Wikipedia:Wikidatafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kontakta Wikipedia
Frågor

Bildfrågor · Faktafrågor · Fikarummet · Persondatafrågor · Vanliga frågor · Wikidatafrågor · Wikipediafrågor · Översättningsfrågor

Kontakt

Anmäl ett fel · Bybrunnen · Faddrar · IRC-chatt · Kontakt · Pressfrågor · Wikipedia i media · Wikiträffar

 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WD
Bluegradient1.svg
Wikidatafrågor
Frågor om hur Wikidata fungerar
Wikidata-logo.svg
Vikning av mappar för datalagring 1917.

Här går det att ställa frågor om hur Wikidata fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikidata på:

I sämsta fall får du inget svar, i bästa fall får du ett eller en hänvisning någonstans.

Victor Axelsson (Q23989182)[redigera | redigera wikitext]

Har omdirigerat Victor Axelsson till Victor Axelson då det är samma person. Vad nu göra med Wikidatas Victor Axelsson? -- KlasHass (diskussion) 12 februari 2021 kl. 16.49 (CET)

Jag tog bort artikeln (dvs omdirigeringen) från Victor Axelson (Q23989182) och gjorde sedan en "merge" med Victor Axelson (Q18237517). --北山 Kitayama (diskussion) 12 februari 2021 kl. 16.55 (CET)
Tack så mycket. -- KlasHass (diskussion) 12 februari 2021 kl. 17.26 (CET)

Ola Billgren[redigera | redigera wikitext]

Wikidatarutan kommer inte upp hos mig i denna artikel. Är det bildlänksmallen som hindrar? -- KlasHass (diskussion) 13 februari 2021 kl. 09.44 (CET)

Ja, så är det. Finessen som lägger till {{Faktamall biografi WD}} i personartiklar, lägger inte in faktarutan om det redan finns någon "infobox" i artikeln och den ruta som mallen {{Bildlänk}} skapar är en "infobox".
Men lägg in koden {{Faktamall biografi WD}} först i artikelns wikitext så kommer faktarutan att dyka upp i artikeln. --Larske (diskussion) 13 februari 2021 kl. 09.52 (CET)
Tack för förklaringen och tipset. -- KlasHass (diskussion) 13 februari 2021 kl. 10.30 (CET)

Etikett[redigera | redigera wikitext]

Om inte personen har svensk eller engelsk etikett kommer inget från wikidata med modulen Wikidata2. Varför inte även från tyska (i mina fall en tysk person men Tyskland finns inte i wikidataobjektet), franska etc? Skulle det hjälpa att ha Tyskland i personens objekt? Maundwiki (diskussion) 19 februari 2021 kl. 23.42 (CET)

Kan du ge ett exempel på något sådant Wikidataobjekt och var och hur Wikidata2 används med det oönskade resultatet att "inget kommer".
--Larske (diskussion) 20 februari 2021 kl. 00.26 (CET)
I mallen ortsfakta tyskland för borgmästare t.ex Zell (Q187503) som för P6 (regeringschef ) använder Thomas Schwarzfischer (Q58334408) innan jag ändrade detta i Q58334408. Maundwiki (diskussion) 20 februari 2021 kl. 01.31 (CET)
@Maundwiki: Jag ser inget fel. När jag ogjorde ditt tillägg av svensk etikett så visas namnet för Borgmästare ändå som det ska i faktaboxen i artikeln Zell, Cham. Det beror på att tyska är ett av "fallback-språken" som används när svensk etikett saknas. Artikeln hamnar dock i kategorierna Kategori:Wikidataetiketter på tyska och Kategori:Wikidataetiketter på främmande språk för egenskapen P6, men det är ju rätt.
--Larske (diskussion) 20 februari 2021 kl. 01.55 (CET)
@Lareske: Du har rätt, provade i Berg bei Neumarkt in der Oberpfalz (Q506943). Har gjort ändringen i personobjektet i flera veckor men kanske när jag först trodde jag såg det det var något annat problem. Tack för hjälpen. Maundwiki (diskussion) 20 februari 2021 kl. 14.16 (CET)
Modul Wikidata2 ska kunna plocka godtyckligt språk, om det är det enda som finns. Även om inget språk är angivet ska ändå något skrivas ut, om så bara qid. 62 osv (diskussion) 20 februari 2021 kl. 21.09 (CET)

{{faktamall SOU}}[redigera | redigera wikitext]

Den här mallen: {{faktamall SOU}}, borde vara en WD-mall, tycker jag. Gå in på diskussionsidan till mallen {{faktamall SOU}} och säg bu eller bä.--LittleGun (diskussion) 20 februari 2021 kl. 22.59 (CET)

Sveriges demografi, procentuell förändring av folkmängd per kommun och län under 2020 - ett sätt att presentera data som finns i Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Vet inte om det här är rätt plats, kanske vi skulle ha en sida för olika exempel på hur man kan presentera data som finns i Wikidata. Kartor är ju bilder som är trevliga om man snabbt vill ha en överblick utan att behöva dyka ner i detaljerade tabeller.

I veckan har SCB presenterat folkmängderna per 31 december 2020 för Sveriges kommuner och län. På de zoombara kartorna nedan visas den procentuella förändringen under det senaste året.

Länk till fråga som ger en tabell över folkmängden 2019 och 2020 per kommun. Länk till fråga som ger en tabell över folkmängden 2019 och 2020 per län.
De kommuner som haft störst procentuell ökning under 2020 är:

De kommuner som haft störst procentuell minskning under 2020 är:

De län som haft störst procentuell ökning under 2020 är:

De län som haft störst procentuell minskning under 2020 är:

Kartor med färgkodning av den procentuella förändringen av folkmängd
(det kan ta en stund innan kartorna visas)
Procentuell befolkningsförändring i Sveriges kommuner under 2020.
Procentuell befolkningsförändring i Sveriges län under 2020.
Färgkodning:   -3 %    -2 %    -1 %    ±0 %    +1 %    +2 %    +3 %    +4 %   Färgkodning:   -0,3 %    ±0 %    +0,3 %    +0,6 %    +0,9 %    +1,2 %  

--Larske (diskussion) 25 februari 2021 kl. 09.13 (CET)

Jag har inga prblem med att det läggs här. Men undersidor till Wikipedia:Projekt Wikipedias användning av Wikidata skulle kanske vara ett bra ställe att sammanställa. Typ Wikipedia:Projekt Wikipedias användning av Wikidata/inspo#Befolkningsökning presenterad med karta LittleGun (diskussion) 25 februari 2021 kl. 09.51 (CET)

Skapa Wikidataobjekt[redigera | redigera wikitext]

I vänstermenyn, längst ner i "avdelningen" verktyg finns länken "Wikidata-objekt" i artiklar som har ett anslutet Wikidataobjekt. Är det möjligt (rimligt/korkat/fiffigt/skitsvårt/etc) att när wikidata-objekt för en artikel saknas ha länken "Skapa Wikidataobjekt" där? (När inget Wikidataobjekt finns ingen länk eller text)

Nu är det tomt, och är man ovan (och det är jag) så är det trassligt att först:

leta efter länken "Wikidata-objekt" för att konstatera att den inte finns, vilket är bökigt eftersom man inte kommer ihåg var den inte ska finnas. Sen leta upp Wikidata och skapa nytt objekt, och trassla sig tillbaka för vad hette den igen, och sen tillbaks för vad är en bra beskrivning nu när etiketten är fixad. Det vore toppen om länken gick till Wikidatas "Skapa ett nytt objekt" [1].

