Wikipedia:Wikidatafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WD
Bluegradient1.svg
Wikidatafrågor
Frågor om hur Wikidata fungerar
Wikidata-logo.svg
Vikning av mappar för datalagring 1917.

Här går det att ställa frågor om hur Wikidata fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikidata på:

I sämsta fall får du inget svar, i bästa fall får du ett eller en hänvisning någonstans.

Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Hitflyttad från Wikipedia:Wikipediafrågor:[1].--LittleGun (diskussion) 27 december 2018 kl. 17.06 (CET)

Airi Snellman-Hänninen hade fått fel kön i Wikidata; jag försökte ändra till "kvinna", men då klagar Wikidata "Unexpected value for gender". Hur får man rätt på detta? /Annika (diskussion) 25 december 2018 kl. 21.52 (CET)

För egenskapen kön (P21) ska d:Q6581072 användas, inte d:Q467. Det är lite lurigt att de har samma etikett, men när man lägger in värdet visas en "hint" om detta. --Larske (diskussion) 25 december 2018 kl. 22.00 (CET)

Wikidatafråga Q60176550[redigera | redigera wikitext]

Hitflyttad från Wikipedia:Wikipediafrågor:[2].--LittleGun (diskussion) 27 december 2018 kl. 17.06 (CET)

Försökte med vild handlingskraft skapa ett objekt för frågesporten Primetime på Wikidata. Jag lyckades inte fullt ut och det genererade lite frågor:

 1. Jag hade gärna kopierat ett liknande objekt, t ex HQ Trivia: d:Q45319467. Jag hittade inget sätt. Går det?
 2. I HQ trivia objektet går twitterkontotlänken som "identifierare". Jag ville göra samma för instagram och facebook för Primetime, men hittar inte hur man skapar "identifierare".
 3. Jag lade till instagram och facebook, som url. Då fick jag utropstecknet "Det finns möjliga problem". Hur borde jag ha gjort?
 4. Jag hade gärna lagt in grundarna. De har inga Wikidataobjekt, går det göra det som motsvarande "rödlänkar" eller helt utan koppling till Wikidata, bara sex namn i en lista?

Tack på förhand för hjälp, fix och tips!--LittleGun (diskussion) 27 december 2018 kl. 11.32 (CET)

 1. Det är många som efterfrågar en sådan funktion till användargränssnittet, men så vitt jag känner till finns den bara på önskelistor. Jag brukar ta upp det objekt jag vill kopiera från i ett eget fönster och det nyskapade objektet i ett annat fönster. Då går det rätt lätt att "beta av" de olika uttalandena. Oftast är det en del som inte ska kopieras.
 2. Att skapa en identifierare görs på samma sätt som för andra uttalanden, klicka på länken "lägg till uttalande". En identifierare är också ett slags uttalande som råkar ha en annan datatyp. Detta syns i användargränssnittet bara genom att identifierare hamnar under en egen rubrik. Eftersom du lyckats skapa uttalanden för Instagram och Facebook kanske jag missförstod frågan. Twitterkonto (P2002) läggs till på samma sätt.
 3. Det är bara den del av URL som motsvaras av "$1" i identifierarens format för URL (P1630), se till exempel Instagramkonto (P2003) där du hittar https://www.instagram.com/$1/, som ska anges som värde för identifieraren. Resten av URL'en läggs på automatiskt och är det som gör att man kan klara av att till exempel Instagram gör om sin webbstruktur, så länge som ID-delen är intakt, genom att bara ändra på ett ställe. Så om du tar bort allt utom primetimequiz så ska det bli klickbara länkar till objektets Instagram och Facebook.
 4. Nej, du måste skapa objekt för dem som du vill ange som grundare (P112). Det handlar om att "link to Things, not to Strings" som Salgo60 brukar påpeka. Så mycket som möjligt i en databas ska vara formella objekt. Däremot behöver det inte finnas några artiklar om dessa grundare på de språk de eventuellt inte anses relevanta.
--Larske (diskussion) 27 december 2018 kl. 12.11 (CET)
1. OK, här är en till som önskar det. Alltid lättare att redigera/radera än att skapa helt nytt.
2. Jag tror du förstod rätt. Jag lade till facebook och instagram som uttalanden. Tydligen "begriper" Wikidata att facebook och instagram ska vara identifierare och gör den rubriken själv, för så är det nu och ingen annan än jag har redigerat i objektet.
3. OK, funkade för instagram. Tydligen behöver facebook någon annan identifierare, utropstecknet är kvar. Länken funkar i varje fall.
4. OK. På min önskelista att det gick att skapa "rödlänkar" eller skapa svart ändå. (Vilket ju går i etiketten).
Tack för snabb hjälp!--LittleGun (diskussion) 27 december 2018 kl. 12.35 (CET)
3. Tror att det kvarstående frågetecknet för Facebook beror på att du har använt Facebook page ID (P4003) i stället för Facebook-ID (P2013). Det är lurigt med egenskaper som har snarlika namn. Ibland är det identiska namn/etiketter men ändå helt olika objekt så det gäller att hålla tungan rätt i munnen. När jag la in arealerna för några tusen svenska naturreservat i Wikidata och skulle lägga in den del som avsåg "vatten", gjorde jag misstaget att för berörd del (P518) använda vatten (Q283) (som är en kemisk förening (Q11173)) i stället för vatten (Q15324) (som är något som har en yta). SMirC-smile.svg. Bara att göra om, göra rätt! --Larske (diskussion) 27 december 2018 kl. 13.04 (CET)
Så verkar det ha varit, fixat!--LittleGun (diskussion) 27 december 2018 kl. 13.10 (CET)
1. Det finns ett verktyg som heter Cradle där man kan skapa mallar för olika sorters objekt. Det är väl inte direkt vad du söker, men det mest liknande jag känner till. Det är ju inte tidsbesparande för ett objekt, men om du till exempel skulle skapa objekt för varje avsnitt av programmet så kan det vara värt att göra en mall först. Nu vet jag inte om det är intressant för det här programmet men typ för På spåret där alla deltagare redan har egna artiklar kan det vara väldigt intressant då det lägger till (möjligen oväntade) kopplingar mellan personer. Ainali diskussionbidrag 28 december 2018 kl. 09.19 (CET)

