Balders hage, Stockholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Balders hage, Stockholm
Balders Hage, aug 2022.jpg
Balders hage västerut augusti 2022.
Namngiven1925
Läge
PlatsLärkstaden, Östermalm, Stockholms innerstad
Balders hage i Stockholms innerstad.

Balders hage är en park i LärkstadenÖstermalm i Stockholms innerstad. Parken var en del i den stadsplan för en ny villastad i området kring Lärkstaden som framlades 1902 av arkitekten Per-Olof Hallman. Hallman var påverkad av den österrikiske arkitekten Camillo Sittes idéer om ett konstnärligt stadsbyggande. Bebyggelsen skulle anpassas till terrängens formationer och skalan var mindre än traditionellt, med lugna gator, terrasser, små torg och parker.[1] Parken namngavs 1925.[2]

Balders hage lades ut mellan Friggagatan och den lägre framsprängda Verdandigatan och Östermalmsgatan. I väster utgör parken Tyrgatans grönområde. Parken fick, i likhet med flera av gatorna i området, namn efter den nordiska gudasagan. Parken är kuperad och på flera ställen sticker urberget fram. En promenadväg sträcker sig genom parken utmed sluttningen mot Östermalmsgatan. I parkens västra och östra ändar förbinds Verdandigatan respektive Östermalmsgatan genom massiva trappor och terrasser i huggen granit. Insprängt i berget under Balders hage med ingång från Verdandigatan finns ett av Stockholms allmänna skyddsrum som har plats för 180 personer.

Kvarteren Sånglärkan och Trädlärkan sett från Engelbrektskyrkans torn omkring 1911. Till vänster skymtar Tofslärkan och till höger Piplärkan och framför syns Balders hage under anläggandet. Fotograf: Axel Swinhufvud.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Brf Lövsångaren 4: Östermalm och Lärkstaden
  2. ^ Stahre, Nils-Gustaf (2005). Stockholms gatunamn. sid. 319. Läst 3 mars 2018