Jag kan förstå om det verkar virrigt, men det är så det blir för mig varje gång jag kommer till en ny artikel, eller skapar en ny artikel, som inte har Wiki-dataobjekt anslutet och jag kommer ihåg att det är en uppgift som ska fixas. Jag har full förståelse för om det är lättare att istället ändra på mig, eller befria mig från att lägga till Wikidataobjekt (vilket nästan är konsekvensen redan).--LittleGun (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.07 (CET)

Det är fullt möjligt, men det är väl en avvägning av hur mycket direktlänkar som ska finnas som default. Den som ofta (så att det ska gå snabbt) eller sällan (så att man glömt hur), från något annat ställe på Internet än Wikidata, till exempel från Wikipedia, vill komma direkt till sidan för att skapa ett nytt objekt i Wikidata kan enkelt lägga in ett bokmärke med den här länken i sin webbläsare och ge detta bokmärke en egen plats och en valfri etikett, till exempel Skapa WD-obj, i Bokmärkesfältet.
--Larske (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.35 (CET)
Japp, och det gäller alla länkar som finns i vänstermenyn, så på så vis behövs dom inte. Poängen här är att länken finns när objektet finns. Jag måste alltså först leta efter länken, konstatera att jag inte kan hitta den, anta att den därför inte finns, sen leta upp min egenskapade länk. LittleGun (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.44 (CET)
Instämmer med LittleGun. Jag har som tanke att börja få fler erfarna att lägga in det mest elementära i Wikidata (börjar med Anhn nästa vecka) och allt som gör början enklare uppskattas.Yger (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.49 (CET)
Även om det inte finns något Wikidataobjekt som är kopplat till svwp-artikeln, kan det mycket väl redan finnas ett Wikidataobjekt som är lämpligt att koppla till svwp-artikeln. Så om man inte är 100 procent säker på att det behöver skapas ett nytt objekt, måste man väl ändå in och titta i Wikidata om det möjligen redan finns ett passande objekt. Och när man funnit att det inte finns, då är man ju redan i Wikidata och har länken för att skapa ett nytt objekt i vänstermenyn där. Hoppar man över kontrollen om det redan finns ett objekt i Wikidata, bäddar man för problem eftersom de två objekten, det som redan fanns och det nyskapade senare kommer att behöva slås ihop.
--Larske (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.53 (CET)
Sant, bättre att man kommer till Wikidatas huvudsida då.--LittleGun (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.55 (CET)
Eller åtminstonde texten "Wikidataobjekt ej anslutet" så man slipper leta efter något som inte finns.-- LittleGun (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.56 (CET)
Fast det där med att kolla står redan som info i "Skapa ett nytt objekt" så varför inte gå dit direkt. LittleGun (diskussion) 25 februari 2021 kl. 13.59 (CET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Med följande rader i din commons.js kommer länken Skapa Wikidata-objekt att läggas in efter länken Sidinformation i avsnittet Verktyg i vänstermenyn för sidor som inte är kopplade till något Wikidataobjekt. Du kan väl prova och om det fungerar som önskat kan vi göra detta till en valbar finess.

$( function() {
if ($("#t-wikibase").length==0) {$("#t-info").after('<li id="#t-wikibase"><a href="https://www.wikidata.org/wiki/Special:NewItem">Skapa Wikidata-objekt</a></li>')}	
})

--Larske (diskussion) 25 februari 2021 kl. 15.35 (CET)

Tack! Det ska bli spännande. Det kan som sagt dröja ett tag innan jag får behovet.--LittleGun (diskussion) 25 februari 2021 kl. 15.42 (CET)
Tack igen, Larske. Jag tycker den är bra. Det finns lite cache-problematik, och eftersom folk är snabba hinner ett Wikidata-objekt anlutas eller skapas och jag upptäcker att det är klart, först efter ett tag, under mitt arbete att ansluta eller skapa. Men det är ju inte knappens fel. Jag bytte namn från "skapa ett Wikidata-objekt" till "Anslut Wikidata-objekt". Klart användbart, och jag tycker absolut det ska vara default om vi anser att ansluta Wikidata-objekt är något som hör till artikelskapande. EnWP verkar inte heller ha en sån funktion. Är det någon som vet om de avböjt samma förslag? LittleGun (diskussion) 28 februari 2021 kl. 14.54 (CET)
Jag förstår inte varför det skulle vara standard. Det är minst lika enkelt som det är nu, enligt min personliga uppfattning. Så jag efterlyser ett sätt att slippa det om det skall införas för alla. Tostarpadius (diskussion) 10 mars 2021 kl. 20.38 (CET)
Tostarpadius: Det kan jag inte tänka mig är några problem att ordna. Men av ren nyfieknhet: Jag förstår inte hur det kan vara lättare att hitta en länk som inte finns än att hitta en länk som finns. Hur gör du för att säkerställa att Wikidata-objekt behövs och sedan vid behov ta dig till Wikidata?--LittleGun (diskussion) 11 mars 2021 kl. 08.49 (CET)
En vanlig sökning på denna språkversion visar om det redan finns ett objekt. Annars går jag till Wikidata och skapar ett. Lätt som en plätt! Jag har för övrigt upptäckt mängder av dubbletter på detta enkla sätt och därefter kunnat slå ihop dem med hjälp av "merge"-funktionen. Tostarpadius (diskussion) 11 mars 2021 kl. 18.58 (CET)
Bättre än att ha en länk till att skapa ett objekt vore att ha en länk direkt till en sökning på Wikidata. Finns det inget objekt får man ju då upp ett förslag om att skapa det och man sparar en himla massa klick. En sökning måste ju ändå göras innan objekt skapas, så varför inte få stöd med det på en gång? Ainali diskussionbidrag 10 mars 2021 kl. 21.35 (CET)

Något som:

$( function() {
if ($("#t-wikibase").length==0) {$("#t-info").after('<li id="#t-wikibase"><a href="https://www.wikidata.org/w/index.php?title=Special:Search&profile=advanced&fulltext=1&search=' + mw.config.get( 'wgTitle' ) + '">Sök efter Wikidata-objekt</a></li>')}	
})

menar jag. Ainali diskussionbidrag 10 mars 2021 kl. 21.52 (CET)