Ålder via WD[redigera | redigera wikitext]

I {{faktamall biografi WD}} finns det parametrar för födsel- och dödsdatum. Man kan sätta in {{ålder}} i dessa och därigenom få fram deras ålder idag eller när de dog. Det är i.o.f.s bra, men då tappar man tyvärr referenserna i WD för dessa datum. -Så finns det något sätt där man kan räkna fram åldern och samtidigt behålla referenserna? (Utan att manuellt skriva in referenserna). Sturban (diskussion) 27 december 2018 kl. 16.28 (CET)

Ska kika på vad som går att göra. Har lite idéer, men det kan ta lite tid. -- IP 62.20.170.74 (diskussion) 28 december 2018 kl. 09.48 (CET)
Inte vad jag vet det finns en diskussion på mall sidan länk men som alltid så är det lite problem att implementera generellt - Salgo60 (diskussion) 28 december 2018 kl. 10.01 (CET)
Larskes beskrivning av problemen är helt korrekt. Det finns några sätt att kringgå det här. För det första bara ange ålder för levande personer om födelsedatumet för det första har minst precision "dag" OCH använder gregoriansk kalender. För dödda, BARA ange dödsålder när precisionen är minst "dag" för BÅDE födsel och dödsel, samt SAMMA kalender används för båda. Titta på var någon är född och analysera utifrån det, är vanskligt. Det är inte säkert att källan som används tar hänsyn till sådana saker. -- IP 62.20.170.74 (diskussion) 28 december 2018 kl. 12.37 (CET)
Tack för länken ovan, Salgo60, tänkte inte på att kolla diskussionen i faktamallen. -Vore det en bra eller dålig ide att ha ålder som separat parameter i den mallen? Sturban (diskussion) 28 december 2018 kl. 18.08 (CET)

Open Street Map <-> Wikidata ==> Things not strings[redigera | redigera wikitext]

Open Street map har anammat Wikidata ==> att du kan koppla ett Wikidata objekt till en fyrkant på kartan ==> att 4 kanten iom kopplingen till Wikidata får en betydelse se vidare bra förklaring Wikidata#Why_link_to_Wikidata. Tips Wikidata:

 • lägg in på Wikidata i din common.js nedanstående rad så visas OSM på Wikidata sidan om koppling finns
mw.loader.load( '//www.wikidata.org/w/index.php?title=User:Mxn/overpass.js&action=raw&ctype=text/javascript' ); // User:Mxn/overpass.js

- Salgo60 (diskussion)

Påföljande diskussion om vad den här sidan egentligen är till för flyttad till Wikipediadiskussion:Wikidatafrågor. /NH 28 december 2018 kl. 13.29 (CET)

Wikidata- & Commonsfråga[redigera | redigera wikitext]

Las Vegas (och Rosalind Canter) på SIHS för några veckor sen...

Jag har ett antal bilder jag ska ladda upp, och med dem ett antal frågor (se även fråga på Wikipediafrågor). Wikidataområdet är nytt för mig.

Hur gör jag med människor och djur som har samma namn? Till exempel Eva Dahlin (litterär chef på Bonnier Carlsen) som nu har bild men ingen artikel, och konstnären Eva Dahlin som har artikel men ingen bild. Ett annat aktuellt exempel är den av mig fotade hopphästen Las Vegas, som ska in på Commons och Wikidata, men är en annan individ än den Las Vegas som redan finns på Wikidata. Särskiljning, på vilket vis?

