Mariebergsparken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mariebergsparken, vy mot syd.

Mariebergsparken är en parkKungsholmen i Stockholm. Parken ligger i Mariebergsområdet strax väster om Västerbron och Smedsudden. Den fick sitt namn 1938. Den 28 april 2022 beslutade Stockholms stadsbyggnadsnämnd att en del av parken ska ändra namn till Fria Ukrainas plats efter Rysslands invasion av Ukraina 2022.[1]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Mariebergsparken sträcker sig i en dalgång från Gjörwellsgatan i norr till Mariebergsfjärdens strand i syd, förbi Triewalds malmgård och slutar vid Smedsuddsbadet. Parken omges i öst och väst av höga kullar. I öst ligger Fyrverkarbacken, med de stora bostadshusen Bacon-Hill och Erlanderhuset som uppfördes på 1960-talet. I väst gränser parken till byggnaden för Rysslands ambassad i Stockholm. Där har parken det inofficiella namnet “Ambassadparken”.

Kring området fanns tidigare Mariebergs porslinsfabrik samt militärområdet Marieberg med bland annat Högre artilleriläroverket, Trängbataljonen, Kungl. Fälttelegrafkåren, Signalregementet och en ammunitionsfabrik. Om hela denna omfattande och numera nedlagda verksamhet påminner Mariebergsstenen som står i norra delen av parken.

I den branta sluttningen mot norr finns Linnés päronträd. Det är ett fortfarande levande päronträd som Carl von Linné beskrev 1755 i sin Flora Suecica. Där står bland annat: "växer nära Stockholm på den berömda fysikern och mekanikern Mårten Triewalds egendom Marieberg".

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]