Ainali: Jag tyckte det var en bra idé, så jag gjorde en finess för söklänk på oanslutna sidor. Den gör i stort sett samma sak som du skrev, med två skillnader:
 1. Länk- och hovertext är på engelska som standard, och blir till svenska om användaren har svenska som användarspråk (likt många andra finesser jag har gjort)
 2. MediaWiki:Gadget-SearchWikidataUnconnected.js använder MediaWiki:WikidataConnectionRequirements.json. På JSON-sidan deklareras vilka namnrymder och innehållsmodeller som länken ska läggas till i. Det här gör alltså att länken inte läggs till på användarsidor, diskussionssidor, CSS-sidor, JavaScript-sidor, TemplateStyles-sidor, Flow-sidor, MassMessage-sidor, etc.
Finns längst ned på Special:Inställningar#mw-prefsection-gadgets. Nirmos (diskussion) 11 mars 2021 kl. 01.59 (CET)
User:Ainali, User:Nirmos, User:Larske: Jag bytte till Ainalis kod, det blev mycket bättre för det är bättre att hamna på söksidan eftersom den kan finnas och att söka först är viktigt. Jag kunde testa den med detsamma. Cacheproblematioken kvarstå, men det är som sagt inte länkens fel. Jag fattar inte riktigt Nirmos finess; ska jag ta bort Ainalis/Larskes kod från min commons.js först? Hur lägger jag till/aktiverar finessen? LittleGun (diskussion) 11 mars 2021 kl. 09.00 (CET)
Ja, ta bort den kod du har i din egen common.js om du ska använda finessen. Du aktiverar finessen genom att klicka på länken som står sist i Nirmos inlägg ovan, sätter en bock i sista rutan och trycker på knappen "Spara". Larske (diskussion) 11 mars 2021 kl. 09.14 (CET)
OK, finessen gjorde två saker annorlunda:
 • Jag har någon annan finess som skapar QR-koden för artiklarna, där QR-koden läggs i verktygsmenyn. "Wikidata-objekt-länken" ligger över denna. Larske/Ainalis kod lade "Sök Wikidata objekt-länken" över denna. Med den här finessen hamnar den under.
 • Den här sidan, sidan "Wikipedia:Wikidatafrågor", har inget Wikidata-objekt. Med finessen så skapas den, men vid klick kommer man inte tikl Wikidata-sök, utan Wikipedia-sök. Det gäller inte för artiklar i namnrymden, då kom jag till Wikidata-sök.
-- LittleGun (diskussion) 11 mars 2021 kl. 10.00 (CET)
Grymt bra spanat, LittleGun! Fixat i Special:Diff/48992514. Tack så mycket! Nirmos (diskussion) 11 mars 2021 kl. 10.48 (CET)

Årtal med färre än fyra siffror[redigera | redigera wikitext]

I Karl den store visas årtal med en nolla framför årtalet i {{faktamall biografi WD}}. Exempelvis blir år 768 till 0768. Jag har för mig att detta diskuterats någonstans innan, men hittar inte. Finns det något vi kan göra åt detta? Mvh ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 28 februari 2021 kl. 00.06 (CET)

Se malldiskussionssidan. --Larske (diskussion) 28 februari 2021 kl. 06.11 (CET)
Den diskussionen tvärdog, och besvarar inte GeMets fråga. Jag vill påstå att det är direkt felaktigt att ange nolla framför en, två och tre-siffriga årtal. Går det att göra något? LittleGun (diskussion) 28 februari 2021 kl. 14.56 (CET)

Halva referenser från Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Jag har sett att WD-mallar iband infogar trasiga referenser i artiklar. Till exempel i artikeln Charles Bukowski där not nummer 4 (NY times) finns med i referenslistan, men värdet och andra halvan av noten skrivs inte ut i faktamallen. Värdet är inte bortkommenterat i HTML-koden eller med CSS/JS och jag kan inte heller se någonting i de mallar eller moduler som används. Värdet som skulle skrivas ut är sysselsättning→författare (mellan journalist och kolumnist).

Jag har stött på det här felet i ungefär var 500:e artikel jag tittat på under de senaste månaderna.

/ Autom (diskussion) 10 mars 2021 kl. 20.00 (CET)

Min knärycksreaktion är att det har att göra med

function komprimera(a, c, yrke)
	if not a or #a == 0 then 
		return ''
	end
	if not test(yrke, a) then
		return a
	end
	local b = {}
	for i, j in pairs(a) do
		if not test2(j.item, c) then
			table.insert(b, j)
		end
	end
	return b
end

och

a = komprimera(a, {'Q482980', 'Q15980158', 'Q3745071', 'Q18844224', 'Q6625963'}, 'Q36180') -- författare

i Modul:Faktamall biografi WD/Aux, men jag har inte helt dechiffrerat alviskan än. Nirmos (diskussion) 10 mars 2021 kl. 20.33 (CET)

Jag tror att koden betyder: "Om skribent finns, skriv inte ut författare". Nirmos (diskussion) 10 mars 2021 kl. 21.00 (CET)
...vilket skulle rimma ganska bra med att skribent (Q36180) är underklass till (P279) författare (Q482980). Ser ut att följa samma princip som WP:Överkategorisering, alltså. Nirmos (diskussion) 10 mars 2021 kl. 21.07 (CET)
Ah, jag antog bara att det var Wikidata2 som vanligt och började nysta där istället. /Autom (diskussion) 10 mars 2021 kl. 22.47 (CET)

Särskrivning i egenskap[redigera | redigera wikitext]

Är det möjligt att hitta alla egenskaper vars svenskspråkiga etikett innehåller något av följande

 1. " identifikator"
 2. " identifierare"
 3. " id",
 4. " Id"
 5. " ID"

? Nirmos (diskussion) 17 mars 2021 kl. 03.37 (CET)