Jag tror mig ha förstått att även på Wikidata krävs källor. Vad behövs för djur? Räcker länk till stamtavla (eller vad det heter)? Detta är alltså tävlingshästar i de högre nivåerna, och lär därmed ha relevans för Wikipedia.

Finns det någon som kan hjälpa mig vidare genom snårigheterna? // Zquid (diskussion) 28 december 2018 kl. 15.51 (CET)

Särskiljning: Varje Wikidata objekt får ett unikt nummer. Därför behövs ingen särskiljning annat än i senare data. Det ena unika wikidataobjektet får en etikett med namnet Las Vegas, och det andra får en etikett med som också har namnet Las Vegas. Etiketten motsvarar ungefär artikelnamnet i en Wikipediaartikel, det är den som står högst upp vid q-numret.
Se dessa två: Hästen Nyquist: d:Q22006607 och efternamnet Nyquist: d:Q16880609. De har olika Q-nummer, men samma etikett "Nyquist". Sen visar beskrivningen vad som är vad. Så när du skapar objektetet på svennska väljer/skriver du
"Språk": sv
"Etikett": Las Vegas
"Beskrivning": Tävlingshäst i de högre nivåerna
sen fyller du på objektet med data, "Uttalanden", eller kopplar till wikipediasida uppe till höger om sån finns.
För källor gäller i princip samma som för Wikipedia. Fast det är inte samma krav på att det ska finnas källa som på Wikipedia, vad jag märkt.--LittleGun (diskussion) 28 december 2018 kl. 16.16 (CET)
Fördelen med Wikidata är att Wikipedia finns och att där kan det finnas källor som bekräftar fakta. Dock är det en fördel att ha källa för varje fakta är min erfarenhet. Lesson learned är att Wikidata öppnar upp att kvalitetskontrollera med externa källor och har vi då motstridiga uppgifter så måste man enkelt kunna kontrollera faktat med trovärdiga källor. Varje dag jämför vi alla Nobelpristagarna i Wikidata med Nobelprize.org som publicerar sitt data utan källor dvs. vi har idag +40 personer där datat skiljer och vi vet inte vem som har rätt. Med bättre källor hade detta varit enkelt. Sökning som hittar 42 Nobelpristagare med skillnad mellan Wikidata och Nobelprize.org där vissa är omöjliga att avgöra om Wikidata/WIkipedia har fel eller var felet är. Med bättre källor hade detta inte varit ett problem. Lista som körs varje dag d:User:Salgo60/ListeriaNobelData3.
Tyvärr har jag pratat både med Nobelprize.org och Kungliga biblioteket om detta och jag tror inte dom kommer att ändra sig. I förra veckan hävdade en bibliotikarie hos Kungliga biblioteket att deras logik är att dom är en auktoritet så då behövs inga källor. Det känns som om Wikidata/Wikipedia har en del att lära dessa bibliotekarier om hur informationshantering fungerar 2018 ;-) eller så ersätter vi Libris med Wikidata... - Salgo60 (diskussion) 29 december 2018 kl. 16.00 (CET)
Bara ett litet förtydligande: Sidan har en dynamisk layout, så "uppe till höger" kan också vara "längst ner" om du råkar ha ett lite smalare fönster i din webbläsare. Jag fick leta en lång stund första gången detta hände för mig. Men rubriken där man kopplar till Wikipediaartiklarna på olika språk är alltid "Wikipedia". --Larske (diskussion) 28 december 2018 kl. 16.47 (CET)
När det gäller källor för tävlingshästar på högre nivå så är https://data.fei.org en bra utgångspunkt där finns tävlingsresultat för hästens alla internationella starter samt stamtavla, tyvärr verkar det inte finnas någon Property för att ange FEI ID för hästar på samma sätt som man kan ange det för ryttare.Magnus242 (diskussion) 28 december 2018 kl. 16.36 (CET)
@LittleGun, Larske, Magnus242: Tack för svar! Jag får försöka få alla dessa sakerna rätt när jag börjar med bilderna från SIHS... :-) // Zquid (diskussion) 28 december 2018 kl. 16.57 (CET)
@Zquid: Roligt med bilder från SIHS! Om du inte redan har hittat den så är resultat och startlistorna https://online.equipe.com/sv/competitions/28465 bra hjälp för att hitta häst och ryttarnamn.Magnus242 (diskussion) 28 december 2018 kl. 18.02 (CET)
Kusk - det skall nog vara kusk... Jag tror Las Vegas är en travhäst. svwp har främst artiklar om travhästar och få artiklar om andra tävlingshästar. /Ascilto (diskussion) 28 december 2018 kl. 18.16 (CET)
Den Las Vegas, som Zquid fotat på SIHS, är förmodligen inte en travhäst. Kanske del i ett fyrspann eller något, men jag tror inte det heller.--LittleGun (diskussion) 28 december 2018 kl. 18.46 (CET)
Missade den lilla detaljen om SHIS, slarvigt. Då är det ingen travhäst (även om namnet Las Vegas råkade leda mina tankar i den riktningen). Vilken annan sorts tävlingshäst det rör sig om är svårt att avgöra utan bilden, den finns inte bland Användare:Zquids uppladdningar på Commons. /Ascilto (diskussion) 28 december 2018 kl. 19.11 (CET)
Särskiljning görs med beskrivningsfältet. Två objekt kan inte både ha samma namn och samma beskrivning. /ℇsquilo 29 december 2018 kl. 01.20 (CET)
Ah, OK. Jag flyttar ut så svaret syns tydligäre.--LittleGun (diskussion) 29 december 2018 kl. 08.02 (CET)
Nu finns den av mig fotade Las Vegas att beskåda en liten bit längre upp... :-) Inlagd på Commons alltså, men saknas fortfarande på Wikidata (och Wikipedia). // Zquid (diskussion) 30 december 2018 kl. 14.48 (CET)
Tack för bilderna, jag har försökt skapa tillhörande kategorier och wikidata objekt för bilderna. Dubbla världsmästaren i fälttävlan Rosalind Canter (en) har nu fått en bild.Magnus242 (diskussion) 31 december 2018 kl. 11.39 (CET)
@Magnus242: Tack för hjälpen! Jag tar nu en liten WP-paus under nyårshelgen, men återkommer sedan med mer uppladdning. Jag hoppas bli klar med bilderna från SIHS innan nästa vecka, då jag arrangerar Veckans Tävling vars tema då är kvinnor inom sport och idrott. // Zquid (diskussion) 31 december 2018 kl. 11.55 (CET)

