Wikipedia:Wikidatafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kontakta Wikipedia
Frågor

Bildfrågor · Faktafrågor · Fikarummet · Persondatafrågor · Vanliga frågor · Wikidatafrågor · Wikipediafrågor · Översättningsfrågor

Kontakt

Anmäl ett fel · Bybrunnen · Faddrar · IRC-chatt · Kontakt · Pressfrågor · Wikipedia i media · Wikiträffar

 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WD
Bluegradient1.svg
Wikidatafrågor
Frågor om hur Wikidata fungerar
Wikidata-logo.svg
Vikning av mappar för datalagring 1917.

Här går det att ställa frågor om hur Wikidata fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikidata på:

I sämsta fall får du inget svar, i bästa fall får du ett eller en hänvisning någonstans.

Template:Cite_Q[redigera | redigera wikitext]

Verkar som mallen en:Template:Cite_Q och underliggande modulen har fått ett lyft i helgen vilket om jag fattar rätt skall göra det enklare att använda Wikidata objekt som citat. Någon som vet mer om detta? Jag la en kommentar i T253977 som jag gissar skall göra detta - Salgo60 (diskussion) 9 november 2020 kl. 12.21 (CET)

Inte så mycket som citat utan främst som källa. Och sen är det väl inte mycket mer att veta. Det vore väldigt trevligt att ha den här också, portugesiska och italienska Wikipedia har redan kopierat systemet. Ainali diskussionbidrag 9 november 2020 kl. 21.13 (CET)
Det var det jag mena... är vi inte lite väl spretiga med att inga pratar med varandra och utbyter tankar om vår vision då det gäller digitalt media / namn auktoriteter / LIBRIS material i Wikidata... bara en sådan galenskap som att LIBRIS har massa ämnesord för platser men kopplar dom inte till fysiska platser (se POC) känns som dom inte orkar tänka utanför sin MARC box
Jag tycker vi borde ha mer dialog om saker som detta men även ha med Litteraturbanken / Libris / Runeberg och diskutera riktning / utbyta tankar. Det bli lite fel i ekvationen när vi nu har massa objekt importerade i Wikidata som inte dyker upp i Wikipedia artiklar som källor?!?!?! gissar att detta är lösningen eller ett steg i lösningen. Vi har idag
Nu funderar du Jan på detta med länkade data i böcker dvs. nästa steg att i innehållet ange en del som har en koppling med länkade data och någon auktoritet
Idag pratade jag en timme med ISOF utvecklare av nya ortsbanken och Yger har haft dialog med honom och även fast inte han som utvecklar har visionen att ISOF med alla sina namn skall bli en auktoritet för platser och orter i Sverige som används av Litteraturbanken/Libris så är det ju en naturligt val av auktoritet (dom finns även med lite i TORA projektet som en partner och har där deras forskningsprojektet Sveriges ortnamn och Ortnamnsregistret. Jämför hur Uppsala Universitet använder Pleiades gazettee för grekiska orter. Där jag var med och annoterade böcker med ett verktyg recogito för att säga samma som när en plats beskrivs/besöks/händelse utspelar sig på och då pekade vi på auktoriteten Pleiades se T236459.
 • Riksantikvarieämbetet sitter med en gammal applikation UDC utan användare och skall ha ett seminarium där man verkar lite veliga om vägen framåt men kommer att visa recogito. Är lite orolig att målgruppen för seminariet gör att en sådan diskussion blir spretig. Jag kör även ett race med att koppla ihop frimurargubbar funna hos Gbg Universitet med en Wikibase hos Gotha Research Centre med Wikidata se T266745 ...
Jag få lite känslan av att vi är dåliga att kommunicera visioner utan att vi kör ensam race och bygger upp SILOS istället för att vara mer utåt riktade och peka på möjligheter och kanske vara en tankeledare även för LIBRIS, RAÄ, DIGISAM där dom själva har fastnat och saknar visioner... - Salgo60 (diskussion) 10 november 2020 kl. 11.01 (CET)
Tvärtom tycker jag att detta lyft av mallen har varit mycket väl kommunicerat, jag har sett det i flera olika kanaler. Det var ett internationellt team som jobbade på den och den replikerades på en språkversion redan samma helg som detta arbetet skedde. Att det tar en stund innan fler språkversioner tar efter är naturligt när vi är volontärer och ofta har annat som sysselsätter oss en del av dygnet. Ainali diskussionbidrag 10 november 2020 kl. 19.14 (CET)
Jo men jag syftar mycket på det som sker med LIBRIS de senaste 2 åren. Det viktiga är hur vi jobbar framåt... och att man drar lärdom av 2 års jobb med LIBRIS att "där blir inga barn gjorda" och att vi bir bättre på att dela visionerna. ISOF som vi pratade om i söndags med sin namndatabas har ett trevligt API men precis som med LIBRIS sätter jag frågetecken till hur duktig organisationen är att leverera mervärde... - Salgo60 (diskussion) 10 november 2020 kl. 20.12 (CET)
Ser ut som mallen redan finns här och används i Leif Silbersky. Det handlar bara om att hålla den uppdaterad. 62 osv (diskussion) 10 november 2020 kl. 20.42 (CET)
Trevligt såg att några tyckte att man bär länka scholia dvs. work/Q87740352 - Salgo60 (diskussion) 10 november 2020 kl. 20.46 (CET)
Vi har en mall för Scholia också: Mall:Scholia. Men den har nog inte heller uppdaterats med utvecklingen på enwiki. Ainali diskussionbidrag 10 november 2020 kl. 21.27 (CET)
Jag förstår inte vad Libris har med Mall:Cite Q att göra. Vi kan uppdatera den med den senaste utvecklingen på engelska helt oberoende av vad de eller ISOF pysslar med. Ainali diskussionbidrag 10 november 2020 kl. 21.30 (CET)
Japp men det är en fara att det blir för mycket SILOS är jag rädd för och flaggar för där ett 2 års projekt med LIBRIS borde ge input vad dom har för visioner men vi ser ingenting... kommer man att beskriva böcker per bok eller lägre nivåer etc.. Nu pågår en Fredmans epistel aktivitet d:EntitySchema:E260 och där känns det som en Epistel refererar en del i en utgåva av en bok hur hanterar vi dessa saker? enskilda objekt per utgåva och epistel är det bra?, funkar det med Wikicite mallen!?!? Jag skickade nyss in ett svar till Anna Dahlgren, Stockholms Universitet på hennes enkät inför seminarium del 2 hos RAÄ "Berika samlingar Workshop 2" den 4:e december. Hoppas fler är med och pekar riktning framåt... - Salgo60 (diskussion) 11 november 2020 kl. 11.05 (CET)
Antalet tillfällen som Fredmans epistlar kan användas som källa i Wikipedia borde vara försumbart så det borde inte vara vår stora oro. Ainali diskussionbidrag 16 januari 2021 kl. 22.59 (CET)