Här är alla som innehåller något av de fem varianterna: [2] För bara de som är särskrivna: [3]. Matchar det vad du var ute efter? Belteshassar (diskussion) 17 mars 2021 kl. 05.17 (CET)
Tack så mycket! Ja, den andra sökningen ser väldigt bra ut, men om strängen börjar med "id" så kan det inte vara någon särskrivning med "id" (då inkluderas legitima etiketter som id i CIQUAL2017 (P4696) och identifierare i "Flags of the World" (P3089)). Jag fixade det och lade även till "identitet" där också: [4]. Skulle sökningen snabbas upp genom att bara kolla på egenskaper med datatypen external-id? Verkar ta mellan 15 och 20 sekunder just nu. Nirmos (diskussion) 17 mars 2021 kl. 06.40 (CET)
Sökningen verkar också inkludera samma egenskap flera gånger. Till exempel visas TV Tropes-identifierare (P6839) två gånger för mig. Nirmos (diskussion) 17 mars 2021 kl. 06.49 (CET)
...vilket kanske är för att alias ibland räknas som etikett? Nirmos (diskussion) 17 mars 2021 kl. 06.51 (CET)
Alias finns just för sökningarnas skull. Ändrar du en etikett, lägg gärna in den gamla som alias, annars kommer vi som vant oss vid ett namn få svårt hitta rätt egenskap när vi redigerar objekt. 62 osv (diskussion) 17 mars 2021 kl. 07.39 (CET)
Jag tror inte att det är ett problem. Det här handlar enbart om externa identifierare som främst läggs in av robotar. Den autocomplete som finns när man lägger till eller ändrar ett uttalande gör problemet mindre. Sedan uppdateras länkar till objekt och egenskaper i redigeringskommentarer retroaktivt på Wikidata. Ta till exempel d:Special:Diff/407027737 från 2016. Då var etiketten för P698 "PubMed ID". Nu ändrade jag det till "PubMed-ID", men redigeringskommentaren från 2016 har uppdaterats. Den autocomplete som finns faller även tillbaka på engelska, så även om någon som har svenska som användarspråk skriver "PubMed ID" så fungerar det. Nirmos (diskussion) 17 mars 2021 kl. 08.13 (CET)
Nja, rdfs:label ska bara ge etiketten inte alias. Men det jag tror händer är att det finns flera vägar från metadata om Wikidatas egenskaper (Q18616576) till egenskapen i fråga. Borde gå att lösa med SELECT DISTINCT. Belteshassar (diskussion) 17 mars 2021 kl. 07.45 (CET)
Ja, det var inte alias som gjorde att det blev fel. Jag fick upp nu upp BD Gest' author-ID (P5491) två gånger. Nirmos (diskussion) 17 mars 2021 kl. 08.13 (CET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Här är en annan fråga som inte bygger på metadata om Wikidatas egenskaper (Q18616576) utan som listar alla egenskaper om har de olika varianterna av "id" i den svenskspråkiga etiketten och som även listar vilken som är egenskapens "propertyType". Av de 1 316 egenskaperna är alla utom 8 av typen "ExternalId", se fråga 1 nedan. Med tanke på trådrubriken kanske "id" i början av etiketten eller "id" som föregås av "-" inte ska räknas med. Då blir det bara 33 egenskaper kvar och alla är av typen "ExternalId", se fråga två nedan.

 • Länk till fråga som listar egenskaper vars svenska etikett innehåller olika varianter av id/identifikator/... tillsammans med deras "propertyType".
 • Länk till fråga som listar egenskaper enligt förra frågan men enbart om "id" föregås av ett blanktecken. Id i början av etiketter liksom id som föregås av "-" är alltså inte med.

--Larske (diskussion) 17 mars 2021 kl. 08.45 (CET)

Ändrad egenskapsetikett på konstig plats i bevakningslistan[redigera | redigera wikitext]

Nirmos ändrade nyss etiketten för egenskapen TORA-ID (P4820) och det dyker upp i min bevakningslista här på svenska Wikipedia som en ändring av Wikipediadiskussion:Projekt svenska församlingar. Jag har slagit på Wikidata-redigeringar i bevakningslistan, men jag förstår inte kopplingen till den diskussionssidan. Vad är det här för svart magi? Belteshassar (diskussion) 17 mars 2021 kl. 10.24 (CET)

Svarar på min egen fråga, men är systemet så smart att det känner av att mallen {{P}} hämtar etiketten som har ändrats? Belteshassar (diskussion) 17 mars 2021 kl. 10.30 (CET)
Belteshassar: Om du öppnar vilken sida som helst i redigeringsläget, så ser du längst ned på sidan "Wikidata-entiteter som används på denna sida" (du kan klicka på den för att fälla ut den, om den är ihopfälld). Den är mellan diakriterna och "Mallar som används på den här sidan:". På Wikipediadiskussion:Projekt svenska församlingar är en rad där "TORA-ID: Etikett: ⧼lang⧽, Etikett: sv, Uttalande: P1630" om det hjälper. Det går också att klicka på "Sidinformation" i sidomenyn. Nirmos (diskussion) 17 mars 2021 kl. 11.39 (CET)

År 0376, igen[redigera | redigera wikitext]

Se WP:Anmäl ett fel. WD mallar som innehåller 3 siffriga årtal, till exempel 376 e.Kr, visar 0376 e.Kr. Är det ett svårt/orimligt att ändra så att den bara visar tre siffror menar jag att WD-mallen inte jan användas för årtal som har färre än fyra siffror.--LittleGun (diskussion) 29 mars 2021 kl. 10.35 (CEST)

Jag skrev "igen", men jag kan inte hitta den förra diskussionen. Jag tror den bara rann ut i sanden, eller så minns jag fel, och det finns inget "igen". LittleGun (diskussion) 29 mars 2021 kl. 10.40 (CEST)
Här:[5], var det. Gemet hade länkat. LittleGun (diskussion) 29 mars 2021 kl. 10.42 (CEST)

Födelsedsata före 1000[redigera | redigera wikitext]

Enligt dokumentationen till mallen {{Faktamall biografi WD}} läses inte födelsedata ut för biograferade före år 1000. Det diskuteras lite här: [6]. Det hade något att göra med kalenderförvirring (juliansk och gregoriansk). Det skapar massor av frågor hos mig. Till att börja med gäller det fortfarande? Det borde väl i så fall gälla andra årtals/datumangivelser i mallen också?--LittleGun (diskussion) 29 mars 2021 kl. 14.58 (CEST)