Mera hästar[redigera | redigera wikitext]

Apropå Zquids hästar ovan, hoppas det finns någon ridsportskunnig också: Wikidata karaktäriserar "tävlingshäst" som trav eller galopphäst, vilket jag kan hålla med om. Med tävlingshäst tror jag man brukar mena kapplöpningshäst. Men det finns ju också hästar som tävlar i banhoppning och hästar som tävlar i dressyr och säkert mer. De borde få egna Wikidata objekt och adderas i ridsport, men vad kallas de? Dressyrhäst? Banhoppningshäst? Lite OT: Jag försökte ändra så att förutom jockey även ryttare och kusk var med som utövare av ridsport. Det kan ha blivit något knas.--LittleGun (diskussion) 28 december 2018 kl. 18.02 (CET)

Hm, kuskar utövar inte ridsport men väl hästsport. Tävlingshästarna inom dressyr och banhoppning kallas dressyrhäst respektive hopphäst. /Ascilto (diskussion) 28 december 2018 kl. 18.19 (CET)
Objektet som på svenska kallas tävlingshäst men på engelska race horse, är en kombination av underklasserna Häst och Individuellt Djur. Objektet är skapat för kapplöpnings- och galopp-hästar, eventuellt också för travhästar. Men jag tror som LittleGun att den svenska översättningen borde vara kapplöpningshäst snarare än tävlingshäst. Enligt auktoritetsdata (Library of Congress) är tävlingshäst/competition horses en bredare term som förutom race horse också inbegriper Dressage horses, Event horses, Polo ponies, Race horses och Show jumpers (Horses). -Kort sagt, det borde nog skapas en hel grupp av underklasser till objektet Häst på WD för de olika häst- och ridsporterna, om dessa inte redan finns. Sturban (diskussion) 28 december 2018 kl. 19.17 (CET)
Vad vagnshästar heter i tävlingssammanhang är jag faktiskt okunnig om, körhästar kanske? /Ascilto (diskussion) 28 december 2018 kl. 19.32 (CET)
Jag har börjat lite smått och skapat objektet dressyrhäst som jag hoppas att jag fick fason på, kommer att följa upp med hopphäst och fälttävlanshäst. Körhäst är nog den korrekta termen.Magnus242 (diskussion) 28 december 2018 kl. 23.38 (CET)
För att få en bild över trädet av undergrupper (subclasses) till ett visst objekt/klass kan man använda Wikidata Graph Builder. Varje namn i trädet är klickbart. Man kan välja språk och objekt som ännu ej har någon etikett i det valda språket visas med sitt Q-nummer.
Var lite försiktig med "körhäst". Det objekt som finns, körhäst (Q21519871), och som bara har artiklar i svwp och nowp är idag en undergrupp till arbetshäst (Q18562285). Om det finns en typ av "tävlingshäst" som tävlar i sporten körning (Q1392681) som också kallas "körhäst", ska det kanske vara ett annat objekt som är en undergrupp till tävlingshäst (Q10855242). Eller så ska objektet körhäst (Q21519871) vara en undergrupp både till arbetshäst (Q18562285) och tävlingshäst (Q10855242). När det bara är två språkversioner som har artiklar om "körhäst" är det nog inga större problem, värre är det när det finns artiklar på många språk som har valt att beskriva olika saker i sina artiklar, några har beskrivit "körhäst" som arbetshäst såväl som tävlingshäst, medan andra kanske har två separata artiklar för dessa två aspekter av "körhäst". Då brukar det blir trassligt med interwikin.
Jag ser att i artikeln Lista över hästraser nämns Vagnshäst, instoppat av Ascilto, men inte Körhäst i avsnittet sporttyper.
--Larske (diskussion) 29 december 2018 kl. 04.03 (CET)
annat verktyg sqid som gör ungefär det samma som Larske pekar dvs. visar vilka direkta underklasser som finns (tar någon minut att generera). Samma sida på svenska verkar som många vanliga egenskaper för hästar saknar svenska namn - Salgo60 (diskussion) 29 december 2018 kl. 11.04 (CET)
@Larske: Vagnshäst är den klassiska/historiska benämningen på varmblodiga hästar som oftast i spann dragit droskor. Det är alltså en samlingsbenämning på raser som avlats fram som just vagnshästar, det finns ett antal sådana, t.ex. hackneyhäst eller frieserhäst. Men som benämning på moderna sporthästar tror jag inte det används. Nuförtiden används så vitt jag vet samma raser som används till banhoppning och dressyr, t.ex. svenskt varmblod, men jag är inte hundra på detta, sporten beskrivs hursomhelst i artikeln Körning (ridsport). Min redigering i listan kan vara missvisande. När det gäller körhäst medger jag att det finns en förbistring, arbetshästar har använts för att köra timmer och hölass, medan för "sportkörning" (Ridsportförbundets benämning [3]) används som sagt varmblodshästar som också borde kallas körhästar. Jag tror att dessa objekt skall hållas isär, eftersom sporthästar inte är arbetshästar och vice versa. /Ascilto (diskussion) 29 december 2018 kl. 13.11 (CET)
Man säger nog tävlingshäst inom många olika hästsporter/tävlingsgrenar, då menar man en häst som tävlar i den grenen, exempel travhäst, galopphäst, dressyrhäst, hopphäst etc. Höstblomma (diskussion) 29 december 2018 kl. 13.21 (CET)