Exempel artikel en:South_Pole_Telescope på en:Wikipedia som använder den engelska mallen för 19 citat - Salgo60 (diskussion) 11 november 2020 kl. 12.41 (CET)

Blog "Automatically maintained citations with Wikidata and Cite Q" om status - Salgo60 (diskussion) 16 januari 2021 kl. 11.48 (CET)

Eftersöker uttalanden som potentiellt kan få Faktamall biografi WD att ersätta Mall:Fribrottare[redigera | redigera wikitext]

Som wikidatanybörjare så vill jag gärna ställa frågan om det tillräckligt med uttalanden som går att använda för att kunna fullgott ersätta Mall:Fribrottare med Faktamall biografi WD, och i så fall vad dessa uttalanden heter? Viktigast är "debut", "tränad av" och "familj". Jag förstår att man då får skapa nya wikidataobjekt för tränare och familjemedlemmar i sporten, men det är det värt tycker jag om jag kan få det att fungera. Förbund kan man ju byta ut mot arbetsgivare tex, det funkar tycker jag. Jag har gjort ett försök med Reina Dorada att för första gången använda Faktamall biografi WD i en ny fribrottarartikel, men fick inte med så mycket i mallen. Hade varit skönt att slippa fylla i Fribrottarmallen när det ändå ska skapas Wikidataobjekt senare. Ett moment mindre liksom. Det är ju ändå en hel del artiklar om mexikanska fribrottare jag planerar att skapa.. nån gång.

Kanske har använt helt fel termer osv ovan, är som sagt nybörjare i Wikidata. Ber om ursäkt ifall det är helt obegripligt. EstrellaSueciadiskussion, 16 december 2020 kl. 15.03 (CET)

Man kan jämföra vilka parametrar som mallen {{Fribrottare}} idag stöder med vilka egenskaper som vanligen finns angivna i Wikidata för de objekt/artiklar där en mall med stöd för att hämta information från Wikidata skulle kunna användas.
Mallen {{Faktamall biografi WD}} stöder bara parametrar som är generella, se malldokumentationssidan, och inte egenskaper som är specifika för till exempel fribrottare som till exempel huvudtränare (P286) eller CageMatch person-ID (P2728). En ny mall "Faktamall fribrottare WD" skulle kunna ha ett mer "domänspecifikt" urval av parametrar och utseendemässigt kunna efterlikna mallen {{Fribrottare}}. En "gradvis" Wikidatafiering av mallen Fribrottare, där några egenskaper hämtas från Wikidata medan andra parametrar måste anges manuellt i respektive artikel, är också tänkbart.
--Larske (diskussion) 16 december 2020 kl. 16.25 (CET)

