Registrerat partnerskap

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Partnerskap)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Statusen för samkönade äktenskap i europeiska länder.
  Samkönade äktenskap tillåtna
  Registrerade parförhållanden/partnerskap tillåtna
  Oregistrerade samboenden tillåtna
  Frågan under politisk diskussion
  Ej tillåtet eller okänt
  Samkönade äktenskap förbjudna

Registrerat partnerskap eller registrerat parförhållande är den juridiska motsvarigheten till samkönade äktenskap i de fall då lagstiftningen inte likställer dessa med äktenskap mellan man och kvinna. Registrerat parförhållande är den finländska termen. I Sverige används i allmänhet termen registrerat partnerskap om lagar i andra länder som liknar den lag om partnerskap som fanns i Sverige 1995–2009.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Lagar om registrerat partnerskap som väsentligt motsvarar äktenskap har funnits mellan 1995 och 2009 i Sverige och finns i bland andra Finland, Danmark som var det första land i världen att införa registrerat partnerskap 1989, Norge, Island, Nederländerna, Nya Zeeland, Storbritannien, Tyskland och Schweiz.

Andorra, Frankrike, Luxemburg, Slovenien och Tjeckien har partnerskapslagar med mer begränsad juridisk effekt. Nederländernas partnerskapslag och några till är öppen för både samkönade och olikkönade par.

Spanien, Belgien, Nederländerna, Sydafrika, Kanada och Sverige har istället för registrerade partnerskap valt att helt öppna upp äktenskapslagen för samkönade par. I och med detta avskaffades i dessa länder nytt registrerat partnerskap, det har ersatts av vigsel.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under senmedeltiden i Frankrike kunde två personer av samma kön skriva ett kontrakt, affrérement (betyder ungefär ’broderskap’); i det lovade man varandra att dela liv och tillgångar. Det var juridiskt giltigt och kan ses som en tidig version av registrerat partnerskap.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Allt om Historia nr 11 2007

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]