Att inte hämta några födelse- eller dödsdatum alls före år 1000 är en begränsning som las in i mallen {{Wikidatadatum}} av Väsk i november 2016. En notering om denna begränsning, den du hänvisar till ovan, las in i dokumentationen för mallen {{Faktamall biografi WD}} i december 2016. Begränsningen gäller dock bara för den biograferades födelsedatum (P569) och dödsdatum (P570), men inte för till exempel födelsedatum (P569) för den biograferade personernas barn (P40), en funktion som las in i {{Faktamall biografi WD}} av Innocent bystander i november 2015 och inte heller för andra datum som inte använder mallen {{Wikidatadatum}}.
Jag tror inte att begränsningen vid år 1000 hade något med olika kalendrar att göra, för detta finns helt andra datum som är olika för olika länder, se {{Wikidatadatumgräns}}, men kan ha att göra med det här med att årtal alltid angavs med fyra siffror. När de inledande nollorna nu är borttagna är det kanske är det dags att ta bort begränsningen på prov och se om det dyker upp en massa problem med årtal före år 1000. Enstaka problem går ju som alltid att rätta genom att överrida data från Wikidata med lokala parametervärden på till exempel födelsedatum.
--Larske (diskussion) 29 mars 2021 kl. 16.47 (CEST)
Enligt länkad diskussion verkade det ha att göra med kalendertyp, att det ver oklart vad som lades in i Wikidata. Men det kanske är överspelat och hanterat på annat sätt, eller så var det aldrig någon issue.
Det verkar rimligt att testa slå på igen. Du var lite orolig för att ta bort nollorna kunde ställa till något annat, om det spelar någon roll kanske det är bättre att avvakta något (någon vecka?).
Vad jag tror kommer hända är att födelse och dödsdata kommer skilja sig en del mellan wikidata, och därmed faktarutan i artikeln, och artikelns brödtext. Är det bäst att hantera det adhoc? LittleGun (diskussion) 29 mars 2021 kl. 16.58 (CEST)
Ja gör så. Mallen var 2016 lite i betatestnivå. Men nu är den i full produktion, och att inte visa datum är orimligt. Problem som kan dyka upp får vi tar en i taget.Yger (diskussion) 29 mars 2021 kl. 17.25 (CEST)
@LittleGun: Kalenderproblematiken som nämns i den länkade diskussionen har som sagt ingenting med begränsningen att inte visa några födelse- eller dödsår före år 1000.
Om det uppstår olikheter mellan artikels brödtext och faktaruta (från Wikidata) är det ett tecken på att någondera, ibland båda, kan vara i behov av att korrigeras.
Vet inte om du följer kvalitetsmätningarna (kolumn Fakta), men vi har fortfarande ett 100-tal artiklar där det som står som födelse- och dödsdatum i artikelingressen inte stämmer överens med artikelns kategorisering i kategoriträden "Födda" och "Avlidna", se Kategori:Faktakoll 2020-11. Detta helt oberoende av Wikidata. Men det har minskat från omkring 2 000 avvikelser i slutet av november tack vare flitigt rättningsarbete av några deltagare i bland annat Månadens uppdrag (just nu ligger det som uppdrag #28). Larske (diskussion) 29 mars 2021 kl. 17.30 (CEST)
OK, jag uppfattade som att det motiverades icke-visning-födelse/dödsdatum med att det fanns en kalenderproblematik, [7]. Då missförstod jag.
Absolut, uppstår olikheter är det ett fel som ska rättas. Att det står olika kan leda till fmissel, och att ändra kommer inte att vara trivialt om det ska göras på Wikidata. Men det är ju synd att måla fan på väggen innan man rott honom iland. Jag är OK med att köra och ta problemen när de kommer, per Ygers förslag.
Jag kan tänka mig att en del artiklar har overridade parametrar. Går det att skapa en sån lista med och uppdrag med; "Använder WD-mall och har overridat födelse/dödsdatum"? LittleGun (diskussion) 29 mars 2021 kl. 18.12 (CEST)
Det skulle gå att lägga in dessa artiklar i åtgärdskategorier, men det är ju inte säkert att det i alla fall är något som ska åtgärdas. Men med Sök kan man skapa listor för artiklar där eventuella födelsedatum (P569) respektive dödsdatum (P570) från Wikidata överrids av lokala värden:
-- Larske (diskussion) 29 mars 2021 kl. 19.34 (CEST)
Anledningar till att artiklarna kommer med ovan är t.ex. WD tillagt i en mall som fanns, uppdateringar som införs i artiklar både på svwikipedia och andra språkversioner men ingen fixar wikidata, ny artikel och mall men mycket infört som om den inte är en WD mall. I de flesta fall vekar informationen på wikipedia var lika bra eller bättre än wikidata. Är det möjlig att göra en lista som visar skillnader mellan infoboxen (mallen, inte bara wd mallar) och wikidata? Om den blir för lång börja med svenskar eller de ovan men enbart de som har skillnader melan wikipedia och wikidata. Maundwiki (diskussion) 30 mars 2021 kl. 14.09 (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Några av artiklarna i sökresultaten ovan är "falska träffar" som beror på att parametern födelsedatum finns i ett bortkommenterat mallanrop av mallen {{Faktamall biografi}}. Jag har därför gjort en tabell som bara omfattar de artiklar som innehåller något värde på parametern födelsedatum i anropet av mallen {{Faktamall biografi WD}}.

Tabellen innehåller de svwp-artiklar som genom att ange ett lokalt värde för parametern födelsedatum i anropet av mallen {{Faktamall biografi WD}} överrider värdet på egenskapen födelsedatum (P569) i det Wikidataobjekt som är kopplat till artikeln.

För värdet av den lokala parametern har det omvandlats till ISO-format (ÅÅÅÅ-MM-DD). För värdet/värdena i Wikidataobjektet anges vilken rang de har, "orekommenderad" (deprecated), "normal" (normal) eller "föredragen"(preferred). Olikhet uppstår om det finns mer än ett värde med högsta rang eller om det enda värdet med högsta rang avviker från det lokala värdet i svwp-artikeln.

Det är totalt 845 artiklar i tabellen varav

 • 144 rader är markerade med Status = Olika. Detta innebär att överridandet har en effekt, men om det är det lokala värdet eller värdet i Wikidata som är det korrekta behöver undersökas i varje fall. Om värdet i Wikidata är felaktigt bör det rättas och därefter kan det lokala värdet i svwp-artikeln tas bort. Om det finns fler uppgifter, olika värden eller samma värde med olika precision, i Wikdata bör ett och endast ett av dessa ges "föredragen rang".
 • 701 rader är markerade med Status = Lika. Detta innebär att överridandet (i skrivande stund) inte har någon effekt. Det lokala värdet kan därför i dessa fall tas bort från mallanropet så att eventuella framtida rättningar i Wikidataobjektet kommer svwp-artikeln till del. Om det är troligt att värdet för födelsedatum (P569) i Wikidata har eller kommer att utsättas för ett redigeringskrig kan det dock vara lämpligt att behålla det lokala värdet.

Enstaka fall av "falska Olika" finns i tabellen. De kan bero på att värdet i mallanropet är av ett ovanligt format eller innehåller extra information som till exempel referenser, fullständigt födelsenamn eller uppgifter om nya och gamla stilen.

Hela tabellen finns här i Sandlådan

Om denna tabell kan komma till nytta kan jag senare göra en motsvarande tabell för artiklar som använder lokala dödsdatum i {{Faktamall biografi WD}}. Personartiklar som använder andra mallar kommer lite längre ner på prioritetslistan. När artikelkategoriseringarna stämmer med artikelingresserna, alltså när Kategori:Faktakoll 2020-11 har tömts, kan det kanske vara lämpligt att jämföra alla personartiklarnas kategoriseringar med avseende på Födda och Avlidna med födelsedatum (P569) och dödsdatum (P570) i Wikidata. --Larske (diskussion) 31 mars 2021 kl. 11.34 (CEST)

Jag gjorde en tabell även för födelsedatum.
Tabellen innehåller de svwp-artiklar som genom att ange ett lokalt värde för parametern dödsdatum i anropet av mallen {{Faktamall biografi WD}} överrider värdet på egenskapen dödsdatum (P570) i det Wikidataobjekt som är kopplat till artikeln.