¨

Det här låter ju mycket intressant. Hur skulle man gå tillväga för att skapa en "Faktamall fribrottare WD"? Det finns några saker med Mall:Fribrottare som jag skulle vilja korrigera eller ta bort helt innan den används som Wikidatamall. Om det i en sådan går att få till exempel "tränad av", ofta är det en 4-5 tränare minst, i Wikidata, men en och samma referens, i Wikidata så vore det mycket bra och det låter på dig ovan som att det är möjligt? EstrellaSueciadiskussion, 17 december 2020 kl. 00.53 (CET)
{{Faktamall biografi WD}} har väl nått gränsen för hur mycket det går att stoppa in i en och samma mall. Därför skulle jag rekommendera den teknik som används i {{Ortsfakta WD}} istället. Den konstruktionen är mycket snällare emot Wikipedias servrar. Problemet är att det är mycket mer jobb innan det fungerar och det är mycket färre användare som kan hjälpa till med mallbygget. Min arbetsbelastning på jobbet kommer att vara hög fram till mitten av februari. Men det löser sig inte ens då, för jag är antagen till två kurser på universitetet under våren. 62 osv (diskussion) 17 december 2020 kl. 10.25 (CET)
Jag har mest sett på mallbygget från håll, men jag har slagits av att att mallsystemet för personer nog skulle behöva tänkas igenom från grunden. Vi har en del väldigt specifika mallar, som för att om någon t.ex. varit både fribrottare och politiker så kan mallarna bara täcka en av dessa, och vissa som försöker täcka allt som bara går, så att vi t.ex. får olika mallar för adliga och icke-adliga biskopar. Snyggast hade nog varit om det hade gått att få någon form av moduler, så att man hade en ganska allmän ram som sedan byggdes på med olika andra områden.
andejons (diskussion) 17 december 2020 kl. 10.54 (CET)
Ni får ursäkta min okunskap men "moduler" och så vidare är lite av alienspråk för mig, är som sagt väldigt grön när det kommer till Wikidata men har bestämt mig för att ge det en seriös chans och försöka lära mig så mycket som möjligt då jag tror att det kan förenkla och snabba upp processen av nyskapande av fribrottarartiklar ganska markant. På Användare:EstrellaSuecia/Faktamall biografi fribrottare WD‎ har jag gjort en testmall baserad Mall:Fribrottare men där bara det enklaste och mest väsentliga finns med. Ifall Användare:EstrellaSuecia/Faktamall biografi fribrottare WD‎ skulle kunna konverteras till en Mall:Faktamall fribrottare WD på ett bra sätt så skulle det vara en perfekt lösning. Vilka tränare en fribrottare har haft är ytterst relevant och viktigt att ha med i en sådan mall, och så även familjemedlemmar som är aktiva inom sporten. Datum för professionell debut är också mycket intressant.
Baby Love (fribrottare) blev ett mer lyckat försök att använda Faktamall biografi WD, men som sagt saknar jag fortfarande "Tränad av", "Familj" och "Debut". Just Baby Love har inga kända familjemedlemmar inom sporten men många andra har det, och det är mycket relevant information.
Sextvåetc Jag ska kika närmre på hur {{Ortsfakta WD}} är uppbyggd, tack för det tipset.
Men hur skulle en kunna bära sig åt för att "Konvertera" då till exempel Användare:EstrellaSuecia/Faktamall biografi fribrottare WD‎ till en Faktamall WD mall? EstrellaSueciadiskussion, 17 december 2020 kl. 12.21 (CET)
Faktamall biografi WD hämtar hela Wikidata-objektet en gång för varje parameter och skriver ut resultatet. Det mesta av programmeringsarbetet görs i Wiki-kod.
Ortsfakta WD hämtar Wikidata-objektet en gång och bearbetar denna data för varje parameter. Förutom fördelar när det kommer till prestanda, så går det då också enklare att anpassa en del av mallen efter vad en helt annan del säger. Det mesta programmeringsarbetet görs i LUA. Här går det lättare att få stöd för det som Andejons kallar moduler. 62 osv (diskussion) 17 december 2020 kl. 12.48 (CET)
Jag är inte heller hemma på Wikidata. Min tanke var att om man tittar på t.ex. Jöns Bengtsson (Oxenstierna), så har den just nu två olika infoboxar, en för honom som ärkebiskop och en för honom som riksföreståndare, med visst överlapp. Det hade varit stiligt om de hade kunnat byggas ihop på något sätt, så att man från en generell mall berättade för systemet att man dels vill ha en del som gäller präster, dels en som gäller politiker.
andejons (diskussion) 17 december 2020 kl. 13.32 (CET)
Stort tack för engagemanget Sextvåetc och Andejons, det hjälper verkligen. Mitt senaste test är nu Princesa Azul, och där är jag mer nöjd med Faktamall biografi WD än tidigare fall, men jag saknar fortfarande tränare och debutdatum, trots att jag lagt in dessa i Wikidata och till och med skapat Wikidataobjekt för de olika tränarna. Både Princesa Azul, Baby Love och Reyna Dorada är förstagenerationsbrottare såvitt känt (Azul's relation med Anibal är en gimmick, skall uppdatera med denna information senare.). Så har inte kunnat testa hur det blir med familj ännu. M
Men mitt nästa test får nog bli att experimentera med nya varianter av Ortsfakta WD som 62 osv föreslog. Återigen, om ni kommer på några bra lösningar eller ett enkelt sätt att skapa en Mall:Faktamall fribrottare WD så hojta! Larske, apropå Cagematch ID och så vidare så tvivlar jag på dess relevans i en faktamall när sidan ändå i 9 fall av 10 kommer att användas som källa i artiklar. Fakta om wrestlaren i fråga är det som är väsentligt. På Användare:EstrellaSuecia/Faktamall biografi fribrottare WD har jag gjort en testmall som jag tycker täcker allt som borde finnas med i en sådan mall. Ett mellanting mellan Användare:EstrellaSuecia/Faktamall biografi fribrottare WD och vad som just nu står i Princesa Azul är också tänkbart och skulle kunna bli mycket bra. EstrellaSueciadiskussion, 17 december 2020 kl. 15.11 (CET)

Wikidata Öppen data hur förbättrar vi verkningsgraden?[redigera | redigera wikitext]

En fundering är att Sverige hamnat i ett evigt utredande då det gäller Öppen Data MEN skulle vi kunna styra Öppen data åt rätt håll så skulle detta vara ett lyft för Wikidata plus ett gyllene tillfälle att pusha "Semantisk interoperabilitet" där same as Wikidata kunde bli en defacto standard. Min erfarenhet är att vinsterna är enorma om externa källor säger samma som Wikidata dvs. då kan vi i princip koppla ihop deras data direkt...