Bilder på Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Vad gäller för bilder på Wikidata? Är det commons eller accepteras lokal uppladdning och fair use?--LittleGun (diskussion) 29 december 2018 kl. 18.20 (CET)

Från wmf-config/InitialiseSettings.php:
'wgEnableUploads' => [
	// Projects
	'default' => true,
	'commonsuploads' => true, // Soft-disabling
	'wikidata' => false,

	// Wikinews
	'wikinews' => false,
	'arwikinews' => true,
	'cswikinews' => true,
	'dewikinews' => true,
	'enwikinews' => true,
	'fawikinews' => true, // T28565
	'hewikinews' => true, // T74060
	'itwikinews' => true,
	'kowikinews' => true, // T26877
	'nowikinews' => true,
	'plwikinews' => true,
	'trwikinews' => true, // T22215

	// Other individual wikis
	'azbwiki' => false, // T106305
	'enwikiquote' => false, // http://en.wikiquote.org/wiki/Wikiquote_talk:Image_use_policy
	'eswiki' => false, // T8408
	'eswikibooks' => false, // T20865
	'eswikiquote' => false, // T11728
	'eswikivoyage' => false, // T44933
	'euwiki' => false, // T30609
	'gomwiki' => false, // T96468
	'guwiki' => false,
	'iawiki' => false, // T130425
	'itwikiquote' => false, // T14012
	'jawikisource' => false, // T5572
	'jawiktionary' => false, // T13775
	'loginwiki' => false,
	'lrcwiki' => false, // T102026
	'mswiki' => false, // T126944
	'mswiktionary' => false, // T69152
	'nlwikisource' => false, // T73403
	'nlwikivoyage' => false, // T73403
	'nlwiktionary' => false, // T73403
	'ndswiki' => false, // http://mail.wikipedia.org/pipermail/wikitech-l/2005-October/032136.html
	'outreachwiki' => false,
	'plwikiquote' => false,
	'ptwikivoyage' => false, // T44933
	'ptwiktionary' => false, // T16193
	'ruwikiquote' => false,
	'specieswiki' => false,
	'svwiki' => false, // T13954
	'svwikiversity' => false, // T28037
	'viwikivoyage' => false, // T54034
	'vowiki' => false, // T15740
	'xmfwiki' => false,
]
Det är alltså ingen lokal uppladdning på Wikidata. Nirmos (diskussion) 29 december 2018 kl. 20.54 (CET)
Du kan även kolla på egenskapen bild (P18) och format för URL Property:P18#P1630
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:$1 
dvs. den pekar på commons. Intressant är ett nytt projekt där commons kommer att börja använda Wikidatas byggkloss en:Wikibase se commons:Commons:Structured_data när detta sker blir det enklare att ta reda på vilken copyright en bild har är min förhoppning/förståelse - Salgo60 (diskussion) 29 december 2018 kl. 22.44 (CET)
Okej, tack. Finns det någon policy-diskussion eller liknande där det beslutet togs? Eller hur togs beslutet?--LittleGun (diskussion) 30 december 2018 kl. 12.42 (CET)
Fair use fungerar inte i Wikidatas huvudnamnrymd eftersom datat ska kunna återanvändas av andra projekt för vilka syften som helst. I andra namnrymder tror jag det är svårt att argumentera för fair use. Det tyngsta skälet att tillåta lokal uppladdning är fair use. Utan det är det enklast att låta Commons sköta kontroll av licenser och övrigt som har med bilder att göra. F.d. 82.212.68.183 (diskussion) 30 december 2018 kl. 14.14 (CET)
Ja, jag håller med om att det är enklast. Men, det skulle gå att använda fair-use och villkora på olika sätt. Inte heller commonsbilder är absolut möjliga att återanvända för vilka syften som helst, även om det är en vettig kompromiss.
Ngon som vet hur beslutet togs?--LittleGun (diskussion) 30 december 2018 kl. 18.16 (CET)
Kanske denna diskussion ger några svar...
URL of an image, typically non-free, held outside the Wikimedia system; or on that system under fair-use provision 
- Salgo60 (diskussion) 30 december 2018 kl. 19.31 (CET)
Nej, tyvärr. Den diskussionen tar avstamp bland annat i faktumet att p18 endast är för commonsbilder.--LittleGun (diskussion) 30 december 2018 kl. 20.44 (CET)
Det skulle vara enklare att svara på frågan om den specificerades mer. Vad är syftet med bilden du vill använda? I ett objekt i huvudnamnrymden, på en diskussionssida eller i någon annan namnrymd? Ainali diskussionbidrag 31 december 2018 kl. 10.26 (CET)
