636037 på svenskspråkiga Wikipedia? Wikidataobjektet d:Q10700101 var kopplat till en annan artikel (dublett av Yttre Torgrund) så jag kan inte hitta något den vägen. /ℇsquilo 8 oktober 2019 kl. 10.21 (CEST)

Första versionen av cebwiki-artikeln (skapad av Lsjbot) länkar till sv:Torgrund som du raderade idag. IP 62.20.170.74 (diskussion) 8 oktober 2019 kl. 10.36 (CEST)
Torgrund skapades inte av Lsjbot och har inget GeoNames ID. Men om Lsjbot trodde att motsvarande objekt fanns på svwp när den skapade ceb:Storgrund (pulo sa Finland, Pohjanmaa, lat 63,16, long 21,43) kan det förklara varför den aldrig skapade någon. /ℇsquilo 13 oktober 2019 kl. 17.36 (CEST)

Kalas?[redigera | redigera wikitext]

Paket!!!

29 oktober är det återigen dags för Wikidata att fylla år, och i år är det dags för sjuårskalas. Om någon här känner för att organisera en Wikidataträff, skrivstuga, workshop om häftiga verktyg eller annat liknande finns möjlighet att söka bidrag eller stöd på annat sätt från Wikimedia Sverige. Hör av er i så fall med tankar och idéer om vad ni vill styra upp. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 8 oktober 2019 kl. 11.39 (CEST)

Bybrunnen på WD[redigera | redigera wikitext]

Wikidata:Template:ProjectChatLanguages säger "The Swedish Bybrunnen is closed and redirected to Project chat instead" men sedan ett tag är redirekt raderad. Vad är bästa sätt att hantera rödlänken?

 • Ta bort sv från mallen (en konstigt mall, det brukar vara "översättning", inte "språksida", som visas så?)
 • Ändra länken till ProjChat (behålla namnet Bybrunnen eller ej?)
 • Ny redir - hit kanske?
 • Starta bybrunnen igen
 • Lämna röd (se Wikidata:Template_talk:ProjectChatLanguages#Hide_red_links)

Jag insåg sedan att Wikidata:Template:Discussion navigation/text/sv var den mall jag tänk på. Jag ändrade länken i översättningen, men det har inte slagit igenom. Någon som vill granska? Har inte ändrat Wikidata:Wikidata:Community_portal/sv, men samma där.

Jag brukar inte ha språk inställt på svenska, men inser att det är så nya användare kan se det och det kändes inte bra. -- JAGulin (diskussion) 10 oktober 2019 kl. 08.12 (CEST)

Vi hade en svensk bybrunn när WD startade. Det blev dock att eventuella diskussioner hamnade på Wikipedia eller på Project Chat istället och Wikidatas Bybrunn fylldes med meddelanden från robotar som ingen läste. Jag stängde därför den svenska Bybrunnen och omdirigerade till den engelska sidan. Enstaka ordväxlingar mellan svenskspråkiga på svenska på PC har jag aldrig sett bli bemött illa där. Sedan har mallarna ändrats av andra, som sannolikt inte är svenskspråkiga. Min tanke är väl att 95 % av de svenskspråkiga som känner sig modiga nog att redigera WD har tillräckliga kunskaper för att följa en diskussion på engelska. De som inte är det, tenderar att hellre redigera den här sidan. Så mitt svar är: Vi har ingen nytta av en svensk Bybrunn på WD full med robottrådar på engelska. Och att försöka redigeringskriga med sådana som inte kan svenska, det är meningslöst. Så låt stå... IP 62.20.170.74 (diskussion) 10 oktober 2019 kl. 08.55 (CEST)
Tack för insikterna! Jag ser inte spår av redigeringskrig så jag är beredd att göra ett försök. Vet inte exakt vad du menade med "låt stå", det närmsta redirect borde vara alternativ 2 med bibehållet namn. Att ha en rödlänk borde inte vara i någons intresse om det inte är meningen att sidan ska skapas, och det verkar du inte tro på. Avvaktar om det kommer ytterligare förslag. JAGulin (diskussion) 10 oktober 2019 kl. 10.51 (CEST)
Ett extremt lågintensivt redigeringskrig i den där mallen. När jag stängde Bybrunnen länkade jag den svenska länken till PC. Det ogillades efter några månader av någon vilket jag vill minnas att jag återställde efter några månader och sedan har uppenbarligen någon ändrat igen, utan att fråga hur vi svenskspråkiga vill ha det. En del av WD-gemenskapen tycks tro att bara för att man vill ha en egen sida på ryska och tyska så vill alla det. Insisterar man, kan jag tänka mig dela camp med norrbaggarna. IP 62.20.170.74 (diskussion) 10 oktober 2019 kl. 11.09 (CEST)
Frågan är väl om norrmännen vill ha med oss? :) Nu har jag gjort ett försök att ändra i översättningen, så får vi se hur länge det ligger kvar. Jag tror att de aktiverats så att de syns också. Fritt fram att "granska" på [3] och [4]. I Wikidata:Template:ProjectChatLanguages gjorde jag inget. svenska blir fetstil. Att ta bort raden helt gör att det autogenererar en "/sv" och då kändes det bättre att komma till en död sida. JAGulin (diskussion) 13 oktober 2019 kl. 13.22 (CEST)

Birhanu Balew Långdistanslöpning[redigera | redigera wikitext]

Hur att få med att han är en friidrottare i långdistanslöpning? I WD och i mallen. Borde inte infoboxen likna texten? Maundwiki (diskussion) 11 oktober 2019 kl. 20.27 (CEST)