Som en test slängde jag ihop en en:Wikibase idag som skulle kunna vara

 • plats där dataset definieras som vi vill se kopplas ihop med Wikidata eller allmänt som Öppna data set
 • pekar på det schema datat som levererat data skall följa för att fungera i Wikidata
  • idag är det lite som alla hittar på sin egen datamodell --> detta skalar inte utan man måste anpassa sig för varje ny datakälla. Exempel hade Europeana gjort sin hemläxa med Länkade data så skulle Wikidata slippa att springa runt till varje enskilt museum och göra reconciliation utan hämta allt från Europeana....
 • pekar på exempel dataset
 • pekar på Jupyter Notebooks med exempel kod
 • följer upp vilka ex. kommuner som implementerat vad ex. levererar dataset för utegym

Min test sweopendata.wiki.opencura.com Vad tror ni?

 • OT ni som är intresserad av Wikibase så var det en bra presentation i veckan youtube

- Salgo60 (diskussion) 18 december 2020 kl. 08.05 (CET)

Sveriges befolkning 1970[redigera | redigera wikitext]

Är Sveriges befolkning 1970 (Q59182429) och Sveriges befolkning 1970 (Q23764969) dubletter, eller är det någon skillnad på dem som gör att det ska vara två objekt?--Thurs (diskussion) 18 december 2020 kl. 20.00 (CET)

Thurs Jag skulle nog säga dubletter jmf
- Salgo60 (diskussion) 18 december 2020 kl. 20.25 (CET)
Tack, det var det jag trodde också, men blev osäker. Jag slår ihop dem nu. Det går ju att ändra tillbaka i annat fall.--Thurs (diskussion) 18 december 2020 kl. 23.06 (CET)

Skillnad på efternamn och grensida[redigera | redigera wikitext]

Stötte nyss på två olika objekt ett Wahlroos (Q2092690) som är en förgreningssida och ett Wahlroos (Q21492636) som är ett efternamn. Ska dessa inte vara kopplade eller någon mer kunnig som kan beskriva hur jag skall gå tillväga? Jag anser iaf att de beskriver samma sak och bör länkas till varandra. --Fredde 19 december 2020 kl. 23.12 (CET)

Om de behöver kopplas gör det med mallen "interwiki extra". Fixade. Maundwiki (diskussion) 20 december 2020 kl. 01.14 (CET)
Det går att använda ett objekt om efternamnet Wahlroos för att beskriva att någon heter Wahlroos. Det kan du aldrig använda ett grenside-objekt till. Jag har inte sett grenside-objekten användas till något användbart alls. Enligt min mening utgör de Wikidatas dökött. Hade jag fått bestämma hade de aldrig tagits in i Wikidata över huvud taget. Man var mer eftertänksam när man implementerade Wikidata på Wiktionary, där man valde en helt annan teknik för deras uppslag. Vi borde ha gjort något liknande för grensidorna. 62 osv (diskussion) 20 december 2020 kl. 08.49 (CET)
@Fredde 99: Bra att du frågade. Lite oklart vad du avser med "vara kopplade". Idag finns det i storleksordningen 100 000 Wikidataobjekt som är instans av (P31) Wikimedia-förgreningssida (Q4167410) och som har egenskapen ej samma som (P1889) ett eller flera objekt som är instans av (P31) efternamn (Q101352). Som kriterium (P1013) har angivits efternamn och förgreningssidor får ej dela objekt (Q27924673). Så på sätt och vis är de ju "kopplade" via denna egenskap.
Tyvärr förekommer det att robotar och kolbaserade användare, utan att fråga, slår ihop dessa objekt och därför finns det också just nu några hundra objekt som (felaktigt) fått både Wikimedia-förgreningssida (Q4167410) och efternamn (Q101352) som värde på egenskapen instans av (P31). Ett par "svenska exempel" på sådana felaktiga sammanslagningar är Sjöberg (Q15882094) och Blom (Q884944).
Gränsen mellan "grensida" och "efternamnsida" kan nog ibland vara lite flytande. Om man har en artikel som beskriver efternamnet X med flera tusen ord och på slutet ger några få exempel, med länkar, på personer som haft efternamnet X är det knappast att betrakta som en grensida. Om man däremot har en artikel som endast är ett "index" i form av en punktlista med länkar till artiklar som beskriver personer som har ett visst efternamn så är det helt klart en grensida. I svwp finns det mest av det senare slaget även om sidorna i många fall också innehåller ett intressant "statistikavsnitt" som beskriver hur många personer (oftast i Sverige) som vid en viss tidpunkt är bärare av namnet.
--Larske (diskussion) 20 december 2020 kl. 10.37 (CET)
Tackar för förklaringen. Med att "vara kopplade" menade jag att de var länkade i "interwiki-kolumnen", vilket svwp och fiwp var mellanvarandra, men tidigare ej enwp. --Fredde 20 december 2020 kl. 10.52 (CET)
Gränsen mellan efternamnssida och förgreningssida är minst sagt flytande. Jag skulle dock vilja göra den distinktionen att det är en förgreningssida om och endast om den tar upp andra betydelser av namnet än efternamnet och de personer som bär det, exempelvis platser, företag och liknande. /ℇsquilo 15 januari 2021 kl. 15.44 (CET)

Konvertera mall Kommun Finland till mall Före detta kommun i Finland[redigera | redigera wikitext]

Finns det någon konverterare? T.ex. Valtimo. Maundwiki (diskussion) 29 december 2020 kl. 23.37 (CET)

