Madicken

Från Wikipedia
Margareta Engström
Anne-Marie Ingeström, den verkliga Madicken. Bilden är tagen runt 1913-1914.
Första framträdandeMadicken (1960)
Senaste framträdandeJullov är ett bra påhitt, sa Madicken (1993)
SkådespelareJonna Liljendahl
Anknytning
BostadJunibacken, Sverige
SkolaFolkskola
ReligionKristendom (protestantism)
Information
KönFlicka
FamiljEngström (pappa Jonas, mamma Kajsa, lillasyster Elisabet [oftast kallad Lisabet], lillasyster Kajsa).

Madicken är en Astrid Lindgren-figur, som egentligen heter Margareta Engström. Böckerna och filmerna om henne utspelar sig i en svensk småstad under första världskriget, vilket ofta nämns som "kriget".

Madicken

Madicken bor på gården Junibacken med sina föräldrar, yngre systern Lisabet och jungfrun Alva. Pappa Jonas är redaktör på tidningen "Arbetets Härold" och är socialist. Mamma Kajsa är betydligt förnämare av sig, och tål t.ex. inte att barnen säger fula ord. Hon är också lite "överklassigt klen", och ligger till sängs ibland. Men även hon kan vara radikal ibland, till exempel när hon låter hembiträdet Alva följa med på borgmästarinnans förnäma bal.

En miniatyr av Madickens JunibackenAstrid Lindgrens värld i Vimmerby 2014.

Lisabet, som egentligen heter Elisabet, var från början den snälla systern, medan Madicken var den vilda - men senare byter systrarna i det närmaste roller i detta hänseende. Alva tycker mycket om Madicken och Lisabet, och fungerar närmast som en storasyster för dem; hon är den fasta punkten i hushållet. Hon har ingen fästman, men svärmar lite för sotaren, som dock redan är gift och har barn. Det finns även en tant, Linus-Ida, som kommer och hjälper till med tvätten och städningen. Hon har nästan blivit som en del av familjen hon också, fast hon inte bor på Junibacken och även städar och tvättar åt andra. Hon berättar historier ur Bibeln och sjunger sånger och spelar gitarr för Madicken och Lisabet.

Som grannar har de den fattigare familjen Nilsson, där Madicken tillbringar mycket tid, kanske för att hon är lite förälskad i Abbe, den tonårige sonen i familjen. Farbror Emil P (E P) Nilsson är alkoholist och gör inte mycket mer än dricker. Tant Emma Nilsson tjänar pengar genom att sälja kringlor på torget. Det blir Abbe, som får stå hemma och baka de flesta kringlorna, men egentligen drömmer han om att bli pilot eller sjöman. Nilssons gård heter av någon anledning "Lugnet".

Två andra viktiga figurer är de fattiga systrarna Mia och Mattis. De bor på samma gata som Linus-Ida, i en fattig del av staden. Mia är en av Madickens klasskamrater, och troligen kommer också Lisabet och Mattis att bli klasskamrater i framtiden. I början är Madicken och Lisabet ovänner med Mia och Mattis, men till slut blir de vänner.

Madicken porträtteras ofta i ett särskilt sorts förkläde, som därför blivit känt som madickenförkläde.

I bland annat böckerna om Madicken använder Lindgren ordet pilutta. Ordet förekommer i "Piluttavisan".

Förebild

Madicken är baserad på en person som funnits i verkligheten, Anne-Marie Ingeström (gift Fries) född och uppvuxen i Vimmerby och barndomskamrat med Astrid Lindgren.[1] Hennes far var bankdirektör och de bodde i en stor vit stenvilla. Trots att Astrid Lindgren var ifrån en bondfamilj blev de snabbt bästa vänner. Först efter Anne-Maries död 1991 avslöjade Astrid Lindgren Madickens egentliga identitet.[2]

Böcker

Filmatiseringar

Inspelningsplats var Söderköping i Östergötland. Scenerna för balen samt mötet med sotaren på balkongen är inspelade på Forsbacka Värdshus i Forsbacka, Gävleborgs län. [6]

Rollista

Anakronismer

I filmatiseringen av Du är inte klok Madicken hålls en flyguppvisning utanför staden. Flygplanet som använts vid inspelningen är en så kallad Tiger Moth, vars tillverkning började först under 1930-talet, medan filmen utspelar sig 1916.

Citat

  • - Du är inte klok Madicken!
  • - Hälsa mamsen!
  • - Annars mår ru'?
  • - Sandaler minsann! Fint som kattskit i vällingen!
  • - Tvåhundrafemtio kronor. För en gammal dö kärring!
  • - Varför skulle jag vara nykter just idag?
  • - Lisabet vet du vad jag är? Ja, men det kan jag bara säga i gaberoben

Se även

Referenser