@Maundwiki: Om man vill att något, till exempel långdistanslöpare (Q4439155), ska synas vid etiketten Sysselsättning i den infoboxen som skapas av {{Faktamall biografi WD}} måste man lägga in det som ett värde för egenskapen sysselsättning (P106) i Wikidataobjektet. (Jag har gjort det för Birhanu Balew (Q26384472))
Det finns 530 objekt i Wikidata som har både friidrottare (Q11513337) och långdistanslöpare (Q4439155) som sysselsättning (P106). Av dessa 530 är det 272 som har en artikel i svwp och av dessa 272 artiklar är det 12 som använder mallen {{Faktamall biografi WD}}. Här är en lista på dessa 12 artiklar.
Så här gör man: (beskrivningen utgår från att du har svenska som valt språk i dina inställningar i Wikidata)
 • Om det inte tidigare finns någon sysselsättning (P106) klickar man på "lägg till uttalande", skriver in sysselsättning i rutan egenskap och långdistanslöpare (obs, inte långdistanslöpning eller Långdistanslöparen) i rutan som dyker upp till höger. Klicka sedan på länken publicera.
 • Om det redan finns någon sysselsättning (P106) i objektet letar man upp den rutan och klickar på "lägg till värde" som finns längst ned i rutan. Sedan skriver man in långdistanslöpare i rutan som dyker upp. Klicka sedan på länken publicera.
Mallen {{Faktamall biografi WD}} är, liksom dess förebild {{Faktamall biografi}}, en generell mall som inte innehåller "allt".
Om man istället för den generella infoboxen vill ha en infobox som är mer anpassad för just idrottare kan man använda mallen {{Faktaruta idrottare}} som har fler möjligheter med parametrar som är vanliga för idrottare, till exempel gren, klubb, tränare, längd och vikt. Den mallen hämtar idag ingenting från Wikidata så man får lägga in alla uppgifter manuellt. Se till exempel Wilson Kipsang Kiprotich.
--Larske (diskussion) 12 oktober 2019 kl. 08.02 (CEST)
Grunden till min kommentar var att det med faktamall WD liksom utan WD bör det finns olika faktamallar eller möjlighet att anpassa till den typ av person som artikeln handlar om. Partitillhörighet för skådespelare i Finland men inte andra, längd för t.ex. basketspelare men mycket riktigt inte är för alla {något jag såg som svar när längd efterfrågades häromdagen). Hur mallen skrivs är hur information från WD presenteras för läsaren. Ett tag skulle allt vara geobox men nu finns det förmallar(?) som tar en delmängd av geobox och ger svenska namn till det som används. Fråga till de som skapade mallen, vilken typ av person ska den användas till? Och viktigare till vilka ska den inte användas. Till mig verkar det som biografi WD läggs till när det inte finns någon infobox men som du skriver och som denna artikel ändrades passar den inte till allt. Maundwiki (diskussion) 12 oktober 2019 kl. 14.34 (CEST)
P.S. Thiago André har mycket i WD men hur att skriva mallen eller mata in i WD så att mall och WD fungerar tillsammans. Ar han friidrottare eller medeldistanslöpare. Fridrottare och tävlar som medeldistanslöpare. Grenar finns två och det är OK. Maundwiki (diskussion) 12 oktober 2019 kl. 14.49 (CEST)
Javisst, det är inget som hindrar att göra en mall {{Faktaruta idrottare WD}} som helt efterliknar mallen {{Faktaruta idrottare}} med enda skillnaden att data till infoboxen hämtas från Wikidataobjektet i stället för att anges med parametrar i mallanropet i artikeln. En sådan mall kan då användas i många av de artiklar som idag använder {{Faktaruta idrottare}}. Samma gäller för alla mallar för artiklar om personer av olika slag, se Kategori:Personfaktamallar där det finns drygt 80 mallar som bara väntar på att någon gör varianter som hämtar data till infoboxen från Wikidata.
@Maundwiki: Vilken av alla dessa mallar ser du som mest angelägen att WD-fiera, alltså där en "WD-variant" skulle kunna göra mest nytta för Wikipedia om den började användas i svwp-artiklarna?
Risken finns alltid att man stöter på att olika properties har använts på lite olika sätt i Wikidata för att beskriva samma sak i olika objekt och det kan i sig vara ett stort projekt att reda ut. Det kan också finnas mallar med mycket specifika parametrar som inte alls finns (ännu) i Wikidata. Några mallar kanske har enstaka parametrar som är så svwp-specifika att det är osannolikt att de någonsin kommer att finnas i Wikidata, men då kan de ändå anges lokalt i mallanropet i svwp-artikeln.
--Larske (diskussion) 12 oktober 2019 kl. 16.16 (CEST)
Att göra mallar är en förmåga som inte alla har. Jag ser att en mall inte passar till allt men vilka som bör göras vet jag inte. Strukturen i WD vet jag även mindre om t.ex. hur att hantera sysselsättning för Thiago André båda eller enbart friidrottare och underaktivitet medeldistanslöpare på 800 meter och 1500 meter. För dessa grenar borde personligt rekord finnas i WD som jag inte vet om det går att sätta in. @Fredde 99: Troligen bör biografi WD inte användas innan det finns en biografi idrottare WD eller friidrottare WD. Kanske starta med mallar för persongrupper där det finns etablerade användare som gör nya artiklar. Jag tror att det bör bli en gemensam mall WD/icke WD eftersom samma information bör presentera oavsett om det kommer från WD eller skrivent av artikeln. Mallen är vad som presenterar data för läsaren och de kommer att kräva mycket arbete. Jag har sagt att WD är "skräp" men det ska tolkas som att a/ vi har dålig koll på vad som läggs in b/ inte tillräckligt med struktur i hur det presenteras. Jag tycker det är bra att data finns en gång och tycker det är totalt onödigt att knappa in i varje språkversion. Det har skapats en mängd artiklar om OS 2020 resultat. Dessa resultat skulle gå att fylla från wikidata. Alla språkversioner får informatione när den första lägger in i wikidata. Maundwiki (diskussion) 12 oktober 2019 kl. 17.08 (CEST)
Användningen av {{Faktamall biografi WD}} har diskuterats många gånger och jag tror att de flesta tycker att man inte ska ersätta en väl ifylld "specifik mall" med vare sig {{Faktamall biografi}} eller {{Faktamall biografi WD}}. Men det är inte heller fel att i en artikel som helt saknar en infobox börja med den generella biografimallen som ger de grundläggande personuppgifterna och i många fall även en bild helt "automagiskt". Den som vill förbättra artikeln genom att ersätta den generella mallen med en specialmall som till exempel {{Faktaruta idrottare}} är naturligtvis välkommen att när som helst göra det, med allt arbete som det innebär med att
 • A) manuellt lägga in de generella biografidata i mallen och sedan
 • B) komplettera med ytterligare data som inte finns i den generella mallen som personliga rekord i olika sportgrenar och liknande.
Det vore önskvärt om den generella WD-mallen kunde användas som en "modul" som man kunde plugga in i de mer specialiserade mallarna så att man slipper göra "A" och helt kan koncentrera sig på "B", även då det inte finns någon mall med stöd för att hämta "specialdelarna" från Wikidata (om de ens finns där).
Jag håller helt med om det du skriver om hur resultaten från OS och liknande evenemang lämpligen bör hanteras. OS-resultat, medaljtopplistor, matchresultat och liknande är exempel på data som är 100 procent språkoberoende och det är ett väldigt slöseri med tid att lagra kompletta uppsättningar av dessa data per Wikipedia. Varje Wikipedia bör lägga krutet på hur man vill presentera dessa data, ska en flagga visas före eller efter namnet på en medaljör, ska namnen stå med fetstil eller inte, men inte på att lagra själva data. Men det finns säkert andra som tycker annorlunda.
--Larske (diskussion) 12 oktober 2019 kl. 18.44 (CEST)

Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är (Q65196230)[redigera | redigera wikitext]

Försökte komplettera Wikidataobjektet med lite filmdata, fick lite konstiga utropstecken och flaggor på en del uppgifter.Förstår dessvärre inte den förklarande texten. Vad har jag gjort för fel?--LittleGun (diskussion) 13 oktober 2019 kl. 12.16 (CEST)

Utropstecknen i cirkel efter några av namnen som du har lagt in som skådespelare (P161) beror på att dessa inte har något av de värden för sysselsättning (P106) som är angivna som "krav" för objekt som ska få anges för denna egenskap. Till exempel har Marie Nilsson Lind (Q4969536) endast värdet sångare (Q177220) som värde för sysselsättning (P106) och Benny Andersson (Q214582) har trots en hel rad med värden ( sångare, kompositör, pianist, låtskrivare, musiker, musikproducent och organist ) inte något av de värden som "krävs" för att få anges som skådespelare (P161).
Du kan se en lista vilka värden för sysselsättning (P106) som "krävs" på sidan d:Property:P161 på raden för egenskapsbegränsning (P2302) och värde kräver uttalande (Q21510864)/sysselsättning (P106).
En fundering, ska man stå med som skådespelare (P161) om man medverkar i en intervju i en dokumentärfilm. Jag tänker på Hannes Holm, som inte har skådespelare som en sysselsättning (P106) i Wikidata. Men det kanske saknas en property medverkande i Wikidata.
--Larske (diskussion) 13 oktober 2019 kl. 12.57 (CEST)
När det gäller flaggorna efter värdena på titel (P1476) så beror de på att det för närvarande finns en egenskapsbegränsning (P2302) av slaget singelvärde (Q19474404). Det råder lite delade meningar om en titel för ett objekt endast ska vara titeln på originalet och man ska skapa nya objekt för alla översättningar eller ej. Du kan läsa om detta på d:Property talk:P1476. Det är nog lite besläktat med "utgåveträsket" för böcker. --Larske (diskussion) 13 oktober 2019 kl. 13.18 (CEST)
OK, tack. Låter spontant som medverkande är en bra property. I till exempel filmen The Aristocrats (Q3281221) är samtliga medverkande med för att de är komiker. De råkar bara vara skådespelare också, men ingen skådespelar i filmen, som är dokumentär och intervjuar komiker. I dokumentären om Josefin Nilsson är Marie Nilsson Lind mest central, de andra snarast perifiera.
Ska samtliga medverkande tas bort, ingen -inte heller skådespelaren Babben- deltog ju som skådespelare?
För mig är det självklart att varje översättning på titeln ska stå och att det är väsenskilt från utgåvor. Det är inte konstigare än att ha etikett och beskrivning på olika språk enligt mig. Bör översättningarna stå kvar?--LittleGun (diskussion) 13 oktober 2019 kl. 13.33 (CEST)
Olika namn på olika språk uppskattas av personer som försöker leta fakta maskinellt mha av Wikidata se Bloodhoundtracker tweet - Salgo60 (diskussion) 13 oktober 2019 kl. 13.53 (CEST)
Kan man använda deltagare (P710) med bestämning objekt har rollen (P3831) som intervjuobjekt (Q55534929)?--Caztorp (diskussion) 13 oktober 2019 kl. 13.55 (CEST)
Ja, varför inte? Den konstruktion som Caztorp tar upp används i några objekt, se den här frågan, varav ett, Paywall: The Business of Scholarship (Q56521840) är just en dokumentärfilm (Q93204).
--Larske (diskussion) 13 oktober 2019 kl. 16.31 (CEST)
Bytte till deltagare. Eller bytte och bytte. Fick skapa den, lägga till en och en, och sen ta bort skådespelare, en och en. Wikidata är verkligen yxigt.
Språken då? Bara att ignorera och hoppas det får vara kvar eller hur funkar det? Diskussionen om att ha titelöversättningar existerar den?--LittleGun (diskussion) 13 oktober 2019 kl. 22.19 (CEST)
Om du med "existerar" menar "pågår för närvarande intensivt" tror jag svaret är Nej, men den verkar dyka upp då och då. Förutom de diskussioner/inlägg på "Property Talk"-sidan som jag länkade till ovan, har jag hittat en tråd på "Wikidata-Bybrunnen", se här, där frågan diskuterades i början av 2019 och det finns i början på den diskussionen även länkar till tidigare diskussioner på samma tema. Om jag läser rätt utmynnade januaridiskussionen i att någon skapade ett förslag om en lite förfinad egenskapsbegränsning "single value per language" som alltså skulle innebära att fler värden på titel skulle kunna finnas utan att "larmet går" så länge de är på olika språk. Det ärendet/förslaget finns i här.
Tycker vi kan låta det vara så länge. Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är (Q65196230) är långt ifrån det enda filmobjektet som har mer än en titel, se frågan nedan.
--Larske (diskussion) 14 oktober 2019 kl. 09.45 (CEST)