Behövs det? Vad saknas? Eller vad är det som inte fungerar? ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 30 december 2020 kl. 05.34 (CET)
Jag har lagt till en parameter till mallen, se Valtimo. 62 osv (diskussion) 30 december 2020 kl. 07.38 (CET)
@Maundwiki, GeMet, Sextvåetc: Efter den uppdatering av mallarna för kommunbefolkning som jag gjorde igår saknas kommunen Valtimo. Den finns inte med i den använda källan eftersom den bara omfattar kommuner per 1 januari 2020. För att slippa felet som uppstod i infoboxen, men bara i just artikeln Valtimo, har jag gjort en "quick fix" genom att stoppa in den folkmängd som fanns tidigare. Att jag uppdaterade Stat-mallarna igår triggades av den återställning som GeMet gjorde igår i artikeln Närpes där någon hade lagt in den aktuella uppgiften för totalbefolkningen.
Kortsiktigt kan artikeln Valtimo ändras så att den använder mallen {{Före detta kommun i Finland}}. Jag känner inte till att det finns någon "konverterare" för detta. Om det bara handlar om en kommun är det kanske enklast att göra det manuellt. Men det kanske finns fler kommuner som upphört tidigare än 2020.
En mer långsiktig lösning kan vara att hämta uppgifterna om folkmängd (P1082) via Wikidata för såväl nuvarande som tidigare kommuner. I Wikidata saknas dock idag de senaste uppgifterna för den totala befolkningen och uppgifter för män och kvinnor saknas helt för de nuvarande finländska kommunerna, se till exempel Närpes folkmängd.
--Larske (diskussion) 30 december 2020 kl. 07.48 (CET)
Långsiktigt wikidata förhoppningsvis börjar finska wiki använda det i sina artiklar. Kortsiktigt manuell flytt av info till mall "Före detta kommun i Finland". Såg det p.g.a att den fanns i kategori "Sidor med icke-numeriska argument i formatnum". Maundwiki (diskussion) 30 december 2020 kl. 14.32 (CET)

Kasr El-Aini-gatan - Qasr El Eyni Hospital[redigera | redigera wikitext]

Svwp-artikeln Kasr El-Aini-gatan verkar vara ihopkopplad med bla en:Qasr El Eyni Hospital. Kan någon titta på om artiklarna ska "lösgöras", och i så fall ordna det? // Zquid (diskussion) 15 januari 2021 kl. 12.12 (CET)

Någon har redan flyttat artikeln till rätt WD-objekt Kasr El-Aini-gatan (Q98733773). --北山 Kitayama (diskussion) 15 januari 2021 kl. 12.53 (CET)
@Kitayama: Facebook like thumb.pngGillar Och tack till den som rättade! // Zquid (diskussion) 16 januari 2021 kl. 09.59 (CET)

ACT Green i Riksdagen[redigera | redigera wikitext]

@user:Salgo60 et al: Med anledning av detta: [1], så verkar det framstå som att partiet ACT Greens har, eller har haft, representation i Sveriges Riksdag genom Gösta Lyngå. Så är det ju inte, han satt ju en gång på ett av miljöpartiets mandat. Hur fixas det bäst i Wikidata?--LittleGun (diskussion) 17 januari 2021 kl. 12.09 (CET)

Tycker det ser ganska OK ut i Wikidata. Han hade befattning (P39) ledamot av Sveriges riksdag (Q10655178) för parlamentsgrupp (P4100) Miljöpartiet (Q213451) 1988-1991. Dessutom har han egenskapen tillhör politiskt parti (P102) Miljöpartiet (Q213451) (utan ytterligare specificering) och ACT Greens (Q4650881) med början 1992. Finns det källor kan man ange start och slut för båda partitillhörigheterna. Men problemet här verkar inte vara datat utan en felkonstruerad lista. F.d. 82.212.68.183 (diskussion) 17 januari 2021 kl. 12.28 (CET)
Egentligen är det väl (kanske) inget fel på listan heller, den har bara lanserats tvetydigt. Ainali diskussionbidrag 17 januari 2021 kl. 12.34 (CET)
Det är frågan som var fel ställd. Om man frågar vilken parlamentsgrupp (P4100) som personen var ledamot av Sveriges riksdag (Q10655178) för, kommer man att för Gösta Lyngå (Q21731075) få resultatet Miljöpartiet (Q213451). Ingen anledning att ändra på något i Wikidata för Gösta Lyngå (Q21731075).
Däremot upptäckte jag att Sanne Lennström (Q18448703) för ett drygt år sedan hade fått fel värde på bestämningen parlamentsgrupp (P4100), det hade blivit Socialdemokraterna (Q179111) (som är ett Österrikiskt parti) i stället för Socialdemokraterna (Q105112). Det är nu rättat.
--Larske (diskussion) 17 januari 2021 kl. 12.59 (CET)

En "felkälla" är att personer hos Riksdagens databas med Riksdagen person GUID (P8388) är en brokig skara personer. Dom vi röstat fram är i majoritet men en delmängd se exempel personer utan parti i Wikidata

 • där det dels saknas parti för några i Wikidata
 • men vissa personer är nog tjänstemän typ riksdagskanslichef....

Jag brukar stämma av datat i denna databas med Wikidata då och då länk - Salgo60 (diskussion) 17 januari 2021 kl. 13.19 (CET)

Någon har satt Orekommenderad rang på nästan alla värden för befattning (P39) för Margaretha af Ugglas (Q455820), se d:Q455820#P39 och denna diff. Det måste väl betraktas som vandalism eller vad säger ni? @Salgo60, Ainali:. --Larske (diskussion) 17 januari 2021 kl. 13.37 (CET)