Har du inte missförstått frågan då? Jag vill veta var policybeslutet att bara använda commonsbilder på Wikidata finns. Eller var motiveringar eller diskussioner för det finns. Funkar det inte så på Wikidata? Diskussioner och konsensusbeslut? Men motivering borde väl finnas ändå?
Syftet är att illustrera ett Wikidataobjekt, eller servera en bild i ett wikidataobjekt kanske är mer rätt uttryckt. Exempel skulle kunna vara den här bilden:[4] för albumet Nevermind, Q17444. Det får jag inte för bara bilder från commons får förekomma och fair use accepteras inte på Wikidata. Hur, var och varför är det beslutet taget?--LittleGun (diskussion) 1 januari 2019 kl. 10.16 (CET)
Ja, jag missförstod den lite. Jag kan hur som helst inte hitta något i arkivet till deras motsvarighet till Bybrunnen, så jag antar att beslutet togs redan innan sajten sattes upp, d.v.s. före 29 oktober 2012. Det borde förmodligen finnas i anknytning till där man tog beslutet om att huvudnamnrymden ska vara CC 0 istället för CC BY-SA. Det kan också vara så att det är ett halvtekniskt/användarvänlighets-skäl, att det är enklare att bara använda Commons, för annars skulle antingen de bilder som låg lokalt eller på Commons behöva ha ett bestämningsord om var filen ligger samt vilken upphovsrättsstatus den har. Ainali diskussionbidrag 1 januari 2019 kl. 14.38 (CET)
Här är den övergripande policyn [[5]] för hela Wikipedia. -I korthet innebär den att media ska vara licensierat för fritt användande och endast lagras på commons. Undantag kan göras för fair use om specifik policy finns på wp-sajten ifråga. Sådan policy finns för exempelvis enwp[[6]] (som kan anberopa amerikansk lag) och pl-news. Eftersom ingen dylik policy finns på svwp, vad jag vet, så kan du bara använda media från commons i en artikel här. Sturban (diskussion) 1 januari 2019 kl. 14.44 (CET)
Dessutom är väl svwp särskilt försiktiga i denna frågan eftersom de dömts i domstol [[7]] Sturban (diskussion) 1 januari 2019 kl. 16.15 (CET)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Min undran gäller Wikidata, och om det finns beslut/motivering/diskussion där. Förvånad att det inte är tydligare.--LittleGun (diskussion) 1 januari 2019 kl. 19.42 (CET)
Den övergripande policyn ovan omfattar ALLA wikiprojekt, inklusive WD eftersom det är ett projekt inom wikimedia foundation sfären. -Det finns ingen undantagspolicy för WD som det gör för enwp. Sturban (diskussion) 1 januari 2019 kl. 20.58 (CET)
Jaha, det funkar så. Det förvånar mig att det inte diskuterats på det projektet ändå. Det borde vara många som ifrågasätter det eller undrar.--LittleGun (diskussion) 2 januari 2019 kl. 01.12 (CET)
Nej, det är nog inte så många. Min känsla är att allt fler går mot att Commons är den enda plats vi ska lagra media på och då är det lättköpt att vid nyskapande av projekt endast tillåta filer därifrån. Fair use är ju dessutom en osäkerhetsfaktor vid återanvändning (eftersom den beror på vilken jurisdiktion man befinner sig i) som går på tvärs med Wikimedias filosofi. Jag har mött flera som tycker, och håller med dem, att det är en klausul som inga Wikimedia-projekt borde använda sig av. Ainali diskussionbidrag 2 januari 2019 kl. 09.00 (CET)
OK, vad bra. Jag tycker mig ha mött flera på Wikimania som ifrågasätter commons val, och även en del här ṕå Wikipedia. Intressant att det verkar accepterats så oifrågasatt.--LittleGun (diskussion) 2 januari 2019 kl. 10.43 (CET)
Intressant! Jag har fått total motsatt uppfattning, nämligen att defaultläge för WMF-projekt är att allt material ska vara fritt och återanvändbart oavsett om det är för kommersiell användning eller ej - och att avvikelser till detta isf får beslutas lokalt. Att fair use-användning hos vissa språkversioner helt enkelt är undantag och att det framför allt är om man ska tillåta undantag som diskussioner förs. :) //Vätte (diskussion) 2 januari 2019 kl. 22.55 (CET)