Sten De Geer (Q4352611)[redigera | redigera wikitext]

Kan man ändra namnet till De Geer (med stort D) utan att ställa till någonting? -- KlasHass (diskussion) 16 oktober 2019 kl. 19.09 (CEST)

Ja, om det ska stavas med stort D så går det bra att ändra. Jag gjorde så. --Larske (diskussion) 16 oktober 2019 kl. 20.02 (CEST)
Tack för hjälpen. -- KlasHass (diskussion) 16 oktober 2019 kl. 20.37 (CEST)

Valmyndighetens valinfo 2018 skall vi ha det i WIkidata om ja isåfall hur[redigera | redigera wikitext]

I Wikidata har vi idag en koppling till riksdagensdatabas över ledamöter Wikidata egenskap Riksdagens person-id (P1214)

Jag gjorde en aktivitet att stämma av dom personer vi har i Wikidata med de som Valmyndigheten sagt blivit valda i Riksdagsvalet 2018 . Nu skulle vi kunna lägga till lite extra information från valmyndigheten i Wikidata. Synpunkter?

Jag testade detta se T235979 med ett exempel Q18237639#P793

Varför: Jag pratade med en datajournalist på SVT och han hade använt riksdagens öppna data och såg gärna att kopplingen Riksdagsledamot <–> Valmyndigheten fanns dvs. Riksdagens person-id (P1214) till Kandidatnummer – unikt nummer på kandidaten vid detta valtillfälle

Min tro är att skall vi få fart på Wikidata i Sverige måste vi hitta andra aktörer än bibliotek och museer för där finns väldigt lite incitament att leverera plus omställningen till ny teknik känns halvt omöjlig... jag gjorde 2018 en test med en kommersiell aktör, en ej kommersiell organisation och en myndighet (Riksarkivet) och det tog bara timmar för de 2 första att vara konkreta och leverera medans Riksarkivet gav tomma löften men inget hände.... Jag tror att data som ovan kan öppna ögonen för nya målgrupper att Wikidata/Wikipedia kan göra skillnad... och det händer lite mera... jag träffade i veckan i Stockholm han som kör FactGrid projektet om frimurarorden och Sverigekistan som han gör med Wikibase ( dvs, egen variant av Wikidata). Han har byggt upp en #Wikibase och förra veckan fick han spontant hjälp av en av hjärnorna bakom Cambridge Analytica skandalen Paul-Olivier Dehaye att visualisera brev som skicka mha datat i Wikibase och komponenten Kepler.gl... min tro är att hittar vi rätt personer så blir det mer fart... bra politisk data kan vara det där Wikidata är perfekt att koppla ihop två icke kopplade domäner som Riksdagen och Valmyndigheten

cc: tankar om Valmyndighetens data i Wikidata @Ainali, Yger, Larske:Salgo60 (diskussion) 20 oktober 2019 kl. 23.38 (CEST)