Larske vi har ju det här "otyget" att gällande värde skall ha högre rang... kan detta inte vara ändring i godtro som känns fel - Salgo60 (diskussion) 17 januari 2021 kl. 13.42 (CET)
Ja "vandalism" var väl onödigt hårt att kalla det för. Dessbättre verkar Margaretha af Ugglas (Q455820) vara det enda objektet med egenskapen Riksdagen person GUID (P8388) som har något värde på befattning (P39) som har fått Orekommenderad rang. --Larske (diskussion) 17 januari 2021 kl. 13.53 (CET)
En hastig koll i denna lista visar att flera av luckorna beror på att personer som är partisekreterare (Q836971) saknar uppgift om detta i sitt Wikidataobjekt.
--Larske (diskussion) 17 januari 2021 kl. 14.13 (CET)

Veckans tävlingar på olika språkversioner[redigera | redigera wikitext]

Jag fick meddelande om att några Veckans tävling som jag arrangerat (Egypten, Sverige II, USA 3 och Japan) anslutits till wikidataobjekt, vilket visade sig vara några veckans tävlingar från olika tidpunkter på andra språkversioner. Det känns märkligt, och jag undrar om det ska vara så? // Zquid (diskussion) 22 januari 2021 kl. 09.34 (CET)

Någon nytta ser jag inte att dessa WD-objekt gör alls. Inte heller ser jag att interwikin ger något mervärde alls. Undantaget kan vara de fåtal fall där vi haft ett samarbete med tävlingar med andra projekt, men dessa är mycket få.
Det nämns ingenting om den här typen av sidor i Wikidatas relevanskriterier.
Jag tror det inte är mödan värt att ta upp saken på Wikidata, så länge det inte masskapas objekt av den här typen. Det är helt enkelt inte värt det. 62 osv (diskussion) 22 januari 2021 kl. 10.05 (CET)
Mervärdet är kanske lågt, men inte noll. Nog kan det vara intressant att se hur andra har genomfört en veckans tävling på samma ämne? Sen är väl frågan om det är intressant att nummer två av en tävling länkar till nummer två på ett annat språk. Intressantare vore i så fall att ha alla som berör Sverige anslutna till ett och samma Wikidataobjekt, men det går ju inte i dagsläget. Ainali diskussionbidrag 22 januari 2021 kl. 10.15 (CET)
Kanske det, men eftersom Wikidata inte har någon nytta av det, skulle jag föredra om det gjordes med hjälp av den gamla typen av interwiki-länkar. 62 osv (diskussion) 22 januari 2021 kl. 15.33 (CET)

Presentation av "okänt värde" i fakatamall biografi WD[redigera | redigera wikitext]

Varför presenteras Sancho Alfónsez (Q4705507) i Zaida av Sevilla med född "unknown value" när det i wikidata står "okänt värde"? Maundwiki (diskussion) 22 januari 2021 kl. 14.50 (CET)

Det du ser på Wikidata är vad Wikidatas GUI översätter datakoden som. I praktiken är det lagrat i någon form av kryptisk kod som är detsamma för alla språk.
Hur det presenteras i den här mallen styrs av rad 21 och 22 i Modul:Wikidata2. Du kan känna dig fri att ändra, men observera att detta påverkar alla properties i alla datatyper.
Om du istället vill ha en annan typ av presentation som är anpassad för just födelsedatum i den här mallen, så är det istället i mallen du behöver redigera. 62 osv (diskussion) 22 januari 2021 kl. 15.30 (CET)
Det kan gå rakt åt skogen om jag gav mej in i modulkoden, men det ser ut som vad som står inom "" borde vara på svenska. Maundwiki (diskussion) 22 januari 2021 kl. 15.46 (CET)
Varför presenterar vi uppgifter vi inte har data för? Kan man inte få bort parentesen helt och hållet. I de fall födelsetid är okänd (med källa) för artikelsubjektet kan det vara värt att påpeka, men dels handlar det här om en annan person, dels är ju födelsetiden ju faktiskt känd, på ett ungefär. "No value" är alltså här bättre än "okänt", men inget alls är ännu bättre. Man kan skriva in det för hand om man tycker det är mödan värt. –LPfi (diskussion) 22 januari 2021 kl. 15.57 (CET)
Vi bör undvika engelska även om det ar vanligt i programmering, hur det ska översättas är en annan sak. Jag stoppade in 1090-talet i wikidata men det presenteras som 1090 i infoboxen. Maundwiki (diskussion) 22 januari 2021 kl. 16.47 (CET)
Vill man ha bort att det står "inget värde"/"no value" när Wikidata säger så, kan man justera i mallen. Och sätter du in "no value" istället för "some value" här, så tolkar Wikipedianerna det som att hon inte är född, utan att hon alltid funnits, precis som Robert Lind i Kramfors som alltid funnits. Detta i kontrast till "some value" som antyder att hon är född, men vi vet inte när.
Nej, modulen är inte riktigt anpassad för värden med låg precision än.
Om det inte hade stått på engelska hade nog färre reagerat, och reagera bör man! 62 osv (diskussion) 22 januari 2021 kl. 17.09 (CET)

Anemix[redigera | redigera wikitext]

Varför blev det så förfärligt många dolda åtgärdskategorier i min nyskapade artikel Anemix? Det var inget problem i de andra liknande artiklarna jag skapade i morse. Jag förstår heller inte vilken Wikidataetikett som skulle vara på engelska..? Kan någon hjälpa mig ordna till detta? EstrellaSueciadiskussion, 22 januari 2021 kl. 17.22 (CET)