För värdet av den lokala parametern har det omvandlats till ISO-format (ÅÅÅÅ-MM-DD). För värdet/värdena i Wikidataobjektet anges vilken rang de har, "orekommenderad" (deprecated), "normal" (normal) eller "föredragen"(preferred). Olikhet uppstår om det finns finns mer än ett värde med högsta rang eller om det enda värdet med högsta rang avviker från det lokala värdet i svwp-artikeln.

Det är totalt 1 084 artiklar i tabellen varav

 • 147 rader är markerade med Status = Olika. Detta innebär att överridandet har en effekt, men om det är det lokala värdet eller värdet i Wikidata som är det korrekta behöver undersökas i varje fall. Om värdet i Wikidata är felaktigt bör det rättas och därefter kan det lokala värdet i svwp-artikeln tas bort. Om det finns fler uppgifter, olika värden eller samma värde med olika precision, i Wikdata bör ett och endast ett av dessa ges "föredragen rang".
 • 937 rader är markerade med Status = Lika. Detta innebär att överridandet (i skrivande stund) inte har någon effekt. Det lokala värdet kan därför i dessa fall tas bort från mallanropet så att eventuella framtida ändringar i Wikidataobjektet kommer svwp-artikeln till del. Om det är troligt att värdet för dödsdatum (P570) i Wikidata har eller kommer att utsättas för ett redigeringskrig kan det dock vara lämpligt att behålla det lokala värdet.

Enstaka fall av "falska Olika" finns i tabellen. De kan bero på att värdet i mallanropet är av ett ovanligt format eller innehåller extra information som till exempel referenser eller uppgifter om nya och gamla stilen.

Hela tabellen finns här i Sandlådan

--Larske (diskussion) 2 april 2021 kl. 14.08 (CEST)

Födelseårhundrande[redigera | redigera wikitext]

Nedflyttat från ovanstående, eftersom det är en annan brist som behöver uppmärksammas och åtgärdas i t ex {{Faktamall biografi WD}}.LittleGun (diskussion) 30 mars 2021 kl. 07.04 (CEST)

I Hindrich Hasenberger översätter modelen 1600-talet från wikidata och presenterar det som 1600 (exakt) inte 1600-talet. Det är en anledning till att ha datum i mallen. Maundwiki (diskussion) 30 mars 2021 kl. 01.13 (CEST)

Det borde kunna hanteras av mallen ändå. Kanske är det felinlagt i Wikidata; det kanske finns någon bättre property än fördelsedatum om inte år är känt?
Det snyggaste vore om det gick att få till:
 • Levnadstid: 1600-talet; när både födelseår och dödsår är okänt, men århundrande känt
 • Levnadstid: 1600- och 1700-talet; när både födelseår och dödsår är okänt, men fötts ett århundande och dött ett annat om det är känt.
 • Levnadstid: 1600-talet, om bara ett av åren är kända
-- LittleGun (diskussion) 30 mars 2021 kl. 07.13 (CEST)
Egenskaperna födelsedatum (P569) och dödsdatum (P570) är inte inlagda som avsett i Hindrich Hasenberger (Q73035503). De är inlagda med precisionen årtionde och inte århundrade. Det blir tyvärr det förslag man får om man skriver "1600-talet" i inmatningsrutan. Vill man ha precisionen århundrade får man ändra det manuellt. Hade de varit inlagda med precisionen århundrade, som nog var tanken, hade de inte alls visats av mallen.
På grund av de oklarheter som finns vad gäller tidsangivelse av århundraden i Wikidata i de olika gränssnitt som används för inmatning till Wikidata finns det massor av objekt som har fått fel århundrade och därför har vi i {{Faktamall biografi WD}} infört en spärr som gör att födelsedatum och dödsdatum med lägre precision än årtionde (precision=8) ignoreras. För dessa behöver man alltså göra som i Hindrich Hasenberger och använda lokala värden på parameterarna födelsedatum och dödsdatum om man inte kan hitta de exakta årtalen och stoppa in dem i Wikidataobjektet. Att använda tidsangivelser med precisionen århundrade (7) från Wikidata är helt enkelt för riskabelt.
För den som vill grotta ner sig i problematiken finns följande trådar från 2018 att läsa:
Kanske det finns något senare, men det är inget som jag känner till.
-- Larske (diskussion) 30 mars 2021 kl. 07.56 (CEST)
Jaha, vad trist. Jag antar att precisionen är automatisk; att den förutsätter att 1600-talet är 1600-talets 00-tal? Vore det en separat flagga skulle det ju bara vara att ändra precisionen.
Jag blir fortfarande förvånad över att man ska bli besviken på Wikidata och våra möjliheter att hantera vad som synes vara ganska enkel data. Det var fest igår när nollorna kunde tas bort, men idag gick man på pumpen igen.
Lägga till parametern "Levnadstid" i mallen ändå? Så att man kan skriva "Levnadstid: 1600-talet" istället för "Född:1600-talet, Död: 1600-talet" i mallen? LittleGun (diskussion) 30 mars 2021 kl. 08.09 (CEST)