Jag tror inte att inventarienummer (P217) ska användas på det sättet, det är till för något helt annat. Sen är jag tveksam till att alla val automatiskt är en betydande händelse i alla personers liv. Om de inte stod på valbar plats och inte kom in ska det nog hoppas över. Ainali diskussionbidrag 21 oktober 2019 kl. 00.30 (CEST)
Tackar för feedback
 • jag har idag bara kopplat dom 349 personer som kommit in i riksdagen...
 • håller med att inventarienummer (P217) inte är optimalt men känns som det funkar "identifier for a physical object or a set of physical objects in a collection" ;–) det finns ju inget som hindrar att om bättre kandidater dyker upp att man flyttar kandidatvärdet till den egenskapen... när det föreslogs var det begränsat till bara museer
 • har möte med riksdagsförvaltningen nästa vecka vore lite kul att visa denna möjlighet se T235527
Salgo60 (diskussion) 21 oktober 2019 kl. 01.11 (CEST)
"Flyttade" test exemplet från betydande händelse (P793) till egenskap kandidatskap i val (P3602) se Q18237639#P3602
- Salgo60 (diskussion) 21 oktober 2019 kl. 08.43 (CEST)
Nu blir det till och med en varning på inventarienumret. Att kalla en kandidatur för ett fysiskt objekt är konstigt. Lägg inte till nya betydelser av egenskaper på objekt som test utan att först föreslå det på diskussionssidan för egenskapen (och få konsensus för det), du smutsar ner datat och kan ge andra konstiga resultat i deras queries. Ainali diskussionbidrag 21 oktober 2019 kl. 09.14 (CEST)
Wikidatas modell tenderar att bli lite "fragmenterad". Folk kan bara byta parti en gång, och då bara till partilös. Men de kan ändå byta partigrupp, och det är en egen property vi sällan använder för svenska förhållanden. Sedan kan tjänstledighet ge flera claims för en enda mandatperiod. Det här är inte lätt för en mall att tolka vettigt, även om modellen är vattentät. IP 62.20.170.74 (diskussion) 21 oktober 2019 kl. 09.58 (CEST)
Byta parti är inget problem här en lista med svenska politiker som bytt parti. Lägger man till startdatum (P580) och slutdatum (P582) som vi gjort med namn församling exempel Gävle Heliga Trefaldighets församling (Q10512441) kan de hämtas upp i mallen. Larske hämtar i Mall:Faktamall biografi WD rätt namn. Partilös har jag inte funderat över... Salgo60 (diskussion)
Jag tänkte snarare på mandatperioderna. Det krävs två claims för de fall där folk hoppar av ett parti. Ett där de "representerar:SD" och ett där de "representerar:Partilös". Sedan ytterligare ett när de börjar samarbeta med ett nytt parti. Där de fortfarande "representerar:Partilös" men "partigrupp:SVP". Hur får man en mall att fatta att det rör sig om en och samma mandatperiod? Samma problem återkommer när någon är tjänstledig. IP 62.20.170.74 (diskussion) 21 oktober 2019 kl. 17.46 (CEST)
Nu tappade jag dig.... Jag har inte kollat runt vad andra gör men det finns > 2000 val personer i WIkidata är kopplade till lista det kan ju vara steg 1 att se vad andra gjort och fundera vad man själv vill.
Frågan är om det behöver vara mera komplext än att man sätter startdatum (P580) och slutdatum (P582) eller hur avancerade skall mallarna vara - Salgo60 (diskussion) 21 oktober 2019 kl. 22.41 (CEST)
@Salgo60: Vilken funktion fyller startdatum (P580) som bestämning till kandidatskap i val (P3602). Om det skulle ha någon funktion borde väl värdet för startdatum (P580) vara det datum då kandidaten nominerades, det vill säga sattes upp på någon valsedel, men du har lagt in datumet för valdagen. Och det datumet är ju redundant eftersom det redan finns som tidpunkt (P585) för valet riksdagsvalet i Sverige 2018 (Q18332247).
startdatum (P580) finns bara som bestämning till kandidatskap i val (P3602) för fyra objekt i Wikidata, varav du står för två, Patrick Reslow (Q6068516) och Angelika Bengtsson (Q18237639). De andra två är en tysk, Falko Mohrs (Q41111971), som har ett startdatum (P580) en månad efter valdagen och en chilenare, Alejandro Guillier (Q5665082), som har ett startdatum (P580) fyra år! efter valdagen.
--Larske (diskussion) 21 oktober 2019 kl. 23.21 (CEST)
Re Datum det intressanta är väl att datumen föds från två olika håll.
 • Valmyndigheten definierar det 2018 som "Tillträdesdatum – Om ledamoten utsågs direkt vid valet så anges valdagen som tillträdesdatum. Annars anges det datum då länsstyrelsen utsåg ledamoten vid efterträdarval."
 • Riksdagen har jag inte sett någon definition
Exempel med senare datum är Amanda Palmstierna (Q71137237) som hos valmyndigheten har "2019-10-01" och i Riksdagen är d12313ba-680b-4784-b858-5c9e6db692e7 dvs. dom har samma....
Datumena finns där man kanske skall börja fylla på med Riksdagsdatat och sedan jämföra.... en kopia av min matchade Open Refine fil länk
Vilka datum som skall hämtas från Riksdagen har jag inte kommit fram till har någon tankar vad vi skall ha så säg till
Exempel lite knepiga profiler
En tanke var att bara hämta start och slutdatum. Min magkänsla är att dom inte stöder saker som att man byter valkrets... – Salgo60 (diskussion) 21 oktober 2019 kl. 23.57 (CEST)
@Salgo60: Min fråga gällde bara egenskapen kandidatskap i val (P3602) med värdet riksdagsvalet i Sverige 2018 (Q18332247) (till exempel), men dina (många) svar tycker jag verkar gälla egenskapen befattning (P39) med värdet ledamot av Sveriges riksdag (Q10655178). Det är kanske det sistnämnda som den här tråden handlar (mest) om, men min fråga gällde alltså inget annat än kandidatskap i val (P3602) och den bestämning startdatum (P580) som du lagt in för den egenskapen i ett par objekt.
--Larske (diskussion) 22 oktober 2019 kl. 00.12 (CEST)
Jag förstod det men eftersom jag inte vet kvaliten på datat kan jag bara säga att de du säger låter logiskt men jag är inte 100 på att det är samma datum - Salgo60 (diskussion) 22 oktober 2019 kl. 00.40 (CEST)
Andra länder har ofta befattningar av typen "ledamot av Långtbortistans 123:e kongress". Det gör det lättare att "hålla ihop" mandatperioderna. Vi brukar inte numrera våra, men det borde funka att ange "ledamot av Riksdagen 2014-2018" istället. IP 62.20.170.74 (diskussion) 22 oktober 2019 kl. 09.25 (CEST)

CEST)

vi har lite diskussioner på en ny Telegram grupp ”Wikidata Sverige”. Min magkänsla att Riksdagensdata är icke komplett och det krävs lite analys vad man kan få ut av den. Jag har ett möte med deras IT gubbar 29 oktober T235527 bra vore att ha en tanke tills dess hur det skall se ut i Wikidata. Finns intresse att hänga på hör av er 0705937579 – 79.136.51.53 23 oktober 2019 kl. 00.06 (CEST)

Tips Uppsala Universitet -[redigera | redigera wikitext]

Gillar ni koppla ihop saker och se lite länkningar så finns det lite kul aktiviteter hos Uppsala Universitet. Jag var där igår och tyvärr visste dom inte vad Wikidata var... däremot ser jag hur perfekt Wikidata passar in med allt data om socknar/församlingar/kyrkböcker/Bygdeband/SOFI

 1. igår var det "Open Access Week: Hackaton: Sätt GaW på kartan!" min task T236174, vi letade i TORA och gamla kartor efter platser
 2. idag "Open Access Week: Wikipedia edit-a-thon"
 3. imorgon är det "Recogito Sprint: space and time in Periegesis" - kollaborativ semantisk annotering som är utvecklat av Pelagios Commons

känns som Wikidata kanske skulle hjälpa 1,3 .... – Salgo60 (diskussion) 23 oktober 2019 kl. 19.55 (CEST)

Neologi och neologism[redigera | redigera wikitext]

Ordet neologi och motsvarande har på många språk med neologismer att göra. På andra språk är det en teologisk inriktning, som brukar betraktas som en variant av deism. På många språk finns förmodligen båda betydelserna men vi har att ta ställning till de artiklar som f.a. finns. Det är oreda i iw-länkarna. Jag har gjort en inledande fundering på Diskussion:Neologi.