Det är objektet Cagematch (Q64902023) som saknar svensk etikett. --Larske (diskussion) 22 januari 2021 kl. 18.05 (CET)
Tack! Såg att Fredde 99 varit inne och hjälpt till också. Tack för det. Nu är det bara två dolda kategorier kvar, någon som vet hur vi kan fixa bort dem också? EstrellaSueciadiskussion, 22 januari 2021 kl. 18.09 (CET)
Om du lägger in följande rader i din common.css får du hjälp att hitta vad det är som saknar svensk etikett genom att den aktuella texten, som i detta fall var CageMatch, får en avvikande bakgrundsfärg:
.modulwikidata2_missingswedishlabel {
	background-color: pink;
}
Du kan förstås välja någon annan färg om du inte gillar "pink".
--Larske (diskussion) 22 januari 2021 kl. 18.17 (CET)
De andra två kategorierna beror på att källangivelsen för födelsedatum (P569) är lite "tunn", inga metadata förutom en referens-url (P854) är angivna här. Om du lägger in till exempel ett hämtdatum (P813) jämte referens-url (P854) tror jag att kategorierna försvinner.
--Larske (diskussion) 22 januari 2021 kl. 18.34 (CET)

Victor Axelsson (Q23989182)[redigera | redigera wikitext]

Har omdirigerat Victor Axelsson till Victor Axelson då det är samma person. Vad nu göra med Wikidatas Victor Axelsson? -- KlasHass (diskussion) 12 februari 2021 kl. 16.49 (CET)

Jag tog bort artikeln (dvs omdirigeringen) från Victor Axelson (Q23989182) och gjorde sedan en "merge" med Victor Axelson (Q18237517). --北山 Kitayama (diskussion) 12 februari 2021 kl. 16.55 (CET)
Tack så mycket. -- KlasHass (diskussion) 12 februari 2021 kl. 17.26 (CET)

Ola Billgren[redigera | redigera wikitext]

Wikidatarutan kommer inte upp hos mig i denna artikel. Är det bildlänksmallen som hindrar? -- KlasHass (diskussion) 13 februari 2021 kl. 09.44 (CET)

Ja, så är det. Finessen som lägger till {{Faktamall biografi WD}} i personartiklar, lägger inte in faktarutan om det redan finns någon "infobox" i artikeln och den ruta som mallen {{Bildlänk}} skapar är en "infobox".
Men lägg in koden {{Faktamall biografi WD}} först i artikelns wikitext så kommer faktarutan att dyka upp i artikeln. --Larske (diskussion) 13 februari 2021 kl. 09.52 (CET)
Tack för förklaringen och tipset. -- KlasHass (diskussion) 13 februari 2021 kl. 10.30 (CET)

Etikett[redigera | redigera wikitext]

Om inte personen har svensk eller engelsk etikett kommer inget från wikidata med modulen Wikidata2. Varför inte även från tyska (i mina fall en tysk person men Tyskland finns inte i wikidataobjektet), franska etc? Skulle det hjälpa att ha Tyskland i personens objekt? Maundwiki (diskussion) 19 februari 2021 kl. 23.42 (CET)

Kan du ge ett exempel på något sådant Wikidataobjekt och var och hur Wikidata2 används med det oönskade resultatet att "inget kommer".
--Larske (diskussion) 20 februari 2021 kl. 00.26 (CET)
I mallen ortsfakta tyskland för borgmästare t.ex Zell (Q187503) som för P6 (regeringschef ) använder Thomas Schwarzfischer (Q58334408) innan jag ändrade detta i Q58334408. Maundwiki (diskussion) 20 februari 2021 kl. 01.31 (CET)
@Maundwiki: Jag ser inget fel. När jag ogjorde ditt tillägg av svensk etikett så visas namnet för Borgmästare ändå som det ska i faktaboxen i artikeln Zell, Cham. Det beror på att tyska är ett av "fallback-språken" som används när svensk etikett saknas. Artikeln hamnar dock i kategorierna Kategori:Wikidataetiketter på tyska och Kategori:Wikidataetiketter på främmande språk för egenskapen P6, men det är ju rätt.
--Larske (diskussion) 20 februari 2021 kl. 01.55 (CET)
@Lareske: Du har rätt, provade i Berg bei Neumarkt in der Oberpfalz (Q506943). Har gjort ändringen i personobjektet i flera veckor men kanske när jag först trodde jag såg det det var något annat problem. Tack för hjälpen. Maundwiki (diskussion) 20 februari 2021 kl. 14.16 (CET)
Modul Wikidata2 ska kunna plocka godtyckligt språk, om det är det enda som finns. Även om inget språk är angivet ska ändå något skrivas ut, om så bara qid. 62 osv (diskussion) 20 februari 2021 kl. 21.09 (CET)

{{faktamall SOU}}[redigera | redigera wikitext]

Den här mallen: {{faktamall SOU}}, borde vara en WD-mall, tycker jag. Gå in på diskussionsidan till mallen {{faktamall SOU}} och säg bu eller bä.--LittleGun (diskussion) 20 februari 2021 kl. 22.59 (CET)

Sveriges demografi, procentuell förändring av folkmängd per kommun och län under 2020 - ett sätt att presentera data som finns i Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Vet inte om det här är rätt plats, kanske vi skulle ha en sida för olika exempel på hur man kan presentera data som finns i Wikidata. Kartor är ju bilder som är trevliga om man snabbt vill ha en överblick utan att behöva dyka ner i detaljerade tabeller.

I veckan har SCB presenterat folkmängderna per 31 december 2020 för Sveriges kommuner och län. På de zoombara kartorna nedan visas den procentuella förändringen under det senaste året.