"på engelska"[redigera | redigera wikitext]

Flyttad till Malldiskussion:Faktamall biografi WD. -- Ainali (diskussion) 31 december 2018 kl. 13.33 (CET) (Signatur tillagd i efterhand av Ainali.)

Faktamall biografi WD[redigera | redigera wikitext]

Flyttad till Malldiskussion:Faktamall biografi WD. -- Ainali (diskussion) 31 december 2018 kl. 13.30 (CET) (Signatur tillagd i efterhand av Ainali.)

Sabarimala - tempel eller berg?[redigera | redigera wikitext]

Jag läste en nyhet om ett tempel i Indien [8] och ville sedan läsa wikipedia-artikeln om Sabarimala som är templet ifråga. På svenska finns visst inte artikeln, men på en-wp finns Sabarimala, som länkar till den svenska artikeln om berget Sabarimala. Förvirrande för de som läst nyheterna och letar efter templet på Wikipedia. Det känns som datakopplingen borde fixas till, om någon som begriper sig på wikidatabiten har tid och lust. // Zquid (diskussion) 2 januari 2019 kl. 14.31 (CET)

Ser mer ut som den bot-skapade artikeln på sv behöver skrivas om. Det handlar om samma plats, men boten har fokuserat mer på att det är ett berg (eller kulle), medan det borde vara mer intressant att läsa om tempel-komplexet. -Det nämns i förbigående i enwp artikel att templet är på toppen av en kulle. Sturban (diskussion) 2 januari 2019 kl. 14.43 (CET)

Beskriva händelser i Wikidata någon som har tänkt?[redigera | redigera wikitext]

Louise Petrén-Overton är 1912 den första svenska kvinnan att disputera i matematik. Tittar vi på artikeln Kvinnorörelsen så finns ett antal olika händelser. Fråga: hur skall detta på ett bra sätt beskrivas i Wikidata eller skall det inte göras? Tittar vi på Neil Armstrong (Q1615) så har han

jag kan se en fördel att händelser som första kvinnan att disputera i matematik beskrivs i Wikidata ==> att det enkelt går

 • skapa tidslinjer
 • jmf med andra länder etc...
 • enklare följa upp att viktiga händelser beskrivs inom alla discipliner/länder etc...

någon som har tänkt eller sett andra som tänkt i termer av Wikidata? Tittar vi på en:Wikipedia har dom artiklar ex. en:Timeline of women in mathematics där Sofia Kovalevskaja (Q184535) 1874 became the first woman in modern Europe to gain a doctorate in mathematics - Salgo60 (diskussion) 3 januari 2019 kl. 10.49 (CET)

Det beskriver vi i Wikidata med att ange vilken utbildningsgrad de har och när de tog den. Att få fram den första svenska kvinnan med en viss utbildningsgrad gör man sedan med en Query. Här en tidslinje för svenska kvinnors doktoreringar (fast bara filosofie doktor, frågan kan utökas) Ainali diskussionbidrag 3 januari 2019 kl. 12.24 (CET)
Japp det funkar bra i detta fall... - Salgo60 (diskussion) 3 januari 2019 kl. 12.39 (CET)

Wikidata 2019 utvecklingsplan publicerad[redigera | redigera wikitext]

Se d:Wikidata:Development_plan om ni vill vara med och påverka / har synpunkter. Redigera Wikidata från WIkipedia och bättre mobilstöd verkar många vilja ha - Salgo60 (diskussion) 5 januari 2019 kl. 15.58 (CET)