Jag har lärt mig någon gång hur wikidata funkar men hinner glömma mellan varje gång. Det vore väldigt fint om någon annan kände för att sortera olika sorters neologier i högar. --Hjordmån (diskussion) 27 oktober 2019 kl. 09.01 (CET)

Constituent college[redigera | redigera wikitext]

Är det här rätt sätt att ange att USC Thornton School of Music (Q5386547) är ett constituent college (Q62079009) (svenska?) till University of Southern California (Q4614)?--Caztorp (diskussion) 7 november 2019 kl. 18.38 (CET)

Jag tror inte det tekniskt sett är fel, men i andra objekt som anges vara "Constituent college" finns påståenden som "moderorganisation:Londons universitet", se School of Oriental and African Studies (Q220144) för exempel. Faran med "del av" är att det är en lite väl generell property. "M6 mutter är del av Volvo BM" "Volvo BM är del av Volvo AB" "Volvo AB är del av:Stockholmsbörsen" därav följer att: "Stockholmsbörsen består av M6-muttrar". Lite överdrivet kanske, men det finns nackdelar med generella properties. Och det kan vara ett bra tips att kolla hur andra gjort. Ofta har de gjort väldigt olika. 62 osv (diskussion) 7 november 2019 kl. 20.35 (CET)
Jag lade till moderorganisation (P749). Kanske skulle det vara anknytning (P1416).--Caztorp (diskussion) 8 november 2019 kl. 16.34 (CET)

Felkopplat (Timbal)[redigera | redigera wikitext]

Den svenskspråkiga artikeln om maträtten timbal är kopplad till Timbau på andra språk ([5]) - jag tycker timbau känns lite väl hårdsmält och inte alls den mjuka mat som beskrivs på sv-wp. ;-) Tyvärr kan jag ännu inte länka om sånt som är fel ihopkopplat på wikidata och undrar nu om nån kan hjälpa? // Zquid (diskussion) 13 november 2019 kl. 15.59 (CET)

 Fixat Hittar du något annat på Wikidata som ser lika matnyttigt ut, är det nu bara att slå ihop dem. 62 osv (diskussion) 13 november 2019 kl. 16.08 (CET)
@Sextvåetc:Tack för hjälpen! // Zquid (diskussion) 13 november 2019 kl. 16.17 (CET)

Engelska Wikipedia och Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Jag har två frågor rörande Wikidata som har förbryllat mig länge. 1. Har inte användare på engelska Wikipedia något som helst ansvar att länka "sina" artiklar till andra språkversioner? 2. Hur kommer det sig att så fort en artikel på engelska Wikipedia skapas så skapas det ett objekt på Wikidata automatiskt medan när man själv "hinner" före engelska Wikipedia så skapas det inte något objekt om artikeln. Är objektskapande botar på Wikidata idag exklusiva för engelska Wikipedia? Ett prima exempel är J.C. Beaudin som jag skapade den 24 oktober men ingen bot verkade veta om att artikeln ens existerade och inte skapade något objekt. Den 12 november skapades J.C. Beaudin på engelska Wikipedia och då blev det full fart och ett objekt skapades omgående. Men boten kopplade inte samman de två artiklarna med identiska namn och utan ens några särskiljningar. När ska ÖVRIGA Wikipedia börja kräva att de engelskspråkiga måste ta större ansvar för att koppla samman artiklar och objekt som de INTE gör idag. De artiklar jag skapar så är det jag som kopplar artiklarna med varandra till 99,9%, trots att det händer att jag "hinner" före engelska språkversionen. Detta börjar snart nå till en gräns där jag kommer helt enkelt skippa att skapa några interwikilänkar alls eftersom gör inte alla det så varför bry sig? DIEXEL (diskussion) 14 november 2019 kl. 15.15 (CET)

Den bot, Pi bot, som skapade WD-objektet i ditt exempel har bara de tre språkversionerna 'en', 'de' och 'fr' som sitt "upptagningsområde" och arbetar bara med artiklar om människor på dessa språkversionen om jag läser koden rätt. Boten är flitig och körs varje hel timme och kontrollerar då om det finns något Wikidataobjekt att koppla de nyskapade biografiartiklarna till. Den jämför namn och födelseår i artikeln med vad som finns i objektet och om det stämmer anses det vara "rätt objekt". Om den inte hittar något objekt skapar den ett nytt objekt och fyller i lite basfakta som den hittar i artikeln, främst via dess kategorisering. Jag förmodar att det betyder att om du hade skapat ett Wikidataobjekt den 24 oktober, stoppat in födelsedatum (P569) och kopplat det till den svenska artikeln så hade roboten hittat det när den letade efter objekt att koppla den nyskrivna enwp-artikeln till, vilket innebär att enwp-artikeln hade dykt som språklänk i svwp-artikeln utan att du eller någon annan hade behövt skapa någon iw-länk till enwp.
En nackdel med de objekt som Pi bot skapar och/eller fyller på med biografidata är att dessa data endast anges i Wikidata som importerat från Wikimediaprojekt (P143) engelskspråkiga Wikipedia (Q328) (eller dewp eller frwp) och det är ju inte lika bra som "riktiga" källor.
Det finns eller har funnits andra robotar som bara skapar Wikidataobjekt utan att fylla i några grunddata som instans av (P31), kön (P21) och liknande. Sådana "tomma objekt" är lite problematiska då de kan locka andra robotar eller kolbaserade användare som att felaktigt koppla ihop artiklar på olika språkversioner som bara har namnet gemensamt trots att de beskriver helt olika typer av företeelser som ska ha olika objekt i Wikidata. Det kan vara olika personer med samma namn eller naturreservat som har samma namn som ett berg eller liknande. Det förekommer också att Wikidataobjekt "matchas" med diverse externa kataloger. Ju mer data det finns i Wikidataobjektet desto mindre risk är det för felaktiga matchningar.
--Larske (diskussion) 14 november 2019 kl. 17.25 (CET)
Tack mycket lärorikt det du skriver. Jag har bara haft en "känsla" det är bra fylla på en del data för att undvika data blir korrupt, men du ger ju en tekniks förklaring (och till det är de kolbaserade användaren som amatörmässigt tror sig se likheter)Yger (diskussion) 14 november 2019 kl. 17.45 (CET)
Tillägg/Förtydligande till mitt förra inlägg: Den som är först att skriva en artikel om en person behöver alltså inte vänta på att artiklar ska dyka upp på andra språk och då göra iw-kopplingar. Men den som är först med Wikipediaartikeln är också den som, med eller utan robothjälp, bör skapa Wikidataobjektet och koppla det till "sin" artikel. Sen är det upp till alla andra som, kanske långt senare, skapar artiklar på andra språkversioner att koppla "sina" artiklar till samma objekt, med eller utan robothjälp. Och för att underlätta för dem är det bra om objektet har så mycket data så att det inte är någon tvekan om vad det avser. Förutom en svensk beskrivning kan det därför underlätta om det också finns en beskrivning på engelska som många förstår.
--Larske (diskussion) 14 november 2019 kl. 17.52 (CET)
Larske: Det förklarar fortfarande inte varför de användare på engelska Wikipedia är undantagna från att länka till andra språkversioner eftersom detta beteende har varit sen jag kom hit och började bidra 2007, vilket var innan Wikidata introducerades. Jag tycker det är rätt så anmärkningsvärt att inga har stått på sig och begärt att även de ska göra det, för att det är alltid "vi andra" som får göra det åt dem. DIEXEL (diskussion) 14 november 2019 kl. 18.26 (CET)
(Redigeringskonflikt)Alla robotar har sina hussar och mattar och dessa hussar och mattar har sina preferenser. Många robotägare har preferensen att de kan engelska och kan hantera det språket. Det finns mycket färre robotägare som hanterar svenska. Och de som gör det, prioriterar andra saker. På den gamla goda tiden före Wikidata fanns det bara en enda svensk robotägare som intresserade sig för interwiki och det var jag. Och min robot tog bara bort länkar. Den lade aldrig till några länkar.
Jag kan väl säga att robotar och användare som sysselsätter sig med att matcha namnen på artiklar och kopplar ihop dessa ganska ofta orsakar en hel del röra genom att koppla samman fel saker. Jag ser hellre att vi har tio artiklar med för lite interwiki än att vi har en med felaktig interwiki. 62 osv (diskussion) 14 november 2019 kl. 18.40 (CET)