Länk till fråga som ger en tabell över folkmängden 2019 och 2020 per kommun. Länk till fråga som ger en tabell över folkmängden 2019 och 2020 per län.
De kommuner som haft störst procentuell ökning under 2020 är:

De kommuner som haft störst procentuell minskning under 2020 är:

De län som haft störst procentuell ökning under 2020 är:

De län som haft störst procentuell minskning under 2020 är:

Kartor med färgkodning av den procentuella förändringen av folkmängd
(det kan ta en stund innan kartorna visas)
Procentuell befolkningsförändring i Sveriges kommuner under 2020.
Procentuell befolkningsförändring i Sveriges län under 2020.
Färgkodning:   -3 %    -2 %    -1 %    ±0 %    +1 %    +2 %    +3 %    +4 %   Färgkodning:   -0,3 %    ±0 %    +0,3 %    +0,6 %    +0,9 %    +1,2 %  

--Larske (diskussion) 25 februari 2021 kl. 09.13 (CET)

Jag har inga prblem med att det läggs här. Men undersidor till Wikipedia:Projekt Wikipedias användning av Wikidata skulle kanske vara ett bra ställe att sammanställa. Typ Wikipedia:Projekt Wikipedias användning av Wikidata/inspo#Befolkningsökning presenterad med karta LittleGun (diskussion) 25 februari 2021 kl. 09.51 (CET)

Skapa Wikidataobjekt[redigera | redigera wikitext]

I vänstermenyn, längst ner i "avdelningen" verktyg finns länken "Wikidata-objekt" i artiklar som har ett anslutet Wikidataobjekt. Är det möjligt (rimligt/korkat/fiffigt/skitsvårt/etc) att när wikidata-objekt för en artikel saknas ha länken "Skapa Wikidataobjekt" där? (När inget Wikidataobjekt finns ingen länk eller text)

Nu är det tomt, och är man ovan (och det är jag) så är det trassligt att först:

leta efter länken "Wikidata-objekt" för att konstatera att den inte finns, vilket är bökigt eftersom man inte kommer ihåg var den inte ska finnas. Sen leta upp Wikidata och skapa nytt objekt, och trassla sig tillbaka för vad hette den igen, och sen tillbaks för vad är en bra beskrivning nu när etiketten är fixad. Det vore toppen om länken gick till Wikidatas "Skapa ett nytt objekt" [2].

Jag kan förstå om det verkar virrigt, men det är så det blir för mig varje gång jag kommer till en ny artikel, eller skapar en ny artikel, som inte har Wiki-dataobjekt anslutet och jag kommer ihåg att det är en uppgift som ska fixas. Jag har full förståelse för om det är lättare att istället ändra på mig, eller befria mig från att lägga till Wikidataobjekt (vilket nästan är konsekvensen redan).--LittleGun (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.07 (CET)

Det är fullt möjligt, men det är väl en avvägning av hur mycket direktlänkar som ska finnas som default. Den som ofta (så att det ska gå snabbt) eller sällan (så att man glömt hur), från något annat ställe på Internet än Wikidata, till exempel från Wikipedia, vill komma direkt till sidan för att skapa ett nytt objekt i Wikidata kan enkelt lägga in ett bokmärke med den här länken i sin webbläsare och ge detta bokmärke en egen plats och en valfri etikett, till exempel Skapa WD-obj, i Bokmärkesfältet.
--Larske (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.35 (CET)
Japp, och det gäller alla länkar som finns i vänstermenyn, så på så vis behövs dom inte. Poängen här är att länken finns när objektet finns. Jag måste alltså först leta efter länken, konstatera att jag inte kan hitta den, anta att den därför inte finns, sen leta upp min egenskapade länk. LittleGun (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.44 (CET)
Instämmer med LittleGun. Jag har som tanke att börja få fler erfarna att lägga in det mest elementära i Wikidata (börjar med Anhn nästa vecka) och allt som gör början enklare uppskattas.Yger (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.49 (CET)
Även om det inte finns något Wikidataobjekt som är kopplat till svwp-artikeln, kan det mycket väl redan finnas ett Wikidataobjekt som är lämpligt att koppla till svwp-artikeln. Så om man inte är 100 procent säker på att det behöver skapas ett nytt objekt, måste man väl ändå in och titta i Wikidata om det möjligen redan finns ett passande objekt. Och när man funnit att det inte finns, då är man ju redan i Wikidata och har länken för att skapa ett nytt objekt i vänstermenyn där. Hoppar man över kontrollen om det redan finns ett objekt i Wikidata, bäddar man för problem eftersom de två objekten, det som redan fanns och det nyskapade senare kommer att behöva slås ihop.
--Larske (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.53 (CET)
Sant, bättre att man kommer till Wikidatas huvudsida då.--LittleGun (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.55 (CET)
Eller åtminstonde texten "Wikidataobjekt ej anslutet" så man slipper leta efter något som inte finns.-- LittleGun (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.56 (CET)
Fast det där med att kolla står redan som info i "Skapa ett nytt objekt" så varför inte gå dit direkt. LittleGun (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.59 (CET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Med följande rader i din commons.js kommer länken Skapa Wikidata-objekt att läggas in efter länken Sidinformation i avsnittet Verktyg i vänstermenyn för sidor som inte är kopplade till något Wikidataobjekt. Du kan väl prova och om det fungerar som önskat kan vi göra detta till en valbar finess.

$( function() {
if ($("#t-wikibase").length==0) {$("#t-info").after('<li id="#t-wikibase"><a href="https://www.wikidata.org/wiki/Special:NewItem">Skapa Wikidata-objekt</a></li>')}	
})

--Larske (diskussion) 25 februari 2021 kl. 15.35 (CET)

Tack! Det ska bli spännande. Det kan som sagt dröja ett tag innan jag får behovet.--LittleGun (diskussion) 25 februari 2021 kl. 15.42 (CET)