Dashboard hur mycket WIkidata används i olika projekt - Salgo60 (diskussion) 13 januari 2019 kl. 09.59 (CET)

Kategori till Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Hur kopplar man en kategori till Wikidata? Det verkar att finnas två metoder: antingen lägger man till "propertyn" Commons Category eller så lägger man till kategorin under "other sites". Jag försökte det förstnämnda för Wikidata:Q60351391 och Category:Storm Alfrida 2019, men jag ser ingen effekt i kategorin. Jag har tidigare märkt att kategorin ibland blir en länk och ibland inte, i det här fallet inte. Kan någon ta en titt? Wikipedia:Wikidata verkar inte ha någon information om kategorier. --LPfi (diskussion) 10 januari 2019 kl. 12.28 (CET)

Skilj på Commons-kategori och Wikipediakategori. Skilj på property och objekt. Propertyn Commons-kategori (P373), som du la in, talar bara om vilken kategori på Commons som är associerad till ett viss WD-objekt. Wikipediakategorier, som du möjligen avser, är som vilka objekt som helst. De måste skapas, om de inte redan finns, och sedan kopplas till respektive kategori på de olika språkversionerna. Exempel på ett kategoriobjekt i WD är Kategori:Sverige (Q4368475) som är en instans av (P31) av Wikimedia-kategori (Q4167836). Jag tror inte att någon har skapat något WD-objekt för kategorin "Stormen Alfrida" än. Men behöver verkligen denna storm ha en egen kategori? Inte ens Orkanen Gudrun har ju en egen Wikipediakategori. --Larske (diskussion) 10 januari 2019 kl. 13.00 (CET)
P.S. Det där du skriver om "Other sites" vet jag inte vad det skulle vara när det gäller kategorier, men i och med att du skriver "Other sites" och inte "Andra webbplatser" förmodar jag att du inte har svenska som språkinställning i Wikidata. Det gör man ju som man vill förstås, men jag tycker att det känns lite bättre att Wikidata skriver på svenska så jag har valt att ange det som språk i Inställningar. --Larske (diskussion) 10 januari 2019 kl. 13.09 (CET)
Förenklat kan man säg att "other sites" kopplar kategorin på Commons till wikidataobjektet medan "Commons-kategori" kopplar kategorierna på Wikipedia till motsvarande kategori på Commons. Det är för att "Commons-kategori" inte ska vara en 1-till-1 koppling utan att både en kategori och huvudartikeln i kategorin ska kunna länkas till samma objekt på Commons. /ℇsquilo 10 januari 2019 kl. 13.15 (CET)
@Larske, Esquilo: Om ni tittar på vilka sidor jag länkade ser ni vad jag ville koppla ihop. Jag hade alltså ingen avsikt att skapa någon Wikipedia-kategori. Men var det alltså fel att lägga till P373 "Commons Category: name of the Wikimedia Commons Category containing files related to this item" då Wikipedia-länkarna inte går till kategorier? Det framgår inte direkt av beskrivningen. Och "other sites" är alltså det man skall använda för att få iw-länkar på Commons-kategorisidan? (Jag minns inte hur jag tänkte då jag lät engelska förbli språk på Wikidata, det är möjligt att jag behövde de engelska termerna för att diskutera med icke-svenskspråkiga.) --LPfi (diskussion) 10 januari 2019 kl. 23.37 (CET)
Precis. Att lägga till en Commons-kategori under "other sites" skapar språklänkar på commons. Att lägga till den under "Commons-kategori" skapar en commons-länk i vänsterspalten på de Wikipedia-objekt (kategorier eller artiklar) som är kopplade till samma Wikidata-objekt. /ℇsquilo 11 januari 2019 kl. 07.28 (CET)
OK. Tack. Det var tydligt uttryckt. Det vore förstås bra om det fanns dokumenterat någonstans (jag antar att det finns, men inte på något för mig uppenbart stället). --LPfi (diskussion) 17 januari 2019 kl. 16.18 (CET)

Historisk statistik[redigera | redigera wikitext]

Jag skapade för tio år sedan Lista över städer i Ryssland med dåvarande (2007) och historiska uppgifter om folkmängden. Men bara fem år senare hade någon klagat på att listan inte var uppdaterad. Så nu, när åtgärdsrutan legat där i fem år, tog jag tag i saken och uppdaterade sidan. Den stora tabellen växte med tio nya kolumner. Men var det rätt gjort? Blev det bra? Detta var ju en lösning på det rapporterade problemet, men med samma metodik som fanns för tio år sedan.

Borde dessa tal ligga i Wikidata i stället? Det kanske de redan gör? Har vi historisk statistik över svenska tätorters folkmängd i Wikidata? Och hur många andra länder? Finns det sidor i Wikipedia som tar sådana data ur Wikidata och gör användbara presentationer av dem, som tabeller eller diagram? --LA2 (diskussion) 21 januari 2019 kl. 22.17 (CET)