Det är en separat flagga, men förslaget man får när man skriver in "1600-talet" är alltså 00-talet. Man får också förslaget att det är den Gregorianska kalendern. Men om man bockar i rutan "ställ i manuellt" som finns längst till höger på raden för "Precision" (och "Kalender") i rutan som dyker upp när du klickar på redigera-knappen, får man möjligheten att välja någon annan Precision (eller Kalender) än den föreslagna. Vill man få århundrade som föreslagen precision "från början" får man skriva "16 århundradet" i inmatningsrutan och hoppas på att man vet vad som avses med det och att de som senare använder informationen tolkar den på samma sätt...
När det gäller "levnadstid" så är det såklart möjligt att lägga till en sådan parameter. Glöm dock inte att WD-mallen från början var tänkt som en mall som liknar {{Faktamall biografi}} men med skillnaden att den i första hand hämtar data från Wikidata. Och i {{Faktamall biografi}} finns ingen parameter levnadstid, men den kanske ska läggas till där också. Eller så nöjer man sig helt enkelt med att skriva om levnadstiden i artikelns brödtext i sådana fall.
-- Larske (diskussion) 30 mars 2021 kl. 08.35 (CEST)
Hm, jag försökte ställa om precisionen i Hindrich Hasenberger, [8]. Bockade för "ställ in manuellt", valde "århundrade" men "publicera" utgråat. Så det bidde inget.
Att lägga till levnadstid även i manuell verkar rimligt, med förklaringen att det bara gäller om födelseår/dödsår saknas. Det skulle fungera i artikeln Hindrich Hasenberger tycker jag. LittleGun (diskussion) 30 mars 2021 kl. 08.48 (CEST)
När du har ändrat på precisionen i rullgardinen behöver du nog klicka igen i rutan med "värdet" (alltså 1600-talet) för att publicera-länken ska aktiveras. Larske (diskussion) 30 mars 2021 kl. 08.55 (CEST)
Dubbel-hm. Jag gjorde ännu mer än så: Jag testade igen i Wkidata. Jag ändrade både värdet till 1700-talet och precision till århundrade. Då var publicera aktivit (inte utgråat) och jag kunde publicera. Sen ändrade jag till 1600-talet och precision århundrade och puclicerade. Men, precision verkar inte ha slagit igenom till "århundrade". Den redovisar fortfarande "precision årtionde" i Wikidata, och ekar ut "århundrade" i WD-mallen. Så precisionsknapparna verkar inte generera någon ändring. LittleGun (diskussion) 30 mars 2021 kl. 08.58 (CEST)
Det verkar som om du också behöver ändra värdet till 1600 (alltså utan -talet). Då "fastnar" precisionen som du väljer. Larske (diskussion) 30 mars 2021 kl. 09.03 (CEST)
Trippel-hm. Då blir det "16 århundradet", vilket betyder 1500-talet. Där blev frustrationen för stor. Precisionen borde fixas så att "1600-talet" (bara) kan betyda antingen årtionde eller århundrade. 16 århundradet ska alltid bli 1500-talet (precision århundrade).
Jag vet att det finns en (mycket akademisk) skillnad mellan 1500-talet och 16:e århundradet, men den är helt ointressant praktiskt. Precisionen är +/- 20-50 år. Inte +/- 1 år. Föds man i slutet på 1500-talet är man verksam på 1600-talet etc. Någon enstaka kanske under två sekel. Men om verksamheten eller livet slutade 1600 eller 1601 skapar inte betydelse för antingen bara 1500-talet eller 1500-talet och 1600-talet. LittleGun (diskussion) 30 mars 2021 kl. 09.16 (CEST)
Ja, vill du ha "17 århundradet" kan du skriva något som är större än eller lika med 1601 och mindre än eller lika med 1700, till exempel 1650, och sedan välja precisionen århundrade. Men nu är vi tillbaka till diskussionen från 2018 om när sekel/århundraden/-tal och så vidare börjar och slutar på ett sätt som är entydigt på alla språk. Det enda man verkar ha åstadkommit under de år sedan diskussionen om detta startade är att punkten i "16. århundradet" har försvunnit. Observera alltså att det står "16 århundradet", inte "16:e århundradet", antagligen för att det inte alltid är ett "e", till exempel "21:a århundradet". Men som sagt, det bästa är nog att ignorera tidsangivelser i Wikidata som har så låg precision. Larske (diskussion) 30 mars 2021 kl. 09.26 (CEST)
Inte det bästa. Men det enklaste. Och ändå trist, borde gå att lösa. Och sen fixa i mallen.--LittleGun (diskussion) 30 mars 2021 kl. 10.05 (CEST)
Jag tycker precisionen är dum att styra på det viset på Wikidata. Det borde styras av den som använder datan. Presenteras 1600 ska det inte finnas någon annan precision än årtalet 1600. Presenteras 1600-talet kan det bara betyda två saker århundradet 1600 talet eller decenniet 1600-talet. 1610 talet ska bara ha precisonen decenium etc. LittleGun (diskussion) 1 april 2021 kl. 17.52 (CEST)
Tillägg: Vill du fortsätta att experimentera med det kryptiska användargränssnittet för Wikidata och tidsangivelser kan du använda Wikipedia:Wikidata/Sandlåda för Wikidata (Q4115189) så blir det inte så kladdigt i de skarpa objekten. Larske (diskussion) 30 mars 2021 kl. 09.32 (CEST)
Någon gång kanske, men jag blir trött - alltså på riktigt sömning - när jag når tredje graden från vad jag inlett på Wikidata. Så det kan ta ett tag.-- LittleGun (diskussion) 1 april 2021 kl. 17.48 (CEST)