Jag kan inte erbjuda en bot som skapar Wikidata-objekt. Det jag kan erbjuda är en finess som gör "något" när:

 1. Användaren skapar en ny sida, och
 2. sidan inte är kopplad till Wikidata, och
 3. sidan är i en namnrymd där vi vill att sidor ska vara kopplade till Wikidata

Ramverket för detta finns på Användare:Nirmos/NewUnconnectedPage.js. Detta "något" kan antingen vara att:

 1. visa en ruta i övre högra hörnet som påminner användaren om att koppla sidan till Wikidata. Det skulle vara en likadan ruta som när man sparar eller återställer en sida. Det här är obetydligt lite jobb. Eller:
 2. en interaktiv dialogruta som tillåter användaren att koppla sidan till ett existerande Wikidata-objekt, eller skapa ett nytt. Om ett nytt WD-objekt ska skapas så skulle finessen kunna titta på kategorierna i artikeln. Till exempel: Om sidan ligger i Kategori:Män, Kategori:Kvinnor, Kategori:Personer med alternativ könsidentitet eller Kategori:Kön okänt (samma definition som MediaWiki:Gadget-FaktamallBiografiWD.js använder), så skulle en sådan finess kunna föreslå egenskapen instans av (P31) med värdet människa (Q5). Det här är mycket mer jobb, men kanske ändå att föredra framför påminnelserutan?

Skulle något av det här vara önskvärt, och i så fall vilket? Nirmos (diskussion) 14 november 2019 kl. 18.34 (CET)

Þórsnes[redigera | redigera wikitext]

Nu har jag klantat mig på wikidata, och vet inte hur jag ska trassla mig ur det. Det rör sig om Q8079574. Jag avsåg att koppla ihop isländska Þórsnes med svenska Þórsnes och trodde, eftersom de hade olika Q-nummer, att det var Lsj-bot som hade skapat en dubblett. I efterhand har jag förstått att det var den isländska artikeln som var felkopplad. Så nu har jag lyckats att göra allt till grensidor på wikidata. Kan någon hjälpa mig att reda ut den här röran? Þórsnes på svenska, isländska och cebuano ska alltså ha samma Q-nummer. Men engelska Þórsnes hör inte hit; den är en grensida och ska kopplas till sv., ceb. och no. Torsnes. Jag ber om ursäkt för den här röran. Dagsuddare (diskussion) 19 november 2019 kl. 10.26 (CET)

 Fixat Thoasp (diskussion) 19 november 2019 kl. 18.16 (CET)
Tack! /Dagsuddare (diskussion) 19 november 2019 kl. 20.07 (CET)

Invalid CSRF token[redigera | redigera wikitext]

Vad betyder det? Jag misslyckas med att lägga in en sida med den motiveringen. Tostarpadius (diskussion) 29 november 2019 kl. 15.31 (CET)

Det hela har löst sig. Tostarpadius (diskussion) 30 november 2019 kl. 13.10 (CET)

Behåring[redigera | redigera wikitext]

Jag fixar inte att reda ut päls (Q197204) och päls (Q197195). Artiklarna kopplade till respektive objekt verkar förväxlade. Behåring och biologi kopplas till den förra, se bilden med hårväxt hos människans båda kön exempelvis. Artiklarna kopplade till den senare handlar om modeprodukten och handelsvaran. Är det bara den svenska etiketten som ska skiftas mellan de två? Det blir svårt när man inte behärskar alla berörda språk.--Caztorp (diskussion) 29 november 2019 kl. 17.28 (CET)

