Hagastaden

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Norra stationsområdet)
Hoppa till: navigering, sök
Modell för Hagastaden, vy mot syd med Wenner-Gren Center och Brunnsviken till vänster samt Karolinska sjukhuset i förgrunden.

Hagastaden är ett kommungränsöverskridande stadsbyggnadsprojekt i Stockholm, innefattande delar av Stockholms kommun och Solna kommun[1]. Hagastaden har en yta av 96 hektar och omfattar områdena för Karolinska sjukhuset och den tidigare bangården för Stockholms norra station. Området blir en ny stadsdel i Stockholms innerstad.

Bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

Stockholms stad har hittills markanvisat tio kvarter för byggstart mellan 2015 och 2019 i Norra stationsområdet i Hagastaden. De första lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning 2017.

Sommaren 2014 togs också beslutet att omvandla Solnavägen från trafikled till en levande promenad- och stadsgata. Förslaget innebär att cirka 2 000 nya bostäder byggs i sex till åtta våningar. Det blir lokaler för handel i bottenvåningarna på båda sidor av Solnavägen, från Frösundaleden till Hagalunds industriområde[2]. Solnavägen smalnas av och får två körfält i vardera riktning, kantstensparkering, separata gång- och cykelbanor samt trädplanteringar som ramar in gaturummet på båda sidorna[3].

Man beräknar att området kommer att stå klart år 2025 med totalt 6000 bostäder och 50 000 arbetsplatser.

I kvarter 2 bygger Einar Mattsson 160 lägenheter.[4]. Ikano Bostad bygger 200 bostadsrätter i kvarter 4.[5] De nya bostadskvarteren kommer ligga precis invid den nya Norra stationsparken, i sluttningen ner mot Norra stationsgatan. Veidekke Bostad bygger 300 lägenheter i kvarter 3.[6]

Ett landmärke i form av två höga byggnader — Norra tornen — kommer att uppföras vid Torsplan på Stockholmssidan. Byggnaderna kommer att innehålla bostäder med publika ytor i bottenvåningarna. Fastigheterna uppförs av Oscar Properties.[7]

Ansvarig arkitekt för den övergripande detaljplanen är Aleksander Wolodarski. Projektet väntas kosta över 50 miljarder kronor, och kallas av finansborgarrådet Sten Nordin "den största investeringen i Sverige någonsin."[8]

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Större delen av området upptogs tidigare av godsbangården Stockholms norra station. Därför betecknades projektet länge som Norra stationsområdet (i analogi med Södra stationsområdetSödermalm). Den 22 december 2010 presenterades det nya namnet "Hagastaden" som hade föreslagits i en allmän tävling. Namnet "invigdes" formellt den 21 juni 2011 av Stockholms stads finansborgarråd Sten Nordin (M), tillsammans med Solna stads 1:e vice kommunstyrelseordförande Anders Ekegren (FP). För att symbolisera sammanföringen av två städer knöt de ihop ett blågult band på platsen.[9]

Panorama mot öst[redigera | redigera wikitext]

Området för blivande Hagastaden i oktober 2012 sett från Solnabron med vy mot öst.
Området för blivande Hagastaden i oktober 2012 sett från Solnabron med vy mot öst.
Området för blivande Hagastaden i juli 2011 sett från Solnabron med vy mot öst.
Området för blivande Hagastaden i juli 2011 sett från Solnabron med vy mot öst.


Projektet[redigera | redigera wikitext]

Projektet syftar bland annat till:

 • Att förtäta området kring den tidigare järnvägsstation Stockholms norra i stadsdelen Vasastaden i Stockholms kommun.
 • Att förtäta området kring Karolinska institutets och Karolinska sjukhusets områden inom Solna kommun.
 • Sjukhuset Nya Karolinska Solna kommer att integreras i Hagastaden.
 • Att lägga motorvägen E4/E20 (Norra länken) samt järnvägen Värtabanan i tunnel under området.
 • Solnavägen skall bli mer lik en stadsgata och Hälsingegatan och Dalagatan förlängas in på Karolinska sjukhusets område.
 • Skapa en god grogrund för befintliga företag att växa och för nya företag att starta inom Life Science.
 • Att skapa en levande stadsmiljö och ett samhälle med en blandning av lärosäten, företag, forskningsinstitut, sjukhus, bostäder, kultur, service och rekreation.
 • Att skapa goda kommunikationslägen med närheten till Stockholm, utbyggnad av Norra Länken, Citybanan med station Odenplan och tunnelbaneförlängningen från Odenplan till Nya Karolinska Sjukhuset Solna Hagastaden och i förlängningen Arenastaden i Solna.

Bilder från bygget[redigera | redigera wikitext]

Life Science[redigera | redigera wikitext]

I Hagastaden erbjuds flera möjligheter till studier och forskning inom Life science som omfattar flera vetenskapsgrenar, som t.ex. biologi, matematik, kemi, teknik och medicin. Denna tvärvetenskapliga verksamhet ska leda till kunskap som ger förutsättningar att förbättra liv och hälsa för människa, djur och natur.

Nya Karolinska Solna bidrar till utveckla Stockholmsregionen till ett Life science centrum. Det nya sjukhuset tar emot de första patienterna i de nya byggnaderna år 2016 och öppnar fullt ut 2018.

Nya tunnelbanelinjen[redigera | redigera wikitext]

Omkring år 2024 ska tunnelbanan rulla till och från Arenastaden. Det är en del av den största satsningen på tunnelbanan i modern tid. Stockholms läns landsting ansvarar för utbyggnaden och arbetet med planeringen är i full gång. Nya Gula Linjen mellan Odenplan och Arenastaden kommer att ha en station vid Hagastaden.[10]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Ny stadsdel vid Karolinska ger 3000 bostäder”. http://www.dn.se/sthlm/ny-stadsdel-vid-karolinska-ska-rymma-3000-bostader/. Läst 4 september 2014. 
 2. ^ ”Skiss för Solnavägen”. http://moderaterna.net/solna/files/2014/07/skiss_solnavägen3.png. Läst 4 september 2014. 
 3. ^ ”Solnavägen blir levande stadsgata”. http://moderaterna.net/solna/2014/07/17/solnavagen-blir-levande-stadsgata/. Läst 4 september 2014. 
 4. ^ http://www.einarmattsson.se/Vara-Fastigheter--Projekt/?area=Hagastaden
 5. ^ http://www.ikanobostad.se/Bostadsrattsprojekt/Hagastaden-Stockholm/3EK3MGNL3U3K7RH1/2
 6. ^ veidekkebostad.se
 7. ^ ”Norra Tornen blir ännu högre”. hagastaden.se. http://hagastaden.se/artiklar/boende/norra-tornen-blir-annu-hogre. Läst 14 december 2014. 
 8. ^ Sten Nordin (M) och Anders Ekegren (FP): Nu bygger vi Hagastaden och knyter samman regionen, läst 2011-07-06.
 9. ^ Tidningen Metro av den 2011-06-22, sida 04
 10. ^ Ny t-banestation byggs för miljardbelopp”. Svenska Dagbladet. 6 mars 2017. https://www.svd.se/ny-t-banestation-for-miljardbelopp/om/kollektivtrafiken-i-stockholm. Läst 6 mars 0207. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]