Födelsenamn[redigera | redigera wikitext]

Bosse Larsson
Bosse Larsson i augusti 2013
Född2 februari 1934
Västerhaninge församling, Stockholms län
Död12 juli 2015 (81 år)
Västerhaninge-Muskö församling, Stockholms län
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragProgramledare
Känd förNygammalt
Allsång på Skansen
MakaLisbeth Larsson
(g. 1968–2015)
Bosse Larsson
Bosse Larsson (9598391429).jpg
Bosse Larsson i augusti 2013.
FöddBo Einar Larsson
2 februari 1934
Haninge kommunSverige
Död12 juli 2015[1] (81 år)
Västerhaninge-Muskö församlingSverige
MedborgarskapSvenskt
SysselsättningTV-programledare
Noterbara verkNygammalt och Allsång på Skansen
Make/makaLisbeth Larsson
(g. 1968–2015)
Redigera Wikidata

Hur gör man för att redovisa födelsenamn i Wikidata? Här: [9], tog jag bort alla overrides i WD-mallen och de blev samma som Wikidata. Utom födelsenamn, jag tog inte bort den overriden för jag vet inte hur man ska lägga in det i Wikidata på rätt sätt. LittleGun (diskussion) 1 april 2021 kl. 17.56 (CEST)

födelsenamn (P1477) kanske? "full name of a person at birth, if different from their current, generally used name". --北山 Kitayama (diskussion) 1 april 2021 kl. 18.08 (CEST)
Tack så mycket, det funkade! LittleGun (diskussion) 2 april 2021 kl. 07.10 (CEST)
Egenskapen födelsenamn (P1477) används i Wikidata för många spanjorer. Totalt sett används egenskapen för drygt 119 000 objekt varav knappt 19 000 har värdet Spanien (Q29) för egenskapen medborgarskap (P27).
Av de nästan 28 000 artiklar som använder mallen {{Faktamall biografi WD}} är det cirka 10 procent, som har ett värde på födelsenamn (P1477) i Wikidata.
-- Larske (diskussion) 2 april 2021 kl. 10.34 (CEST)
Vad betyder din statistik? Är det något man ska ta hänsyn till? LittleGun (diskussion) 5 april 2021 kl. 10.30 (CEST)
Uppgifterna som jag redovisade påverkar inte svaret på din inledande fråga, men ger en bild av hur vanligt det är att den aktuella egenskapen används. Att användningen är rätt låg betyder rent praktiskt att om man lägger in {{Faktamall biografi WD}} i en artikel och gärna vill se födelsenamnet i faktarutan, behöver man komplettera med detta manuellt, antingen genom en "override" eller, och hellre, genom att lägga in värdet på egenskapen födelsenamn (P1477) i det aktuella Wikidataobjektet.
Som en jämförelse kan nämnas att av de knappt 10 000 artiklar som använder mallen {{Faktamall biografi}} är det cirka 35 procent som använder parametern födelsenamn. Ett mindre antal av dessa har som värde för parametern födelsenamn lagt in födelsedatum, se denna sökning (som just nu ger 22 träffar). Effekten av detta är begränsad just nu i och med att värdena för födelsenamn och födelsedatum, med nuvarande realisering av mallen, hamnar efter varandra i faktarutan till höger om etiketten Född, men det borde rättas så att artiklarna klarar av om mallen skulle justeras så att till exempel födelsenamn redovisas med en egen radetikett. Födelsenamnet ges dessutom idag class="smeknamn", så om någon finess eller liknande vill använda den informationen kommer det är bli lite konstigt att exempelvis Bosse Larssons födelsenamn/smeknamn är [[2 februari]] [[1934]] och att hans födelsedatum är [[Västerhaninge församling]], [[Stockholms län]]. Larske (diskussion) 6 april 2021 kl. 15.08 (CEST)
Nu ger frågan 0 träffar. 22 artiklar åtgärdade. --北山 Kitayama (diskussion) 6 april 2021 kl. 15.48 (CEST)
Vad bra, tack.
Jag förstår inte riktigt Bosse-Larsson-smeknamns-grejen. Om jag tar de som har {{Faktamall biografi WD}}, och tar bort overriden för födelsenamn samt lägger till P1477. Då är det inga konstigheter? Och mallen kommer säga Född: Bo Einar Larsson, 2 februari 1934, Västerhaninge församling, Stockholms län? På samma sätt som i artikeln Jean-Baptiste Boisduval? LittleGun (diskussion) 6 april 2021 kl. 19.49 (CEST)
Jag har i Bosse Larsson artikeln bytt ut biografimallen mot en WD-mall. Wikitextmallen ligger på diskussionssidan. Det skiljer lite, men jag tycker att det funkar. Är det ungefär så vi förväntar oss? (Tex Maka/Make istället för bara "maka").--LittleGun (diskussion) 6 april 2021 kl. 20.42 (CEST)
Man borde kunna göra så mallen "läser av" om makean är man eller kvinna och skriva ut olika beroende på det. Det är dock inte trivialt. 62 osv (diskussion) 7 april 2021 kl. 12.40 (CEST)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID: nm1829011co0047972, läst: 23 november 2019, (Källa från Wikidata)

Illustrera artiklar med kartor utifrån Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Exempel (tre orter i Svenska hockeyligan)

Hej! Jag har en nybörjarfråga. Om jag har en WP-artikel som nämner ett antal socknar eller städer som jag vill illustrera med en karta, då hade jag tidigare använt {{Kartposition}} och skrivit in koordinater för markörer manuellt, se t.ex. kartan i Svenska hockeyligan 2020/2021.

Jag undrar, med tanke på att det finns koordinatdata på Wikidata, om det finns ett enklare sätt att skapa en karta på Wikipedia genom att bara i princip lista Wikidata-koden för de städer/socknar/områden som är relevanta och infoga denna i en artikel. Eller är det så att detta kräver att alla platser i fråga har en gemensam ”property” i Wikidata?

Enklare uttryckt, om vi tar hockeyartikeln ovan, så skulle man i stället för att lista alla koordinater med {{Kartposition}} i stället använda en mall och skriva id:n för staden Luleå (Q26268) som har geografiska koordinater (P625) och på så sätt plotta en karta. —Lundgren8 (d · b) 9 april 2021 kl. 11.34 (CEST)

Ja, i princip går det att göra så. Någon måste bara skapa en mall (eventuellt med tillhörande modul) först. (Det krävs ju såklart att alla platserna har ett värde på geografiska koordinater (P625), men alla större svenska städer har redan det.) Ainali diskussionbidrag 9 april 2021 kl. 12.15 (CEST)
Exemplet till höger visar hur det kan se ut med mallen {{Maplink}}. Se malldokumentationssidan för ytterligare möjligheter att med olika parametrar styra utseendet. Här nedan visas koden:
{{maplink|ram=ja|ramhöjd=500
|typ=form|id=Q34|linjeopacitet=0|fyll=#000000|fyllopacitet=0
|typ2=punkt|id2=Q26268|titel2=Luleå
|typ3=punkt|id3=Q2211|titel3=Malmö
|typ4=punkt|id4=Q1003260|titel4=Leksand
}}

Not: Det tar en stund innan kartan visas här på sidan.
--Larske (diskussion) 9 april 2021 kl. 12.28 (CEST)
Redigeringskonflikt: Enklare (och eftersom kartdata är lämpligare på commons också bättre?) att använda "commons kartfunktion". Då kan den användas även av andra språkversioner.Det är lite yxigt men enklare att göra själv än en mallmodul från Wikidata. Bästa beskrivningen jag känner till finns under dessa två rubriker i artikeln om våldsdådet i Vetlanda 2021, väldigt ostrukturerat: [10] och [11].
Det är den här kartdatan som beskrivs: commons:Data:Vetlanda stabbing.map
Det står också besktivet hur man kan utnyttja verktyget geojson.io/, för att få fram koordinaterna. LittleGun (diskussion) 9 april 2021 kl. 12.36 (CEST)
Att det tar lång tid innan den inbäddade kartan uppdateras är ett stort problem, men klickar du på kartan så kommer den fram som tänkt. Är det inte bättre att hantera detta på "commons.data"? LittleGun (diskussion) 9 april 2021 kl. 12.39 (CEST)
Problemet är rapporterat i Phabricator och där hittade jag också ett tips om att ändra storleken lite för att få fram kartan i artikeln. Det ser ut som om det lyckades i detta fall, men jag vet inte om det var en tillfällighet. Larske (diskussion) 9 april 2021 kl. 14.27 (CEST)
Det är synd att det tar en sådan tid för kartan att ladda, för att jag tyckte att mallen var enkel att använda (synd att overlay= inte verkar funka på sv.WP bara). (Edit: Knepet från Phabricator funkade för mig också på en testsida) @LittleGun: Jag tycker ”commons.data” verkar mer svårförståeligt (hittade ingen bra beskrivning riktigt) och man verkar ändå behöva ange koordinaterna manuellt i koden i stället för att ta dem från Wikidata som i Larskes exempel ovan, eller har jag fel? —Lundgren8 (d · b) 9 april 2021 kl. 18.02 (CEST)
commons.data är mer svårförståeligt om det finns data och fungerande mall tydligen. Men ska man rota fram data och bygga en mall, eventuellt med tillhörande modul, då är det mer görbart med commons:data och geojson-verktyget. Men, jag har inte heller sett någon bättre beskrivning än de två diskussionsinläggen, där Larske svarade på mina oinsatta frågor: [10] och [11].
Poängen är att jag förstått att Wikidata är en dålig/felaktig plats att lagra kartdata, och att data.commons ska främjas. Men det kanske var fel. Framförallt är den dynamiska kartan att föredra, med zoomning och panorering och prickarna kvar, framför bilden på en blindkarta, med bilder på prickar överlagrade. LittleGun (diskussion) 9 april 2021 kl. 18.39 (CEST)