Här är en översikt vilka artiklar för ett urval språk som är kopplade till respektive objekt från Wikidatas perspektiv.
Språkutgåvor
Wikidataobjekt Etikett # svwiki enwiki dewiki frwiki eswiki nlwiki itwiki dawiki nowiki
d:Q197204 päls 65 Päls (kroppsbehåring) Fur Pelz Fourrure Pelaje Vacht - Pels Pels
d:Q197195 päls 30 Päls (klädesplagg) Fur clothing Rauchwaren - - - Pelliccia Pels (tøj) Pelsverk
d:Q25397898 päls 2 - - Pelzmantel - - - - - -
d:Q28472 hår 144 Hår Hair Haar Poil Pelo Haar (zoogdier) Pelo Hår Hår
Sen kan det förekomma "interwikiextra-länkar" som är enkelriktade från en wiki till en annan wiki och det kan ibland förvirra lite. Är det någon sådan du stött på?
Vad är de för artiklar om "behåring och biologi" som du refererar till?
--Larske (diskussion) 29 november 2019 kl. 18.19 (CET)

sh:Krzno kopplad till pälsverk är väl däggdjursrelaterat och passar bättre ihop med päls exempelvis. Sen ser jag att da:Pels handlar om båda så det är nog svårutrett. Men beskrivningen "soft, thick, hairy coat of a mammal" hör bättre ihop med päls (Q197195) än päls (Q197204), och tvärtom för "clothing made of furry animal hides".--Caztorp (diskussion) 29 november 2019 kl. 18.37 (CET)

Är det så att svwp egentligen saknar en egen artikel om "pälsen när den sitter kvar på djuret"?
Jag tror att det är Päls (kroppsbehåring) som bör kopplas till d:Q197204. Det går att göra om man tillfälligt tar bort omdirigeringen medan man gör kopplingen till Wikidataobjektet.
Jag gjorde så. Nu hänger Pälsverk i luften, men det kanske finns något objekt att koppla den artikeln till.
--Larske (diskussion) 29 november 2019 kl. 19.09 (CET)
Artikeln de:Pelz borde också kopplas till något annat än "del-av-djur-objektet" päls (Q197204). --Larske (diskussion) 29 november 2019 kl. 19.18 (CET)
Lägg in en notis på Wikidata:WikiProject_Fashion så kanske det finns fler som kan hjälpa till med hur det ska se ut på Wikidata. Ainali diskussionbidrag 30 november 2019 kl. 21.41 (CET)

Pehr Laurell[redigera | redigera wikitext]

En bot har på Wikidata med undermålig källa förminskat den framstående väg- och vattenbyggnadsingenjören Pehr Laurell till "skribent", vilket på grund av WD-mallen även visas i artikeln. Hur skall denna typ av problem hanteras? /Annika (diskussion) 1 december 2019 kl. 11.47 (CET)

Genom att komplettera med bättre källor. Jag har nu i Per Laurell (Q5940262) lagt in påståendet att sysselsättning (P106) är lika med väg- och vattenbyggnadsingenjör (Q13582652) och angivit Nordisk familjebok: Andra upplagan (Q22341337) som källa. För att detta ska visas först i infoboxen har jag givit det "Föredragen rang". Påståendet om "skribent" fick stå kvar eftersom det trots allt finns en källa. Men om påståendet är osant kan man ta bort det eller kanske hellre ge det "Orekommenderad rang" och ange ett skäl till detta. Då försvinner det från infoboxen. --Larske (diskussion) 1 december 2019 kl. 12.17 (CET)
Laurell skrev ett antal tekniska redogörelser över järnvägsbyggnader, sjösänkningar etc. Jag uppfattar detta som ett normalt inslag i hans verksamhet som väg- och vattenbyggnadsingenjör, så kan kan inte se någon anledning till varför man även skall kalla honom skribent. /Annika (diskussion) 1 december 2019 kl. 12.29 (CET)

Vikar och bukter[redigera | redigera wikitext]

Språkutgåvor
Wikidataobjekt Etikett # svwiki enwiki dewiki frwiki eswiki nlwiki ptwiki nnwiki
d:Q39594 bukt 106 Bukt Bay Bucht Baie (géographie) Bahía Baai Baía Bukt
d:Q17018380 liten bukt 5 - Bight (geography) - - Ancón (geografía) - Angra (enseada) -
d:Q35114306 vik 1 Vik (geografi) - - - - - - -
d:Q1172599 inlopp 20 - Inlet Inlet Grau Grao (geografía) Inham - Terskelfjord
d:Q45776 fjord 85 Fjord Fjord Fjord Fjord Fiordo Fjord Fiorde Fjord
d:Q1322134 golf 25 - Gulf Golf (Meer) Golfe Golfo - - -

Det verkar råda viss begreppsförvirring om vad som är vad vilket har lett till att objektet d:Q35114306 har skapats och som bara har en wikipedialänk (till Vik (geografi)). Jag skulle vilja att Vik (geografi) kopplades till objektet d:Q39594 i stället och att bukt flyttas därifrån till d:Q17018380. Jag vill hävda att bay = vik och bight = bukt. Vad säger ni andra? /ℇsquilo 2 december 2019 kl. 09.45 (CET)

Länkningen har i alla fall lurat Lsjbot att klassa Gretarbyviken och liknande som "bukter" och skapat kategorier som Kategori:Bukter i Birkaland när det borde vara vikar. /ℇsquilo 2 december 2019 kl. 10.03 (CET)
När jag jobbat med att P31-a Lsjbot-artiklar upplever jag det som att det är lite si och så med överenstämmelsen mellan vad vi anser orden betyder och hur de används, såväl av Goenames och av de som namngett platserna i fråga. 62 osv (diskussion) 2 december 2019 kl. 10.13 (CET)
Utan att ha en lösning så har jag också observerat att detta blivit rörigt/dåligt. Så om du Esquilo kan peka om dem så blir det säkert bättre.Yger (diskussion) 2 december 2019 kl. 10.29 (CET)
Tabellen ovan kan kompletteras med golf (Q1322134) (som inte har någon svwp-artikel).
Det har uppstått en del märkliga objekt när en, uppenbarligen ogranskad, sammanslagning skett mellan objekt som varit kopplade till Lsjbot-skapade artiklar på cebwp (och svwp) med andra objekt som avser samma plats med som klassificerats annorlunda.
Objektet Kvarnerviken (Q938838) är ett exempel på detta där instans av (P31) är både bukt (Q39594) och golf (Q1322134) där det finns två värden för geografiska koordinater (P625).
--Larske (diskussion) 2 december 2019 kl. 11.03 (CET)
Det beror på att det slagits ihop med Kvarnerviken (Q25295571). Thoasp (diskussion) 3 december 2019 kl. 17.59 (CET)